Ολοι μπορούμε να καθόμαστε και να συζητάμε για την καλύτερη ερυθρή ποικιλία του κόσμου, στην περίπτωση όμως των λευκών ο βασιλιάς είναι ένας και μόνος και ακούει στο όνομα Chardonnay.

Και αυτό το λέει o φανατικότερος οπαδός των Chenin Blanc και Riesling! Βέβαια για να μην παραδεχθώ την ήττα μου άνευ όρων θα υποστηρίξω ότι αμφότερες οι αγαπημένες μου ποικιλίες μπορούν να δώσουν κρασιά εφάμιλλα ενός κορυφαίου Chardonnay, ωστόσο αυτά συνήθως είναι μετρημένα στα δάκτυλα και προέρχονται από πολύ συγκεκριμένους τόπους της γης. Το Chardonnay αντίθετα προσφέρει αμέτρητα σπουδαία κρασιά παντού, κάτι που οφείλεται στον χαμαιλεοντισμό του χαρακτήρα του. Αυτή η προσαρμοστικότητα του το έχει φέρει σε όλα τα μήκη, πλάτη και ύψη του κόσμου, με τα υπόλοιπα να τα αναλαμβάνει η -δίχως αμφιβολία- ύψιστη στόφα του.

Το χάρισμα του Chardonnay να μεγαλουργεί σε όλα τα κλίματα και τα εδάφη σαν αποτέλεσμα έχει και ένα μεγάλο εύρος στο αρωματικό και γευστικό του προφίλ. Έτσι αν και γενικά είναι πληθωρικό, χαμηλό σε οξύτητα και ντροπαλό σε αρώματα, μπορεί σε συγκεκριμένα terroir να μεταμορφωθεί σε τέρας αυστηρότητας, ορυκτότητας ή εξωτισμού. Μάλιστα η αθεράπευτη αγάπη της ποικιλίας για το βαρέλι αλλά και ο μαγικός τρόπος με τον οποίο το σχεδόν ανύπαρκτο πρωτογενές της άρωμα μετατρέπεται σε ένα μπουκέτο-πανδαισία μετά την αλκοολική ζύμωση, την καθιστούν μια μοναδική παλέτα για κάθε παραγωγό- ζωγράφο.
Ολα τα παραπάνω μαζί με την αξεπέραστη φήμη και κύρος των κρασιών της πατρίδας της Βουργουνδίας, την έφεραν στους Ελληνικούς αμπελώνες ήδη από την δεκαετία του ΄70. Και δικαίως, αφού κρασιά σαν τα παρακάτω δύσκολα έχουν ανταγωνιστές στον τομέα της απόλυτης ποιότητας. Αλλά και στον τομέα της παλαίωσης μιας και τα 8 χρόνια είναι ένα μέσο διάστημα (!) που αυτά τα κορυφαία Chardonnay απαιτούν προκειμένου να φθάσουν στην κορύφωσή τους.

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Κτήμα Α, Chardonnay “Τραμόντο”
Το χαρισματικό για λευκά terroir του Αμυνταίου δεν θα μπορούσε παρά να κάνει το Chardonnay να νοιώσει σαν το σπίτι του. Ένα σπίτι ωστόσο χωρίς …καλοριφέρ, μιας και το υψόμετρο των 650 μέτρων και ο βορεινός προσανατολισμός του plot των 20 στρεμμάτων Τραμόντο που κοιτά το όρος Βόρρας το φέρνει στα όρια του. Το αποτέλεσμα πάντως είναι υπέροχο μιας και το κρύο μπολιάζει με άγουρη δροσιά τον βανιλάτο χαρακτήρα του. Tιμή 21 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Γεροβασιλείου Κτήμα, Chardonnay
Το πλέον αναγνωρίσιμο βαρελάτο Chardonnay της χώρας προέρχεται από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του Βαγγέλη Γεροβασιλείου στην Επανομή και επαναπροσδιορίζει την έννοια του εξωτισμού. Ο σπουδαίος οινοποιός πιστοποιεί το χάρισμα του στο να αναδεικνύει τον ποικιλιακό χαρακτήρα κάθε σταφυλιού και έτσι το γεμάτο μάνγκο, ανανά και βανίλια Chardonnay του είναι …Chardonnay με τα όλα του. Α, και παλαιώνει υπέροχα επίσης. Tιμή 22 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Ζαφειράκη Αμπελώνες, Πρόποδες Chardonnay
Ο Χρήστος Ζαφειράκης μπορεί να είναι ο “Mr. Λημνιώνα”, ωστόσο αυτό δεν τον εμποδίζει να παράγει και ύψιστο Chardonnay. Σε αντίθεση με τους περισσότερους παραγωγούς που ωριμάζουν την ποικιλία σε μικρά βαρέλια, o καρπός των 25χρονων κλιμάτων που βρίσκονται στην θέση Παλαιόμυλος Τυρνάβου “βλέπει” μόνο foudre των 2400lt και το αποτέλεσμα είναι ταυτόχρονα ηδονιστικό, σοφιστικέ και ικανό 10ετους παλαίωσης. Tιμή 18 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Κίκονες, Chardonnay
Η φημισμένη από την αρχαιότητα για το κρασί της Μαρώνεια δεν θα μπορούσε να λείπει από το “κόλπο”. Ιδιαίτερα αν εκεί υπάρχουν άξιοι παραγωγοί σαν την Μελίνα Τάσσου, το λεπτό χέρι τη οποίας αναδεύει σε βαρέλι το Chardonnay της για 7 μήνες. Υποθέτω ότι δεν ήταν αυτό που μέθυσε τον Κύκλωπα, όμως με το γλυκό άρωμα βανίλιας και αχλαδιού και το βελούδο στο στόμα που θυμίζει κρέμα καρύδας είμαι σίγουρος ότι θα μεθύσει εσάς! Tιμή 30 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Λαζαρίδη Κώστα Κτήμα, Chateau Julia Chardonnay
Το Chateau Julia πρέπει να είναι το πλέον πολυπουλημένο Chardonnay της ελληνικής ιστορίας. Έναν τίτλο που έχει κατακτήσει πανάξια, μιας και αυτή η οινοποιημένη σε ανοξείδωτη δεξαμενή ετικέτα ερμηνεύει με κρυστάλλινη καθαρότητα και τέλεια ισορροπία την ποικιλιακή παρτιτούρα. Η επιλογή σταφυλιών από αμπελοτόπια διαφορετικών υψομέτρων διασφαλίζει όγκο, φρεσκάδα και ένα passion fruit & lime ξεμυάλισμα. Tιμή 15 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Μίγα Κτήμα, Chardonnay
Δεν είναι μόνο οι εξαιρετικές επιδόσεις που φέρνουν στην πρώτη γραμμή αυτό το Chardonnay από τον εντυπωσιακό αμπελώνα του Δημήτρη Μίγα αλλά και η συνέπεια στο στυλ του από χρονιά σε χρονιά. Ίσως το πλέον δυνατό, πληθωρικό και βαρελάτο Chardonnay της χώρας, με την εκφραστικότητα και συμπύκνωση σπαραγγιού, ανανά και βανίλιας να χτυπούν κόκκινο και την ικανότητα παλαίωσης να φλερτάρει την 10ετία. Tιμή 17 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Σκούρα Κτήμα, Dum Vinum Sperum
Από την ημιορεινή Αργολίδα προέρχεται ένα από τα πλέον ποθητά Chardonnay της χώρας, με τον Γιώργο Σκούρα να το ζυμώνει και να το ωριμάζει για 10 μήνες σε κορυφαίας ποιότητας, ολοκαίνουργια barrique. Αν ακόμα νομίζετε ότι το βιδωτό πώμα αρμόζει μόνο σε κρασάκια της σειράς το καπνιστό/ξηροκαρπάτο αριστούργημα θα σας κάνει να αλλάξετε γνώμη, ενώ την ίδια στιγμή θα σας σιγοψιθυρίσει “όσο έχω Chardonnay ελπίζω”… Tιμή 35 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Στραταριδάκης Οινοποιείο, Θαλασσοινός
Ίσως η παρουσία ενός Chardonnay σε αυτή τη λίστα να προκαλεί εντύπωση, μιας και η ποικιλία δεν καλλιεργείται ιδιαίτερα στο νησί. Όμως το νοτιότερο οινοποιείο της Ευρώπης όχι μόνο την έχει φυτέψει στον ημιορεινό αμπελώνα που βρίσκεται στα Καστελλιανά Ηρακλείου αλλά καταφέρνει να την κάνει και να εκφραστεί με αναπάντεχο μπρίο και εξωτισμό, με το Θαλασσοινός να θυμίζει Chardonnay Γεροβασιλείου χωρίς το βαρέλι. Τιμή 12 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Στροφιλιά, Σπάνιες Γαίες “Βίδια”
Αν προσδοκάτε ένα Chardonnay με βαρελάτο χαρακτήρα, τότε μάλλον κοιτάξτε αλλού. Αν όμως θέλετε να φέρετε στο ποτήρι σας μια ελληνική ετικέτα που να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στα περίφημα κρασιά του Chablis τότε η single vineyard ετικέτα του ιστορικού οινοποιείου Στροφιλιά από τα ορεινά της Νεμέας δεν έχει αντίπαλο. Γιατί εδώ αφεντικά είναι η (σχετική) ελαφράδα, η mineral αυστηρότητα και η τρομακτική οξύτητα. Τιμή 18 ευρώ

Κρασί: Τα 10 καλύτερα ελληνικά Chardonnay – Χρειάζονται 8 χρόνια για να φτάσουν στην κορύφωσή τους

Τέχνη Οίνου Κτήμα, Ηδυσμα Δρυός Chardonnay
Η κοσμοπολίτικη ποικιλία φαίνεται ότι λατρεύει τα γεμάτα πηλό εδάφη της Δράμας, κάτι που αποδεικνύεται και από τις επιδόσεις αυτού του κρασιού από το οινοποιείο του Μικροχωρίου. Από εκεί καθώς και από την Κρύα Βρύση προέρχεται αυτό το ωριμασμένο για 6 μήνες σε μικρά βαρέλια Chardonnay το οποίο θέτει τον πήχη της πολυπλοκότητας και της βανιλάτης πληθωρικότητας σε ύψη δυσθεώρητα για τους περισσότερους. Τιμή 19 ευρώ

*Οι τιμές είναι ενδεικτικές
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image