O κόλπος του Σαν Φρανσίσκο που επιλέγουν οι δισεκατομμυριούχοι, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη χλιδή και την άνεση.
Πού είναι συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι ζάπλουτοι του κόσμου; Μην πάει ο νους σας ούτε στις μεγαλουπόλεις του Περσικού Κόλπου, ούτε στους ουρανοξύστες κάποιας μεγαλούπολης της Ασίας, όπως το Χονγκ Κονγκ ή η Σιγκαπούρη. Ούτε καν στη Νέα Υόρκη, έναν από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς «κόμβους» παγκοσμίως. Για να βρούμε τη σωστή απάντηση πρέπει να κοιτάξουμε απέναντι. Στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και συγκεκριμένα στην περιοχή του Σαν Φρανσίσκο.
Η περίφημη «Bay Area», όπως την αποκαλούν πια όλοι, δικαιολογεί την ονομασία της. Δεν πρόκειται για μια πόλη με τα προάστιά της, αλλά για μία περιοχή ολόκληρη. Το Σαν Φρανσίσκο κυριαρχεί, βέβαια, σαν ο μεγαλύτερος οικισμός, αλλά ως «Περιοχή του Κόλπου» του Σαν Φρανσίσκο λογίζονται και οι εννέα κομητείες που απαρτίζουν διοικητικά όλη αυτή την πανέμορφη περιοχή. Το Σαν Φρανσίσκο, άλλωστε, είναι ουσιαστικά ενωμένο με δύο άλλους μεγάλους οικισμούς, το Σαν Χοσέ και το Όκλαντ. Η περιοχή αυτή έχει έκταση 6.966 τ.χλμ. (δηλαδή όση έχουν μαζί η Αττική και η Βοιωτία) και συνολικό πληθυσμό 9,7 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Σύμφωνα με το Forbes, που ειδικεύεται χρόνια τώρα να παρακολουθεί και να αξιολογεί τους (πολύ) πλούσιους του κόσμου, στην περιοχή αυτή ζουν όχι ένας και δύο, αλλά 63 δισεκατομμυριούχοι (σε αμερικανικά δολάρια) επιχειρηματίες. Αυτή η συγκέντρωση κάνει την περιοχή αυτή την πιο «πλούσια» του πλανήτη, πάνω από τη Νέα Υόρκη με τα προάστιά της (58), το Πεκίνο (43), το Λος Άντζελες (42) και τη Σανγκάη (40).
Google, Facebook, Apple, AirBnB
Ποιοι βρίσκονται ανάμεσά τους; Ο Λάρι Πέιτς και ο Σεργκέι Μπριν και ο Έρικ Σμιντ της Google, o Μαρκ Ζάκενμπεργκ του Facebook, ο Τζένσεν Χουάνγκ ο βασιλιάς των ημιαγωγών, ο Ντόναλντ Μπρεν με την τεράστια επιχείρηση real estate, ο Τζαν Κουμ του WhatsApp, η Λορίν Τζομπς σύζυγος του ιδρυτή της Apple Στιβ Τζομπς, ο Μπράιαν Τσέσκι που ίδρυσε την πλατφόρμα Airbnb, η Μαρίικε Μαρς του ομώνυμου σοκολατούχου σνακ. Η λίστα είναι πολύ μεγάλη. Αν, μάλιστα, θέλουμε να την επεκτείνουμε σ’ αυτούς που δεν έχουν μεν περιουσία που μετριέται σε δέκα ψηφία, αλλά σε εννέα (με πάνω από 100 εκ. δολάρια δηλαδή) πάλι η περιοχή είναι πρώτη στον κόσμο.
Το ερώτημα προκύπτει σχεδόν αβίαστα: Γιατί επιλέγουν αυτή την περιοχή οι περισσότεροι πλούσιοι του πλανήτη για να ζήσουν; Ενώ θα μπορούσαν να το κάνουν παντού στον κόσμο και με την εξέλιξη της τεχνολογίας να διοικούν το ίδιο αποτελεσματικά, ακριβώς σα να βρίσκονται στα γραφεία της εταιρείας τους; Μία απάντηση, είναι η παράδοση. Η Silicon Valley, η κοιλάδα της σιλικόνης, που βρίσκεται στο νότιο μέρους του κόλπου του Σαν Φρανσίσκο, υπήρξε επί δεκαετίες το λίκνο των επιχειρήσεων υψηλής τεχνολογίας όχι μόνο στην Αμερική, αλλά και στον κόσμο. Εκεί μαζεύτηκαν εδώ και 50 χρόνια τα λαμπρότερα μυαλά της Αμερικής (και αργότερα όλου του κόσμου) για να δημιουργήσουν τους κολοσσούς που βρίσκονται στην καθημερινότητά μας. Σήμερα πολλές από εκείνες τις επιχειρήσεις, αλλά και εκατοντάδες νέες, έχουν τα γραφεία τους εκεί. Είναι περίπου ό,τι το Χόλιγουντ για τον αμερικανικό κινηματογράφο.
Οι πετυχημένοι αυτού του τομέα δεν εγκαταλείπουν την περιοχή μόνο από συναισθηματισμό, αλλά και από συμφέρον. Το περιβάλλον της υψηλής τεχνολογίας είναι τόσο ρευστό, οι αλλαγές είναι τόσο γρήγορες, σχεδόν καθημερινές, που οι περισσότεροι μένουν εκεί ακριβώς για να «οσμίζονται» από τους πρώτους τις εξελίξεις και τις νέες τάσεις. Η αίσθηση ότι κάποιος είναι στο κέντρο των εξελίξεων, ότι μπορεί να κινηθεί ανάμεσα σε ομοϊδεάτες (ακόμα κι αν με κάποιους είναι ανταγωνιστής) δίνει μια αίσθηση ασφάλειας.
ΑΕΠ πάνω από Τουρκία και Σαουδική Αραβία
Καλό θα ήταν να ξεκαθαριστεί ότι το ΑΕΠ μόνο της περιοχής αυτής φτάνει το 1,132 τρις δολάρια! Αν η Bay Area κατάφερνε ποτέ να αποσχιστεί από τις υπόλοιπες ΗΠΑ, θα είχε το 18ο ΑΕΠ σε μέγεθος, πάνω ακόμα και από την Τουρκία, τη Σαουδική Αραβία και την Ελβετία.
Ένα από τα σπουδαιότερα πλεονεκτήματα γι’ αυτούς τους ανθρώπους είναι ότι μπορούν να προσφέρουν στις οικογένειές τους μια ζωή που μοιάζει συνηθισμένη, αν και δεν είναι λόγω του απίστευτου πλούτου τους. Σε λίγα μέρη του κόσμου θα μπορούσαν να βρουν τόσα «κλειστά» κλαμπ, αποκλειστικά για πλούσιους, τόσες επιλογές πανάκριβων εστιατορίων με πριβέ αίθουσες μόνο γι’ αυτούς, τόσα αεροδρόμια με «ιδιωτικούς» αεροδιαδρόμους για τα λίαρ-τζετ τους, τόσα σχολεία που συγκεντρώνουν παιδιά οικογενειών που έχουν χοντρά πορτοφόλια. Η περιοχή, άλλωστε, είναι εξαιρετικά ανεπτυγμένη στο σύνολό της, στο οδικό δίκτυο, τις υποδομές, μέχρι και τις αίθουσες για διασκέδαση μικρών και μεγάλων.
Το πιο σημαντικό, βέβαια, για να εγκατασταθεί κάποιος σ’ ένα μέρος είναι να του αρέσει. Και πράγματι, ο κόλπος του Σαν Φρανσίσκο περιέχει πολλές περιοχές φυσικής ομορφιάς, παρά τον μεγάλο του πληθυσμό και τους ουρανοξύστες στις μεγαλουπόλεις. Οι επαύλεις και τα κτιριακά συγκροτήματα που ζουν οι δισεκατομμυριούχοι συναγωνίζονται μεταξύ τους στην ομορφιά, καθώς έχουν προσπαθήσει να μην παρέμβουν πολύ στο φυσικό τοπίο. Ξέχωρα από τη δόμηση, ο τόπος αυτός ακόμα και στις ακτές έχει «παρθένες» περιοχές, και αμμώδεις παραλίες και κατάφυτους γκρεμούς, όπου μπορεί κάποιος να χαθεί στο τοπίο και την απεραντοσύνη του Ειρηνικού. Η πόλη του Πάλο Άλτο, αν και αποτελεί την άτυπη «πρωτεύουσα» της Silicon Valley, έχει κρατήσει σημαντικά στοιχεία από περασμένες δεκαετίες και πρόσφατα ψηφίστηκε ως ο ομορφότερος οικισμός σε όλη την Καλιφόρνια.
Όλος αυτός ο παράδεισος των πλουσίων έχει το κόστος του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Απογραφής, το 2021 οι κάτοικοι της Bay Area ξόδευαν 49% περισσότερα χρήματα από τον αμερικανικό μέσο όρο για να ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες (διαμονή, διατροφή, εκπαίδευση, μεταφορά, διασκέδαση). Τα ετήσια ενοίκια που ξεπερνούν το 1 εκ. δολάρια για ένα μέσο διαμέρισμα στις εκεί πόλεις είναι πια ο κανόνας, όχι η εξαίρεση. Αλλά για τους συγκεκριμένους κατοίκους αυτό είναι μια μικρή και ασήμαντη λεπτομέρεια.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image