Η μέθοδος που εφηύρε ο Γερμανός Joseph Pilates στις αρχές της δεκαετίας του 1920, έχει καταξιωθεί σήμερα σε όλον τον κόσμο για ευεργετικά οφέλη της στο σώμα.

Οι εξαντλητικοί ρυθμοί του σύγχρονου τρόπου ζωής καταπονούν το σώμα και το πνεύμα μας, αφήνοντάς μας στο τέλος της ημέρας εξαντλημένους και άκεφους. Όταν υποφέρουμε από διάφορους μυοσκελετικούς πόνους γινόμαστε δυσλειτουργικοί, γεγονός που επηρεάζει όλες τις εκφάνσεις της προσωπική, κοινωνικής και επαγγελματικής ζωής μας. Ο τρόπος για να ανταπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της καθημερινότητας, είναι να χτίσουμε ένα σώμα γερό και ισορροπημένο και παράλληλα να αυξήσουμε τα επίπεδα ευεξίας. Η μέθοδος pilates, με την ολιστική προσέγγιση στο σώμα μπορεί να προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος. Σύμφωνα με τον κ. Κώστα Βογιατζόγλου Βογιατζόπουλο, Managing Director της Technogym – Merrithew του Ομίλου Φάις, “είναι η πιο ασφαλής μέθοδος για μυϊκή ενδυνάμωση εξασφαλίζοντας στους ασκούμενους καλύτερη “λειτουργικότητα” στην καθημερινότητα τους μειώνοντας αισθητά πόνους από τραυματισμούς η χρόνιες μυοσκελετικές δυσλειτουργίες”.

Γιατί όλοι λένε ότι η γυμναστική pilates μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;

Τι είναι η pilates
Η άσκηση pilates είναι ένα σύστημα επαναλαμβανόμενων ασκήσεων οι οποίες αναπτύσσουν το σώμα μέσω της μυϊκής προσπάθειας που πηγάζει από τον πυρήνα του. Η τεχνική καλλιεργεί τη σωστή στάση και την ισορροπία του σώματος ακόμα και όταν η ζωή μας χαρακτηρίζεται από έντονη κίνηση. Γι’ αυτό το λόγο, η pilates αρχικά ήταν δημοφιλής μεταξύ των χορευτών, αλλά σταδιακά βρήκε ανταπόκριση σε ένα ευρύτερο κοινό. Παρόμοια με τη γιόγκα, η μέθοδος pilates ενθαρρύνει τη βαθιά, συνειδητή αναπνοή και στοχεύει στους μύες της “ενέργειας” που περιλαμβάνουν τους γλουτούς, τους γοφούς, το κέντρο πυελικού εδάφους (πυρήνας) και το κάτω μέρος της πλάτης. Η ενίσχυση του πυρήνα αναπτύσσει σταθερότητα σε ολόκληρο τον κορμό και αυτή είναι η πιο σημαντική πτυχή της μεθόδου, καθώς υπαγορεύει στο σώμα τον τρόπο με τον οποίο κινείται όχι μόνο στο στούντιο ή στο γυμναστήριο αλλά και στην καθημερινή ζωή. 

Αυτός ήταν και ο στόχος του εμπνευστή της μεθόδου, Joseph Pilates, να δημιουργήσει μια μέθοδο που να επιτρέπει στο σώμα να κινείται με χάρη, ευκολία και αποτελεσματικότητα, ενώ παράλληλα θα είναι απαλλαγμένο από πόνους και δυσκολία στις κινήσεις. 

Αλλο ένα σημείο που κάνει την τεχνική pilates ξεχωριστή, είναι ότι δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα. Αντίθετα με άλλα συστήματα εκγύμνασης, οι ασκήσεις pilates δεν περιλαμβάνουν πολλές επαναλήψεις για κάθε κίνηση, αλλά βασίζονται στην ιδέα ότι εκτελώντας κάθε άσκηση με ακρίβεια και εστιάζοντας στην αναπνοή, μπορούμε να επιτύχουμε σημαντικά αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Η βαθιά και σωστή αναπνοή, είναι θεμελιώδης για τη μέθοδο. Ο Joseph Pilates υποστήριζε ότι πάνω από όλα πρέπει να μάθει κανείς πώς να αναπνέει σωστά, γιατί η πλήρης, βαθιά αναπνοή τροφοδοτεί και διεγείρει το κυκλοφορικό σύστημα.

Γιατί όλοι λένε ότι η γυμναστική pilates μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;

Τύποι pilates
Η pilates χωρίζεται γενικά σε δύο κατηγορίες, σε ασκήσεις που πραγματοποιούνται επάνω σε στρώμα και ασκήσεις για τις οποίες απαιτείται ειδικός εξοπλισμός. Ο εξοπλισμός προπόνησης pilates διαχωρίζεται επίσης ανάλογα με το μέγεθος και το αν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο στούντιο ή στο σπίτι. Στα στούντιο Pilates, εκτός από μικρά όργανα όπως μπάλες και δαχτυλίδια εκγύμνασης, χρησιμοποιούνται και ογκώδεις ειδικές συσκευές με τροχαλίες για πρόσθετη αντίσταση από το σωματικό βάρος του ίδιου του συμμετέχοντος και διαβαθμισμένα επίπεδα ελατηρίων. 

Τα πιο γνωστά από αυτά τα όργανα των στούντιο είναι το reformer, το stability chair και το cadillac και όλα απαιτούν εξειδικευμένη γνώση για να χρησιμοποιηθούν, γι’ αυτό και καλό είναι να μην εκτελούμε ασκήσεις χωρίς την καθοδήγηση και την επίβλεψη των ειδικών. Τα μικρότερα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται στην pilates μπορούμε να τα έχουμε στο σπίτι και να ακολουθούμε απλές ασκήσεις που έχουμε μάθει και μας ανακουφίζουν από μυϊκούς πόνους. 

Η καθοδήγηση από έναν/μια δάσκαλο/α για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να αποφύγουμε τραυματισμούς, είναι συχνά επιβεβλημένη. Πλέον, με τη χρήση της τεχνολογίας μπορούμε από την άνεση του σπιτιού μας να έχουμε τον κατάλληλο άνθρωπο να μας κατευθύνει. Όπως αναφέρει ο κ. Βογιατζόγλου Βογιατζόπουλος για τη σχέση της τεχνολογίας με την pilates “θα λέγαμε ότι την έχει κάνει πιο προσιτή και γνωστή σε όλους, ειδικά την Pilates Ματ καθώς μέσω ψηφιακών καναλιών μπήκε στο σπίτι πολλών ανθρώπων ειδικά την περίοδο του Covid -19”.

Γιατί όλοι λένε ότι η γυμναστική pilates μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;
Εξοπλισμός του εμβληματικού brand Merrithew Pilates που υποστηρίζει τη μέθοδο Stott Pilates

Τα οφέλη
Τα οφέλη από τη μέθοδο pilates εστιάζουν στη δύναμη του πυρήνα, τη στάση του σώματος και την ευελιξία, χτίζοντας ένα σώμα ισορροπημένο και υγιές. Μας διδάσκει να ευθυγραμμίσουμε το κορμί μας, ενώ παράλληλα, ενεργοποιούνται όλες οι μυικές ομάδες, ακόμα και όσες έχουν αδρανήσει κυρίως λόγω της ηλικίας και προσφέρει ευελιξία και ισορροπία.  Το γεγονός ότι οι ασκήσεις απαιτούν απόλυτη συγκέντρωση στις κινήσεις και την αναπνοή, μειώνει το άγχος και δίνει μια γενική αίσθηση ευεξίας.

Ποιος ήταν ο Joseph Pilates
Ο Joseph Pilates, γεννήθηκε στη Γερμανία και ως παιδί ήταν πολύ συχνά άρρωστος με άσθμα και άλλες σωματικές παθήσεις. Ως νεαρός ενήλικας, αποφάσισε να δυναμώσει το σώμα του και μελέτησε γιόγκα, διαλογισμό, πολεμικές τέχνες και ελληνορωμαϊκή. Αναζητώντας ένα τελειοποιημένο σύστημα εκγύμνασης, ανέπτυξε τη μέθοδο pilates στις αρχές της δεκαετίας του 1920. Μέχρι τη δεκαετία του ‘60, η μέθοδος είχε γίνει δημοφιλής μεταξύ των χορευτών στη Νέα Υόρκη και τη δεκαετία του ‘70 έγινε γνωστή και στο Χόλιγουντ, με πολλούς αστέρες της εποχής να εκτιμούν τα οφέλη της, όπως ο Τζοαν Κόλινς.

Γιατί όλοι λένε ότι η γυμναστική pilates μπορεί να αλλάξει τη ζωή μας;

Πλέον, η μέθοδος αναπτύσσεται συνεχώς και νέες μορφές εντάσσονται στον όρο pilates ή εκτελούνται προγράμματα με ασκήσεις που συνδυάζουν pilates με άλλες μεθόδους, όπως η yoga. 

Ο κ. Βογιατζόγλου Βογιατζόπουλος, επισημαίνει ότι “η STOTT Pilates είναι μία μέθοδος που βασίζεται πάνω στις αρχές του δημιουργού της, Joseph Pilates, όπως εκείνος τις όρισε πριν περίπου 100 χρόνια. Αυτές οι αρχές προφανώς και πρέπει να είναι σεβαστές, αλλά επειδή μιλάμε για το ανθρώπινο σώμα, που με την πάροδο των ετών αλλάζει και μεταλλάσσεται, δεν γίνεται να μην επαναξιολογούμε τα δεδομένα μας. Αυτό ακριβώς κάνει η μέθοδος της STOTT PILATES, που με μια μεγάλη ομάδα επιστημόνων, μελετάει και εξελίσσει συνεχώς την μέθοδο  για να είμαστε σίγουροι ότι οι ανάγκες του συγχρόνου ασκούμενου  καλύπτονται και μάλιστα εξατομικευμένα”. 

Είναι γεγονός ότι μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, η μέθοδος pilates δεν ήταν τόσο διαδεδομένη στην Ελλάδα και λίγοι ήταν αυτοί που διέθεταν πιστοποιημένη εκπαίδευση και μπορούσαν να την διδάξουν. Σήμερα, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναγνωρίζουν τα οφέλη της και στρέφονται στη συγκεκριμένη μέθοδο για να ανακουφιστούν από τις μυοσκελετικές παθήσεις και να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής.