Ο δούκας του Γουεστμίνστερ Χιού Γκρόσβενορ και η Ολίβια Χένσον, η μεγάλη μέρα και οι βασιλικοί καλεσμένοι.

Ο πλουσιότερος millennial στον κόσμο, κολλητός των πριγκίπων Γουίλιαμ και Χάρι και βαφτισιμιός του βασιλιά Καρόλου, αποφάσισε να μοιραστεί τη ζωή και τα 12 δισεκατομμύρια της περιουσίας του με μια κοινή θνητή, αφήνοντας στα κρύα του λουτρού τις γόνους Βρετανών αριστοκρατών, γαλαζοαίματων και τζετ σέτερ.

Οσοι παρακολούθησαν την τηλεοπτική σειρά «The Gentlemen» είναι μάλλον εξοικειωμένοι με όσα συμβαίνουν όταν ένας από τους 30 δούκες των ισάριθμων δουκάτων του Ηνωμένου Βασιλείου πεθαίνει. Ο τίτλος μαζί και η πατρογονική περιουσία (μετρητά, μετοχές, ακίνητα, αυτοκίνητα, έργα τέχνης) και βέβαια τα χρέη του προγόνου περνούν αυτομάτως στο μεγαλύτερο γιο -το λες και πατριαρχικό κατάλοιπο.
Και μπορεί στη μυθοπλασία του Γκάι Ρίτσι τον τίτλο να κληρονόμησε έπειτα από εκπεφρασμένη επιθυμία του αείμνηστου πατέρα ο μικρότερος γιος, και μάλιστα να βρέθηκε μπροστά σε μια αλληλουχία μάλλον δυσάρεστων και δυσβάστατων εκπλήξεων, ωστόσο στην αληθινή ζωή τα γεγονοτότα εκτυλίχθηκαν -μέχρι στιγμής- με ούριο άνεμο.

Ανακοινώθηκε ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: O ζάμπλουτος δούκας και η κοινή θνητή
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και ο Χιού Γκρόβενορ στην επίσημη παράδοση του νεόκτιστου Κέντρου Άμυνας και Εθνικής Αποκατάστασης (DNRC) στο Stanford Hall Estate στο Λιντς της Αγγλίας, 2018.
Ανακοινώθηκε ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: O ζάμπλουτος δούκας και η κοινή θνητή

Χρειάστηκε βέβαια πρώτα ένας θάνατος και μάλιστα ξαφνικός, εκείνος του 6ου δούκα του Γουεστμίνστερ που πέθανε από καρδιακή ανακοπή σε ηλικία 64 ετών τον Αύγουστο του 2016, ώστε ο γιος του να παραλάβει τον τίτλο, μια περιουσία 10 τότε δισεκατομμυρίων ευρώ και το χρίσμα του πιο περιζήτητου εργένη επί γης. Ο Χιου Γκρόβενορ ήταν μόλις 25 ετών, άλλα έτοιμος να εκπληρώσει ένα χρέος και να ανταποκριθεί σε μια ευθύνη η οποία τον ακολουθούσε παιδιόθεν σαν πιστό σκυλί.

Ο πιο ισχυρός γαιοκτήμονας της Βρετανίας
Εν μία νυκτί ο 33χρονος σήμερα 7ος Δούκας του Γουεστμίνστερ βρέθηκε να κατέχει περιουσία μεγαλύτερη από εκείνη της βασιλικής οικογένειας της Αγγλίας και ένα χαρτοφυλάκιο ακινήτων που χωρίς ψήγμα υπερβολής περιλαμβάνει το μισό Μέιφερ και ένα γενναίο κομμάτι της Μπελγκράβια, δύο δηλαδή από τις ακριβότερες και τις πλέον ελιτίστικες περιοχές όχι μόνο του Λονδίνου αλλά του κόσμου ολόκληρου. Οφείλει μάλιστα κανείς να του αναγνωρίσει πως διαχειρίστηκε με σύνεση τόσο τη δημόσια εικόνα όσο κυρίως το βιός που συγκέντρωναν τεμάχιο το τεμάχιο γης οι πρόγονοί του από το 1874, όταν δηλαδή η βασίλισσα Βικτόρια δημιούργησε ένα δουκάτο για το χιλιοτραγουδισμένο στην Αγγλία γένος των Γκρόβενορ που αναβαθμίστηκαν από βαρόνοι σε δούκες.
Δε θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερος μάρτυρας από τους υπολογισμούς του Bloomberg που θέλουν την περιουσία του δούκα του Γουεστμίνστερ να αγγίζει σήμερα τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ. Βοήθηκε προφανώς και το λογιστικό τετρίπι που απεργάστηκε η φαμίλια, ώστε να μην καταβάλει ούτε σεντ ως φόρο κληρονομιάς, έπειτα από το θάνατο 6ου δούκα. Περασμένα ξεχασμένα.

Ο Χιου, παρότι πήρε το όνομα του προ-προ-πάππου του, διαβόητου playboy και bon viveur των αρχών του 20ου αιώνα, ο οποίος συνδέθηκε επί δεκαετίας με ένα θυελλώδη ερωτικό δεσμό με την Κοκό Σανέλ και ήταν αρκετά χουβαρντάς για να της αγοράσει όχι μόνο μια έπαυλη στο Μέιφερ αλλά κι ένα αγροτεμάχιο στη νότια Γαλλία, όπου εκείνη σχεδίασε και έχτισε κατόπιν την ερωτική φωλιά τους (βλ. βίλα La Pausa), δεν κληρονόμησε και την έκδοτη στις ηδονές χάρη του. Ίσως γιατί εκτός από βρετανικό αίμα στις φλέβες του κυλά και ρωσικό, αφού η μητέρα του Νατάλια Φίλιπς έλκει την καταγωγή της από τους Ρομανόφ. Ή μπορεί επειδή ως μοναδικό αγόρι της οικογένειας -έχει δύο μεγαλύτερες και μία μικρότερη αδελφή- συναισθάνθηκε από νωρίς το ρόλο που αργά ή γρήγορα θα είχε να επιτελέσει στην ζωή. Πέρασε τα μαθητικά χρόνια του σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, σπούδασε διοίκηση αγροτικών επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και αμέσως μετά απορροφήθηκε στον οικογενειακό όμιλο. Τους γόνους πολλοί μίσησαν, το νεποτισμό ουδείς.

Ανακοινώθηκε ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: O ζάμπλουτος δούκας και η κοινή θνητή
Ο δούκας του Γουέστμινστερ με την μητέρα του Ναταλία Γκρόβενορ.
Ανακοινώθηκε ο γάμος της χρονιάς στη Βρετανία: O ζάμπλουτος δούκας και η κοινή θνητή
Eaton Hall, η έδρα της οικογένειας Γκρόβενορ είναι συνολικής έκτασης 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Τη στενή σχέση του με τη βασιλική οικογένεια και το γεγονός πως μεγάλωσε παίζοντας -μάλλον κυριολεκτικά- σφαλιάρες με τον πρίγκιπα Γουίλιαμ και τον πρίγκιπα Χάρι επιστέγασε η απόφαση των δύο αδελφών να συνεχίσουν την κουμπαριά που οι Ουίνδσορ με τους Γκρόβενορ διατηρούν πάππου προς πάππου. Έτσι, ο Χιου έγινε νονός τόσο του πρίγκιπα διαδόχου Τζορτζ όσο και του Άρτσι. Πάντως, λέγεται πως ο δεσμός του με τον πρίγκιπα της Ουαλίας είναι στενότερος από εκείνον με τον Δούκα του Σάσεξ. Γι’ αυτό και πολλοί αμφιβάλουν εάν ο τελευταίος έλαβε μία από τις 400 προσκλήσεις που έχουν ήδη αποσταλεί για τον γάμο του νεαρού Γκρόβενορ με την αγαπημένη του Ολίβια Χένσον, ο οποίος θα λάβει χώρα δόξη και τιμή στις 7 Ιουνίου στον καθεδρικό ναό του Τσέσαιρ -ήτοι στα μέρη του γαμπρού, αφού έδρα της οικογένειας είναι το συνολικής έκτασης 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων Ίτον Χολ.

Σύμφωνα πάντως με την επικρατέστερη θεωρία ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ έλαβαν πρόσκληση, αλλά την αρνήθηκαν, αφού ο Χάρι δε θα είχε κάποιον επίσημο ρόλο στην τελετή. Σε αντίθεση δηλαδή με τον αδελφό του και τον ανιψιό του, τους οποίους ο Γκόβενορ πρόκρινε ως συνοδούς του. Ο δούκας του Σάσεξ φέρεται προδομένος από τον παιδικό φίλο του. Παλιά του τέχνη. Απών από την τελετή, η οποία για τις ευγενείς φυλές του Ηνωμένου Βασιλείου σηματοδοτεί την απόλυτη κοσμική λαοσύναξη της χρονιάς, θα είναι πιθανότατα και ο βασιλιάς Κάρολος που δε θα καμαρώσει τον αναδεκτό του γαμπρό αλλά και η Κέιτ Μίντλετον. Από την άλλη σίγουρη θεωρείται η παρουσία μελών της οικογένειας Νιάρχου, τα οποία ανήκουν στο φιλικό κύκλο του 33χρονου Δούκα.

Λαμβάνοντας πάντως κανείς υπόψη τη διακριτική στάση απέναντι στον Τύπο που διατηρεί η οικογένεια Γκρόβενορ στις χαρές αλλά και στις λύπες της δε θα πρέπει να περιμένει πομπώδη ξεσπάσματα από τον Χιου και την Ολίβια, η οποία παρεμπιπτόντως ασχολείται με την επικοινωνία και τις δημόσιες σχέσεις – έκανε εκ του αποτελέσματος καλή δουλειά για τον εαυτό της-, γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της μέσω κοινών φίλων το 2021 και δεν περιβάλλεται ούτε από υπόνοια αριστοκρατικής αίγλης και παρελθόντος. Μια τάξη μεγέθους για το ποσό που δαπανηθεί για το γάμο της χρονιάς δίνει σε κάθε περίπτωση το ποσό των 7 εκατομμυρίων ευρώ που θρυλείται πως οι γονείς του δούκα δαπάνησαν για το πάρτι των 21ων γενεθλίων του το μακρινό πια 2012.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image