Η αγωνία αρχίζει να κορυφώνεται τις τελευταίες μέρες στον χώρο της εστίασης εν αναμονή της ανακοίνωσης των αστεριών Michelin στις 17 Οκτωβρίου.

Η περσινή χρονιά ήταν η πιο εντυπωσιακή μέχρι τώρα για τα ελληνικά εστιατόρια του διάσημου και καταξιωμένου οδηγού Michelin. Πρώτον, το εστιατόριο Delta μπήκε απ’ ευθείας την πρώτη του χρονιά στη λίστα και μάλιστα κατέκτησε δύο αστέρια, επίδοση που αποτελεί άθλο για τον χώρο της εστίασης. Επίσης, άλλα οκτώ εστιατόρια πήραν από ένα αστέρι.

Υπήρξε βεβαίως ένα παράδοξο: Η απώλεια ενός αστεριού για την Σπονδή που για σειρά ετών έπαιρνε σταθερά δύο αστέρια χάρη στο πολύ υψηλό επίπεδο γαστρονομίας, υπηρεσιών και ατμόσφαιρας. Σε μια χρονιά, μάλιστα, που το εστιατόριο ήταν στα καλύτερά του και ο Απόστολος Τραστέλης, ο αρχιτέκτονας της υψηλής γαστρονομίας στην Ελλάδα, φιλοδοξούσε ότι θα μπορούσε να διεκδικήσει το πολυπόθητο τρίτο αστέρι της απόλυτης τελειότητας, ήρθε το ανεξήγητο νέο.

Αγωνία για τα νέα αστέρια Michelin στην Αθήνα – Αισιοδοξία ότι θα προστεθούν νέα εστιατόρια στη λίστα
Instagram: @delta_restaurant
Αγωνία για τα νέα αστέρια Michelin στην Αθήνα – Αισιοδοξία ότι θα προστεθούν νέα εστιατόρια στη λίστα
Instagram: @delta_restaurant

Όπως και να ’χει, εφέτος, είναι η χρονιά που το τρίτο αστέρι αποτελεί φιλοδοξία του Delta – πράγμα σίγουρα που δεν είναι καθόλου εύκολο να επιτευχθεί. Η Σπονδή ανυπομονεί να πάρει πίσω το «κεκτημένο» της, που δικαιωματικά το αξίζει. Και αρκετά εστιατόρια προσεύχονται είτε για να διατηρήσουν τις επιδόσεις τους, είτε για να πετύχουν κάτι καλύτερο.
Θυμίζουμε ότι πέραν του Delta και της Σπονδής, με αστέρι βραβεύθηκαν τα αθηναϊκά Botrini’s, The Zillers, Soil, CTC, Hytra, Varoulko, Pelagos.

Αγωνία για τα νέα αστέρια Michelin στην Αθήνα – Αισιοδοξία ότι θα προστεθούν νέα εστιατόρια στη λίστα
Instagram: @spondi_restaurant
Αγωνία για τα νέα αστέρια Michelin στην Αθήνα – Αισιοδοξία ότι θα προστεθούν νέα εστιατόρια στη λίστα
Instagram: @spondi_restaurant

Με την ένδειξη Bib Gourmand που τονίζει την πολύ καλή σχέση ποιότητας-τιμής τιμήθηκαν τα εστιατόρια Oikeio, Nolan, Cerdo Negro.

Επίσης, την διάκριση να αποτελούν μέλη της λίστας των οδηγών Michelin είχαν και τα εστιατόρια:

Athénée, GB Roof Garden, Άνετον, Okio, Aleria, Cookoovaya, Alficon, Vezene, Sense, Le Pavillon του Jean Charles Metayer και Annie Fine Cooking προστέθηκαν τα Hervé, Veri Τable, Μerceri και Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ.

Στις τάξεις της αθηναϊκής εστίασης επικρατεί πάντως μια πνοή αισιοδοξίας ότι εφέτος θα διατηρηθούν τα αστέρια, ότι μπορεί με κάποιον τρόπο να αυξηθούν, αλλά και ότι η λίστα του οδηγού θα μεγαλώσει με νέα εστιατόρια της χώρας μας.

Παράλληλα, πάντα θα βρίσκεται στο τραπέζι η συζήτηση σχετικά την δικαιοσύνη και την αξιοπιστία των βραβεύσεων. Πολλά εστιατόρια σε διεθνές επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια χάνουν αστέρια χωρίς να πέφτει παράλληλα η ποιότητα της εμπειρίας που προσφέρουν. Επίσης, το brand name κάθε χώρας παίζει τελικά τον ρόλο του.

Είναι αλήθεια πως όσο περισσότερο βελτιώνεται η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, τόσο περισσότερο θα μαγνητίζει και το βλέμμα του οδηγού Michelin. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν εστιατόρια στην παραπάνω λίστα των απλών συμμετοχών, που θα άξιζαν σίγουρα ένα αστέρι και που η ποιότητά τους είναι αντίστοιχη με αστεράτα πιο «λαμπερών» μητροπόλεων, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τους κριτές πιο ευνοϊκά.