Συνεδρίες με συμβούλους ψυχικής υγείας, θεραπευτική γραφή και περίπατοι διαλογισμού σε λαβύρινθο.

Σαν να παραγγέλνεις ένα μπέργκερ από το room service. Tόσο εύκολο θα είναι να προγραμματίσεις μια συνεδρία οnline ή διά ζώσης που θα στοχεύει στη βελτίωση της ψυχικής υγείας από το δωμάτιο του ξενοδοχείου σου. Η τάση που ξεκίνησε δειλά-δειλά μετά την πανδημία, με συνεργασίες ανάμεσα σε ξενοδοχεία και εταιρίες που προσφέρουν online ψυχοθεραπεία, έχει εξελιχθεί σε βασικό κομμάτι της φιλοσοφίας πολλών health και spa resorts.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
Sensei Porcupine Creek

Το Sensei Porcupine Creek, ένα καταφύγιο στα βουνά του Rancho Mirage στην Καλιφόρνια, αποδεικνύει την ισχυρή φιλοσοφία ευεξίας του με προγράμματα όπως το Guided Wellness Experience, όπου μια ομάδα ειδικών παρέχει ατομικές συνεδρίες γιόγκα, διατροφής και άσκησης, με στόχο τον εξατομικευμένο καθορισμό στόχων και την τελειοποίηση των πρακτικών ευεξίας. Ανάμεσα στις συνεδρίες που παρέχουν είναι και το Mindset 1:1, που προσφέρει στρατηγικές και εργαλεία με στόχο την αυτοβελτίωση, την καταπολέμηση του άγχους και την ενίσχυση μιας υγιούς αίσθησης του εαυτού.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
Μiraval Resorts Τuscon, Arizona

Μiraval Resorts, οάσεις ευεξίας σε Οστιν, Aριζόνα και Ερυθρά Θάλασσα, προτρέπουν τους επισκέπτες τους να καθορίσουν τι ακριβώς ζητούν από το ταξίδι τους, μέσω ενός quiz. Αν το ζητούμενο είναι το ψυχικό wellbeing, προτείνουν προγράμματα που περιλαμβάνουν από θεραπείες επίπλευσης και ηχητικά λουτρά, μέχρι θεραπευτική γραφή, σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες συναρπαστικές εμπειρίες των Miraval όπως zen bootcamp, υπαίθριο δείπνο με πανσέληνο, παρατήρηση πτηνών και θεραπείες προσώπου που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα όπως το “spiritual warrior”. Επιπλέον, έχουν δημιουργήσει ένα podcast που στοχεύει σε σωματική και ψυχική ισορροπία, με καλεσμένους ψυχιάτρους και κλινικούς ψυχοθεραπευτές, mindfulness ambassadors και ιδρυτές μη κερδοσκοπικών οργανισμών όπως το AAKOMA project, που προάγει την ψυχική υγεία νέων και εφήβων.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
Canyon Ranch, Woodside

Στη διορατικότητα, την επίγνωση και τη θετική αλλαγή εστιάζουν τα resort ευεξίας Canyon Ranch, που βρίσκονται στο Τούσον της Αριζόνα και στο Γουντσάιντ στη χερσόνησο του Σαν Φρανσίσκο. Συνεδρίες ψυχικής υγείας και ευεξίας, performance mindset και διαχείρισης στρες, συνδυάζονται με θεραπείες spa, άσκηση και μοναδικές εμπειρίες στα φαράγγια και την έρημο της Αριζόνα και τα δάση σεκόγιας του Γουντσάιντ.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
Golden Door

Tάι τσι στα λιβάδια, εργαστήρια χαϊκού, ξιφομαχία, μασάζ στο φεγγαρόφωτο και hiking στα ιδιωτικά μονοπάτια μήκους 30 μιλίων έχει το πρόγραμμα στο Golden Door, ένα από τα πιο exclusive και ακριβότερα health resorts στις ΗΠΑ, ανάμεσα σε Σαν Ντιέγκο και Λος Αντζελες. Το resort με την ιαπωνική αισθητική, τις λιμνούλες και τα δάση από μπαμπού, προσφέρει μια μεγάλη συλλογή θεραπειών, που στοχεύουν στην ψυχική υγεία, από self-love coaching μέχρι συνεδρίες με τη μέθοδο EMDR (Εye Movement Desensitization and Reprocessing), που θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία του μετα-τραυματικού στρες.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
SHA Wellness Clinic

Συνδυάζοντας ήλιο, θάλασσα και τις πιο σύγχρονες τάσεις wellness, το SHA Wellness Clinic στο Αλικάντε έχει κάτι για όλους -από θεραπείες για τη βελτίωση της σεξουαλικής υγείας και προγράμματα «μεταμορφωτικής αναπνοής» μέχρι τοπ οδοντιατρικές υπηρεσίες. Πέρα από τις state-of-the-art εγκαταστάσεις της κλινικής ευεξίας, τις άνετες σουίτες με το χαλαρωτικό ντιζάιν και τη θέα προς τα απόκρημνα βουνά του πάρκου Sierra Helada, το SHA προσφέρει και συνεδρίες συμβουλευτικής ψυχολογίας, emotional coaching και stress management.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
New Life Portugal

To New Life Portugal, ένα θέρετρο ευεξίας στην οροσειρά Serra Da Estrela στην Πορτογαλία, ηγείται της τάσης, με προγράμματα αποκατάστασης από το στρες, το πένθος, την κατάθλιψη και το burnout διάρκειας έως και 28 ημερών. Ψυχο-εκπαιδευτικά εργαστήρια, art-therapy και πρακτικές mindfulness συνδυάζονται με γιόγκα, πεζοπορίες στο βουνό και υπαίθριες τελετουργίες κακάο, σε μία τοποθεσία απαράμιλλης ομορφιάς που έχει χαρακτηριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO.

Διακοπές για ψυχανάλυση στα καταφύγια της ευεξίας
Heckfield Place, Bothy

Στη γοητευτική εξοχή του Xάμσαϊρ, στην νοτιοανατολική Αγγλία, το Heckfield Place είναι ένα ιστορικό κτήμα το οποίο «θα αποκαλούσε περήφανα σπίτι του ο Κύριος Ντάρσι», όπως σχολιάζει το Μr. and Mrs. Smith. Στα 400 στρέμματα των αγρών του βρίσκεται και το Bothy, το περίφημο spa του ξενοδοχείου, γεμάτο κήπους με θεραπευτικά βότανα, βεράντες με ανοιχτά τζάκια και πισίνες με θέα στα αγριολούλουδα. Χρησιμοποιεί τα δικά του ηθικά, φυσικά καλλυντικά Wildsmith Skin, τα οποία παίρνουν το όνομά τους από τον κηπουρό William Wildsmith, που έζησε και εργάστηκε στο κτήμα τον 19ο αιώνα. Ανάμεσα στις θεραπείες του Bothy είναι και το Nature Therapy, που συνδυάζει τη θετική ψυχολογία –τον κλάδο που ασχολείται με την προαγωγή της ευζωίας, της ευημερίας και της ανάπτυξης του ανθρώπου, την οικοψυχολογία– μια νέα κατεύθυνση του κλάδου που θεωρεί ότι το φυσικό περιβάλλον είναι βασικός παράγοντας της ψυχικής υγείας και το coaching. Πρόκειται για μια θεραπεία που βοηθά στην ενίσχυση της εσωτερικής γαλήνης και επιτυγχάνει βαθύτερη σύνδεση με τους άλλους, τη φύση και τον εαυτό μας μέσα από από πρακτικές επιβράδυνσης και παύσης.
Eξωτερική φωτογραφία: Sensei Porcupine Creek / www.sensei.com