Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε ένα εμβληματικό έργο Τέχνης και αποκωδικοποιούμε τους λόγους που το έκαναν σημαντικό ώστε να αποκτήσει τεράστια αξία μέσα στον χρόνο.

Οι πειραματισμοί του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ με αντικείμενα της καθημερινότητας άνοιξαν νέους δρόμους στη σύγχρονη τέχνη. Μία από τις μεγαλύτερες και εμβληματικές μεταξοτυπίες του, είναι το “Buffalo II“, ένα επικό έργο. Κατά τη διάρκεια μιας ιδιαίτερα γόνιμης περιόδου, μεταξύ 1962 και 1964, ο καλλιτέχνης δημιούργησε μια σειρά από καμβάδες στους οποίους συγκέντρωσε φαινομενικά ανόμοιες εικόνες για να αποτυπώσει το κοινωνικό, πολιτικό και καλλιτεχνικό σκηνικό της εποχής. Ο John F. Kennedy, ένας φαλακρός αετός (σύμβολο την Η.Π.Α.), το λογότυπο της Coca-Cola, τα διαστημικά ταξίδια και το τοπίο στο κέντρο της πόλης, παρουσιάζονται εδώ, ωστόσο οι μεταξοτυπίες τού Ράουσενμπεργκ αφορούν τόσο την καλλιτεχνική καινοτομία και τον τρόπο που φαινόμαστε όσο και για την αποτύπωση της κακοφωνίας της σύγχρονης αστικής ζωής τη δεκαετία ’60.

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Buffalo II” του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ των 88,8 εκατ. δολαρίων
Ο καλιτέχνης δίπλα σε έργο του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης το 1977

Το “Buffalo II” αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα της σειράς “combines”, που ήταν μια υβριδική μορφή ζωγραφικής και γλυπτικής που ανέπτυξε στις δεκαετίες του ‘50 και του ’60 ο καλλιτέχνης. Ενώ ο τίτλος του έργου αναφέρεται στην αντίστοιχη πόλη που διέμενε την εποχή της δημιουργίας του. Αυτό το εμβληματικό έργο, κυριαρχείται από μια μεγάλη εικόνα του John F. Kennedy που φωτογραφήθηκε όταν ήταν γερουσιαστής και υποψήφιος για προεδρία. Ο καλλιτέχνης συγκεντρώνει μια σειρά μοτίβων που για τον ίδιο καθορίζουν την αισιοδοξία και τις προκλήσεις της Αμερικής.

Πρωτοπόρος της τεχνικής της μεταξοτυπίας, μαζί με τον Andy Warhol που είχε αρχίσει να τη χρησιμοποιεί μερικούς μήνες νωρίτερα, οικειοποιείται εικόνες που συνέλεξε από εφημερίδες και άλλες εκδόσεις (συμπεριλαμβανομένου του περιοδικού Life), μαζί με τις δικές του φωτογραφίες, για να δημιουργήσει το πορτρέτο μιας χώρας κατά την κοινωνική και πολιτική αναταραχή της δεκαετίας του ‘60.

Ο πίνακας αυτός είναι πολύ περισσότερο από ένα ιστορικό στιγμιότυπο, μιας και σηματοδοτεί ένα κομβικό σημείο στην καλλιτεχνική ανάπτυξη του Ράουσενμπεργκ και μαρτυρεί τη δική του ριζοσπαστική εφευρετικότητα και προσοχή στα νέα της ημέρας. Συγκεντρώνοντας προϋπάρχουσες εικόνες από τη λαϊκή κουλτούρα, το έργο λειτουργεί ως γέφυρα μεταξύ της φθίνουσας κυριαρχίας του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και του νέου αναπτυσσόμενου κόσμου της Ποπ Αρτ.

Tο “Buffalo II” είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά δείγματα μεταξοτυπίας του Ρόμπερτ Ράουσενμπεργκ που απέκτησε από τον Robert B. Mayer και τη σύζυγό του, η Beatrice Cummings Mayer το 1965 λίγο μετά τη δολοφονία του John F. Kennedy. Πουλήθηκε σε δημοπρασία του οίκου Christie’s για 88.805.000 δολάρια στις 15 Μαΐου 2019 στην Alice Louise Walton – κληρονόμο της αλυσίδας καταστημάτων Walmart και δεύτερη πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.