Oι πλούσιοι των μοντέρνων καιρών αναζητούν το νόημα της ζωής στα πιο απομακρυσμένα και επικίνδυνα μέρη του πλανήτη.

Είτε πρόκειται για ελεύθερη πτώση, είτε για κατάδυση σε βάθος 11 χιλιομέτρων, είτε σε δημιουργία διαπλανητικών ταξιδιών και διαστημικών αποικιών, ο πλανήτης μας είναι γεμάτος από θαρραλέους ευκατάστατους της λίστας του Forbes.

Μια τέτοια περίπτωση, είναι αυτή του φιλόσοφου και εκδότη Erling Kagge. Πίσω στο 1992, ο Erling Kagge καταφέρνει να αποκτήσει και την ιδιότητα του εξερευνητή όταν διασχίζει τη λευκή απεραντοσύνη της Ανταρκτικής, πάνω σε δύο πέδιλα του σκι, για περίπου 840 μίλια (σ.σ. σχεδόν 1.352 χιλιόμετρα). Στην αποστολή του, ήταν εντελώς μόνος και αποκομμένος από κάθε μορφή επικοινωνίας, δεδομένου ότι δεν είχε ούτε ασύρματο. «Για μένα η Ανταρκτική είναι μια γη των ονείρων, ένας τόπος που τον φαντάζονταν οι άνθρωποι πολύ πριν τον δουν», έχει δηλώσει ο ίδιος, ενώ οι «New York Times» έγραψαν για εκείνον ότι είναι «ένας φιλοσοφημένος τυχοδιώκτης, ή ίσως ένας περιπετειώδης φιλόσοφος».

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Σε ψυχρές συνθήκες κινήθηκε κάποτε και ο εμβληματικός Αμερικανός επιχειρηματίας Richard Bass (1929-2015). Το μικρόβιο της περιπέτειας τον προέτρεψε να αφήσει την οικογενειακή επιχείρηση πετρελαίου και φυσικού αερίου στο Τέξας. Με την κατάλληλη προετοιμασία, μαζί με τον μετέπειτα πρόεδρο της Walt Disney, Frank Wells, αποφάσισαν να ολοκληρώσουν την αποστολή «Seven Summits» που σκοπός της ήταν η κατάκτηση της ψηλότερης κορυφής σε καθεμία από τις επτά ηπείρους. 

PHOTO: Deanna Wong

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Στη Βόρεια Αμερική στόχος ήταν η κορυφή Ντενάλι (6.194 μ.), στη Νότια Αμερική η Ακονκάγκουα  (6.961 μ.), στην Ευρώπη θα ανέβαιναν στην κορυφή Ελμπρούς (5.621 μ.), ενώ στην Αφρική στο ξακουστό Κιλιμάντζαρο (5.895 μ.). Φτάνοντας στην Ανταρκτική, η αποστολή περιελάμβανε την κορυφή του όρους Βίνσεν (4.892 μ.). Στην Αυστραλία συνάντησαν τη χαμηλότερη κορυφή της αποστολής, στο όρος Κοσιούνσκο (μόλις 2.228 μ.), ενώ δεν θα μπορούσε να λείπει από το πλάνο τους η ψηλότερη κορυφή της Ασίας και του κόσμου, το Εβερεστ (8.848 μ). 

Η αποστολή ολοκληρώθηκε επιτυχώς σε όλες τις κορυφές, εκτός από το Εβερεστ. Ομως ο Bass δεν το έβαλε κάτω. Μετά από δύο επιπλέον προσπάθειες, αυτή τη φορά χωρίς τον Frank Wells, αλλά με έναν άλλον συνοδοιπόρο του, τον David Breashears, κατάφερε να ολοκληρώσει τον άθλο των επτά κορυφών, στις 30 Απριλίου του 1985.

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Ωστόσο, οι extreme δραστηριότητες των δισεκατομμυριούχων, εκτός από ερευνητικό χαρακτήρα, συχνά έχουν και ακτιβιστικό. Ο δισεκατομμυριούχος Jim Ratcliffe, ιδιοκτήτης της εταιρείας χημικών Ineos, είναι ένας ακόμη θαρραλέος άνθρωπος που πραγματοποίησε αποστολές τόσο στον Βόρειο όσο και στον Νότιο Πόλο, ενώ το 2015 ολοκλήρωσε ένα τρίμηνο ταξίδι με μοτοσικλέτα στη Νότια Αφρική, όπου ίδρυσε το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Go Run for Fun» για την προστασία παιδιών ηλικίας πέντε έως δέκα ετών. 

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

PHOTO: Ray Rui

Πριν στραφεί στην περιπέτεια είχε ήδη δείξει κοινωνική ευαισθησία, μη διστάζοντας να κλείσει το εργοστάσιο της εταιρείας του στο Μίντλσμπρο της Βρετανίας όταν ενημερώθηκε ότι δεν πληρούσε τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις που έχει θέσει η Ε.Ε. Παράλληλα, στράφηκε με αγάπη στον αθλητισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά συνάντησης με τον μαραθωνοδρόμο Eliud Kipchoge για να αποφασίσει τη χρηματοδότηση της συμμετοχής του στον ιστορικό μαραθώνιο της Βιέννης, στηρίζοντας τον στόχο του για επίτευξη χρόνου κάτω των δύο ωρών.

Η Ιλιάδα του διαστήματος

Στη μάχη του διαστήματος ο Jeff Bezos και ο Richard Branson πρωταγωνιστούν στα όρια της στρατόσφαιρας με το νέο σπορ των διαστημικών πτήσεων. Κάποτε ήταν τα αντίπαλα κράτη και ο Ψυχρός Πόλεμος, σήμερα είναι οι εταιρείες και οι ιδιοκτήτες τους.

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης
Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Από αυτή την περιπετειώδη λίστα, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και γαλαζοαίματοι που κάποιες φορές επιδεικνύουν σημαντικές ευαισθησίες, όπως ο ανθρωπολόγος και πιλότος, πρίγκιπας Emmanuel De Merode. Ο πρίγκιπας αψήφησε τις κατά καιρούς εμφύλιες διαμάχες που λαμβάνουν χώρα στο Κονγκό, προσπαθώντας παράλληλα να ελέγξει το εμπόριο κρέατος και να προστατεύσει την άγρια ​ζωή που απειλείται με εξαφάνιση στην Κεντρική και Ανατολική Αφρική.

Στόχος του, είναι η υπεράσπιση άγριων ζώων σε διάφορες περιοχές της Αφρικής που πλήττονται από συγκρούσεις. Το έργο του λαμβάνει χώρα κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, όπου κατάφερε να διατηρήσει ανέπαφα τα εθνικά πάρκα άγριας ζωής, οδηγώντας παράλληλα σε οικονομική ανάπτυξη τις τοπικές κοινότητες. 

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης
Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Από την άλλη, ο 36χρονος σεΐχης και διάδοχος του Ντουμπάι Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum -γνωστός ως Fazza λόγω του ψευδώνυμου με το οποίο υπογράφει τα ποιήματά του- αποδεικνύει ότι οι δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες είναι πάντα και συναρπαστικοί, επιδιδόμενος σε ιδιαίτερα ακραίες δραστηριότητες, όπως skydiving, κυνήγι άγριων ζώων και καταδύσεις. Το αποκορύφωμα ήρθε όταν κυκλοφόρησε βίντεο στα social media όπου εμφανίζεται να πετάει σαν άνθρωπος-ρουκέτα, φορώντας στολή με προωθητήρες στην πλάτη του (jetpack).

Βαθύπλουτοι στο κυνήγι της αδρεναλίνης

Ο διάσημος σκηνοθέτης James Cameron έχει κατακτήσει το βαθύτερο σημείο του Ειρηνικού, στην Τάφρο των Μαριανών, όπου οδήγησε με επιτυχία το -ειδικά εξοπλισμένο για επιστημονικές έρευνες- βαθυσκάφος «Deepsea Challenger», σε βάθος 10.970 μέτρων, συγκεντρώνοντας δείγματα από το βαθύτερο σημείο των ωκεανών και καταγράφοντας την εμπειρία του σε τρισδιάστατη εικόνα. Ο Cameron έχει δηλώσει ότι καθοδηγήθηκε στο εντυπωσιακό επίτευγμα μόνο από τη δύναμη που κινεί την επιστήμη, δηλαδή την περιέργεια.

Στα ίδια λημέρια κινήθηκε ο μεγαλοεπενδυτής και απόστρατος αξιωματικός του ναυτικού Victor Vescovo που ηγήθηκε της αποστολής Five Deeps Expedition, σκοπός της οποίας ήταν η επίσκεψη και χαρτογράφηση του πυθμένα των πέντε ωκεανών του κόσμου. Τον Δεκέμβριο του 2018 ήταν ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε στο βαθύτερο σημείο του Ατλαντικού ωκεανού, πιλοτάροντας τον «Τρίτωνα», ένα σκάφος αξίας 50 εκατ. δολαρίων, σε βάθος 8.375 μέτρων. Τον Απρίλιο του 2019 πραγματοποίησε τον άθλο Challenger Deep καταδυόμενος στην Τάφρο των Μαριανών, σε βάθος 10.928 μέτρων, ενώ τον Μάιο έγινε ο πρώτος άνθρωπος που έφτασε σε αυτό το βάθος για δεύτερη φορά!

Φωτογρφίες: ΑΠΕ, Unsplash