Δείχνοντας απίστευτη προσήλωση στην λεπτομέρεια, οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις εξυμνούν το αρχιτεκτονικό όραμα και την τεχνογνωσία, αποτίοντας φόρο τιμής στην πλούσια κουλτούρα της Κίνας.


Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εγκαινίασε τους αναβληθέντες λόγω COVID-19, 19ους Ασιατικούς Αγώνες το Σάββατο στην ανατολική πόλη Hangzhou κατά τη διάρκεια μιας λαμπρής και θορυβώδους τελετής έναρξης. “Κηρύσσω την έναρξη των 19ων Ασιατικών Αγώνων της Hangzhou”, δήλωσε ο Σι, σε ένα κατάμεστο στάδιο χωρητικότητας 80.000 ατόμων που ζητωκραύγαζαν. Οι αγώνες είχαν αρχικά προγραμματιστεί να διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν και αναβλήθηκαν λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού και των επακόλουθων περιορισμών που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής
8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής
Η φλόγα ανάβει από τον ψηφιακό λαμπαδηδρόμο κατά τη διάρκεια της τελετής έναρξης των 19ων Ασιατικών Αγώνων στο στάδιο Hangzhou Sports Park στις 23 Σεπτεμβρίου 2023

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός της χώρας εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, με πάνω από 12.000 αθλητές από 45 έθνη να αγωνίζονται σε 40 αθλήματα. Και ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει παραδοσιακά αγωνίσματα, όπως ο στίβος και η κολύμβηση, θα εμπεριέχει επίσης το sepak takraw, ή αλλιώς το kick volley, το kabaddi, ένα μείγμα ομαδικής ταγκ και πάλης, και το wushu, μια πολεμική τέχνη, που αντικατοπτρίζει την ποικιλόμορφη αθλητική κουλτούρα της Ασίας. Παράλληλα, τα ηλεκτρονικά αθλήματα, το breakdancing και η αθλητική αναρρίχηση θα κάνουν το ντεμπούτο τους στους Αγώνες, σε μια προσπάθεια να προσελκύσουν το ενδιαφέρον και των νεότερων ανθρώπων.

Οι 19οι Ασιατικοί Αγώνες πρόκειται να διεξαχθούν σε έξι πόλεις της επαρχίας Zhejiang, σε 56 εγκαταστάσεις, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν κατασκευαστεί πρόσφατα για αυτόν τον σκοπό. Τα αρχιτεκτονικά γραφεία που ανέλαβαν να φέρουν εις πέρας το σχεδιασμό των αθλητικών εγκαταστάσεων, έθεσαν ως άξονα του οράματός τους, την πολύχρωμη κουλτούρα της Κίνας, την μορφολογία του εδάφους της και την όψη της φύση και των προϊόντων της. Παρακάτω παρουσιάζονται τα οκτώ μεγαλοπρεπή και εξωπραγματικά στάδια που δημιουργήθηκαν για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση των δύο εβδομάδων:

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Κύριο Στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Hangzhou 9 (Olympic Sports Center) από την NBBJ και την CCDI

Αυτό το στάδιο, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 80.000 θεατές, έχει ως πηγή έμπνευσης τα άνθη λωτού που βρίσκονται συνήθως στη Δυτική Λίμνη, η οποία αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO στο Hangzhou. Μια σειρά από 56 πεταλοειδείς κατασκευές τυλίγονται γύρω από το στάδιο και χρησιμεύουν ως εξωτερικοί τοίχοι και οροφή. Εκτός από το κύριο στάδιο, ο χώρος των 400 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων περιλαμβάνει επίσης μια αρένα πολλαπλών χρήσεων 10.000 θέσεων με αναδιπλούμενη οροφή, καθώς και υδάτινα και πολιτιστικά κέντρα, κοινοτικές παιδικές χαρές, καταστήματα λιανικής πώλησης, χώρους στάθμευσης και δημόσιες επικοινωνίες. 
Το Στάδιο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Hangzhou θα χρησιμεύσει ως το κύριο στάδιο κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Αγώνων, με τις τελετές έναρξης και λήξης να πραγματοποιούνται εδώ.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Το κολυμβητήριο του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Hangzhou από το Hu Yue Studio του Ινστιτούτου Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού του Πεκίνου

Δίπλα στο κεντρικό στάδιο του Hangzhou Olympic Sports Center, το υδάτινο κέντρο αποτελείται από μια αθλητική αρένα 18.000 θέσεων καθώς και ένα κλειστό κολυμβητήριο 6.000 θέσεων.
Στο στάδιο δεσπόζει μια καμπυλωτή οροφή που έχει επενδυθεί από ασημί-λευκά κομμάτια κράματος αλουμινίου, προκαλώντας έτσι την εικόνα ενός γιγάντιου δράκου που στέκει ακίνητος. Στις γωνίες είναι εγκατεστημένα pixel LED που φωτίζουν ολόκληρη την επιφάνεια του κτιρίου. Το κολυμβητήριο θα φιλοξενήσει διάφορα αγωνίσματα κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Αγώνων, όπως μπάσκετ, κολύμβηση, καταδύσεις και συγχρονισμένη κολύμβηση. Μετά τους αγώνες, θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος εκδηλώσεων πολλαπλών λειτουργιών.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Υβριδικό Στάδιο από την Archi-Tectonics

Το Hybrid Stadium αποτελεί το αρχιτεκτονικό επίκεντρο του οικολογικού πάρκου 116 στρεμμάτων στο Hangzhou, το οποίο σχεδιάστηκε από την Archi-Tectonics. Το κτίριο των 5.000 θέσεων και 365.000 τ.μ. αποτελεί ένα περιουσιακό στοιχείο για την πόλη.
Ξεκινώντας με μια μορφή εμπνευσμένη από το Cong, ένα αρχαίο τεχνούργημα από νεφρίτη της Hangzhou -που κατέχει ιδιαίτερη θέση στην κινεζική καλλιτεχνική κουλτούρα- η Archi -Tectonics σχεδίασε μια βελτιστοποιημένη δομή για να διευκολύνει τη μετατροπή του σταδίου από αθλητική αρένα σε χώρο παραστάσεων. Η εσωτερική αρένα είναι εξ ολοκλήρου επενδυμένη με μπαμπού τοπικής προέλευσης και δέχεται φυσικό φως και αέρα μέσω ενός δακτυλίου ανοιγόμενων παραθύρων και ενός κεντρικού φεγγίτη. Το υβριδικό στάδιο -σε συνδυασμό με υποστηρικτικούς χώρους όπως εστιατόρια, σαλόνια VIP και χώρους λιανικής πώλησης που ενσωματώνονται σε όλο το κτίριο- δημιουργεί ένα πολυεπίπεδο και δυναμικό περιβάλλον πλήρως εξοπλισμένο για να χρησιμεύσει ως προορισμός εκδηλώσεων και ψυχαγωγίας.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Γήπεδο χόκεϊ επί χόρτου, από την Archi-Tectonics

Επίσης σχεδιασμένο από την Archi-Tectonics, αυτό το γήπεδο των 5.000 θέσεων αποτελείται από μια στέγη 125 μέτρων με ελεύθερο άνοιγμα που σκιάζει τον προθάλαμο και τις κερκίδες, καθώς και τον αγωνιστικό χώρο ο οποίος βρίσκεται μέσα σε ένα οβάλ εσοχή περιτρυγιρισμένη από χλοοτάπητα.
Το υλικό, αλλά και η δομή της οροφής, έχουν ως κώδικα αναφοράς τις χαρακτηριστικές παραδοσιακές Meinong ομπρέλες από μπαμπού. Εκτός από το χόκεϊ επί χόρτου, το στάδιο θα φιλοξενεί υπαίθριες προβολές ταινιών, συναυλίες και άλλες εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των αγώνων.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Πολιτιστικό Κέντρο Αθλητισμού Μπέιζμπολ και Σόφτμπολ από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Zhejiang, Shaoxing

Το στάδιο διαθέτει μια σειρά από στέγες, γνωστές ως “wings of cloud”, οι οποίες στηρίζονται σε δοκούς ύψους 16 μέτρων που υποστηρίζονται από λεπτούς χαλύβδινους κίονες. Η κάτω πλευρά της οροφής καλύπτεται από κυρτά λευκά διάτρητα πάνελ αλουμινίου. Τη νύχτα χάρη στον πλούσιο φωτισμό LED, η οροφή γίνεται διάφανη, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία στον θεατή. Εκτός από τα γήπεδα μπέιζμπολ και σόφτμπολ, το Baseball and Softball Sports Culture Centre είναι επίσης εξοπλισμένο με ξενοδοχεία, ένα εθνικό γυμναστήριο, καταστήματα και χώρους εστίασης. Είναι ο μεγαλύτερος νέος χώρος που κατασκευάστηκε για τους Ασιατικούς Αγώνες της Hangzhou σε έκταση και είναι επίσης το μεγαλύτερο αθλητικό κέντρο μπέιζμπολ και σόφτμπολ στην Κίνα.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Αθλητικό Κέντρο Fuyang Yinhu από το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Zhejiang

Η ομάδα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου της Zhejiang έδωσε προτεραιότητα σε μια βιώσιμη προσέγγιση για τη δημιουργία ενός χώρου που όχι μόνο θα πληροί τις τεχνικές απαιτήσεις που ισχύουν για τον επαγγελματικό αθλητισμό, αλλά θα αναδεικνύει τη φυσική ομορφιά της Fuyang. Οι κεκλιμένες στέγες πολλαπλών τμημάτων οριοθετούν έναν χώρο έκτασης 275.182 τ.μ. που θα φιλοξενήσει σκοποβολή, τοξοβολία και σύγχρονο πένταθλο κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Αγώνων. Ολόκληρο το στάδιο που είναι υπερυψωμένο σε πέντε διαφορετικά επίπεδα, εναρμονίζεται με τα βουνά που το περιβάλλουν.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Shaoxing, από το China Aviation Planning and Design Institute Group και το Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Έρευνας του Πανεπιστημίου Zhejiang

Ένα κλειστό στάδιο και ένα εκθεσιακό κέντρο συνδυάζονται σε αυτή την ασημί-γκρι ρέουσα μορφή αρχιτεκτονικής που βρίσκεται σε μια υπερυψωμένη πλατφόρμα. Κυκλικές γραμμές περιστρέφονται κατά μήκος της άκρης του κτιρίου προς την οροφή, σχηματίζοντας μια σειρά από καμπύλες που αγκαλιάζουν το κτίριο.
Ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να μοιάζει με το φαινόμενο του κυματισμού στον παρακείμενο ποταμό, καθώς και με τα κελύφη των μυδιών που βρίσκονται συνήθως στις υδάτινες οδούς του Shaoxing. Το στάδιο θα χρησιμοποιηθεί για τη φιλοξενία αγώνων μπάσκετ.

8 εντυπωσιακά νέα στάδια στην Κίνα είναι μνημεία αρχιτεκτονικής

Tonglu Equestrian Centre από το Populous και Tongji Architectural Design Group

Το κέντρο ιππασίας περιλαμβάνει την κύρια αρένα, μια αίθουσα προπόνησης με προστασία από τις καιρικές συνθήκες, έναν χώρο στάβλων, έναν στίβο 5.000 μέτρων και 3.104 θέσεις, καθώς και άλλες λειτουργικές υπηρεσίες, όπως κατοικίες και χώρους εκπαίδευσης για τους ιπποκόμους, κλινική των ίππων, στάβλο και μονάδα πεταλωτών.
Βλέποντάς το από ψηλά, το περίγραμμα της κύριας αρένας θυμίζει τον κινεζικό ιδεόγραμμα για την λέξη “άλογο”, ενώ οι καμπύλες μορφές είναι μια αναφορά στο περιβάλλον φυσικό τοπίο. Σχεδιασμένο σε συνεργασία με το εξειδικευμένο στούντιο αρχιτεκτονικής σταδίων Populous, είναι ο μοναδικός μόνιμος χώρος στην Κίνα που μπορεί να φιλοξενήσει ιππικές εκδηλώσεις.
Oι 19oι Ασιατικοί Αγώνες διεξάγονται στην πόλη Hangzhou, στην επαρχία Zhejiang, της Κίνας και θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2023.