Κάθε εβδομάδα παρουσιάζουμε ένα εμβληματικό έργο Τέχνης και αποκωδικοποιούμε τους λόγους που το έκαναν σημαντικό ώστε να αποκτήσει τεράστια αξία μέσα στον χρόνο.

Ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ ήταν μια από τις βασικές προσωπικότητες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού και το έργο του είχε σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη της αμερικανικής τέχνης τις δεκαετίες που ακολούθησαν. Το ”Interchange” είναι ένα αριστοτεχνικό έργο, που ενσαρκώνει το μοναδικό στυλ του καλλιτέχνη και αντιπροσωπεύει μια σημαντική στιγμή στην εξέλιξη της τέχνης του 20ού αιώνα. Δημιουργήθηκε το 1955 και θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς πίνακές του, κομμάτι σταθμός για το κίνημα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Γιατί είναι σπουδαίος ο πίνακας “Interchange” του Βίλεμ ντε Κούνινγκ, των 300 εκατ. δολαρίων
Ο Βίλεμ ντε Κούνινγκ

Μία από τις βασικές πτυχές του “Interchange” είναι η φωτεινότητά του. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποίησε μια τολμηρή χρωματική παλέτα με αποχρώσεις του ροζ, του κόκκινου, του μπλε και του κίτρινου, για να δημιουργήσει ένα ζεστό και λαμπερό αποτέλεσμα. Αυτή η επιλογή χρωμάτων μεταφέρει μια αίσθηση αισιοδοξίας και ελπίδας, ενώ το τολμηρό πινέλο συμβάλλει στην αίσθηση κίνησης του πίνακα, καθώς τα παχιά στρώματα του χρώματος φαίνονται να κυματίζουν και να ρέουν. Το έργο χαρακτηρίζεται από τις δραματικές διαγώνιες γραμμές και τις σαρωτικές καμπύλες του. Αυτά τα στοιχεία προσδίδουν στον πίνακα μια αίσθηση ρευστότητας και ισορροπίας και βοηθούν στη μετάδοση της κίνησης και της ενέργειας. Η χρήση φωτεινού χρώματος, ρευστής μορφής και σαρωτικής χειρονομίας του έργου, συνεχίζει να εμπνέει καλλιτέχνες που εργάζονται με διάφορα εκφραστικά μέσα και η επιρροή του μπορεί να φανεί στα έργα πολλών σύγχρονων καλλιτεχνών.

Ο ντε Κούνινγκ πούλησε τον πίνακα μέσω της Sidney Janis Gallery στη Νέα Υόρκη το 1955, λίγο μετά την ολοκλήρωσή του, για 4.000 δολάρια στον αρχιτέκτονα Edgar Kaufmann Jr. Οι κληρονόμοι το πούλησαν μαζί με άλλα έργα τέχνης της συλλογής του, στις 8 Νοέμβριου του 1989 μέσω του οίκου Sotheby’s στον Ιάπωνα έμπορο έργων τέχνης και ιδιοκτήτη της γκαλερί Mountain Tortoise στο Τόκιο, Shigeki Kameyama για 20,7 εκατομμύρια δολάρια. Τιμή ρεκόρ τότε για έναν ζωντανό καλλιτέχνη. Μερικά χρόνια αργότερα ο πίνακας πουλήθηκε στον επιχειρηματία και παραγωγό David Geffen -που συνδημιούργησε την Asylum Records το 1971 με τον Elliot Roberts, την Geffen Records το 1980, την DGC Records το 1990 και την DreamWorks SKG το 1994.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Geffen πούλησε το “Interchange” για 300 εκατομμύρια δολάρια στον διαχειριστή κεφαλαίων και δισεκατομμυριούχο Kenneth C. Griffin, το ποσό αυτό το κατέστησε το ακριβότερο έργο τέχνης που είχε πουληθεί ποτέ, έως τις 15 Νοεμβρίου 2017, που το αμφιλεγόμενο “Salvator Mundi” του Leonardo da Vinci πουλήθηκε για 450,3 εκατομμύρια δολάρια στον Σαουδάραβα Badr bin Abdullah Al Saud.
Φωτογραφίες: Wikipedia