Το βιβλίο “The Nature of Swimming” είναι ένα ταξίδι στις πιο συναρπαστικές φυσικές πισίνες και θερμές πηγές του κόσμου.

Στο Βασιλικό Εθνικό Πάρκο του Σίδνεϊ υπάρχει ένα αξιοθέατο που ονομάζεται Figure Eight Pools -φυσικές πισίνες λαξευμένες στον βράχο δίπλα στον ωκεανό- εκ των οποίων μία είναι σε σχήμα τέλειου 8. Οσοι παίρνουν το ρίσκο να τις επισκεφτούν θα χρειαστεί να κάνουν πεζοπορία 6 χιλιομέτρων σε ένα επικίνδυνο, δύσβατο μονοπάτι κατά μήκος των βράχων και να συμβουλευτούν το «δελτίο επικινδυνότητας», καθώς η πρόσβαση πρέπει να γίνει μόνο κατά τη διάρκεια της άμπωτης. Τις ώρες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας οι επισκέπτες κινδυνεύουν να παρασυρθούν από τα κύματα στον ωκεανό, ενώ στην κορύφωση της παλίρροιας oι πισίνες εξαφανίζονται κάτω από τη θάλασσα.

Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
Figure Eight Pools, Sydney, Aυστραλία. Αυτές οι φυσικές πισίνες βρίσκονται σε μια επικίνδυνη βραχώδη πλαγιά κοντά στην παραλία Burning Palms. Απαιτείται δίωρη πεζοπορία μέσα από το Royal National Park του Σίδνεϊ.

Το Figure Eight Pools είναι ένα από τα απίθανα μέρη για μπάνιο που περιλαμβάνονται στο βιβλίο “Τhe Nature of Swimming” των εκδόσεων gestalten, μια περιήγηση 256 σελίδων σε πισίνες, λίμνες, καταρράκτες, ρυάκια, φυσικές δεξαμενές νερού και θερμές πηγές. Aπό τα onsen της Ιαπωνίας μέχρι τα cenote του Μεξικού, το μπάνιο στη φύση είναι μια πανάρχαιη συνήθεια χαλάρωσης και αναζωογόνησης, μία τελετουργία θεραπείας. «Είτε σε ωκεανούς είτε σε λίμνες, ρυάκια ή ποτάμια, οι άνθρωποι προσελκύονται από το νερό και τις μοναδικές ευκαιρίες κολύμβησης που προσφέρει. Αυτή η έκδοση γιορτάζει τη σύνδεσή μας με το νερό, εστιάζοντας σε υπαίθριες τοποθεσίες κολύμβησης σε όλο τον κόσμο, από σημεία που δημιούργησε η ίδια η φύση με επιδεξιότητα, μέχρι μέρη σχεδιασμένα από τον άνθρωπο, όπου αξιοποιήθηκε το τραχύ και απομακρυσμένο περιβάλλον», αναφέρουν οι εκδότες.

Μοναδικά υδάτινα τοπία
Τα κεφάλαια του βιβλίου εξετάζουν τη σχέση μας με το νερό∙ τη σπουδαιότητά του στην ανάπτυξη πολιτισμών, την ιστορία της κολύμβησης και των ιαματικών λουτρών, τη σημασία των ποταμών ως μητροπολιτικών υδάτινων οδών, τις αισθητηριακές και ψυχαγωγικές απολαύσεις που μας προσφέρει.
Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό μάς ταξιδεύει σε υδάτινα τοπία όπως το Mona Vale Rockpool, μία κατασκευή από σκυρόδεμα μέσα στα βράχια σε προνομιακή τοποθεσία βόρεια του Σίδνεϊ, όπου οι κολυμβητές απολαμβάνουν τη θέα στα κύματα του Ειρηνικού Ωκεανού από τα φιλόξενα, ασφαλή νερά της πισίνας.

Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
Cascate del Mulino, Saturnia, Ιταλία. Παρόλο που τα νερά αυτών των λιμνών φαίνονται παγωμένα, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο. Η Saturnia είναι μια θερμή πηγή στην ύπαιθρο της Τοσκάνης, γνωστή για τη μέση θερμοκρασία των 37,5 βαθμούς Κελσίου.
Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
Grutas Tolantongo, Μεξικό. Ανάμεσα σε λόφους, τρεισήμισι ώρες βόρεια της Πόλης του Μεξικό, στην πλευρά μιας απότομης πλαγιάς.
Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
Tsurunoyu Surunoyu Onsen, Ιαπωνία. Στα βουνά του χιονισμένου νομού Ακίτα βρίσκεται το Nyuto Onsenkyo, μια συλλογή από οκτώ ιαματικά λουτρά θερμών πηγών, φωλιασμένα μέσα σε ένα δάσος οξιάς. Χρονολογούνται από το 1638 και τα τιρκουάζ νερά τους πιστεύεται ότι έχουν θεραπευτικές ιδιότητες. Το Tsurunoyu είναι ένα από τα πιο διάσημα.
Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
La Forêt-Fouesnant, Finistère, Γαλλία. Μια τεχνητή πισίνα σε αυτή τη φυσικά βραχώδη περιοχή.
Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου
Cenote Oxman, Valladolid, Μεξικό. Μια σπηλιά που επιτρέπει στο φως του ηλίου να φωτίζει τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Το Grutas Tolantongo, 200 χιλιόμετρα βόρεια της Πόλης του Μεξικού, ένα ιαματικό water park με μία σειρά από μικρές πισίνες με ιαματικό νερό, που μοιάζουν να κρέμονται από την απότομη πλαγιά, με αστραφτερό τιρκουάζ νερό. Τη μικρή κόγχη για κολύμπι που δημιουργήθηκε με το χτίσιμο ενός τοίχου σε μια βραχώδη ακτή της Βρετάνης, κοντά στο χωριό La Forêt-Fouesnant, για κολύμπι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Τους ιαματικούς καταρράκτες και τις σκαλισμένες από τη φύση κλιμακωτές λιμνούλες στο Cascate del Mulino στην Τοσκάνη, ένα δωρεάν σπα πλάι σε έναν παλιό μύλο, με νερό στους 37,5 βαθμούς Κελσίου. Τη σμαραγδένια λίμνη που περικλείεται από γρανιτένιους βράχους στο φαράγγι του ποταμού Big Sur στην Καλιφόρνια, μια όαση για τους πεζοπόρους και τους παρατηρητές πουλιών. Τα περίφημα cenote στο Γιουκατάν στο Μεξικό, τις φυσικές δεξαμενές νερού που συνδέονται με υπόγεια ποτάμια όπως το cenote Oxman με τα βαθιά, γαλαζοπράσινα νερά και τις ρίζες των δέντρων να κρέμονται από ψηλά.

Τέλος, ορισμένα από τα πιο περιζήτητα onsen -ιαματικά λουτρά- της Ιαπωνίας. Ενα από αυτά είναι το Αoni onsen, στον νομό Αομόρι, στη βόρεια Ιαπωνία, περιοχή που φημίζεται για τους χειμώνες με τις παγοθύελλες και τις ασταμάτητες χιονοπτώσεις. Το ryokan -o παραδοσιακός ξενώνας των λουτρών- είναι ένα κουκούλι γαλήνης χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, που φωτίζεται με λάμπες λαδιού. Οσο για την παγωνιά, εξουδετερώνεται από το νερό που αναβλύζει καυτό από τις θερμές πηγές της περιοχής, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία μπάνιου με φόντο το χιόνι.

Μοναδικές εμπειρίες κολύμβησης στις κορυφαίες φυσικές πισίνες του κόσμου

The Nature of Swimming – Unique Bathing Locations and Swimming Experiences, εκδόσεις gestalten https://gestalten.com/

Εξωτερική φωτογραφία: Figure Eight Pools, Sydney, Αυστραλία