Η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας αναλύει το θέμα: «Αιγές, η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων: Ανασχεδιάζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη της Ελλάδας» 

Το συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη» που διοργανώνουν Τravel.gr και Protothema.gr «ταξιδεύει» στη Θεσσαλονίκη.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία της Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας, στο συνέδριο «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη».

“Αιγές, η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων”: Η Αγγελική Κοτταρίδη στο συνέδριο του Travel.gr στη Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο-θεσμός που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης υπό τη διοργάνωση του Travel.gr και της εφημερίδας Πρώτο Θέμα θα εστιάσει, μεταξύ άλλων, στον πολιτιστικό και αρχαιολογικό πλούτο της πόλης. Στην ομιλία της «Αιγές, η βασιλική Μητρόπολη των Μακεδόνων: Ανασχεδιάζοντας τον αρχαιολογικό χάρτη της Ελλάδας», η Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, η οποία οραματίστηκε και πραγματοποίησε τη συντήρηση και αναστήλωση του εμβληματικού Ανακτόρου των Αιγών, θα αναλύσει μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις όλων των εποχών: Την αρχαία πόλη των Αιγών.
Έπειτα από 16 χρόνια εργασιών συντήρησης, αποκατάστασης, ανασκαφής και τεκμηρίωσης του τεράστιου τεχνικού έργου, το πιο επιβλητικό οικοδόμημα της Μακεδονίας -το οποίο έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO- με έκταση 15.000 τ.μ. που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.Χ. και αναγέρθηκε από τον Φίλιππο Β’, άνοιξε τις πύλες του στο κοινό.

“Αιγές, η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων”: Η Αγγελική Κοτταρίδη στο συνέδριο του Travel.gr στη Θεσσαλονίκη
Δρ. Αγγελική Κοτταρίδη, επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Ημαθίας

Με το μνημειώδες πρόπυλο που παραπέμπει σε ιερό, τις εντυπωσιακές διώροφες στοές της πρόσοψης, το μέγα περιστύλιο, γύρω από το οποίο οργανώνονται οι χώροι των συμποσίων, τη βιβλιοθήκη και το μικρότερο δυτικό περιστύλιο που εξυπηρετούσε βοηθητικές χρήσεις το «βασίλειον» καθίδρυμα των Αιγών στέγαζε όλες εκείνες τις δομές που ήταν απαραίτητες για την άσκηση της δημόσιας εξουσίας.
Εκεί ανακηρύχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος βασιλιάς το 336 π.Χ., μετά τη δολοφονία του πατέρα του και από το ίδιο σημείο μόλις δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε την εκστρατεία του για τα βάθη της Ανατολής, όπου η εικόνα της κλασσικής Ελλάδας «ταξίδεψε» ως την άκρη του κόσμου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στον «Παρθενώνα της Μακεδονίας» στο πλαίσιο της τελετής εγκαινίων έκανε λόγο για «στοίχημα» ώστε να καταστεί το μνημείο «σημείο συνάντησης με το μεγαλείο των αρχαίων μας καταβολών. Μια σφραγίδα της διαχρονικής τους ελληνικότητας αλλά και ένα μέρος της σύγχρονη ζωής μας. Αυτό το θαυμαστό αρχαιολογικό πάρκο μπορεί και πρέπει να γίνει ένας καταλύτης οικονομικής ανάπτυξης για τη Βεργίνα, για την Ημαθία, για ολόκληρη τη Μακεδονία».
Το έργο που αναδεικνύει την πολιτιστική κληρονομιά της Μακεδονίας και γοητεύει με την πολυτέλεια των υλικών και την εφευρετικότητα πίσω από τη δημιουργία του, λειτουργεί ως  μοχλός για την πολιτιστική προώθηση της ευρύτερης περιοχής.

“Αιγές, η βασιλική μητρόπολη των Μακεδόνων”: Η Αγγελική Κοτταρίδη στο συνέδριο του Travel.gr στη Θεσσαλονίκη

Ο Αιγές αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την πολιτιστική και τουριστική προώθηση της Θεσσαλονίκης, η οποία δρα ως κόμβος πολιτισμού με τα 15 ιστορικά µμνημεία που συγκαταλέγονται στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και τα 30 μουσεία της.
Το δεύτερο συνέδριο του Travel.gr «Greece Talks Thessaloniki: Η Θεσσαλονίκη στον διεθνή τουριστικό χάρτη» φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα think tank αλλά και έναν μοχλό που θα δώσει ώθηση στην τουριστική -και όχι μόνο- ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας τον χαρακτήρα της ως έναν από τους πιο δυναμικούς προορισμούς στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

*Greece Talks – Προορισμός: Θεσσαλονίκη, Πέμπτη 14 Μαρτίου 2024, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης