Οι καλοί τρόποι που πρέπει να ακολουθούνται όταν είμαστε καλεσμένοι σε εστιατόριο ή σε φιλικό σπίτι.

«Όλα τα αντικείμενα στο τραπέζι πρέπει να είναι τοποθετημένα γεωμετρικά: το κεντρικό διακοσμητικό στο κέντρο, το σερβίτσιο σε ίσες αποστάσεις και όλα τα μαχαιροπίρουνα σε ισορροπία», αναφέρει η γκουρού των καλών τρόπων, Έμιλι Ποστ στο βιβλίο της 600 σελίδων «Εθιμοτυπία στην κοινωνία, στις επιχειρήσεις, στην πολιτική και στο σπίτι». Στον οδηγό που εκδόθηκε το 1922 περιγράφεται με κάθε λεπτομέρεια πώς ο οικοδεσπότης θα παραθέσει το τέλειο δείπνο. Είτε πρόκειται για δύο καλεσμένους, είτε για 200, τα πιάτα αλλάζουν και σερβίρονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Για αρτιότερο αποτέλεσμα, δε, «απαιτούνται δύο υπηρέτες ακόμα και για την εξυπηρέτηση δύο ατόμων» και επισημαίνει πως «ένας έμπειρος υπηρέτης μπορεί να εξυπηρετήσει οκτώ άτομα μόνος του, ενώ με έναν βοηθό μπορεί να εξυπηρετήσει τέλεια δώδεκα». Με την ολοκλήρωση του γεύματος, η απομάκρυνση του πιάτου θεωρείται απαραίτητη και το «σήμα» δίνεται όταν το πιρούνι τοποθετηθεί πάνω του. Μπορεί από το έτος έκδοσης του οδηγού, οι εποχές να έχουν αλλάξει, ωστόσο ο πυρήνας της σωστής φιλοξενίας παραμένει αναλλοίωτος. Σύμφωνα με το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο, υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες savoir vivre που αξίζει να ακολουθούνται κατά τη διάρκεια ενός γεύματος.

Πριν και μετά την άφιξη
Βασικός και απαράβατος κανόνας είναι η έγκαιρη άφιξη στο προκαθορισμένο ραντεβού. Σε περίπτωση καθυστέρησης, επιβάλλεται να ενημερωθεί εγκαίρως ο οικοδεσπότης. Κατά την άφιξη, τσάντες, πορτοφόλια, γυαλιά και κινητά δεν τοποθετούνται ποτέ πάνω στο τραπέζι. Απαραίτητη είναι η σωστή στάση σώματος και oι αγκώνες να απομακρύνονται από το τραπέζι. Κανείς δεν αγγίζει το φαγητό του μέχρι να σερβιριστούν όλοι οι συνδαιτυμόνες.

Βασικοί κανόνες savoir vivre στο τραπέζι

Τα μαχαιροπίρουνα
Όταν υπάρχουν περισσότερα από ένα σετ μαχαιροπίρουνων, ξεκινάμε πάντα από εκείνα που βρίσκονται πιο μακριά και συνεχίζουμε προς τα μέσα. Για παράδειγμα, αν υπάρχουν δύο πιρούνια, αρχίζουμε με εκείνο που βρίσκεται σε μεγαλύτερη απόσταση από το πιάτο. Τα μαχαιροπίρουνα τοποθετούνται στο πιάτο και σε καμία περίπτωση στο τραπέζι, όταν δεν χρησιμοποιούνται.

Η πετσέτα
Η πετσέτα -οι καλοί τρόποι τη θέλουν αυστηρά υφασμάτινη- τοποθετείται απαλά στους μηρούς, διπλωμένη στη μέση, αμέσως μόλις καθίσουμε και παραμένει στο σημείο καθ’ όλη τη διάρκεια του γεύματος. Η πετσέτα τοποθετείται στην καρέκλα ή αριστερά από το πιάτο αν χρειαστεί να σηκωθούμε προσωρινά από το τραπέζι, ώστε να γίνει αντιληπτό ότι θα επιστρέψουμε και θα συνεχίσουμε το γεύμα. Μόλις ο οικοδεσπότης τοποθετήσει την πετσέτα του στο τραπέζι, αυτό σηματοδοτεί το τέλος του γεύματος. Τότε ακολουθούν και οι καλεσμένοι.

Βασικοί κανόνες savoir vivre στο τραπέζι

Η ώρα του γεύματος
Το φαγητό καταναλώνεται αργά, με μικρές μπουκιές κάθε φορά. Το στόμα παραμένει κλειστό κατά τη μάσηση και δεν επιτρέπεται να μιλάμε με τροφή στο στόμα. Αν σερβιριστεί σούπα, δεν φυσάμε για να κρυώσει αλλά ανακατεύουμε ελαφρά, ενώ το κουτάλι γεμίζει με κίνηση προς τα έξω. Όταν ολοκληρωθεί το γεύμα, τα πιάτα παραμένουν στη θέση τους, χωρίς να τα σπρώχνουμε στην άκρη ή να τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο. Όταν τα μαχαιροπίρουνα τοποθετηθούν διαγώνια στο πιάτο, το ένα δίπλα στο άλλο, ώστε να δείχνουν τις ώρες 10:00 και 4:00, τότε δηλώνει έχουμε ολοκληρώσει το φαγητό.

Η καλή συμπεριφορά δεν είναι ποτέ ντεμοντέ
Σύμφωνα με το περιοδικό Time η καλή συμπεριφορά δεν φεύγει ποτέ από τη μόδα και παραθέτει επιπλέον κανόνες για το τραπέζι. Το ποτήρι με το νερό τοποθετείται στα δεξιά, ενώ το πιάτο με το ψωμί στα αριστερά. Δεν απλώνουμε ποτέ το χέρι μας για να πάρουμε κάτι -για παράδειγμα το αλάτι- αλλά ζητούμε ευγενικά να μας το δώσουν. Οπου κι αν τρώμε, είτε σε εστιατόριο, είτε σε φιλικό σπίτι, πρώτα δοκιμάζουμε μια μπουκιά και μετά προσθέτουμε καρυκεύματα. Αν χρειαστεί να σηκωθούμε από το τραπέζι ζητούμε συγγνώμη και δηλώνουμε ότι θα επιστρέψουμε αμέσως. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να θεωρηθεί ως ένδειξη δυσαρέσκειας. Πριν σηκωθούμε, τοποθετούμε την πετσέτα στην καρέκλα μας. Είτε πρόκειται για βραδινή έξοδο με φίλους, επαγγελματικό ή φιλικό δείπνο ευχαριστούμε πάντα τον οικοδεσπότη ή εκείνον που οργάνωσε την εκδήλωση.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image