Το Apple TV+ βγάζει στον αέρα το πολυαναμενόμενο «The Supermodels», ένα ντοκιμαντέρ τεσσάρων επεισοδίων, που επικεντρώνεται στη ζωή της θρυλικής τετράδας.

Η αγία τετράδα της πασαρέλας έφτασε στο αποκορύφωμά της τις δεκαετίες του ’80 και του ’90, δημιουργώντας το δικό τους brand, μαζί ως ομάδα, εμφανιζόμενες σε καμπάνιες υψηλής ραπτικής, αλλά και σε viral μουσικά βίντεο, όπως το «Freedom» του Τζορτζ Μάικλ.

Βρετανική Vogue, Ιανουάριος 1990. Αυτό είναι το περιοδικό που καθιέρωσε τις «Big Five», Ναόμι Κάμπελ, Σίντι Κρόφορντ, Λίντα Εβαντζέλιστα και Κρίστι Τέρλινγκτον, καθώς και την Τατιάνα Πάτιτζ. Εμφανίστηκαν στο εξώφυλλο που απαθανάτισε ο αείμνηστος, θρυλικός φωτογράφος Πέτερ Λίντμπεργκ. Φωτογράφισε σε ασπρόμαυρο αντί για έγχρωμο. Το έστησε με φόντο το ζοφερό σκηνικό του κέντρου της Νέας Υόρκης, αντί για ένα clean cut στούντιο. Το πιο σημαντικό είναι ότι ο Λίντμπεργκ φωτογράφισε τα φρέσκα πρόσωπά του όπως ήταν, κάνοντας την ξεχωριστή παρουσία κάθε κοπέλας να λάμπει στις φωτογραφίες. Δεν επρόκειτο απλώς για πρόσωπα, αλλά για προσωπικότητες. Με περισσότερους από έναν τρόπους, αυτό το εξώφυλλο προανήγγειλε την έναρξη μιας νέας εποχής της μόδας που συνέπεσε με τη νέα δεκαετία.

Ναόμι, Σίντι, Λίντα και Κρίστι – Η πραγματική ζωή των Supermodels στη δεκαετία του ’90

Το φαινόμενο των supermodel ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και κορυφώθηκε τη δεκαετία του ’90, συμπίπτοντας με την ανάπτυξη του τοπίου των μέσων ενημέρωσης και το αυξανόμενο ενδιαφέρον της ποπ κουλτούρας για τη μόδα. Τα σούπερ μοντέλα έβαλαν τέλος στην ιδέα ότι ένα μοντέλο είναι μια «κρεμάστρα ρούχων”, όπως περιέγραψε κάποτε τον εαυτό της η εμβληματική Λίσα Φονσαγκρίβες. Και, εκεί που τα μοντέλα προορίζονταν είτε για editorial είτε για πασαρέλα, οι supers τα έκαναν όλα – και μάλιστα με προσωπικότητα. Οπως είπε η Αννα Γουίντουρ , «τις κοιτούσες όχι για το τι φορούσαν αλλά για το ποιες ήταν».

Λίντα. Σίντι. Ναόμι. Κρίστι. Αυτές οι γυναίκες ήταν οι ροκ σταρ της μόδας και κατέλαβαν έναν χώρο στην παγκόσμια κουλτούρα ακροβατώντας αριστοτεχνικά με τις πανύψηλες γόβες τους ανάμεσα στην κοινωνία και τις διασημότητες του Χόλιγουντ, αιχμαλωτίζοντας τη φαντασία του κόσμου με την ομορφιά και τα καμώματά τους. Θυμάστε όταν η Λίντα Εβαντζέλιστα δήλωσε στη Vogue ότι εκείνη και η Κρίστι Τέρλινγκτον αστειεύονταν ότι δεν θα σηκώνονταν από το κρεβάτι για λιγότερα από $10.000; Την επόμενη δεκαετία, με την εισβολή των επενδυτικών κεφαλαίων σε ιστορικούς οίκους και τον σχηματισμό μεγάλων ομίλων, όλα άλλαξαν και η βασιλεία τους μειώθηκε υπέρ μιας νέας γενιάς που έβλεπε τον εαυτό της να αντανακλάται σε αυτά, αλλά δεν είχε τον μαγνητισμό τους. … Αλλά, λοιπόν, αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Ναόμι, Σίντι, Λίντα και Κρίστι – Η πραγματική ζωή των Supermodels στη δεκαετία του ’90
Σίντι Κρόφορντ και η “Βασίλισσα της πασαρέλας” Ναόμι Κάμπελ το 1992
Ναόμι, Σίντι, Λίντα και Κρίστι – Η πραγματική ζωή των Supermodels στη δεκαετία του ’90
Λίντα Εβαντζέλιστα, Ναόμι Κάμπελ και Κρίστι Τέρλινγκτον, 1989

Τι πραγματεύεται το ντοκιμαντέρ;
Το «The Supermodels», που θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Σεπτεμβρίου στο AppleTV+, θα παρουσιάσει τη διαδρομή της καριέρας των τεσσάρων γυναικών, από τη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη τη δεκαετία του ’80 μέχρι τις φιλανθρωπικές, ακτιβιστικές και επιχειρηματικές τους δραστηριότητες σήμερα.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου της AppleTV+, το έργο περιγράφεται ως η «απόλυτη ιστορία της εξουσίας και πώς τέσσερις γυναίκες ενώθηκαν για να τη διεκδικήσουν, ανοίγοντας τον δρόμο για όσες ακολούθησαν». Το ντοκιμαντέρ θα εξηγήσει πώς η ομάδα τους άλλαξε τόσο τη σκηνή του μόντελινγκ όσο και της μόδας, διατηρώντας παράλληλα τους στενούς δεσμούς μεταξύ τους. Με αποκλειστικό υλικό από τα παρασκήνια της πασαρέλας και τις κάμερες, το «The Supermodels» θα παρουσιάσει επίσης πώς τα διάσημα μοντέλα έγιναν τα κυρίαρχα ονόματα της βιομηχανίας της μόδας και ταυτίστηκαν με τις πολυτελείς μάρκες με τις οποίες συνεργάστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Πρόσφατα, το AppleTV+ κυκλοφόρησε ένα τρέιλερ διάρκειας λίγων δευτερολέπτων που δείχνει τις τέσσερίς τους να κάθονται σε καρέκλες σκηνοθέτη πίσω από ένα λευκό φόντο. Πίσω από την κάμερα, μια μη αναγνωρίσιμη φωνή κάνει σε κάθε γυναίκα μία και μόνο ερώτηση: «Τι είναι ένα σούπερ μόντελ;» Εν αναμονή, το τρέιλερ τελειώνει γρήγορα πριν κάθε γυναίκα προλάβει να δώσει την απάντησή της.

«Οι αδελφές μου Κρίστι, Λίντα, Σίντι κι εγώ είμαστε εξαιρετικά ενθουσιασμένες που θα μοιραστούμε την ιστορία μας με τον κόσμο και δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν καλύτεροι συνεργάτες από την ομάδα παραγωγής, που είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα για να το ζωντανέψουν, καθώς ξέραμε ότι θα σέβονταν και θα τιμούσαν την ιστορία μας», έγραψε η Κάμπελ. «Ελπίζουμε ότι το ταξίδι μας που θα δούμε στη σειρά θα ενθαρρύνει, θα παρακινήσει και θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ανυπομονούμε γι’ αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που έχουμε μπροστά μας με τη σκηνοθέτιδα Μπάρμπαρα Κοπλ».

Η Κρόφορντ πρόσθεσε: «Είμαι ενθουσιασμένη που θα ξαναβρεθώ με τους φίλους μου για να γιορτάσουμε και να εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο τα supermodels ξεπέρασαν τις παραδοσιακές αντιλήψεις και τα όρια του μόντελινγκ στη βιομηχανία της μόδας μέσα στον χρόνο. Με την υποστήριξη του Imagine Documentaries και της βραβευμένης με Οσκαρ σκηνοθέτιδας, Μπάρμπαρα Κοπλ, σκοπεύουμε να εξερευνήσουμε τις δυναμικές προσωπικότητες και τις αλλαγές στα μέσα ενημέρωσης και την κουλτούρα που συνέβαλαν στη διαμόρφωση και τον ορισμό αυτής της εμβληματικής εποχής».

Η Λίντα Εβαντζέλιστα έγραψε: «Το να έχουμε επιτέλους την ευκαιρία να αφηγηθούμε την ιστορία μας σε συνεργασία με την εξαιρετική ομάδα του Imagine και υπό τη διεύθυνση της Κοπλ, είναι τόσο συναρπαστικό για εμάς όσο ελπίζουμε να είναι και για τους θεατές. Θα ήθελα πολύ ο κόσμος να το δει αυτό ως μια γιορτή, όχι μόνο για τις ατομικές μας ιστορίες, αλλά και για τη δύναμη της φιλίας, των ονείρων και της επιμονής», ενώ η Τέρλινγκτον δημοσίευσε: «Ανυπομονώ να ανατρέξω σε αυτή την πρωτοφανή εποχή της μόδας με αυτές τις απίστευτες γυναίκες με τις οποίες μεγάλωσα μαζί».
*Το docuseries «The Supermodels» αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις 20/09/2023 στο AppleTV+.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image