H μεγάλη επένδυση της Noval property, θυγατρική της VIOHALCO, στην οδό Πειραιώς, project του οποίου τον σχεδιασμό ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Foster+Partners, δίνει σε έναν δρόμο που έμοιαζε παραιτημένος, διεθνή προβολή.

Η Noval Property ΑΕΕΑΠ είναι εταιρεία που ασχολείται με την επένδυση και την ανάπτυξη στον χώρο των ακινήτων. Με την αναπτυξιακή της επένδυση, που ξεπερνάει την έκταση των 70 στρεμάτων, στο νούμερο 252 της οδού Πειραιώς στον Ελαιώνα (Ταύρος), θα μεταμορφώσει το παλιό εργοστάσιο της Viohalco σε πόλο πολιτισμού και καινοτομίας (με μικτή χρήση, εκτός δηλαδή από τα παραπάνω θα δημιουργηθούν κατοικίες και ξενοδοχεία), δείχνοντας τον δρόμο για τα κτίρια μιας οδού που την είχε πλήξει η αποβιομηχανοποίηση. Μιλήσαμε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Noval Property, Παναγιώτη Καπετανάκο.

Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της VIOHALCO στον Ταύρο μεταμορφώνεται

Γιατί γίνονται επενδύσεις τώρα στην Πειραιώς; Η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής ξεκίνησε εδώ και χρόνια.
Η αποβιομηχανοποίηση της περιοχής όντως έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια, παρόλα αυτά στο εύρος της διαδρομής της οδού Πειραιώς υφίστανται ακόμα απομεινάρια βιοτεχνιών, ελαφράς βιομηχανικής παραγωγής και εγκαταλειμμένα πρώην βιομηχανικά κτήρια. Παράλληλα, η υπερ-δεκαετής οικονομική κρίση δεν επέτρεψε στους δήμους να ασχοληθούν ενεργά με την υλοποίηση των πράξεων εφαρμογής, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένας σημαντικός οδικός άξονας ανεκμετάλλευτος λόγω της έλλειψης πολεοδομικής ταυτότητας. Η επερχόμενη χωροθέτηση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού μέσω της διπλής ανάπλασης, η πρόσφατη ανάπτυξη σημαντικών εμπορικών χρήσεων επί της οδού Πειραιώς, καθώς και τα επιχειρηματικά σχέδια που ήδη υλοποιούνται ή σχεδιάζονται, θα καταστήσουν εκ νέου τον οδικό άξονα της Οδού Πειραιώς μεσοπρόθεσμα ως έναν από τους πιο ενδιαφέροντες εμπορικούς δρόμους της Αττικής, με ένα μείγμα εμπορικών και πολιτιστικών χρήσεων.

-Πώς βλέπετε το μέλλον της οδού Πειραιώς;
Δεδομένης της κινητικότητας που υπάρχει ως προς την ανάπτυξη εμπορικών, οικιστικών και πολιτιστικών χρήσεων γύρω από τον οδικό άξονα της οδού Πειραιώς, σε συνδυασμό με τον κορεσμό που υφίσταται σε άλλους εμπορικούς οδικούς άξονες της Αθήνας (βλ. Κηφισίας, Μεσογείων, κ.λπ.), αναδεικνύει την Οδό Πειραιώς ως ένα εν δυνάμει εμπορικό δρόμο με σημαντική προοπτική, συνδυάζοντας ένα ευρύ μείγμα χρήσεων.

Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της VIOHALCO στον Ταύρο μεταμορφώνεται

-Ποιος είναι ο συγκεκριμένος στόχος της επένδυσης;
Ακολουθώντας την τάση των αστικών αναπλάσεων μέσω μικτών χρήσεων και θέλοντας να αποτελέσουμε έναν πρωτοπόρο σε διαφοροποιημένες αναπτύξεις, έχουμε ξεκινήσει την υλοποίηση της ανάπτυξης των παλαιών εγκαταστάσεων της Viohalco στον Ελαιώνα (Ταύρος) σε μία έκταση άνω των 70 στρεμμάτων. Η Πειραιώς 252 φιλοδοξεί να εισαγάγει και να προωθήσει έναν καινοτόμο, υγιή, νέο τρόπο ζωής, εργασίας και αλληλεπίδρασης, που βασίζεται σε ολοκληρωμένες λύσεις βιώσιμων και τεχνολογικά προηγμένων πρακτικών (smart city), με σεβασμό στην κληρονομιά του βιομηχανικού χώρου. Για να επιτευχθεί αυτό, ορισμένες από τις υπάρχουσες κτιριακές κατασκευές πρέπει να διατηρηθούν και να επαναπροσδιοριστούν, ενώ νέες θα ενσωματωθούν και θα ενισχύσουν την ανάπτυξη.

Το όραμά μας είναι να λειτουργήσουμε ανταποδοτικά προς την περιοχή που φιλοξένησε τις πρώτες εγκαταστάσεις της Viohalco, δημιουργώντας μία πρότυπη και βιώσιμη αστική ανάπλαση με μικτές χρήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, μουσείο, ξενοδοχείο, γραφεία, κατοικίες κ.λπ., επιδιώκοντας παράλληλα να αποτελέσει ένα σημαντικό επιταχυντή –μαζί με τις υπόλοιπες αναπτύξεις στην οδό Πειραιώς– στην αναμόρφωση της ευρύτερης περιοχής. Συνολικά αναμένεται να αναπτυχθούν περίπου 55.000 τ.μ., εκ των οποίων 25% θα αφορά κατοικίες, 25% γραφεία, 14% το ξενοδοχείο, 20% θα φιλοξενεί χρήσεις εμπορίου και εστίασης και ένα επιπλέον 16% πολιτιστικές και αθλητικές εγκαταστάσεις. Θα πρόκειται για την πρώτη «γειτονιά» στην Ελλάδα που θα λάβει πιστοποίηση κατά LEED Gold Neighborhood για την υιοθέτηση πρακτικών χαμηλού περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της VIOHALCO στον Ταύρο μεταμορφώνεται

Το masterplan, σχεδιασμένο μέσω της συνεργασίας μας, με το διεθνούς φήμης αρχιτεκτονικό γραφείο Fosters + Partners και μία πολυσύνθετη ομάδα μελετητών, στοχεύει στη δημιουργία μιας αναδυόμενης «Design District Περιοχής», σε συνδυασμό με τους παρακείμενους, υφιστάμενους χώρους της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας, του Φεστιβάλ Αθηνών και του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Ελληνικός Κόσμος. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συνεργαζόμαστε με την Foster + Partners σε αυτό το έργο. Η παγκόσμια οπτική της, η τεχνογνωσία και η εμπειρία της στην αρχιτεκτονική και τη βιωσιμότητα, σε συνδυασμό με τη βαθιά κατανόηση των απαιτήσεων και της πολυπλοκότητας των έργων ανάπλασης, προσθέτουν σημαντική αξία στο έργο μας.

-Πότε προβλέπετε να ολοκληρωθεί;
Το έργο βρίσκεται σε στάδιο αδειοδοτήσεων, έχοντας ενόψει το σημαντικό χρονικό ορόσημο την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, αναφορικά με τις επιτρεπόμενες χρήσεις μέσω του πολεοδομικού εργαλείου του ΕΣΧΑΣΕ. Εκτιμάται ότι η έναρξη της οικοδομικής δραστηριότητας θα ξεκινήσει σταδιακά εντός του 2025, πάντα σε συνάρτηση με την ολοκλήρωση της αδειοδοτικής διαδικασίας.
Credits: CreditsFoster + Partners