Το ενδιαφέρον για τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνεται κατακόρυφα παρά τους κινδύνους για την υγεία.

Στην εποχή του τοστ με αβοκάντο και των smoothies με kale, φαίνεται ότι οι τάσεις για την υγεία γίνονται όλο και πιο ιδιαίτερες μέρα με τη μέρα. Η τελευταία περιλαμβάνει το ωμό γάλα. Το μη παστεριωμένο, κατευθείαν από την αγελάδα γάλα, είναι το νέο αγαπημένο του κοινού της ευεξίας. Και ενώ κάποιοι ορκίζονται στην «κρεμώδη καλοσύνη» του και στα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο.
Φέτος μάλιστα, ο FDA -Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ- προειδοποίησε για τον κίνδυνο μόλυνσης από τη γρίπη των πτηνών, εν μέσω μιας επιδημίας που έχει μολύνει πολλές αγελάδες γαλακτοπαραγωγής. Με έναυσμα αυτή την προειδοποίηση, ήδη είκοσι πολιτείες έχουν απαγορέψει το ωμό γάλα.

Το “ωμό” απαστερίωτο γάλα γίνεται τάση – Πόσο επικίνδυνο είναι;

Το ωμό γάλα ουσιαστικά, είναι εκείνο που δεν έχει υποστεί παστερίωση, μια διαδικασία κατά την οποία το προϊόν θερμαίνεται σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σκοπό την καταστροφή των βακτηρίων και άλλων μικροοργανισμών. Η παστερίωση, που πήρε το όνομά της από τον διάσημο επιστήμονα Λουί Παστέρ, υπάρχει από τα τέλη του 19ου αιώνα και έχει σώσει αμέτρητες ζωές από ασθένειες όπως η φυματίωση, η βρουκέλλωση και η λιστερίωση. Το νωπό γάλα, από την άλλη πλευρά, παραλείπει αυτό το κρίσιμο βήμα, σερβίροντας ενδεχομένως ένα κοκτέιλ παθογόνων μικροοργανισμών με τα πρωινά μας δημητριακά.
Πιο συγκεκριμένα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνουν ότι το νωπό γάλα αποτελεί πρόσφορο έδαφος για βακτήρια όπως το E. coli, η σαλμονέλα και το καμπυλοβακτηρίδιο. Αυτοί δεν είναι απλώς φανταχτεροί επιστημονικοί όροι, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση με βαριά συμπτώματα. Γιατί, λοιπόν, οι άνθρωποι μπαίνουν πρόθυμα σε αυτό το μικροβιακό ναρκοπέδιο;

Η γοητεία του νωπού γάλακτος
Η απάντηση βρίσκεται σε ένα ισχυρό μείγμα νοσταλγίας, παραπληροφόρησης και της γοητείας του “φυσικού”. Πολλοί lifestyle influencers, πίνουν νωπό γάλα και εκθειάζουν τις αρετές του σε εκατομμύρια followers, καθώς ισχυρίζονται ότι είναι πιο θρεπτικό, πιο εύπεπτο και αποτελεί πανάκεια για τα πάντα, από τη δυσανεξία στη λακτόζη, μέχρι τις αλλεργίες. Πολλοί πλέον προβάλλουν το νωπό γάλα ως επιστροφή στην υγιεινή, παραδοσιακή ζωή. Ωστόσο, επειδή κάτι είναι “φυσικό” δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι και ασφαλές. Η άλλη άποψη ισχυρίζεται ότι οι influencers, συχνά χωρίς επιστημονικό υπόβαθρο, δημοσιεύουν φωτογραφίες τους με λαμπερό δέρμα και τέλεια χτενισμένα μαλλιά, αποδίδοντας την υγεία τους στο ωμό γάλα, ενώ αγνοούν την επιστήμη που μας λέει γιατί εφευρέθηκε εξαρχής η παστερίωση.

Να πιώ ή να μην πιώ;
Ποιο είναι λοιπόν το συμπέρασμα; Το μη παστεριωμένο γάλα μπορεί να φαίνεται σαν μια κρεμώδης, ονειρεμένη εναλλακτική λύση στο παστεριωμένο γάλα, αλλά συνοδεύεται ταυτόχρονα από μια δόση κινδύνου. Πριν σηκώσετε το ποτήρι με το ωμό γάλα στα χείλη σας, αναρωτηθείτε: Αξίζει η υπόσχεση κάποιων υψηλότερων θρεπτικών συστατικών, το ενδεχόμενο μιας γαστρεντερικής κατάπτωσης; Γιατί στη μάχη μεταξύ παράδοσης και επιστήμης, το στομάχι σας μπορεί τελικά να έχει προτιμήσεις.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image