Δεν είναι μόνο μια από τις πιο πλούσιες και αριστοκρατικές περιοχές της Ιταλίας, αλλά και πηγή κάποιων εκ των σπουδαιότερων κρασιών του κόσμου.
Τοποθετημένο λίγο νοτιότερα από τις απολήξεις των Αλπεων στην Β.Δ. γωνιά της Ιταλίας, το Πιεμόντε αποκαλύπτει τη φυσική του ομορφιά μέσα από υπέροχους λόφους που χάνονται μέσα στην ομίχλη και την οινική του μαγεία μέσα από μια ποικιλία που θεωρείται ο βασιλιάς των κρασιών -και το κρασί των βασιλιάδων. Το Nebbiolo -το σταφύλι της ομίχλης, όπως αποκαλείται, αφού nebbia στην τοπική διάλεκτο σημαίνει ομίχλη- είναι μια από τις πιο χαρισματικές ποικιλίες του πλανήτη.
Ομως μην περιμένετε να τη βρείτε σε πολλά μέρη του κόσμου, αφού ο δύστροπος χαρακτήρας της, η δυσκολία στην καλλιέργεια και η μαστοριά που χρειάζεται στην οινοποίηση την κάνουν να μεγαλουργεί -επί της ουσίας μόνο σε αυτή την περιοχή που έχει σαν πρωτεύουσα το Τορίνο και σαν απόλυτο τόπο τους αμπελώνες των μυθικών οινικών χωριών της Alba Barolo και Barbaresco.
Προσδοκάτε κάποιο πολύ σκούρο χρώμα από ένα Πιεμοντέζικο Nebbiolo; Δεν θα το βρείτε! Ερχόμενο εγγύτερα στο δικό μας Ξινόμαυρο, το σταφύλι αυτό συνήθως προσφέρει μια ρουμπινιά φορεσιά, η οποία μάλιστα αποκτά, μετά από ελάχιστα χρόνια, έντονα καφετιές ανταύγειες. Ομως κάτω από αυτό το «γερασμένο» packaging, το περιεχόμενο προσφέρει το πιο πολύπλοκο άρωμα και τις μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης από την πλειοψηφία των κρασιών του κόσμου. Το μπουκέτο είναι ξεμυαλιστικό, αφού μπορεί να περιλαμβάνει κόκκινα φρούτα, ευγενικά λουλούδια, όπως τη βιολέτα, γήινες νότες δέρματος και βρεγμένων φύλλων, άφθονα γλυκά μπαχάρια και τα χαρακτηριστικά αρώματα του ταμπάκο και της πίσσας.
Παρόλο το υψηλό αλκοόλ του -το 14,5 είναι ένα συνηθισμένο νούμερο για ένα Barolo ή Barbaresco- η αίσθηση που δίνουν αυτά τα ερυθρά είναι πολύ ελαφριά λόγω της αρωματικής φρεσκάδας αλλά και της τρομακτικής οξύτητάς τους. Ωστόσο αρκούν 3-4 γουλιές για να καταλάβει κανείς ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα οινικό τέρας, έτοιμο να σε κατασπαράξει με τις αδυσώπητες τανίνες και τη φοβερή -πλην αέρινη- δομή του. Ενα κορυφαίο Nebbiolo πάντα θα είναι ακριβό. Ομως, ξεχάστε οποιαδήποτε από τις παρακάτω ετικέτες στην κάβα σας για μια 15ετία και δάκρυα συγκίνησης θα γεμίσουν τα μάτια σας κάθε φορά που θα φέρνετε μια φιάλη στο ποτήρι σας.
Altare Elio, Barolo
Στα μέσα του ’70 ο Elio Altare πήρε ένα πριόνι και κατέστρεψε τα δέντρα και τα παλιά, μεγάλα βαρέλια του οικογενειακού κτήματος, για να φέρει τα μικρά barrique του και να φτιάξει τα κρασιά των ονείρων του. Ο πατέρας του μπορεί να τον αποκλήρωσε, εμείς όμως κερδίσαμε έναν από τους κορυφαίους εκφραστές του μοντέρνου στυλ του Barolo.
Ceretto, Barbaresco Bricco Asili
Οι Ceretto δραστηριοποιούνται σε κάθε γωνιά του Πιεμόντε και καταπιάνονται με όλα τα στυλ του, αριστεύοντας παντού! Βέβαια για να το καταφέρουν αυτό απαιτούνται 4 οινοποιεία, με το Bricco Asili να χτίζεται το 1973 στο Barbaresco. Το ομώνυμο κρασί τους δεν είναι διόλου φθηνό, πότε όμως ήταν φθηνή η κλασσική καλαισθησία;
Chiarlo Michele, Barolo Cannubi
Σχετικά πρόσφατη (2023) η απώλεια του Michele Chiarlo, πολύτιμη ωστόσο η κληρονομιά που άφησε πίσω του ο σπουδαίος παραγωγός. Μέρος της αυτή η cuvee από μόλις 1ha του Cannubi, του κορυφαίου (κατά πολλούς) Cru του Barolo με τα αμμώδη εδάφη. Μια ενδοσκόπηση στην καθαρότητα του φρούτου και τη γευστική διάρκεια του Nebbiolo.
Conterno Aldo, Barolo Cicala
Κανένα όνομα στο Πιεμόντε δεν είναι πιο βαρύγδουπο από αυτό των Conterno, αφού η οικογένεια παράγει μεγάλα Barolo για περισσότερο από έναν αιώνα. Τα αριστουργήματά του προέρχονται μόνο από τα ιδιόκτητα 250 στρέμματα, με το Barolo του από το πανέμορφο Cru Cicala (τζιτζίκι) να σου καρφώνεται στο μυαλό σαν τον ήχο του εντόμου.
Gaja, Barbaresco
O Angelo Gaja είναι ο άνθρωπος που έκανε όλο τον κόσμο να μιλά για το Nebbiolo και το Barbaresco. Η βασική του ετικέτα βέβαια μπορεί να κοστίζει περισσότερο από ένα ταξίδι στο Πιεμόντε, όμως αυτό το γεμάτο κόκκινα φρούτα, καπνό και βιολέτες αέρινο αριστούργημα μπορεί να σε ταξιδέψει εκεί καλύτερα και από το ίδιο το …ταξίδι.
Giacosa Bruno, Barbaresco Rabaja
To site του οινοποιείου αποτελείται από μόνο μία σελίδα που σε μαύρο φόντο γράφει Bruno Giacosia. Αλλωστε ο μύθος του -τον οποίο συνεχίζει η κόρη του Bruna- δεν χρειάζεται μενού και εξηγήσεις. Και τα μεγάλα του κρασιά, όπως αυτό το τρυφερό πλην τρομακτικά άγριο Barbaresco από μόλις 0,6ha του Cru Rabaja, μιλάνε από μόνα τους.
La Spinetta, Barbaresco Bordini
Ούτε 1 ούτε 2 αλλά 6 single vineyard Barbaresco διαθέτει στην γκάμα του το περφεξιονιστικό οινοποιείο του Giorgio Rivetti. Τα βιβλία λένε ότι ένα Barbaresco είναι πάντα πιο ελαφρύ και μαλακό από ένα Barolo, αλλά η ετικέτα είναι αυτή που λέει την αλήθεια. Και το logo του La Spinetta είναι ένας ρινόκερος με ότι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Reva, Barolo Lazzaritto Riserva
Για κάποιους τα 13 χρόνια είναι γρουσουζιά. Για άλλους δεν είναι τίποτα. Για τον Miroslav Lekes είναι αρκετά για να μετατρέψει το Reva σε ένα από τα πιο δυναμικά οινοποιεία του Πιεμόντε. Ελάχιστα Barolo είναι ακριβότερα από το Lazzarito Riserva του -που κυκλοφορεί στη αγορά τουλάχιστον 5 χρόνια μετά τον τρύγο. Ελάχιστα όμως είναι και καλύτερα.
Sandrone Luciano, Barolo “Le Vigne”
O Luciano Sandrone είναι από τα πλέον πολυσυζητημένα ονόματα του Πιεμόντε, σπάζοντας τα κοντέρ των βαθμολογιών με τη δύναμη και την πολυπλοκότητα των κρασιών του. Απτή απόδειξη το Le Vigne, ένα πολύτιμο εκχύλισμα φραγκοστάφυλου, λουλουδιών, πίσσας και κακάο, από σταφύλια που προέρχονται από όλες τις σπουδαίες υποπεριοχές του Barolo.
Sottimano, Barbaresco Pajore
Πάθος, ελάχιστες παρεμβάσεις σε αμπέλι και οινοποιείο και ιδιοκτησία σε κάποια από τα κορυφαία Cru του Πιεμόντε είναι τα υλικά για τα υπέροχα πιάτα των Sottimano. To Barbaresco Pajore είναι ένα από αυτά και μάλιστα Michelin-ατο, αφού βάζει βιολέτες και ορυκτότητα πλάι στη φοβερή, γευστική του δύναμη.