Ο Jean Nouvel σχεδιάζει μια κατοικία που «εντείνει την αίσθηση της βροχής» και εντάσσεται στη συλλογή του ιαπωνικού brand φιλοξενίας Not A Hotel.
Δεν πρόκειται για ξενοδοχείο, διαβεβαιώνει το όνομα της εταιρίας, που ίδρυσε ο Shinji Hamauzu στο Τόκιο, στις αρχές του 2020. Ηταν η εποχή του πρώτου lockdown και ο ιδρυτής Νοt a Hotel εγκατέλειψε μια επιτυχημένη καριέρα στον χώρο της μόδας, αποφασίζοντας να δοκιμάσει την τύχη του στον τομέα της φιλοξενίας. Τότε όλοι οι φίλοι του τον συμβούλεψαν να μην το κάνει. Ονόμασε το εγχείρημά του -εν μέρει για αστείο, όπως εξήγησε στο Wallpaper- Not A Hotel και επέλεξε τη φιλοσοφία της μερικής ιδιοκτησίας. Τουτέστιν, κάθε ιδιοκτησία της Not A Hotel πωλείται σε μερίδια (π.χ. 1/36, 1/12, 1/60), με κάθε μερίδιο να αντιστοιχεί σε συγκεκριμένο αριθμό ημερών χρήσης τον χρόνο, ανάλογα με το ποσοστό που κατέχει ο ιδιοκτήτης.
Mε τον δικό της τρόπο
Η Not A Hotel πρώτα αναζητεί μια μοναδική τοποθεσία και έναν φημισμένο αρχιτέκτονα, ύστερα πουλά τα χρονομερίδια στο διαδίκτυο και μόνο όταν εξασφαλιστεί το κεφάλαιο ξεκινά η κατασκευή της κατοικίας. Το portfolio της συνεχώς επεκτείνεται με παραθαλάσσιες και ορεινές κατοικίες και διαμερίσματα που ξεπερνούν κάθε προσδοκία, από την κυκλική κατοικία Earth με την καταπράσινη κυματιστή στέγη του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Sou Fujimoto στο νησί Ishigaki, μέχρι τη φουτουριστική, κυρτή βίλα Rusutsu του στούντιο Snøhetta στο χιονοδρομικό θέρετρο του νησιού Hokkaido.
Για το νέο τους έργο, επέλεξαν έναν μικρό παράδεισο της νότιας Ιαπωνίας: το νησί Yakushima, με τα πανύψηλα βουνά και τα δάση με ιαπωνικούς κέδρους ηλικίας χιλιάδων ετών, έναν τόπο σπάνιας ομορφιάς που περιλαμβάνεται και στη λίστα της UNESCO. Την αρχιτεκτονική της νέας κατοικίας της Not A Hotel ανέλαβε το περιώνυμο Ateliers Jean Nouvel, που έχει στο portfolio του σπουδαία έργα, όπως το Μουσείο Λούβρο στο Αμπου Ντάμπι και το Fondation Cartier στο Παρίσι, και τα σχέδια αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες.
Πρόκειται για ένα κτίσμα από πέτρα και γυαλί που μοιάζει να αναδύεται φυσικά και ανεμπόδιστα μέσα από το έδαφος. Ενα σπίτι που επαυξάνει την εμπειρία της φύσης, προσφέροντας διακριτική, σχεδόν ανεπαίσθητη μετάβαση ανάμεσα στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους. «Στη βάση του βρίσκεται η πέτρα, μια μόνιμη παρουσία σμιλεμένη από τον χρόνο, τη βροχή και τον άνεμο, που φέρει την πατίνα των χρόνων. Γύρω της βράχοι και ογκόλιθοι τοποθετούνται με την επιθυμία να δημιουργηθεί κάτι που δίνει την αίσθηση ότι υπήρχε πάντα εδώ. Τα πιο απλά υλικά, όπως το γυαλί, επιλέγονται για να εντείνουν την αίσθηση της βροχής, να αποκαλύψουν τη διαφάνεια του νερού, τον ουρανό πίσω του και τα στοιχειώδη, φυσικά συναισθήματα που αναδύονται», αναφέρει το στούντιο του Jean Nouvel.
Οι αρχιτέκτονες άντλησαν έμπνευση από την τοπογραφία του μικρού νησιού που βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Ryukyu, με τους γρανιτένιους βράχους, τα αρχαία δάση κέδρου, τους καταρράκτες, τις απόκρημνες ακτές και τις πάνω από 30 βουνοκορφές που ξεπερνούν τα 1.000 μέτρα.
Η αρχιτεκτονική του Not A Hotel Yakushima ενισχύει την εμπειρία του υγρού, υποτροπικού κλίματος. Οι εκτεταμένες γυάλινες επιφάνειες δίνουν μια αέρινη διάσταση στην κατοικία και σχεδιάστηκαν για την απόλαυση της βροχής, του ουρανού και του φυλλώματος των δέντρων, «για να μεταφέρουν τους ήχους του ανέμου και του νερού». Οι πέτρες, από την άλλη, διαμορφώνουν μια στέρεα, στοχαστική ατμόσφαιρα, συνδέουν το κτίριο με τη γη, αλλά και συγκεντρώνουν το νερό της βροχής, δημιουργώντας μια ονειρική φυσική λίμνη.
Σε ένα τοπίο οριοθετημένο με βράχους, καλυμμένους με βρύα, υγρή βλάστηση και άγριες ακτές, το Not A Hotel αναμιγνύεται ήσυχα με το περιβάλλον του. Με τα λόγια του Γάλλου αρχιτέκτονα: «Το νησί μοιάζει με θησαυρό, έναν τόπο όπου τα πάντα μπορούν να αλλάξουν, να προστεθούν ή να αφαιρεθούν, και ωστόσο να προσφέρει πάντοτε τη γαλήνια απόλαυση του στοχασμού. Εδώ, ο χρόνος είναι σταθερός και η ηρεμία πρέπει να είναι απόλυτη, διαλογιστική».
Φωτογραφίες: Courtesy of The Ateliers Jean Nouvel
www.jeannouvel.com