Οι Βennetts Associates είναι ένα από τα πολλά διεθνή αρχιτεκτονικά γραφεία που έλκονται από το μέλλον της Ελλάδας στο real-estate. Υπάρχει, όμως, κάτι που κάνουν πολύ διαφορετικά.

Οι Bennetts Associates, ξέχωρα από ένα αρχιτεκτονικό γραφείο με περισσότερα από 150 βραβεία. Το portfolio των έργων τους είναι μια σύνθεση από ασκήσεις με το Χρόνο: Γεννιούνται με το σκεπτικό να είναι διαρκώς μοντέρνες, να ανθίζουν και να αποκαλύπτουν την ομορφιά τους με την πάροδο του χρόνου. Οι Bennetts Αssociates ειδικεύονται σήμερα σε έργα Πολιτισμού, Εργασίας και Εκπαίδευσης που καθορίζουν τον χαρακτήρα της σύγχρονης πόλης. Η διαφορά τους; Από τον Σεπτέμβριο του 2016, η συνολική ιδιοκτησία της Bennetts Associates μεταβιβάστηκε σε ένα Employee Ownership Trust (δηλαδή πέρασε σε μια οργανωμένη μετοχική σύσταση των υπαλλήλων του γραφείου). Η φιλοσοφία τους φαίνεται στη συζήτηση με τον διευθυντή του γραφείου Julian Lipscombe και τον βοηθό διευθυντή για την Ευρώπη Esward Marchand, που ακολουθεί.

Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος


– Ποιες είναι οι προκλήσεις για εσάς σήμερα;
Βρισκόμαστε παγκοσμίως σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Η υλοποίηση μιας οικονομίας με καθαρές και άρα μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου έως το 2050, όπως ορίζεται στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία καθώς και σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού, θα είναι υψίστης σημασίας για τον περιορισμό της παγκόσμιας μέσης αύξησης θερμοκρασίας σε 1,5 ° C πάνω από τα προ-βιομηχανικά επίπεδα. Τα κτίρια παράγουν σχεδόν το 40% των ετήσιων παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, επομένως η αρχιτεκτονική έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη εκπομπής καθαρού, μηδενικού, άνθρακα σε ολόκληρη την κατασκευαστική βιομηχανία.
-Ποια η δράση σας ως γραφείο μέσα σε αυτά τα περιβαλλοντικά πλαίσια;
Ως γραφείο εστιάζουμε στην επιχειρησιακή ενέργεια και στον ενσωματωμένο άνθρακα – όχι μόνο στον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε την εταιρεία μας, αλλά φυσικά και στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε κτίρια. Ήμασταν το πρώτο γραφείο αρχιτεκτονικής που εγκρίναμε στόχους βάσει επιστημών και είμαστε ουδέτεροι ως προς τον άνθρακα μέσω του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών «Climate Neutral Now». Μετράμε και αναφέρουμε δημοσίως τις εκπομπές άνθρακα που πραγματοποιούμε ως γραφείο.
Όταν εξετάζουμε τη λειτουργική ενέργεια των κτιρίων που σχεδιάζουμε, είναι σημαντικό να περιορίσουμε το χάσμα απόδοσης μεταξύ της στοχευμένης κατανάλωσης ενέργειας και της πραγματικής χρήσης ενέργειας. Ως εκ τούτου, προσπαθούμε να πραγματοποιήσουμε μια “αξιολόγηση μετά την κατοίκηση” στα έργα μας για να μάθουμε γιατί η χρήση του κτιρίου δεν εκπληρώνει τον στόχο και πώς μπορούμε να κάνουμε καλύτερα.
Οσον αφορά τον ενσωματωμένο άνθρακα, αρχές όπως «λιγότερα απόβλητα», «λιγότερη κατασκευή» και «κατασκευή χαμηλού άνθρακα» αποτελούν το σημείο εκκίνησης για το σχεδιασμό ευέλικτων, προσαρμόσιμων κτιρίων που μπορούν να διευκολύνουν διαφορετικές χρήσεις στο μέλλον. Για παράδειγμα, το project δημιουργίας χώρου εργασίας «Importex» για λογαριασμό της εταιρείας Dimand στην Αθήνα χρησιμοποιεί υλικά με υψηλά ποσοστά ανακυκλωμένου περιεχόμενου, καθώς η ενίσχυση από χάλυβα και οι δομές πρόσοψης μειώνουν το αποτύπωμα άνθρακα του έργου. Τα νέα κτίρια στοχεύουν σε κορυφαία διαπιστευτήρια βιωσιμότητας και προάγουν την υγεία και την ευεξία, με τοπικές μαρμάρινες επιφάνειες σε ολόκληρο, έναν πυρήνα και μια πρόσοψη που εξασφαλίζει καλή διανομή του φωτός της ημέρας, ανοιχτά παράθυρα για φυσικό εξαερισμό και πρόσβαση σε καταπράσινους κήπους αυλής για όλους. Όλα αυτά αποτελούν σημαντικό μέρος μιας “κυκλικής” οικονομίας στην οποία τα κτίρια και τα εξαρτήματα τους έχουν σχεδιαστεί για επαναχρησιμοποίηση.

Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος

Ο καλός σχεδιασμός παρέχει στο άτομο μια αίσθηση ιδιοκτησίας αλλά και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι ανήκει στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό έργο.

-Τι κάνει το γραφείο Bennetts Associate διαφορετικό;
Η βιωσιμότητα και ο κοινωνικός σχεδιασμός. Επικεντρωνόμαστε στη δημιουργία χώρων που είναι φιλόξενοι, ανθρώπινοι και ενθαρρύνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, σε πόλεις και κτίρια που αντιμετωπίζουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και θα αντέξουν στη δοκιμασία του χρόνου τόσο όσον αφορά τον χαρακτηριστικό σχεδιασμό όσο και την κάλυψη νέων χρήσεων κατά τη διάρκεια της ζωής του. Προσπαθούμε να προωθήσουμε αυτήν την ατζέντα στο mainstream και σε όλους τους τομείς στους οποίους εργαζόμαστε: εκπαιδευτικό, εργασιακό, πολιτιστικό. Παίρνουμε το καλύτερο από το καθένα για να δημιουργήσουμε υβριδικούς χώρους που θολώνουν τα όρια μεταξύ τους – είτε σε masterplans, ανακαινίσεις ή σε νέες κατασκευές -, που είναι εξαιρετικά προσαρμόσιμοι και παρέχουν μια αίσθηση συμμετοχής.

Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος
Κτίρια που αναπνέουν από την πόλη του μέλλοντος


-Γιατί οι άνθρωποι λατρεύουν την αρχιτεκτονική; Πώς επικοινωνεί ένα κτίριο στην ψυχή μας;

Ο καλός σχεδιασμός μπορεί να ενδυναμώσει τις κοινότητες και να παρέχει στο άτομο μια αίσθηση ιδιοκτησίας αλλά και υπερηφάνεια για το γεγονός ότι ανήκει στο συγκεκριμένο αρχιτεκτονικό έργο. Δεν είναι θέμα στυλ ή πολυτέλειας, αλλά μια εμπειρία που μας αγκαλιάζει, όπου μπορούμε να νιώθουμε πολύτιμοι ως άνθρωποι και να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Η αρχιτεκτονική είναι ένα μέσο με συγκεκριμένο σκοπό, ένα σκηνικό που τελικά διευκολύνει την ίδια τη ζωή. Στην καλύτερη περίπτωση αφαιρεί μέρος της τριβής της καθημερινής ζωής και ενεργεί ως καταλύτης για τη «σύνδεση» μεταξύ ανθρώπων ή μεταξύ του σώματος και της ψυχής του ατόμου. Η δημιουργία χώρων για ενθουσιασμό ή στοχασμό, για υποχώρηση ή κοινωνικοποίηση, ηθική ή πνευματική, ιδιωτική ή δημόσια, είναι μια συνεχής πράξη εξισορρόπησης στην καρδιά του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.