Το όνομα, το μπάνιο σε πάγο ή κρυοθεραπεία περιλαμβάνει τη βύθιση του σώματος σε παγωμένο νερό, για σύντομο αλλά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στην ουσία πρόκειται για την πρακτική μιας βουτιάς 10 έως 15 λεπτών σε πολύ κρύο νερό (10°C) μετά από έντονη άσκηση ή έναν αγώνα και πιστεύεται ότι βοηθά στη μείωση του μυϊκού πόνου και του άγχους. Τα ice baths αποτελούν μια αποτελεσματική πρακτική, που χρησιμοποιείται από πολλούς αθλητές και φυσικοθεραπευτές για την ανάκαμψη του σώματος. Αν και η ιδέα της βουτιάς σε παγωμένο νερό ενδεχομένως φαίνεται αντιφατική, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους κάποιος θα ήθελε να υιοθετήσει αυτή την πρακτική.

Μπάνιο στον πάγο: Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία

Ο τραγουδιστής της R&B, Usher, είναι λάτρης των ice baths τόσο που διατηρεί ένα δικό του φορητό λουτρό πάγου στο σπίτι του στο Λας Βέγκας, το οποίο χρησιμοποιεί για να αναζωογονήσει το σώμα του ενδιάμεσα στα σόου. Αντίστοιχα, ο ηθοποιός Mark Wahlberg ξεκινά κάθε μέρα με ένα παγωμένο μπάνιο για να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και να βελτιώσει τον ύπνο του -έχει δηλώσει σε συνέντευξή του πως όταν ταξιδεύει αναγκάζεται να αυτοσχεδιάζει χρησιμοποιώντας παγομηχανές από τα ξενοδοχεία.

Τι προσφέρουν τα ice baths στον οργανισμό;
Αυτό που συμβαίνει στο σώμα κατά τη διάρκεια ενός παγόλουτρου είναι σχετικά απλό. Το παγωμένο νερό συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα δεν ρέει τόσο γρήγορα και η λιγότερη ροή αίματος σημαίνει μειωμένη φλεγμονή -τουλάχιστον προσωρινά. Μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sports Medicine τον Φεβρουάριο του 2022 έδειξε ότι «Η βύθιση στο παγωμένο νερό ήταν ένα αποτελεσματικό εργαλείο αποκατάστασης μετά από άσκηση υψηλής έντασης, ειδικά μετά από ασκήσεις HIIT». Στη μελέτη, οι άνθρωποι που έκαναν λουτρά πάγου μετά από άσκηση υψηλής έντασης ανέφεραν ότι αισθάνονταν καλύτερα, ένιωθαν αυξημένη μυϊκή δύναμη και βελτίωση στον πόνο.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης θετικά αποτελέσματα στα επίπεδα της κρεατίνης, ένα ένζυμο που απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος όταν τα μυϊκά κύτταρα καταστρέφονται μετά από έντονη άσκηση. Επιπλέον έχει παρατηρηθεί ότι εκπαιδεύει το πνευμονογαστρικό νεύρο. Το πνευμονογαστρικό νεύρο συνδέεται με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα και η εκπαίδευσή του μπορεί να βοηθήσει να αντιμετωπίσει κανείς με περισσότερη ηρεμία τις αγχωτικές καταστάσεις. Επιπλέον, τα λουτρά πάγου μπορεί να βοηθήσουν στον διαλογισμό, στη χαλάρωση και να προσφέρουν καλύτερο ύπνο.

Μπάνιο στον πάγο: Τα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία

Τα πλεονεκτήματα:
• μείωση της μυϊκής καταπόνησης και ανακούφιση του πόνου
• μείωση των επιπέδων του στρες
• βελτίωση της συνολικής διάθεσης και χαλάρωση
• ενισχυμένη ανοσοποιητική λειτουργία
• μείωση κόπωσης και βελτίωση της ποιότητας ύπνου
• επιτάχυνση αποκατάστασης, ειδικά μετά από μια έντονη προπόνηση
• αυξημένη λίμπιντο
• στα άτομα με διαβήτη, βοηθά στη διατήρηση των καλύτερων επιπέδων γλυκόζης

Υπάρχουν κίνδυνοι;
Ενώ τα ice baths θεωρούνται γενικά ασφαλή, δεν συνιστώνται σε όλους. Η πρώτη παρενέργεια ενός παγόλουτρου είναι η δυσάρεστη αίσθηση του πολύ κρύου νερού, αλλά πέρα από αυτή την επιφανειακή παρενέργεια, υπάρχουν και κάποιοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Ενας κίνδυνος που μπορεί να προκύψει σε κάποια άτομα είναι η υποθερμία, ειδικά εάν βυθιστείτε στο λουτρό πάγου για πολλή ώρα.
Φυσικά, υπάρχουν ιατρικές παθήσεις για τις οποίες πρέπει να συμβουλευτεί κανείς τον γιατρό του πριν επιχειρήσει ένα παγωμένο μπάνιο. Αυτές οι καταστάσεις περιλαμβάνουν καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη, περιφερική νευροπάθεια, κακή κυκλοφορία και άλλα. Τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 πρέπει επίσης να είναι προσεκτικά με τα λουτρά πάγου, καθώς και τα δύο σχετίζονται με μειωμένη ικανότητα διατήρησης της θερμοκρασίας κατά τις ακραίες αλλαγές θερμοκρασίας.

Τα μειονεκτήματα
• Υποθερμία
• υπεραερισμός ή ταχύπνοια
• αύξηση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού
• πρόσκαιρες γνωστικές δυσλειτουργίες, όπως μείωση της καθαρής σκέψης και αυξημένη δυσκολία λήψης αποφάσεων
• απώλεια μυϊκού ελέγχου σε άκρα, όπως χέρια, πόδια
• καρδιαγγειακοί κίνδυνοι
• αυξημένος κίνδυνος για εγκεφαλικό ή καρδιακή ανακοπή

Εν κατακλείδει, οι έρευνες για τα οφέλη των ice baths έχουν επικεντρωθεί στον πόνο, την πρόληψη και αποκατάσταση μυϊκών τραυματισμών, τη διάθεση και θεωρείται συμπληρωματική θεραπεία. Οι έρευνες που αμφισβητούν τα οφέλη των λουτρών πάγου είναι περιορισμένες. Πολλοί ειδικοί εξακολουθούν να βλέπουν αξία στη χρήση των παγωμένων μπάνιων μετά από απαιτητική προπόνηση ή έναν αγώνα. Εάν επιλέξετε να χρησιμοποιήσετε παγόλουτρα ως μορφή αποκατάστασης, φροντίστε να ακολουθήσετε τις συνιστώμενες οδηγίες, όσον αφορά τον χρόνο και τη θερμοκρασία και φυσικά να συμβουλευτείτε προηγουμένως έναν ειδικό.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image