Μπορντό, όλα όσα πρέπει να ξέρετε για να μην πνιγείτε στον ωκεανό των πλέον μυθικών κρασιών του κόσμου.

Ο επόμενος μήνας προσφέρεται όσο λίγοι για την υπέρβαση της αγοράς σπουδαίων κρασιών. Και είτε το θέλουμε είτε όχι το Μπορντό προσφέρει τα πλέον φημισμένα και ισχυρά brands στον κόσμο του παγκόσμιου κρασιού, με τις ετικέτες των μυθικών Chateau του να προκαλούν ρίγη συγκίνησης σε κάθε σοβαρό οινόφιλο. Γιατί όμως οι περισσότεροι καταναλωτές δεν έχουν πιει ποτέ ένα κρασί της προκοπής από τη σπουδαιότερη οινοπαραγωγική περιοχή του κόσμου; Μα γιατί έχουν βρεθεί με λάθος κρασί στο λάθος ποτήρι! Ώρα λοιπόν να ξεδιαλύνουμε το ομιχλώδες τοπίο και –γιατί όχι- να απολαύσουμε μια σπουδαία φιάλη από το μεγάλο αφεντικό στο ultra premium κρασί.

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου
Saint Emilion

200 από 18000…
Ο αμπελώνας του Μπορντό εκτείνεται γύρω από την πόλη και μετράει ένα τεράστιο αριθμό παραγωγών που ονομάζονται Chateau, με αξιόπιστο έμπορο της περιοχής να μου έχει κάνει λόγο για 18000(!). Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ένας μεγαλόπρεπος πύργος συνεπάγεται και εντυπωσιακές επιδόσεις, αφού στην πραγματικότητα οι σπουδαίοι παραγωγοί που έχουν θέσει το Μπορντό στον θρόνο των οινοπαραγωγικών περιοχών είναι λιγότεροι από 200. Νούμερο που φαντάζει τεράστιο για τα ελληνικά δεδομένα -200 καλά καλά δεν είναι όλα τα οινοποιεία που παίρνουν μέρος στις εγχώριες εκθέσεις!- αλλά που όμως σε αυτόν τον ωκεανό αμπελιών αντιπροσωπεύει περίπου το 1% του συνόλου.

Ένα καλό Bordeaux δεν γράφει (σχεδόν) ποτέ την λέξη Bordeaux!
Σε όλες τις ξακουστές οινοπαραγωγικές περιοχές της Γαλλίας τα κρασιά που φέρουν στην ετικέτα την γενική ονομασία της περιοχής – πχ Bordeaux, Bourgogne, Cotes du Rhone- αποτελούν την βάση της ποιοτικής πυραμίδας. Ως εκ τούτου οι ελπίδες σας για μια καλή φιάλη –εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων- ξεκινούν όταν δεν αναγράφεται η λέξη Bordeaux αλλά κάποια από τις κοινότητες στις οποίες βρίσκονται οι πύργοι! Το Pauillac, το St Julien, το Margaux, το St Estephe και το Pessac Leognan είναι οι πιο μυθικές κοινότητες στην αριστερή πλευρά του Μπορντό -όπου κυριαρχούν οι ποικιλίες Cabernet Sauvignon και Merlot- ενώ το St Emilion και το Pomerol στην δεξιά, με βασιλιά το Merlot και άξιο συμπαραστάτη το Cabernet Franc.

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου
Kελάρι κρασιού στο Pauillac

“Cru Classe”, γέμισμα ποιότητας άδειασμα κάρτας!
Οι διάφορες υποπεριοχές του Μπορντό διαθέτουν επίσημες ιεραρχήσεις που δημιουργήθηκαν σε διαφορετικές ιστορικές στιγμές –οι πρώτες το 1855!- και διαθέτουν διαφορετικά επίπεδα. Αν και το θέμα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο για να αναλυθεί εδώ, η ουσία είναι ότι αυτές περιλαμβάνουν την αφρόκρεμα των Chateau που ξεχωρίζουν από την αναγραφή της φράσης “Cru Classe” πάνω στην ετικέτα, έστω και αυτός ο …τίτλος ευγενείας μπορεί να περιλαμβάνει και άλλες λέξεις. Με τις τιμές τους να ξεκινούν από τα 70€ και να φθάνουν έως και πάνω από τα 1000€ καταλαβαίνει κανείς ότι όλα τα Cru Classe δεν είναι ίδια, ωστόσο είναι όλα ικανά να αλαφρώσουν την κάρτα σας αλλά και να σας κάνουν να αλλάξετε την κακή άποψη που έχετε για την περιοχή βασισμένοι σε κάποια απλά Μπορντουδάκια που έχετε σερβιριστεί από δω και από κει! Το Pomerol είναι η μόνη σπουδαία κοινότητα που δεν εμπλέκεται σε κάποια κατάταξη, κάτι ωστόσο που δεν της απαγορεύει να παράγει τα δύο ακριβότερα κρασιά όλου του Μπορντό, τα Petrus και Le Pin.

Ποια χρονιά να πάρω τελικά;
Πολύς λόγος γίνεται για τις χρονιές στο Μπορντό, μιας και αυτές καθορίζουν την ικανότητα του κρασιού να παλαιώσει και έτσι να δημιουργήσει χρήμα μέσα από την πώληση του, όπως θα έκανε μια μετοχή. Αν αποφασίσετε επομένως να επενδύσετε ανατρέξετε στα αμέτρητα vintage charts που είναι διαθέσιμα στο διαδίκτυο, αν αποφασίσετε όμως να πιείτε δεν είναι απαραίτητο να αναζητήσετε μια μεγάλη (και άρα πανάκριβη) χρονιά. Άλλωστε οι λιγότερο καλές χρονιές είναι συνήθως και πιο απολαυστικές τα πρώτα 10-15 χρόνια…

Κόκκινο ή …κόκκινο;
Το Μπορντό είναι το βασίλειο του κόκκινου κρασιού, με την συντριπτική πλειοψηφία των κρασιών να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία. Οι φίλοι πάντως των λευκών ξηρών και λευκών γλυκών κρασιών θα αποζημιωθούν με τις σχετικά λίγες πλην ιδιαίτερα ακριβές Cru Classe προτάσεις από τις φημισμένες περιοχές Pessac Leognan και Sauternes/Barsac αντίστοιχα.

Μπορντό, όλα όσα αξίζει να ξέρετε για τη γη των πιο μυθικών κρασιών του κόσμου
Αμπελώνες Merlot στo Pomerol

Ποτήρι balloon; No, no, no, no…
Μην πετάξετε τα λεφτά σας σερβίροντας ένα καλό Μπορντό σε ένα ποτήρι για Pinot Noir, όσο glamour και αν αυτό φαντάζει. Προτιμήστε μια σχετικά μεγάλη κλειστή τουλίπα –στους καταλόγους των κατασκευαστών ποτηριών θα την βρείτε με την ονομασία Bordeaux ή Cabernet Sauvignon- θερμοκρασία 16-18ºC και ένα ωραίο αρνίσιο μπουτάκι ή μια medium- rare βοδινή κοπή με λιπάκι στο πλάι.

Είναι τελικά δύσκολο να επιλέξω ένα καλό Μπορντό;
Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε όλες τις άλλες ονομαστές περιοχές του παγκόσμιου κρασιού, η τιμή στο Μπορντό σχεδόν πάντα αντικατοπτρίζει την ποιότητα μέσα στη φιάλη. Έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η τιμή ενός Chateau πόσο περισσότερες και οι πιθανότητες να είναι καλύτερο από κάποιο άλλο. Βέβαια το να βρει κανείς μια εξαιρετική πρόταση με 20-40€ απαιτεί γνώση, πληροφόρηση και τύχη, όμως τα 80-100€ θα φέρουν σχεδόν πάντα στο ποτήρι ένα κρασί που θα σας κάνει να πείτε “χαλάλι του”!