Εχοντας εν μέρει αποτάξει την κατάρα του χύμα τσίπουρου, η αποσταγματοποιία στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ανθεί, προσφέροντας μια μεγάλη γκάμα που καλύπτει κάθε ποικιλία, χρώμα και στυλ.

Παρ’ όλες τις εξαιρετικές επιδόσεις που η χώρα έχει να επιδείξει στην κατηγορία των φρέσκων αποσταγμάτων -επιδόσεις ικανές να κοιτάξουν στα μάτια μεγάλο μέρος του παγκόσμιου ανταγωνισμού- η εικόνα δεν είναι ανάλογη και στην περίπτωση των παλαιωμένων ετικετών. Ο μικρός χρόνος παραμονής των αποσταγμάτων στα βαρέλια και η λάθος επιλογή μεγεθών, καψιμάτων και ηλικίας των τελευταίων, καθιστά τα περισσότερα εξ αυτών επιθετικά, ασύνδετα και μονοδιάστατα. Ομως ευτυχώς υπάρχουν φωτεινές εξαιρέσεις -σαν τις παρακάτω- που προσφέρουν μοναδική πολυπλοκότητα, δύναμη και ευγένεια, καθιστώντας τα μια υπέροχη επιλογή για το κλείσιμο ενός γεύματος ή δείπνου, αλλά και για meditation πλάι σε ένα πούρο, ξηρούς καρπούς ή μια εκλεκτή σοκολάτα. Για να απολαύσετε πάντως όλο το μεγαλείο τους προσέξτε ιδιαίτερα το σερβίρισμα: επιλέξετε θερμοκρασία ψυγείου (τα αποστάγματα δεν παγώνουν έτσι και αλλιώς πολύ, λόγω του υψηλού αλκοόλ) και ένα πολύ μικρό ποτήρι σε σχήμα τουλίπας, αν είναι δυνατόν με ανοιχτά χείλη. Πάγος; No,no,no,no,no,no…

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Karathanos Thanos, Puro
Αν και σίγουρα θα δέσει αρμονικά μαζί του, το Puro δεν παίρνει το όνομά του από το πούρο, αλλά από τον πόρο, όνομα που οι παλιοί τεχνίτες του άμβυκα έδιναν στο στενό σημείο του σωλήνα από το οποίο στάζει αυτό το υπέροχο τσίπουρο από την Καρδίτσα. Ο Θάνος Καραθάνος είναι ένας καταξιωμένος οινολόγος και ως εκ τούτου όχι μόνο ξέρει να διαχειριστεί το σκουρόχρωμο Μοσχάτο Αμβούργου, αλλά και να το παλαιώσει μαεστρικά για 5 χρόνια σε δρύινα βαρέλια. Παρ’ όλη την καραμελένια πολυπλοκότητά του, η τριανταφυλλένια διάσταση προδίδει την αρωματική ποικιλία από την οποία προέρχεται, ενώ η κατάξηρη και ελάχιστα τανική αίσθηση ενισχύει την ατελείωτη επίγευση αυτής της κορυφαίας εγχώριας πρότασης.

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Καρδάση, Παλαιωμένο Τσίπουρο
Το αποστακτήριο του Τυρνάβου έχει εξελιχθεί σε ένα από τα καλύτερα της χώρας και με όπλο το μοσχοβολιστό Μοσχάτο της περιοχής προσφέρει υπέροχες φρέσκες όσο και παλαιωμένες προτάσεις. Οι οπαδοί του απόλυτου exclusiveness είμαι σίγουρος ότι θα προτιμήσουν το Distiller’s Choice των 536 φιαλών, όμως προσωπικά θεωρώ ότι το Παλαιωμένο Τσίπουρο είναι ένα πιο ισορροπημένο απόσταγμα. Ωριμασμένο για σχεδόν 2 χρόνια σε βαρέλι, γεμίζει το ποτήρι με ξηρούς καρπούς και καραμέλα, προσφέροντας απαλή αρχική αίσθηση στο στόμα. Η συνέχεια όμως είναι παντοδύναμη, ενώ το έντονα βανιλάτο και ευχάριστα τραχύ τελείωμα θυμίζει περισσότερο ουίσκι από Kentucky μεριά…

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Κώστα Λαζαρίδη Κτήμα, Methexis Cigar
Ο σπουδαίος παραγωγός από τη Δράμα είναι πολυαγαπημένος τόσο για τα κρασιά, όσο και για τα αποστάγματά του. Σε αντίθεση με όλα τα άλλα προϊόντα αυτού του άρθρου, το Cigar -όπως και όλες οι άλλες ετικέτες της σειράς Methexis- προέρχεται από απόσταξη ολόκληρων ρογών και όχι στεμφύλων, γεγονός που το καθιστά απόσταγμα σταφυλής και όχι τσίπουρο. Αυτό το 100% Sauvignon Blanc -φυσικά από τους ιδιόκτητους αμπελώνες!- ωριμάζει σε βαρέλια που προηγουμένως έχουν χρησιμοποιηθεί για τον Αμέθυστο Fume και το αποτέλεσμα αυτής της ιδιαίτερα δαπανηρής επιλογής να είναι ένα έργο τέχνης που επαναπροσδιορίζει τους όρους φινέτσα, αριστοκρατικότητα, λεπτότητα και φρούτο σε ένα απόσταγμα.

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Τσιλιλής, Dark Cave
Ο παραγωγός από την Θεσσαλία έχει συνδέσει το όνομά του με το τσίπουρο, προσφέροντας εξαιρετικές φρέσκιες εκδοχές που αποστάζει σε αποστακτήρες στήλης. Για το ξακουστό παλαιωμένο τσίπουρό του όμως όχι μόνο ρίχνει στη μάχη χάλκινο άμβυκα αλλά παλαιώνει και το πολύτιμο υγρό σε βαρέλια από τα οποία έχουν προηγουμένως “περάσει” περίφημα Vinsanto και εξαιρετικά ερυθρά κρασιά. Φαίνεται ότι το Dark Cave …δανείζεται από τα πρώτα το ξεμυαλιστικό γλυκό άρωμα χουρμά, ξερού σύκου αλλά και καραμέλας, ενώ από τα δεύτερα τη δύναμη και το πλούσιο σώμα του. Σε κάθε περίπτωση πάντως το Dark Cave είναι ένας πραγματικός θησαυρός κρυμμένος σε μια σκοτεινή σπηλιά!

Αυτά είναι τα κορυφαία παλαιωμένα τσίπουρα – Η τέχνη της απόσταξης και η μαγεία των βαρελιών

Σπυρόπουλος, π5ντε
Το αποστακτήριο Σπυρόπουλου μετρά μόλις 10 χρόνια ζωής -διάστημα που θα έκανε έναν παραγωγό Grappa να βάλει τα γέλια- όμως με προϊόντα σαν το “π5εντε” δεν μπορεί παρά να σε υποχρεώσει να παραδεχθείς ότι μπορεί να μην το κάνει από πολύ παλιά, αλλά το κάνει πολύ καλά! Το βελούδινο Σαββατιανό αποτελεί τη βάση όλων των προϊόντων του αποσταγματοποιού από τον κάμπο των Κριεζών Ευβοίας, με το π5ντε να ωριμάζει για 5χρονια -π5ντε λέγεται άλλωστε, όχι τ3ρία!- σε βαρέλι. Η ένταση του μπουκέτου ξανθής σταφίδας, καραμέλας, βανίλιας και garam masala, η άριστη ενσωμάτωση της αλκοόλης και το απαλό βελούδινο τελείωμα, το καθιστούν μια απόλυτη επιλογή για τους οπαδούς των γλυκόπιοτων αποσταγμάτων.