Λιγότερο διάσημη από τις γειτονικές Κόμο και Ματζόρε, η μικρή λίμνη Lago di Orta της Βόρειας Ιταλίας μοιάζει με σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι.

Ονειρικά τοπία φυσικής ομορφιάς, φωλιασμένες στην σκιά των Άλπεων, με φύση καταπράσινη που αγκαλιάζει τα γαλήνια νερά τους, διάστικτες από γραφικά, κοσμοπολίτικα χωριά, οι λίμνες της βόρειας Ιταλίας που απλώνονται μεταξύ Λομβαρδίας και Πιεμόντε, μαγεύουν.
Η Como, η Maggiore και η Garda είναι οι πλέον διάσημες, συγκεντρώνοντας στις βίλες τους την αφρόκρεμα του διεθνούς jet set. Η δυτικότερη όμως από αυτές, η μαγευτική Lago di Orta, με τους θρύλους που τη συνοδεύουν, την πλούσια ιστορία και την ανεπιτήδευτη γοητεία θα σας κλέψει την καρδιά.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Η λίμνη Orta και η παραμυθένια κωμόπολη Orta San Giulio

Lago di Orta, η άγνωστη λίμνη
Διοικητικά η λίμνη Orta ανήκει στην περιφέρεια του Πιεμόντε, ενώ από τη λίμνη Ματζόρε που βρίσκεται στα σύνορα με τη Λομβαρδία τη χωρίζει ο ορεινός όγκος του Monte Mottarone. Υπόγειες πηγές ανανεώνουν τα νερά της που φτάνουν σε βάθος τα 143 μέτρα και καλύπτουν έκταση 18 τ.χλμ., στα οποία μπορείτε άνετα να κολυμπήσετε αφού η Orta συγκαταλέγεται στις καθαρότερες λίμνες της Ευρώπης. Σε μερικά μάλιστα σημεία οι όχθες της διαθέτουν αμμουδερές παραλίες, ακόμη και beach bars. Αν η εποχή δεν ευνοεί το κολύμπι, ένα δίκτυο πανέμορφων μονοπατιών διαφόρων επιπέδων δυσκολίας, περιβάλλει τη λίμνη και προσφέρεται για πεζοπορίες, ενώ κορυφαία δραστηριότητα αποτελεί η επίσκεψη στο Sacro Monte di Orta -το Ιερό Βουνό της Orta, μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO αφιερωμένο στο βίο του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης. Το λατρευτικό αυτό συγκρότημα αποτελούν 20 παρεκκλήσια που χτίστηκαν μεταξύ 16ου -17ου αιώνα, διακοσμημένα με σκηνές από τη ζωή του Αγίου.

Orta San Giulio, η κουκλίστικη κωμόπολη
Επιβλέποντας τη γαλήνια λίμνη από την προνομιακή της θέση, η μικρή παρόχθια πόλη Orta San Giulio φαντάζει το ιδανικό καταφύγιο για κάθε ρομαντική ψυχή. Πρόκειται για ένα γραφικό λαβύρινθο από όμορφα δρομάκια και φιδωτά, πλακόστρωτα στενά, πλαισιωμένα από σπίτια με πέτρινους τοίχους και εισόδους με τριγωνικά επιστήλια. Οι μικρές πλατείες της θυμίζουν τα βενετσιάνικα campielli και ζωντανεύουν χάρη στην παρουσία πολυσύχναστων café, καλαίσθητων μπουτίκ και υπέροχων αντικερί. Με ιστορία που ανάγεται στους ρωμαϊκούς χρόνους, η Orta San Giulio συνδέθηκε με την αρχιεπισκοπή της Νοβάρα από τον 6ο ως τον 18ο αιώνα, για να υπαχθεί αργότερα στο Δουκάτο της Σαβοΐας και της Αόστα. Το ειρηνικό αλλά και εύπορο παρελθόν της αντικατοπτρίζεται στη μεσαιωνική και μπαρόκ αρχιτεκτονική της και στις υπέροχες νωπογραφίες που την κοσμούν.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Sacro Monte di Orta / Photo: turismo.chiesacattolica.it
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
H λίμνη Orta

Η περιπλάνηση μέσα από τέτοια μεσαιωνικά στενά που πλαισιώνονται από γλυσίνες και κληματαριές, θα σας φέρει στον καθεδρικό Chiesa Parrocchiale di Santa Maria Assunta, που εντυπωσιάζει με το μπαρόκ ρυθμό του και τη μαγευτική θέα στη λίμνη. Από εδώ, κατηφορίζοντας τα φαρδιά, γρανιτένια σκαλιά και περνώντας μια σειρά από εντυπωσιακά σπίτια στολισμένα με νωπογραφίες του 16ου αιώνα, οδηγήστε στην κεντρική πλατεία Piazza Motta στις όχθες της λίμνης, όπου δεσπόζει το Δημαρχείο – επίσης του 16ου αι. – Palazzo della Comunità. Από την πλατεία ξεκινά και το μονοπάτι για το Sacro Monte di Orta, αλλά και οι δρόμοι που οδηγούν στις περιοχές

Moccarolo και Villa. Το Moccarolo αποτελεί το νοτιότερο κομμάτι της πόλης και διακρίνεται για τις σειρές από κομψές αστικές κατοικίες και βίλες που κρύβονται σε ολάνθιστους κήπους με θέα στη λίμνη. Τα σπίτια στην περιοχή της Villa απ΄την άλλη, είναι στολισμένα με περίτεχνα σφυρήλατα μπαλκόνια, που θα θαυμάσετε καλύτερα κάνοντας τη βόλτα σας στη στενή και πολύ γραφική Via Olina.Μια άλλη όψη της πόλης, πολύ πιο μοντέρνα, εκπροσωπούν τα άφθονα καλλιτεχνικά δρώμενα, όπως ο ετήσιος θεσμός «Ortissima», μια έκθεση με μόνιμη συλλογή στο Palazzo Pinotti Umbertini και περιοδικά installations που καταλαμβάνουν τους δρόμους.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά

Isola San Giulio, το νησάκι-κόσμημα της λίμνης
Όσο εύκολα μπορείς να ερωτευθείς την πανέμορφη Orta και την αίσθηση ηρεμίας που αποπνέει η βόλτα στα πλαισιωμένα με ορτανσίες στενά ή από κάτω τις δεντροστοιχίες στις όχθες της λίμνης, τόσο η θέα στο σαν βγαλμένο από πίνακα ζωγραφικής νησάκι της, σου κόβει την ανάσα. Παραμυθένιο και μυστηριώδες, δεν σου αφήνει επιλογή παρά να πάρεις ένα από τα φέρρυ που αναχωρούν τακτικά από την Piazza Motta και να αφεθείς στη γοητεία του.

Ο πύργος που δεσπόζει στο νησί και υψώνεται επιβλητικός σαν να αναμετριέται με τις βουνοκορφές στο φόντο, ανήκει σ΄ένα από τα δύο σημαντικά αξιοθέατα του νησιού, την ατμοσφαιρική Basilica di San Giulio. Στη βασιλική του 12ου αι. με την πρόσοψη σε ρομανικό ρυθμό φυλάσσονται τα λείψανα του πολιούχου San Giulio, ο οποίος έζησε εδώ το δεύτερο μισό του 4ου αιώνα. Σύμφωνα με ένα δημοφιλή θρύλο, το νησάκι που έχει μήκος 275 μέτρα, πλάτος μόλις 140μ. και απέχει μόλις 400μ. από την όχθη της λίμνης και την Orta, ήταν κάποτε απλώς μια βραχώδης νησίδα που κατοικούνταν μόνο από φίδια και τέρατα. Το 390 μ.Χ. όμως ο άγιος του οποίου το όνομα φέρει τώρα το νησάκι, έφτασε ως εδώ εν μέσω καταιγίδας, ίδρυσε μια εκκλησία – κοντά στην οποία αργότερα ενταφιάστηκε – και μετέτρεψε την Isola di San Giulio σε θρησκευτικό κέντρο ολόκληρης της περιοχής.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Basilica di San Giulio
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Basilica di San Giulio
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Tο Αββαείο Mater Ecclesiae Benedictine

Από το σημερινό ναό, ένας στενός δρόμος που διατρέχει ολόκληρο το νησί, ο «Δρόμος της σιωπής και του διαλογισμού», θα σας αποκαλύψει ένα τόπο εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής και πνευματικότητας. Εξερευνώντας τα μικρότερα στενά, δεν θα αργήσετε να ανακαλύψετε το άλλο σημαντικό εκκλησιαστικό ίδρυμα, το Αββαείο Mater Ecclesiae Benedictine. Το αββαείο που καταλαμβάνει το χώρο παλιάς ιερατικής σχολής είναι επισκέψιμο μεν, αλλά οι καλόγριες που ζουν εκεί θα σας ζητήσουν να εισέλθετε σε απόλυτη σιωπή. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε το περίφημο ψωμί που ετοιμάζουν, το «pane di San Giulio». Τα υπόλοιπα σφιχταγγαλιασμένα κτίσματα της νησίδας που ολοκληρώνουν τη γραφική εικόνα, είναι ιδιωτικές κατοικίες, κάποτε καταλύματα κληρικών.

Η μεσαιωνική ατμόσφαιρα της πανέμορφης Isola ζωντανεύει ιδιαίτερα κάθε Ιούνιο, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αρχαίας Μουσικής του Cusio -αυτό ήταν το ρωμαϊκό όνομα της Orta- μιας σειράς κονσέρτων που πραγματοποιείται στην Vila Tallone – την παλαιότερη από τις εντυπωσιακές κατοικίες του νησιού -, από διεθνώς αναγνωρισμένους μουσικούς που παίζουν αρχαία μουσικά όργανα.

Φαγητό και διαμονή
Στο νησάκι λειτουργεί ένα εστιατόριο, αλλά πίσω στην Piazza Motta της πόλης Orta San Giulio θα βρείτε μια ευρεία γκάμα από παραδοσιακές trattorie, εστιατόρια και χαλαρά bar. Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει σπεσιαλιτέ όπως το «tapulon», λουκάνικο από κρέας γαϊδουριού, που μπορείτε να δοκιμάσετε στην αγορά που στήνεται κάθε Παρασκευή στην κεντρική πλατεία. Στα alimentari, τα γεμάτα λιχουδιές ανεπιτήδευτα, ιταλικά ντελικατέσεν, θα βρείτε κι άλλες νοστιμιές του Πιεμόντε, όπως μανιτάρια porcini που συλλέγονται γύρω από την Orta και άφθονες τρούφες την άνοιξη.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Η Villa Crespi στην κουκλίστικη πόλη Orta / Photo: Instagram@villacrespi
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin εστιατόριο, Cannavacciuolo / Photo: Instagram@villacrespi

Υψηλού επιπέδου κουζίνα θα δοκιμάσετε στο Venus ( Piazza Mario Motta 50, ανοιχτά καθημερινά 8:00 – 23:00 ) με τις όχθες της λίμνης μόλις λίγα μέτρα από το τραπέζι σας. Ρουστίκ πιάτα όλο γεύση σερβίρει στην ατμοσφαιρική υπερυψωμένη βεράντα του το La Motta Restaurant & Bistrot ( Via Albertoletti Caire 13, ανοιχτά Tετάρτη – Δευτέρα 12:00-14:30 και 19:00-22:00 )

Στην Orta San Giulio θα βρείτε ακόμη ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Ιταλίας με φήμη που ξεπερνά τα σύνορα της χώρας, το βραβευμένο με δύο αστέρια Michelin Cannavacciuolo που στεγάζεται στην Villa Crespi. Η εκθαμβωτική βίλα του 1879 που χτίστηκε σε εξωτικό, μαυριτανικό στυλ με πλούσια διακόσμηση και θαυμάσιους κήπους, είναι το ιδανικό σκηνικό για τις καθαρές, γεμάτες χαρακτήρα γεύσεις του σεφ Antonino Cannavacciuolo, που εκτός από τις υψηλές μαγειρικές του τεχνικές βάζει στα πιάτα ψυχή και καρδιά. Η ίδια η Villa Crespi (Via G. Fava 18) που έχει φιλοξενήσει ευγενείς, λογοτέχνες, ποιητές και εστεμμένους, αποτελεί αναμφίβολα το θεαματικότερο κατάλυμα της περιοχής της λίμνης, με δωμάτια και σουίτες που διατηρούν το αυθεντικό ανατολίτικο ύφος τους, διακοσμημένα σε φλογερούς πορφυρούς τόνους με έπιπλα αντίκες, όπως τα σκαλιστά κρεβάτια με ουρανό και με θεαματικά μαρμάρινα μπάνια.

Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
To ξενοδοχείο San Rocco
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Hotel San Rocco
Η παραμυθένια λίμνη Ορτα: Τo άγνωστo μαργαριτάρι του ιταλικού βορρά
Aracoeli Hotel

Στις όχθες εξάλλου βρίσκεται το τετράστερο Hotel San Rocco ( Via Gippini 11 ), που καταλαμβάνει το χώρο πρώην μονής, διατηρώντας τα αρχαία τείχη του μοναστηριού κι έχοντας επιπλέον ενσωματώσει την κομψή μπαρόκ Villa Gippini. Με πρόσοψη, κήπους και πισίνα που επιβλέπουν τη λίμνη, το ξενοδοχείο διαθέτει ένα θεαματικό roof garden με jacuzzi και solarium και loung bar που το καλοκαίρι μεταφέρεται από τις αψιδωτές του αίθουσες σε ξύλινο deck που επιπλέει στη λίμνη.
Αν πάλι προτιμάτε να μείνετε στην καρδιά της δράσης και του παλμού της Orta, το Aracoeli ( Piazza Motta 34 ) των μόλις 19 δωματίων, έχει σύγχρονο ύφος και τιμές που θα κρατήσουν τον προϋπολογισμό σας σε λογικά επίπεδα.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image