Το Μοσχάτο σταφύλι είναι αυτό που ξεχωρίζει, μιας και η αρωματική του ένταση αλλά και η ντελικάτη γεύση του το καθιστούν ιδανική πρώτη ύλη για τον άμβυκα.

Πολλές είναι οι ποικιλίες που χρησιμοποιούνται για τα τσίπουρα και τα αποστάγματα σταφυλής, με την παράδοση κάθε περιοχής αλλά και τις διαθέσιμες ποικιλίες του αμπελώνα της να παίζουν σημαντικό ρόλο στην επιλογή.

Ακόμα και αν το blend περιλαμβάνει πολλά σταφύλια, αρκεί μια μικρή δόση Μοσχάτου για να κυριαρχήσει στο τελικό προϊόν και να του προσδώσει την ξεμυαλιστική τριανταφυλλένια διάσταση. Στους εκτός Θεσσαλίας αμπελώνες καλλιεργείται συνήθως το λευκό λεπτόρογο Μοσχάτο -Muscat a petit grain ή Μοσχάτου Σάμου όπως είναι πιο γνωστό στην χώρα μας- όμως στον Τύρναβο και την ευρύτερη Θεσσαλία πρωταγωνιστή το κόκκινο Μοσχάτο Τυρνάβου. Η χρωματιστή φλούδα του περιέχει περισσότερο άρωμα και δύναμη μπολιάζοντας με αυτές τις αρετές τα αποστάγματα της περιοχής· και το γεγονός ότι εκεί χτυπά η καρδιά της εγχώριας ηπειρωτικής απόσταξης, καθιστά την ποικιλία αναμφισβήτητο βασιλιά του αποστακτήρα.

Η έκθεση Ελληνικό Απόσταγμα που διοργάνωσε πριν λίγες μέρες η Vinetum μου έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσω σχεδόν όλες τις φρέσκιες ποιοτικές προτάσεις που κυκλοφορούν στην αγορά και να ξεχωρίσω τις παρακάτω.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

35N Cretan Distillery, Finest Artisanal Τσικουδιά Μοσχάτο Σπίνας
Το αποστακτήριο του Ρεθύμνου έχει δημιουργήσει μεγάλο ντόρο σε λίγο χρόνο και αποστάγματα σαν το Μοσχάτο Σπίνας εξηγούν το γιατί. Ο κλώνος αυτός προέρχεται τα γειτονικά Χανιά και αποτελεί το next big thing στο κρασί, καταπλήσσοντας με το άρωμα σταφυλιού και αχλαδιού. Όμως εδώ, υπερτροφοδοτούμενος από την ασυνεχή απόσταξη σε άμβυκα στέλνει την ένταση στα …ουράνια.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Δεκαράκι, Μονοποικιλιακό Τσίπουρο Μοσχάτο Τυρνάβου
Το brand Δεκαράκι της ποτοποιίας Βασδαβάνου εστιάζει στα μονοποικιλιακά αποστάγματα και ένα 100% Μοσχάτο Τυρνάβου δεν θα μπορούσε να λείπει από την συλλογή της, την στιγμή μάλιστα που η εταιρεία έχει την έδρα της στον Τύρναβο. Το τσίπουρο αυτό φυσικά και διαθέτει τριανταφυλλένιο χαρακτήρα όμως ταυτόχρονα είναι ισορροπημένο και μαλακό, χωρίς ίχνος επιθετικότητας.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Καρδάση Αποστάγματα, Τσίπουρο Τυρνάβου χωρίς γλυκάνισο
Δεν υπάρχει φορά που να δοκιμάσω αποστάγματα με βάση το Μοσχάτο και να μην ξεχωρίσω την πρόταση του αποστακτηρίου από τον Τύρναβο. Σχεδόν ένα αιώνα ιστορίας κλείνει η οικογένεια Καρδάση και πολλές είναι οι premium ετικέτες της συλλογής της, όμως η πλέον “ταπεινή” είναι αυτή που πάντα με κερδίζει. Από Μοσχάτο Τυρνάβου φυσικά, διαθέτει ντελικάτο χαρακτήρα πράσινου μήλου και τρομακτικό γευστικό μάκρος.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Κατσάρος Αποστάγματα, Τσίπουρο Τυρνάβου
Tέσσερεις γενεές μετρά η οικογένεια Κατσάρου και το αποστακτήριο της παντρεύει την πλούσια παράδοση με επιστημονική γνώση και υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις 6.000 τμ. Α, ξέχασα να αναφέρω ότι βρίσκονται στον Τύρναβο, οπότε δεν χρειάζεται να ρωτήσετε για την ποικιλία. Η απόσταξη πάντως λαμβάνει χώρα σε άμβυκες, με το μοσχάτο άρωμα να είναι σχετικά ντροπαλό. Όμως το στόμα “τα σπάει” με την δύναμη και την ένταση του flavor.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Τοκαλή, Βιολογικό Τσίπουρο χωρίς Γλυκάνισο
Ο παραγωγός από την Νέα Αγχίαλο δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη ύλη, αφού καλλιεργεί βιολογικά τα 350 στρέμματα από τα οποία προέρχονται τα αποστάγματά του. Ξεχωρίζει όμως και για την διπλή απόσταξη που έχει επιλέξει και η οποία λαμβάνει χώρα σε άμβυκες. Το τσίπουρό του περιέχει Μοσχάτο και άλλες αρωματικές ποικιλίες, όμως σαν δυνατότερό του χαρτί έχει το πολύ πλούσιο και γεμάτο flavor στόμα.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Τριποδάκη Αποσταγματοποιία, Αλλιώτικο
Η ιστορία της ξεκινά το 1907 στον Κίσσαμο Χανίων, όμως σήμερα η οικογένεια Τριποδάκη συνεχίζει την παράδοση παραγωγής κρασιών και αποσταγμάτων στην Ελευσίνα! Έτσι το Μοσχάτο Αμβούργου συμπράττει με το… ντόπιο Σαββατιανό αλλά και τον Ροδίτη σε ένα λεπτό, ελαφρύ απόσταγμα που προτάσσει τον βοτανικό χαρακτήρα μέντας και τσουκνίδας, ενώ το πιπεράτο τελείωμα του θυμίζει Ιταλική grappa.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Lost Lake Distillery, Τσίπουρο Ζαχαρία Blend
Η οικογένεια Ζαχαρία είναι γνωστή σε κάθε οινόφιλο για τα κρασιά της από το Κτήμα Μουσών, ωστόσο τα καταφέρνει εξίσου καλά και στα αποστάγματα. Η εν λόγω ετικέτα είναι το βασικό προϊόν της 10μελούς συλλογής και ενώ παράγεται από 9 διαφορετικές ποικιλίες κυριαρχείται αρωματικά από το τριαντάφυλλο του Μοσχάτου. Κατά τα άλλα είναι ισορροπημένη και αρκετά μαλακή στην γεύση.

Τα κορυφαία τσίπουρα και αποστάγματα από Μοσχάτο

Δημητριάδη Αποστάγματα, Enavsma
Ίσως το blend Sauvignon Blanc και Μοσχάτου να μην κάνει εντύπωση, τουλάχιστον αν κανείς αναλογιστεί ότι το αποστακτήριο της οικογένειας Δημητριάδη βρίσκεται στην Δράμα. Δεν ισχύει το ίδιο με τον χαρακτηρισμό αυτού του όξινου, λεμονάτου και δυνατού αποστάγματος μιας και εδώ αυτό που αποστάζεται είναι κρασί. Ούτε τσίπουρο, ούτε απόσταγμα σταφυλής επομένως, αλλά μια Ελληνική βότκα a la Ciroc!!