Στη ζωή δεν αρκεί μόνο η επαγγελματική και οικονομική αλλά και η προσωπική ευτυχία. Για να γίνει αυτό πρέπει ο καθένας να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται και να τις αξιοποιεί.

Η  επιτυχία πολύ συχνά συνδέεται με το οικονομικό και επαγγελματικό status. Όμως λίγοι την ταυτίζουν με την προσωπική ανάπτυξη και εξέλιξη, την επιτυχία τού να απολαμβάνεις τη ζωή ή την φιλία. Αυτές οι έννοιες της επιτυχίας είναι εξίσου ή και περισσότερο σημαντικές από την επαγγελματική -χωρίς να μειώνουμε την αξία της τελευταίας. Ιδού 12 κανόνες διατυπωμένοι από ερευνητές ψυχολόγους που βοηθούν στην επιτυχία σε όλους τους τομείς.

Η σημασία του να λέμε “ναι” και η αξία του “όχι” – Ακούγεται κλισέ, αλλά αυτοί είναι οι 12 κανόνες για την επιτυχία στη ζωή

1 – Απόλαυσε τη διαδρομή, όχι μόνο τον προορισμό
Είναι ωφέλιμο να νοιαζόμαστε για τη διαδικασία, όχι μόνο για το αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η επιτυχία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα μικρών βημάτων ενώ η προσήλωση στο αποτέλεσμα μπορεί από μόνη της να τα αποτρέψει. Η ανυπομονησία, η διάσπαση προσοχής και  ακόμα και η απώλεια κινήτρου, είναι μερικές από τις αρνητικές επιπτώσεις της προσκόλλησης στο αποτέλεσμα. Καλό είναι να βλέπεις τη διαδρομή σαν ένα αναγκαίο παιχνίδι. 

2 – Καλύτερα να μετανιώνεις για αυτό που έκανες και όχι για αυτό που δεν έκανες
Η αποτυχία είναι θεμιτή, ειδικά όταν προέρχεται από ένα λάθος που δεν επαναλαμβάνεται. Άλλωστε ο μόνος τρόπος για να γίνουμε καλοί σε κάτι είναι να το ασκήσουμε στην πράξη. Learning by doing, λένε στις οικονομικές επιστήμες. Ο φόβος του λάθους μας εμποδίζει όμως να περάσουμε στη δράση όπως και η καταιγίδα της κοινωνικής κριτικής που ίσως ακολουθεί μετά. Το μεγαλύτερο λάθος όμως είναι  μείνουμε στάσιμοι, άπρακτοι και να μην κάνουμε τίποτα.

3 – Ένας gentleman λέει εύκολα “ναι” και το εννοεί
Το να λες “ναι” σημαίνει ότι επιδιώκεις να εκτίθεσαι σε καινούργιες εμπειρίες. Καλό είναι να το κάνουμε πιο συχνά και σε περισσότερες περιπτώσεις ακόμα και αν νομίζουμε ότι δεν “το έχουμε”. 

4 – Δούλεψε ομαδικά και μη φοβάσαι να μοιραστείς
Ο Αριστοτέλης έλεγε: “ο άνθρωπος είναι ον κοινωνικό και αν μπορεί να μείνει μόνος του, τότε δεν είναι άνθρωπος αλλά ζώο ή Θεός”.
Οι άνθρωποι μεγαλουργούν όταν πιστεύουν και εναρμονίζονται σαν ομάδα με έναν κοινό στόχο. Όσο πλήρης κι αν νιώθεις, πάντα θα υπάρχει  να πάρεις “κάτι” από τον διπλανό σου που θα σε βοηθήσει να εξελιχθείς.

5 – Τήρησε τις δεσμεύσεις σου
Ο φιλόσοφος Σωκράτης ήταν ο πρώτος που εξήρε τη σημασία της συνέπειας λόγου και πράξεων. Αποτελεί ουσιαστικό κριτήριο ορισμού της σοβαρότητας ενός ανθρώπου. Γι’ αυτό προσέχουμε τι λέμε και σε ποιον. Γιατί το να τηρείς το λόγο σου δεν είναι τόσο “old school” όσο φαίνεται. 

6 – Ανέλαβε την ευθύνη των πράξεων του εαυτού και της ομάδας σου
Αναλαμβάνοντας την ευθύνη δίνουμε τη δυνατότητα στον εαυτό μας να αναπτυχθεί, ακόμα και αν μας μεταχειριστούν άδικα, ειδικά αν αυτό γίνει στο πλαίσιο μιας ομάδας. Παίρνοντας βάρος στους ώμους μας, δε λυγίζουμε, αλλά δυναμώνουμε.

7 – Συνειδητοποίησε τη δύναμη σου και πράξε ανάλογα
Ο αποτυχημένος άνθρωπος θα αποσυρθεί φοβισμένος ή θα μπερδέψει τα όνειρα με τη δράση. Το επιτυχημένο άτομο, ωστόσο, θα αναγνωρίσει τη δική του δύναμη και θα προχωρήσει δυναμικά και επίμονα για να υλοποιήσει το όραμα του. Όπως είπε ο Νέλσον Μαντέλα: “Ο βαθύτερος φόβος μας δεν είναι ότι είμαστε ανεπαρκείς. Ο βαθύτερος φόβος μας είναι ότι είμαστε υπέρμετρα ισχυροί”.

8 – Έτσι κι αλλιώς, όλοι θα πεθάνουμε
Ίσως εδώ να δικαιώνονται οι Cure που έλεγαν “it doesn’t matter if we all die”. Κι αυτό γιατί κανείς μας δε γνωρίζει την ημερομηνία λήξης που έχει η παρουσία μας σε αυτόν τον πλανήτη. Όποια και αν είναι αυτή λοιπόν ένα πράγμα είναι η αλήθεια: πως η ζωή είναι πολύ μικρή για να μην είναι ουσιαστική. Για αυτό γεμίζουμε τις ζωές μας με πράξεις που τους δίνουν νόημα.

9 – Κάνε παρέα με “καλύτερους” από ‘σένα
Οι πετυχημένοι άνθρωποι αρέσκονται στο να γνωρίζουν ανθρώπους που συνδυάζουν την υψηλή δεξιότητα σε αυτό που κάνουν επαγγελματικά με το ενδιαφέρον για τους συνανθρώπους τους. Είναι πρώτα καλοί ακροατές κι έπειτα ομιλητές. Συζητούν πάνω σε ιδέες και βασιζόμενοι στο όραμα τού τι είναι πιθανό. Για αυτό επιδιώκουμε να συναναστρεφόμαστε με “δασκάλους” και όχι με “οπαδούς”. 

10 – Φύλα την ακεραιότητα σου
Οι άνθρωποι που θέλουν να είναι επιτυχημένοι μπορεί να είναι επιρρεπείς στην εξαπάτηση ή την απόλυτη ανεντιμότητα, αν εστιάζουν στην επιτυχία ως αποτέλεσμα και όχι ως διαδικασία. Η “επιτυχία” που αποκτάται με αυτόν τον τρόπο θα σας κοροϊδέψει, όπως κοροϊδέψατε κι εσείς για να την πετύχετε. Αν παραβιάσετε την ακεραιότητα σας για να επιτύχετε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, θα διαπιστώσετε ότι η ίδια η δραστηριότητα είναι πολύ  λιγότερο πολύτιμη. Η διάσταση του παιχνιδιού του “δρόμου προς την Ιθάκη” εξαφανίζεται. Αντί να είναι διασκεδαστική, έχει γίνει πλέον ένα απλό μέσο για ένα συγκεκριμένο σκοπό.

11 – Η δική σου “Μελωδία της ευτυχίας”
Η αυτοπεποίθηση χαρακτηρίζει τους πετυχημένους ανθρώπους. Δεν αισθάνονται απαραίτητα αυτοπεποίθηση, αλλά λειτουργούν έχοντας πίστη στον εαυτό τους. Πρέπει να πιστεύεις στον εαυτό σου ακολουθώντας την ευτυχία σου, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι πρέπει να παίρνεις περιστασιακά κάποια ρίσκα. Φτιάξτε ένα μικρό δίχτυ ασφαλείας. Μην παραβιάσετε ωστόσο αυτό που σας φαίνεται σημαντικό.

12 – Το ηρωικό “Όχι” και η αξία του
Καθώς σημειώνετε πρόοδο στην επίτευξη των στόχων σας, θα πρέπει να μάθετε πώς να προστατεύετε τον εαυτό σας. Οι περισπασμοί και οι απαιτήσεις θα αυξάνονται παράλληλα με το επίπεδο της επιτυχίας σας και θα πρέπει να διατηρήσετε μια ισορροπία. Μάθετε να λέτε “όχι”. Ορίστε προτεραιότητες. Τηρήστε τις. Και εκτιμήστε το χρόνο σας.