Πολλοί άνθρωποι είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν όσα χρειάζονται για να δημιουργήσουν τον γάμο των ονείρων τους.

Ενώ λίγοι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να αντέξουν οικονομικά να διοργανώσουν έναν πλούσιο γάμο, για oρισμένους ισχύει η έκφραση “Sky is the Limit” και επιλέγουν για αυτήν την “μοναδική” μέρα ονειρικές τοποθεσίες, δημιουργίες υψηλής ραπτικής, γεύματα αντάξια αστεριών Michelin και εκατοντάδες καλεσμένους. Σύμφωνα με μελέτη του 2021, ένα μέσο ζευγάρι στις ΗΠΑ έχει προϋπολογισμό περίπου 22.500 δολάρια για τη μέρα του γάμου του. Πόσα χρήματα όμως είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν οι πλούσιοι και οι διάσημοι για να κάνουν το γάμο τους αξέχαστο;

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
Η ηθοποιός του Bollywood Priyanka Chopra και ο Αμερικανός τραγουδιστής Nick Jonas στο Taj Palace στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Πριγιάνκα Τσόπρα / Νικ Τζόνας, Δεκέμβριος 2018
Το Umaid Bhawan Palace χρησίμευσε ως τόπος διεξαγωγής της τελετής και το πολυτελές περιβάλλον του παλατιού ήταν ιδανικό για ένα τόσο glamorous γεγονός. Ο Ralph Lauren, στενός φίλος της Πριγιάνκα και ο μόδιστρος που υπέγραψε τα σύνολα του ζευγαριού για την εμφάνισή τους στο Met Gala του 2017, δημιούργησε εξατομικευμένες εμφανίσεις για τη νύφη και τον γαμπρό, καθώς και για τις οικογένειές τους: 12 παράνυμφοι, 12 γαμπροί και τέσσερα κορίτσια των λουλουδιών. Μετά τις πλούσιες γαμήλιες εκδηλώσεις στο Ρατζαστάν, η ηθοποιός και ο γνωστός τραγουδιστής απόλαυσαν μια μεγαλοπρεπή δεξίωση στο Δελχί. Οι εμπνευσμένες από τη φύση διακοσμήσεις, οι οποίες περιλάμβαναν κεριά, κλαδιά και λουλούδια, δημιούργησαν ένα υπέροχο σκηνικό, αλλά οι νεόνυμφοι έκλεψαν πραγματικά τις καρδιές όλων. Από τις αξιοσημείωτες προσωπικότητες μεταξύ των 500 παρευρισκομένων της βραδιάς ήταν ο κ. Narendra Modi, ο Ινδός πρωθυπουργός. Τα 40,8 εκατομμύρια δολάρια μοιάζουν λίγα για όλα αυτά…

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
Ο πρόεδρος της Reliance Industries Mukesh Ambani, η σύζυγός του Nita Ambani, η Isha Ambani, ο Anand Piramal, η μητέρα του Swati Piramal και ο πατέρας Ajay Piramal στη γαμήλια δεξίωση στο Jio Garden στη Βομβάη της Ινδίας. 

Ισα Αμπάνι / Ανάντ Πίραμαλ, Δεκέμβριος 2018
Η ένωση μεταξύ της Ισα Αμπάνι, της κόρης του προέδρου της Reliance Industries Mukesh Ambani, και του Ανάντ, γιου του Αjay Piramal, πρόεδρου του Piramal & Shriram Group, ήταν ένα γεγονός της ινδικής ελίτ. Ο γάμος έγινε σύμβολο πολυτέλειας και σπατάλης, αντανακλώντας τη θέση δύο εκ των πιο ισχυρών και εύπορων οικογενειών της ινδικής κοινωνίας.
Ο γάμος εκτιμάται ότι κόστισε 100 εκατομμύρια δολάρια, κατά τη διάρκεια του οποίου 5.100 άνθρωποι σιτίστηκαν στην Ουνταϊπούρ, αντανακλώντας τη δέσμευση της οικογένειας στη φιλανθρωπία. Ζωηρόχρωμα λουλούδια κατιφέ υπήρχαν κατά μήκος της οδού Altamount Road στη Βομβάη, ενώ για την ψυχαγωγία των καλεσμένων η Beyoncé εμφανίστηκε σε μια ιδιωτική συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Oberoi Udaivilas. Στη λίστα των καλεσμένων υπήρχαν μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα του Bollywood, αλλά και σημαντικές προσωπικότητες από διάφορους τομείς, όπως η Χίλαρι Κλίντον, ο πρώην πρόεδρος της Ινδίας Pranab Mukherjee και ο επιχειρηματίας Ratan Tata.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ

Πρίγκιπας Χάρι / Μέγκαν Μαρκλ, Mάιος 2018
Ολα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στο πριγκιπικό ζευγάρι και την πορεία του προς το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Ουίνδσορ, μαζί με τους 600 καλεσμένους, οι οποίοι είχαν επιλεγεί με πολύ αυστηρά κριτήρια. Δύο χιλιάδες άτομα τους περίμεναν στους βασιλικούς κήπους, ενώ εκατομμύρια κόσμου παρακολουθούσαν το ιστορικό γεγονός στις τηλεοράσεις τους. Πολιτικοί, μέλη της βασιλικής οικογένειας και αστέρες του Χόλιγουντ, όπως ο Τζορτζ και η Αμάλ Κλούνεϊ, ο Ιντρις Ελμπα, ο Τομ Χάρντι, ο Τζέιμς Κόρντεν, ο σερ Ελτον Τζον, το ζεύγος Μπέκαμ και δεκάδες άλλοι έδωσαν το παρών.
Ορισμένα στοιχεία εκτιμούν ότι ο γάμος απέφερε 1,27 δισεκατομμύρια δολάρια για τη βρετανική οικονομία, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον 382 εκατομμυρίων δολαρίων που έφεραν οι ξένοι τουρίστες και 63,74 εκατομμυρίων δολαρίων που δαπανήθηκαν για αγορές και αναμνηστικά. Ενώ το μεγαλύτερο μέρος του κόστους πήγε στην ασφάλεια, ένα μεγάλο ποσό πήγε στο σύστημα PA που χρησιμοποιήθηκε για να μεταδίδει στο κοινό τι συνέβαινε μέσα στο παρεκκλήσι, στα έξοδα του προσωπικού, στη διακόσμηση, αλλά και στο νυφικό Givenchy της Meghan, το οποίο υπολογίζεται ότι κόστισε 550.000 δολάρια. Το συνολικό κόστος τελικά έφτασε κοντά στα 40 εκατομμύρια δολάρια.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
To ζευγάρι -η νύφη φορά δημιουργία Elie Saab- στο pre-wedding event που έλαβε χώρα στο Παρίσι / Photo: @eliesaabworld/ Instagram

Χουάνγκ Σιαομίνγκ / Αντζελα Μπέιμπι, Οκτώβριος 2015
Η Κινέζα ηθοποιός, τραγουδίστρια και μοντέλο Angela Yeung -γνωστή με το καλλιτεχνικό της, “Angela baby”- παντρεύτηκε τον ηθοποιό Huang Xiaoming σε μια τελετή που κόστισε 31 εκατ. δολάρια. Μιας και όλα ξεκινούν γύρω από ένα μονόπετρο, το δαχτυλίδι από τον οίκο Chaumet αξίας 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, περιείχε ένα διαμάντι πέντε καρατίων σε σχήμα αχλαδιού με άλλο μισό καράτι διαμάντια να το διακοσμούν.
Για την τελετή, η νύφη φόρεσε ένα custom Christian Dior νυφικό, το οποίο σύμφωνα με το Forbes, χρειάστηκαν πέντε μήνες για να δημιουργηθεί. Συνολικά 2.000 καλεσμένοι, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων διασημοτήτων του Χονγκ Κονγκ, έκαναν την εμφάνισή τους σε αυτή την εκδήλωση που μεταδόθηκε ζωντανά, ενώ μια γαμήλια τούρτα ύψους 10 μέτρων γλύκανε τη βραδιά τους. Ακόμα και το γλυκό σε σχήμα καρουζέλ δεν ήταν μια απλή απόφαση, δεδομένου ότι οι σεφ χρειάστηκαν έναν μήνα για να το δημιουργήσουν. Αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις όπως ένα κάστρο, φωτιστικά βιτρό παραθύρων και ένας γιγαντιαίος τοίχος από λουλούδια κοσμούσαν την τοποθεσία, ενώ οι καλεσμένοι έλαβαν περίτεχνες τσάντες δώρων που περιείχαν κινητά τηλέφωνα, κοσμήματα ακόμα και καλλυντικά.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
@kimkardashian/Instagram

Κιμ Καρντάσιαν / Κάνιε Γουέστ, Μάιος 2014
Η Κιμ και ο Κάνιε αντάλλαξαν όρκους σε μια παραμυθένια τελετή στην Φλωρεντία. Το ζευγάρι, ωστόσο ξεκίνησε με διακοπές στο Παρίσι, όπου η μέλλουσα νύφη διοργάνωσε ένα αξέχαστο bachelorette party με τις αδελφές και τις φίλες της στο Hôtel Costes. Ολόκληρος ο γάμος κόστισε σχεδόν 2,8 εκατομμύρια δολάρια. Μετέφεραν αεροπορικώς τους καλεσμένους τους και πλήρωσαν οι ίδιοι για τη διαμονή τους, ενώ ξόδεψαν περίπου 5.000 δολάρια για ένα μαρμάρινο τραπέζι με χαραγμένα τα ονόματα των προσκεκλημένων τους, 400.000 δολάρια για τον χώρο, 500.000 δολάρια για το Givenchy φόρεμα της Κιμ και 400.000 δολάρια για την εκδήλωση του Σαββατοκύριακου. Καθώς η Καρντάσιαν περπατούσε προς τον Γουέστ ανάμεσα σε ένα ανθοστόλιστο διάδρομο, την συνόδευε η μελωδική φωνή του Αντρέα Μποτσέλι.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ

Ο Δούκας και η Δούκισσα του Κέιμπριτζ, Aπρίλιος 2011
Aπό τους πιο εμβληματικούς γάμους στη σύγχρονη ιστορία. Η Κέιτ Μίντλετον και ο πρίγκιπας Ουίλιαμ γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο St. Andrews στη Σκωτία και μετά από αρκετά χρόνια σχέσης παντρεύτηκαν στο Αβαείο του Westminster στις 29 Απριλίου 2011. Η πριγκίπισσα της Ουαλίας συγκέντρωσε όλα τα βλέμματα με το νυφικό Sarah Burton by Alexander McQueen αξίας 450.000 δολαρίων φτιαγμένο από χειροποίητη δαντέλα. Για άλλη μια φορά η ασφάλεια ήταν στην κορυφή της λίστας εξόδων με το συνολικό κόστος του γάμου να αγγίζει τα 38 εκατομμύρια δολάρια. Η βασιλική οικογένεια πλήρωσε με προσωπικά κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένης της εκκλησίας, της μουσικής, των λουλουδιών, της διακόσμησης και της δεξίωσης που ακολούθησε.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
Το ζευγάρι σε event στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης

Βίκραμ Τσάτγουολ / Πρίγια Σατσντέβ, Μάρτιος 2006
Σε διάστημα 10 ημερών και σε τρεις πόλεις με 600 καλεσμένους που μετέβησαν από 26 χώρες – ο γάμος του ξενοδόχου Vikram Chatwal και του μοντέλο Priya Sachdev δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Οι ναυλωμένες πτήσεις ήταν ο μόνος τρόπος μεταφοράς για τον γάμο των εκατομμυρίων δολαρίων. «Ξεκινήσαμε από τη Βομβάη, που ονομάζεται πύλη προς την Ινδία, και μετά πήγαμε στο Udaipur και μετά στο Δελχί», είπε ο κ. Chatwal στους New York Timesμετά τον γάμο του το 2006. «Πολλοί από τους φίλους μου δεν είχαν πάει ποτέ εκεί, οπότε ήθελα πολύ να τους δείξω τη χώρα μου», πρόσθεσε.
Ο γάμος εκτιμήθηκε ότι κόστισε 20 εκατομμύρια δολάρια για μια παραδοσιακή τελετή των Σιχ, ένα πάρτι εμπνευσμένο από την αυλή των Μουγκάλ κι ένα πάρτι δίπλα στην πισίνα με φόντο το τοπίο ενός οχυρού του 1760. Πενήντα χιλιάδες κιλά λουλούδια μεταφέρθηκαν από την Ολλανδία, την Μπανγκόκ και την Καλκούτα. Παρά το γεγονός ότι πραγματοποίησε έναν από τους πιο ακριβούς γάμους στον κόσμο, το ζευγάρι χώρισε μόλις πέντε χρόνια αργότερα, το 2011.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ
Tο πιο ακριβό νυφικό όλων των εποχών φέρεται να είναι αυτό της Λετίθια, που σχεδιάστηκε από τον βασιλικό couturier Manuel Pertegaz και κόστισε 7,5 εκατ. δολάρια

Πρίγκιπας Φελίπε της Ισπανίας / Λετίθια Ορτίθ Ροκασολάνο, Mάιος 2004
Αναβαθμίζοντας την ιδιότητά της από παρουσιάστρια σε ευγενή, η Ορτίθ παντρεύτηκε τον τότε διάδοχο της Ισπανίας, πρίγκιπα Φελίπε, σε ένανγάμο που κράτησε 25 εκατομμύρια τηλεθεατές γοητευμένους. Τίποτα στην ένωσή τους δεν ήταν συνηθισμένο. Ο πρίγκιπας της έκανε πρόταση γάμου με ένα μοναδικό δαχτυλίδι με 16 διαμάντια, κατασκευασμένο από την Suárez Jewellery, μια ισπανική μάρκα που ιδρύθηκε το 1943. Περισσότεροι από 1.200 καλεσμένοι παρευρέθηκαν στη μεγάλη εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν πριγκιπικές ελίτ όπως ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ο Κάρολος της Ουαλίας, η πριγκίπισσα Βικτώρια της Σουηδίας, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι από 36 βασιλικούς οίκους και αρχηγοί κρατών.
Στον καθεδρικό ναό της Almeduna στη Μαδρίτη, ο γάμος ξεκίνησε με την επίδοξη βασίλισσα να φτάνει στην τοποθεσία με μια Rolls-Royce Phantom IV, ενώ επιδείκνυε το υπέροχο φόρεμά της αξίας 7,5 εκατομμυρίων δολαρίων, σχεδιασμένο από τον Manuel Pertegaz. Το αξεσουάρ που βρέθηκε στο επίκεντρο της προσοχής ήταν η ιστορική πρωσική τιάρα, που φιλοτεχνήθηκε από τον Γερμανό αυλικό κοσμηματοπώλη Koch το 1913. Δόθηκε από την πεθερά της, τη βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, η οποία την κληρονόμησε από τη μητέρα της, τη βασίλισσα Φρειδερίκη των Ελλήνων. Το εξαίσιο κόσμημα είχε στο κέντρο του ένα κρεμαστό διπλό διαμαντένιο σύμπλεγμα σε σχήμα αχλαδιού. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι οι κοινές δυνάμεις τής τότε κυβέρνησης και του βασιλικού οίκου, διέθεσαν κάπου 28 εκατ. δολάρια για τους εορτασμούς.

Οι γάμοι που έσπαγαν ρεκόρ μπάτζετ

Λαίδη Νταϊάνα Σπένσερ / Πρίγκιπας Κάρολος, Iούλιος 1981
Συχνά αποκαλούμενος «ο γάμος του αιώνα», ο γάμος της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του πρίγκιπα Καρόλου πραγματοποιήθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου στο Λονδίνο στις 29 Ιουλίου 1981. Στον εμβληματικό γάμο παρευρέθηκαν 3.500 καλεσμένοι και τον παρακολούθησαν από την τηλεόραση 750 εκατομμύρια άνθρωποι. Το φόρεμα της πριγκίπισσας ήταν ένα θέαμα από μόνο του σχεδιασμένο από τον David και την Elizabeth Emanuel, διέθετε μια ουρά 25 μέτρων, ένα πέπλο 153 μέτρων και 10.000 μαργαριτάρια. Για να ολοκληρωθεί η εμφάνιση, τα γαμήλια παπούτσια ήταν από μετάξι και ήταν διακοσμημένα με 542 πούλιες και 132 μαργαριτάρια.
Πέρα από τα συνήθη έξοδα του γάμου, δαπανήθηκαν επιπλέον 600.000 δολάρια για αυξημένα μέτρα ασφαλείας λόγω πιθανής απειλής από τους Ιρλανδούς Δημοκρατικούς αντάρτες. Αρχηγοί κρατών και πολλοί από τους βασιλικούς οίκους της Ευρώπης -κι όχι μόνο- έφτασαν στην αγγλική πρωτεύουσα. Επιδείξεις πυροτεχνημάτων πάνω από το Χάιντ Παρκ και 100 φάροι φωτίστηκαν σε όλη τη χώρα για να τιμήσουν τον βασιλικό γάμο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν συνολικά 27 τούρτες στο ζευγάρι. Το κόστος του γάμου εκτιμήθηκε αργότερα ότι ανήλθε σε 60 εκατομμύρια δολάρια.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image