Το ελληνικό κρασί που έφτασε μέχρι τα αστέρια!

24 χρόνια έχουν περάσει από τότε που ο αστροφυσικός Paul Wilde ανακάλυψε 4 κομήτες και αρκετούς αστεροειδείς παρατηρώντας το σύμπαν μέσα από το αστεροσκοπείο Τσίμερβαλντ του πανεπιστημίου της Βέρνης. Λίγο αργότερα -το 1982- βρέθηκε και στην Πάτρα προκειμένου να παρουσιάσει το αποτέλεσμα της δουλειάς του στα πλαίσια της 28ης συνέλευσης της διεθνούς αστρονομικής ένωσης, δίνοντας σε έναν αστεροειδή από την Κύρια Ζώνη το όνομα 2303 Retsina.

Δεν ήταν όμως μόνον αυτός ο οποίος πίστεψε ότι η Ρετσίνα μπορεί να φτάσει σε “sky high” επίπεδα αλλά και η οινοποιία Μαλαματίνα, ο παραγωγός που έχει κάνει το όνομά του συνώνυμο με το είδος έχοντας έστω και μια φορά φέρει το παραδοσιακό αυτό κρασί στα ποτήρια κάθε μα κάθε Έλληνα!

Έτσι, εμπνευσμένη από τα έργα και τις ημέρες (αλλά ίσως και τις νύχτες!) του Ελβετού επιστήμονα αποφάσισε να κυκλοφορήσει δύο ultra premium Ρετσίνες -μια λευκή και μια ροζέ- σε limited edition cuvèe των 4.600 φιαλών.

Ούτε οι σύγχρονες ρετσίνες ούτε η σύγχρονη Μαλαματίνα δεν θυμίζουν το παρελθόν. Οι πρώτες έχουν αποτάξει από πάνω τους τον οξειδωμένο χαρακτήρα του κρασιού βάσης αλλά και την υπερβολική ποσότητα κακής ποιότητας ρετσινιού που ήταν απαραίτητη προκειμένου αυτό το ελάττωμα να καλυφθεί. Σαν αποτέλεσμα, οι σύγχρονες κορυφαίες ρετσίνες είναι κρασιά εφάμιλλα των καλύτερων συμβατικών, που ωστόσο αποκτούν την μοναδικότητα του χαρακτήρα που προσφέρει αυτός ο ιδιαίτερος τρόπος οινοποίησης με μια τζούρα εκλεκτής ποιότητας ρητίνης πεύκου. Όσον αφορά τώρα στον παραγωγό, αυτός έχει αποδείξει πλέον όχι μόνο τις εμπορικές του αρετές αλλά και την ικανότητά του να παράγει πεντακάθαρα κρασιά με σύγχρονο γευσιγνωστικό προφίλ ικανά να κερδίσουν ακόμα και λίαν απαιτητικούς οινόφιλους.

Τα Rezine 2303 προέρχονται από τα καλύτερα σταφύλια που η Μαλαματίνα μπορεί να φέρει στις δεξαμενές της και τα οποία οινοποιούνται άγρια, χωρίς δηλαδή την προσθήκη βιομηχανικών ζυμών. Κατόπιν τα κρασιά ωριμάζουν για 3 μήνες σε τσιμεντένια αυγά, τον πιο in vogue περιέκτη του 21ου αιώνα, αποκτώντας μια υπέροχη, μοντέρνα γεύση 21ου αιώνα.

Κρασί: Η ιστορία πίσω από δύο κορυφαίες ρετσίνες που εντυπωσιάζουν

Το Rezine 2303 Λευκό προέρχεται από την ιστορική για την ρετσίνα ποικιλία Σαββατιανό και εντυπωσιάζει με το λαμπερό χρώμα του που διαθέτει μια λάμψη χρυσού. Το άρωμά του είναι υπέρπυκνο και εκρηκτικό -ιδιαίτερα αν το σερβίρουμε σε μια τουλίπα ερυθρού και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες (13-15οC)- γεμίζοντας το χώρο με μνήμες πεύκου και χυμού τροπικών φρούτων.
Στο στόμα δεν θέλει να είναι μια ρετσίνα που να μην μοιάζει με ρετσίνα αλλά απλά μια καταπληκτική ρετσίνα, και έτσι “γεμίζει” την γεύση με φοβερό όγκο, άφθονο flavor αλλά και παντελή έλλειψη πίκρας.

Κρασί: Η ιστορία πίσω από δύο κορυφαίες ρετσίνες που εντυπωσιάζουν

Το Rezine 2303 Ροζέ από την άλλη είναι ένα μονοποικιλιακό Grenache Rouge, το κορυφαίο σταφύλι του κόσμου για την παραγωγή ροζέ που κυριαρχεί στα blend των μεγάλων κρασιών της Προβηγκίας. Ωριμασμένη όπως και το αδελφάκι του, η cuvèe αυτή μοιράζεται με τα φημισμένα νοτιογαλλικά ροζέ το χρώμα της κρεμμυδόφλουδας, αλλά και το ντελικάτο του χαρακτήρα. Εδώ βέβαια το άγουρο φραγκοστάφυλο και η έντονη οξύτητα είναι ντυμένα διακριτικά και κλασάτα με νύξεις δεντρολίβανου και φασκόμηλου, όμως η συνολική παρουσία του Ροζέ Rezine είναι πιο αυστηρή και “σοβαρή” από αυτή του Λευκού.

Ίσως σε κάποιους να προκαλεί έκπληξη, αλλά μια premium Ρετσίνα πρέπει να είναι ακριβότερη από ένα καλό λευκό ή ροζέ, αφού εκτός από ανάλογο κόπο στο αμπέλι και το οινοποιείο επιβαρύνεται με το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος της ποιοτικής ρητίνης του πεύκου. Έτσι η τιμή των 20+ ευρώ έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο, όμως είναι απόλυτα δικαιολογημένη με βάση τον ultra premium προσανατολισμό των κρασιών, το εξαιρετικά περιορισμένο της παραγωγής τους αλλά και τις αρετές που προσφέρουν στο ποτήρι.

Με τη σειρά 2023 Rezine η οινοποιεία Μαλαματίνα αποτίνει φόρο τιμής στον Paul Wilde προσφέροντάς μας τα καλύτερα κρασιά της πολύχρονης ιστορίας της. Παράλληλα βάζει έναν ακόμα ογκόλιθο στην καταξίωση του πλέον ξεχωριστού κρασιού της χώρας μας ενώ βρίσκει άλλον έναν (ελληνικό) τρόπο για να στείλει κάθε οινόφιλο ταξιδευτή στα αστέρια.