Στις 8 Απριλίου 2024, η Βόρεια Αμερική θα απολαύσει ένα ουράνιο φαινόμενο, καθώς η ολική έκλειψη ηλίου θα είναι ορατή σε ένα «μονοπάτι» που εκτείνεται από το Μεξικό μέχρι τον Καναδά.

Ένα περιδέραιο από φωτεινούς κόκκους περιβάλλει τον σκοτεινό δίσκο του Ήλιου, η θερμοκρασία μειώνεται, τα σύννεφα γίνονται μουντά, το φως θυμίζει σούρουπο. H NASA έχει δημιουργήσει έναν διαδραστικό χάρτη με αναλυτικές πληροφορίες για τις τοποθεσίες, την ώρα και την διάρκεια του φαινομένου καθώς και τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν. Tο «μονοπάτι» της ολικής έκλειψης έχει πλάτος περίπου 110 μίλια και διατρέχει πυκνοκατοικημένες περιοχές -σε εκείνες που βρίσκονται πιο κοντά στο κέντρο του, το φαινόμενο θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Ακολουθούν ορισμένες πόλεις που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής της ολικής έκλειψης, για όσους θέλουν να ζήσουν την εμπειρία.

Έκλειψη ηλίου 2024: Που θα απολαύσουν το σπάνιο φαινόμενο

Mασατλάν, Μεξικό
Το λιμάνι του Ειρηνικού Ωκεανού με τις εκτεταμένες αμμουδιές και τον παραλιακό πεζόδρομο μήκους 21 χιλιομέτρων κατέχει το ρεκόρ διάρκειας του φαινομένου: 4 λεπτά και 27 δευτερόλεπτα. Από τους πιο περιζήτητους προορισμούς για όσους θέλουν να δουν την ολική έκλειψη ηλίου, με πάρτι και φεστιβάλ για όλα τα γούστα, από το Portal Conscious Eclipse Festival με γιόγκα, ice baths, τελετουργίες κακάο και DJs μέχρι camping και επιστημονικές ομιλίες στον φημισμένο αρχαιολογικό χώρο Las Labradas, κοντά στο ψαροχώρι Βarras de Piaxtla.
Διαμονή: Στο boutique hotel Casa Lusila για τις βεράντες πάνω στoν ωκεανό και την κεντρική τοποθεσία του και στο Maya Palace Mazatlan για το eclipse viewing πάρτι που οργανώνει σε συνεργασία με τη ΝASA.

Έκλειψη ηλίου 2024: Που θα απολαύσουν το σπάνιο φαινόμενο

Όστιν, Τέξας, ΗΠΑ
Αν και το φαινόμενο θα έχει μικρή διάρκεια (1 λεπτό και 46 δευτερόλεπτα), η πρωτεύουσα του Τέξας θα προσελκύσει πολύ κόσμο που την αγαπά για την καλοκαιρία της, τις βουτιές στο Barton Springs Pool -την τεράστια πισίνα με νερό από πηγές της περιοχής- και τoυς αμέτρητους χώρους για ζωντανή μουσική (το επίσημο σλόγκαν της είναι “the live capital of the world”).
Διαμονή: Στο Four Seasons Hotel Austin για το “πικνίκ ολικής έκλειψης” με γκουρμέ μπάρμπεκιου και live μουσική. Στο The Otis Hotel, για την rooftop πισίνα με την συγκλονιστική θέα. Στο Lucky Αrrow Retreat, για τις πολυτελείς καλύβες και γιούρτες μέσα στη φύση, κοντά στο χωριό Dripping Springs.

Έκλειψη ηλίου 2024: Που θα απολαύσουν το σπάνιο φαινόμενο
Photo: www.arkansasstateparks.com

Εθνικό Πάρκο Hot Springs, Αρκάνσας, ΗΠΑ
Mε 47 γεωθερμικές πηγές, καταρράκτες και πεζοπορικά μονοπάτια μήκους 30 μιλίων που διατρέχουν την οροσειρά Ouachita, το πάρκο είναι ιδανικό για να απολαύσεις την ολική έκλειψη διάρκειας 3 λεπτών και 37 δευτερολέπτων μέσα στη φύση. Ανάμεσα στα events που διοργανώνονται στην περιοχή, ξεχωρίζει το 4ήμερο φεστιβάλ Ecliptic των ταξιδιωτικών οδηγών Atlas Obscura, όπου τέχνη, μουσική και επιστήμη συναντιούνται με φόντο την έκλειψη – με δυνατότητα για glamping για όσους θέλουν να διανυκτερεύσουν στο πάρκο.
Διαμονή: Στην ομώνυμη πόλη που βρίσκεται δίπλα στο Εθνικό Πάρκο, στο ιστορικό Arlington Resort που άνοιξε το 1924 και έχει φιλοξενήσει από πολιτικούς μέχρι γκάνγκστερ.

Έκλειψη ηλίου 2024: Που θα απολαύσουν το σπάνιο φαινόμενο

Μόντρεαλ, Kαναδάς
Η ολική έκλειψη θα διαρκέσει μόλις 1 λεπτό και 27 δευτερόλεπτα, όμως το Μόντρεαλ θα την γιορτάσει στο έπακρο: o κόσμος θα μαζευτεί έξω από το Μontreal Science Center και στο εντυπωσιακό πάρκο Jean Drapeau, που αποτελείται από δύο νησιά και βρίσκεται στον ποταμό Saint Laurence. Πριν και μετά την έκλειψη, ο χρόνος κυλά όμορφα με βόλτες στο Vieux-Montreal (την παλιά πόλη) και στις συνοικίες του Ville-Marie, γεμάτες μουσεία, ιστορικές εκκλησίες, έθνικ εστιατόρια και τζαζ μουσικές σκηνές.
Διαμονή: Στο Ηotel Uville, ένα boutique ξενοδοχείο στο παλιό λιμάνι, για τα δωμάτια με τις πολύτιμες φωτογραφίες της δεκαετίας του ’60 και ’70 και τα midcentury έπιπλα. Στο William Gray, που βρίσκεται σταθερά στη λίστα με τα Reader’s Choice Awards του Τraveler, για την ατμόσφαιρα quiet luxury και το rooftop garden με την υπέροχη θέα.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image