Αυθεντικές γεύσεις και αρώματα συνοδεία σπάνιων κρασιών μέσα σε μια ζεστή ατμόσφαιρα με απόλυτα φιλικό service.

Εδώ και πέντε χρόνια, τα Νότια Προάστια φιλοξενούν το απόλυτο hot spot της comfort ιταλικής και, ιδιαίτερα, της Ναπολιτάνικης κουζίνας. Η Μάγκυ Ταμπακάκη, που γνωρίσαμε και θαυμάσαμε στο Master Chef του 2017-18, και ο σύζυγος της, Francesco Granata, “pizzaiolo” υψηλών προδιαγραφών με εξειδίκευση και πάθος για τη Ναπολιτάνικη πίτσα, υπογράφουν το επιτυχημένο αυτό εγχείρημα που, όπως αποδεικνύει και ο καθημερινά γεμάτος χώρος του, έχει κερδίσει τη στήριξη και την αγάπη των απανταχού φίλων των αυθεντικών νόστιμων γεύσεων και αποπλανητικών αρωμάτων της γειτονικής μας χώρας. 

Θαμώνες κάθε ηλικίας και υπόβαθρου κατακλύζουν το μαγαζί, ανάμεσά τους και αναγνωρισμένοι σεφ και restaurateurs, επώνυμα και ανώνυμα ζευγάρια και παρέες κάθε ηλικίας, οικογένειες αλλά και τουρίστες, οι οποίοι φαίνεται να πιστεύουν ότι η γνωστή φράση “una facia, una razza” (ένα πρόσωπο, μία φυλή), που συχνά χρησιμοποιείται για να περιγράψει τα κοινά χαρακτηριστικά ανάμεσα στον Ιταλικό και τον Ελληνικό λαό, εκτείνεται και στη γαστρονομία των δύο χωρών.

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Ποικιλία τυριών και αλλαντικών

Το Napul’è μας πρωτοσυστήθηκε στη λεωφόρο Αναγυρούντος της Βάρης το 2019 ενώ τον Ιούνιο του 2021 κατηφόρισε προς τη θάλασσα, στον αριθμό 43 της Βασιλέως Κωνσταντίνου, όπου βρίσκεται έως και σήμερα, διατηρώντας την έλξη του σε off Broadway προορισμούς. Σπίτι του είναι ένα κατάλευκο οίκημα με προσεγμένη αυλή και μεγάλες ομπρέλες που χαρίζουν δροσιά τους ζεστούς μήνες του χρόνου. Στη ζεστή και όμορφη σάλα, με τα ξύλινα τραπέζια και τα γεμάτα φιάλες κρασιών ράφια που στολίζουν τους τοίχους, δεσπόζει η ανοιχτή κουζίνα και ο ξυλόφουρνος.

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα

«Ο ξυλόφουρνος ήρθε απευθείας από τη Νάπολη και είναι δημιουργία του Ernesto Agliarulo, μαέστρου στην κατασκευή φούρνων. Τον έστειλε στο μαγαζί και μετά από δέκα ημέρες ήρθε και ο ίδιος να φτιάξει την επιφάνεια όπου μπαίνουν οι πίτσες, για να είναι ακριβώς όπως τη θέλω» τονίζει ο Francesco, ενώ αναπολεί τα παιδικά του χρόνια, όταν ξεκίνησε να ασχολείται με τις ζύμες, βοηθώντας τη μητέρα του να φτιάξει το ψωμί του μαγαζιού που λειτουργούσε η οικογένεια στη Νάπολη. «Ξεκίνησα από πολύ μικρός να ασχολούμαι με το ζυμάρι. Στη Νάπολη είχαμε ένα οικογενειακό μαγαζί όπου πουλούσαμε καθημερινά φρεσκοζυμωμένο ψωμί, φτιαγμένο από τη μητέρα μου. Θέλοντας να με προσέχει, με κράταγε κοντά της και έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια, έμαθα πολλά και έγινα πολύ καλός στη ζύμη. Με τη ζύμη της πίτσας είχα την πρώτη μου επαφή κατά τη διάρκεια της πρώτης καραντίνας. Είχε έρθει στην Αθήνα ο γιος μου, ο Romeo, ο οποίος είναι pizzaiolo, και μου έμαθε όλα τα μυστικά. Με πολλή αγάπη και αμέτρητες ώρες δουλειάς και πειραματισμών έφτασα στο σημείο που είμαι σήμερα. Για να είναι το ζυμάρι μου εύκολο στην πέψη, χρησιμοποιώ ένα συνδυασμό από πέντε διαφορετικά άλευρα. Η ουσία για εμένα είναι να αναδεικνύεται η παραδοσιακή Ναπολιτάνικη κουζίνα μέσα από τη νοστιμιά των βασικών υλικών που απλώνονται πάνω σε ένα ελαφρύ και αέρινο ζυμάρι.»

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Bufalina
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Claudio pizza

Προσωπική μου αγαπημένη η πίτσα που δημιούργησε ο Francesco προς τιμήν του φίλου του Claudio. Στην αρχή μας παρουσιάστηκε με σάλτσα San Marzano, mozzarella di Agerola, ντοματίνια Piennolo κονφί από το Βεζούβιο και φρέσκο βασιλικό ενώ αργότερα προστέθηκαν μαύρες ελιές Καλαμών, ανθός κάπαρης και σκόρδο. Πικάντικα, δροσερά και πλούσια αρώματα συνδυάζονται αριστοτεχνικά και προσφέρουν μια ανεπανάληπτη, κομψά πολύπλοκη νοστιμιά. Πολύ γουστόζικη και η Pistacchiosa – μια πανδαισία από τα καλύτερα ιταλικά τυριά, πλούσια αλλαντικά και τραγανό φιστίκι, ενώ ο παιχνιδιάρης Ναπολιτάνος δε σταματά να μας εκπλήσσει και με νέες προσθήκες στη λίστα των εκπληκτικών επιλογών πίτσας του Napul’è, όπως η A’ Capata με fior di latte di Agerola, σπιτική πανσέτα, καραμελωμένο κρεμμύδι και βαλσάμικο Modena. Εδώ τα γλυκά και καπνιστά στοιχεία δένουν αρμονικά προσφέροντας όμορφες και απόλυτα ισορροπημένες εκρήξεις γεύσεων στο στόμα.

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Η Μάγκυ Ταμπακάκη, που γνωρίσαμε στο Masterchef, και ο σύζυγός της, Francesco Granata

Στο μενού με τις μοναδικές πίτσες του Francesco προστίθενται και οι εκπληκτικές δημιουργίες της Μάγκυ. Η panzanella con burrata γοητεύει με τη φρεσκάδα της και αποτελεί ωδή στη γευστικότητα που πηγάζει από την απλότητα. Ζουμερά αρωματικά ντοματίνια, μπλέκονται με βασιλικό, πίκλα κρεμμυδιού, μια ολόκληρη βουβαλίσια buratta και κομμάτια από tarallo napoletano, το παραδοσιακό τραγανό κουλούρι που φτιάχνουν στη Νάπολη από την περισσευούμενη ζύμη ψωμιού, στην οποία προσθέτουν αμύγδαλα, λαρδί και πιπέρι. Αριστουργηματικό και το vitello tonato, όπου λεπτοκομμένες φέτες από ψητό μοσχαράκι γάλακτος καλύπτονται από «μαγιονέζα» αρωματισμένη με τόνο και πασπαλίζονται με κάπαρη. 

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Insalata della stagione
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Polpette
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Tartare di mazno
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Guancia alla Genovese

Από τα χέρια της Μάγκυ έχω δοκιμάσει και τα πιο νόστιμα arancino, ήτοι μικρές μπάλες ρυζιού που τηγανίζονται στην εντέλεια, αποκτώντας μια εκπληκτική κρούστα, και σερβίρονται πάνω σε βελούδινη κρέμα παρμεζάνας. Η ευρηματική σεφ πανάρει τις μπάλες ρυζιού σε μαύρη χειμερινή τρούφα, γεγονός που προσθέτει στο πιάτο μοναδικά γήινα αρώματα και αυξάνει το γευστικό του βάθος.

Αποφασισμένη να δώσω, επιτέλους, μια τελική απάντηση στο ερώτημα «πόση νοστιμιά, άραγε, μπορεί να χωρέσει η Μάγκυ σε μια carbonara;», η “κυρία” της ιταλικής πάστας είναι πάντα ανάμεσα στα πιάτα που στολίζουν το τραπέζι μου στο Napul’è. Πόρισμα στην έρευνά μου όμως δεν έχω, ακόμη, καταφέρει να βγάλω. Τα ζυμαρικά είναι βρασμένα στην εντέλεια, η σάλτσα αυγού όμορφα δεμένη και όσο πηχτή πρέπει και το guanciale ιδιαιτέρως τραγανό και μεστό. Απλά επική!

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Carbonara

Κατά καιρούς κάνουν την εμφάνισή τους και πιάτα εκτός καταλόγου, που όπως λέει η Μάγκυ «πάνε ανάλογα με την εποχή και την έμπνευση μου, γιατί με κουράζει πολύ να μαγειρεύω συνέχεια τα ίδια και τα ίδια. Τώρα, για παράδειγμα, είναι η εποχή της αγαπημένης μου αγκινάρας και έχω επιλέξει την αγκινάρα mammola.» Η ελαφριά πικράδα της τηγανητής αγκινάρας εξισορροπείται θαυμάσια από τη γλυκύτητα της βουβαλίσιας burrata με την οποία σερβίρεται ενώ η μαγιονέζα αντζούγιας και το λάδι από αρωματικά βότανα προσθέτουν μια απίστευτη φινέτσα στο πιάτο.

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Cacio e pistacchio
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Gnocchi al Blu di bufala
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Carciofo
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Ziti al ragu Napolitano

Στα επιδόρπια πραγματικά ανεπανάληπτο είναι το τιραμισού που φτιάχνεται a la minute. Αφράτα σαβαγιάρ και αέρινη κρέμα μασκαρπόνε συνδυάζονται άψογα και σκορπούν αρώματα καφέ και (μυστικού) λικέρ στο στόμα. «Πάρε και ένα για το σπίτι, τρώγεται απίθανα στις 10 η ώρα» μου λέει ο Francesco κάθε φορά που επισκέπτομαι το μαγαζί τις πρώτες απογευματινές ώρες. Μπορεί να είναι υποσυνείδητη υπακοή σε αυτό που μου λέει ή απλά η «γλυκιά» αλήθεια, αλλά, χωρίς να κοιτάξω το ρολόι, πηγαίνω πάντα προς το ψυγείο στις 10 το βράδυ.

Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα
Tiramisu
Γιατί το Napul’è είναι το κορυφαίο ιταλικό εστιατόριο στην Αθήνα

Τη λίστα των απόλυτα ποιοτικών πρώτων υλών που απαρτίζουν όλα τα πιάτα του Napul’è, συνοδεύει ισάξια η λίστα των καταπληκτικών και δυσεύρετων κρασιών του από τον ιταλικό, κυρίως, αμπελώνα. Στα ράφια του Napul’e και στο ολοκαίνουργιο κελάρι, που πρόσφατα έχτισε μόνος του ο Francesco, κάνουν την εμφάνισή τους, φιάλες Conterno, Masseto, Sassicaia, Ornellaia, Gaja, Luce, Rinaldi και άλλες εκλεκτές ετικέτες.

Η τεράστια επιτυχία του Napul’è δεν πρόκειται να περιοριστεί στην πρωτεύουσα. Το καλοκαίρι βάζει πλώρη για τις Κυκλάδες με προορισμό το πανέμορφο νησί της Τήνου. «Σε συνεργασία με τον κ. Παράσχο, θα φτιάξουμε στο λιμάνι της Τήνου το μικρό αδερφάκι του Napul’è», μας ενημερώνει η Μάγκυ και προσθέτει «ο κατάλογος θα απαρτίζεται από τα signature πιάτα μας αλλά, φυσικά, θα εμπνευστούμε και από τα υλικά του νησιού, όπως το καρίκι και την Τηνιακή αγκινάρα, ενώ σημαντικό ρόλο στο μενού θα παίζουν και τα θαλασσινά.» Ο Romeo, ο γιος του Francesco, θα κρατά τα σκήπτρα στην πίτσα και ο κατάλογος θα περιέχει πολλές επιλογές από τις γεύσεις που έχουμε, κατά καιρούς, συναντήσει και αγαπήσει στο μαγαζί.

Με τις συναρπαστικές παραδοσιακές και φινετσάτα δημιουργικές γεύσεις του και τα εκλεπτυσμένα κρασιά του, το Napul’è έχει δικαίως κερδίσει πολλαπλές εγχώριες διακρίσεις ενώ, σίγουρα, αξίζει να συμπεριληφθεί και στη λίστα του παγκόσμιου οδηγού Michelin με τα προτεινόμενα εστιατόρια της πόλης. Ο πιο τρανός, όμως, έπαινος στη φαρέτρα του είναι η αγάπη και η αφοσίωση με την οποία το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος.
Διεύθυνση: Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη
Τηλέφωνο: 697 086 9124

Credits: Photo / Video Αννα Τασιούλα