Σε κοντινούς ή μακρινότερους προορισμούς, κάποιες εκθέσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφορμή για ένα ταξιδάκι του Σαββατοκύριακου. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Η περίοδος διακοπών έχει ήδη ξεκινήσει και κορυφώνεται τον Αύγουστο. Κι εμείς προετοιμαζόμαστε, σχεδιάζουμε, ονειρευόμαστε και αναμένουμε. Τι ζητά κανείς από τις διακοπές του; Πέρα από την ξεκούραση και τη χαλάρωση, επιζητά ωραίες παραλίες, καλό φαγητό αλλά και ενδιαφέρουσες εμπειρίες. Εμείς εστιάζουμε στις στιγμές τέχνης και πολιτισμού που μπορεί κάποιος να ζήσει σε νησιά ή άλλες πόλεις εκτός Αθηνών που θα επιλέξει για ολιγοήμερες ή πολυήμερες διακοπές το προσεχές διάστημα.

__________________________
ΥΔΡΑ
Dream Machines

Όπως ενδεχομένως μαρτυρά και το όνομά της, η έκθεση μελετά το πώς η τεχνολογία επιδρά στην ανθρώπινη φαντασία. Σε επιμέλεια των Daniel Birnbaum και Massimiliano Gioni, παρουσιάζει έργα τόσο από την προσωπική συλλογή του Δάκη Ιωάννου, με νέες συμμετοχές. Εδώ θα δείτε από Marcel Duchamp και Wilhelm Reich μέχρι και JeffKoons, Pipilotti Rist και Pamela Rosenkranz. O τίτλος της έκθεσης έχει πάρει το όνομά της από το ομώνυμο έργο του BrionGysin. Η Dream Machine (έργο του 1956) θεωρήθηκε από πολλούς κάτι το επαναστατικό, ένα έργο που ταξίδευε τη φαντασία σε στιγμές παραισθήσεων και ψευδαισθήσεων. 
Εναρμονισμένη με τον χώρο των Σφαγείων οδηγεί τον επισκέπτη σε μια περιήγηση-ουτοπία. 

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
O “Ήλιος” του Jeff Koons / Credits: Eυτυχία Βλάχου

Φωτογραφία,κινηματογράφος, ραδιόφωνο, τηλεόραση,βίντεο, υπολογιστές, εικονική πραγματικότητα, τεχνολογία blockchain… Η εισαγωγή νέων μηχανημάτων διαρκώς άλλαζε τις δυνατότητες καλλιτεχνικής έκφρασης.  Οι ψηφιακές τεχνολογίες και κυρίως το ChatGPT αλλάζουν εντελώς τον χάρτη στις επικοινωνίες αλλά και στις αποφάσεις που έχει να λάβει ο κάθε καλλιτέχνης για τα έργα του. Οι καλλιτέχνες του μέλλοντος πρέπει να εξυμνήσουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες ή να γίνουν μέρος μιας νέας αντίστασης; Και οι δυο προσεγγίσεις είναι ενδιαφέρουσες και αποτελούν τροφή για σκέψη.
Πέρα από την έκθεση, όσοι βρεθούν στην Ύδρα και φέτος θα έχουν την ευκαιρία να δουν τον Ήλιο (Apollo Wind Spinner) του Jeff Koons, που εντέλει έμεινε στο νησί από την περσινή έκθεση, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και ένα σχετικό βιβλίο του Koons με τον τίτλο Apollo. 

Ίδρυμα ∆ΕΣΤΕ, Σφαγεία Ύδρας, ∆ιάρκεια Εκθεσης: έως 30 Οκτωβρίου 2023

_____________________
ΣΥΡΟΣ
Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα και Εμπειρίες. 

Όσοι βρεθούν στη Σύρο αυτό το καλοκαίρι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την πιλοτική έκθεση για τον Μάρκο Βαμβακάρη, στην Άνω Σύρο με τίτλο: Ενθυμήματα και Εμπειρίες. 
Η έκθεση χωρίζεται σε δυο ενότητες και φιλοξενείται σε δυο διαφορετικούς χώρους. 

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Η πρώτη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Ενθυμήματα», αποτελεί την αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη έκθεση που υπήρχε στην Άνω Σύρο από το 1995, που συγκεντρώνει προσωπικά και άλλα αντικείμενα που σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη.

Η δεύτερη ενότητα, με τίτλο «Μάρκος Βαμβακάρης: Εμπειρίες», κλιμακώνεται σε δύο νέους χώρους. Στους χώρους αυτούς παρουσιάζεται με πρωτότυπο τρόπο αφενός η ιστορία και το περιβάλλον που καθόρισαν τον βίο και το έργο του Μάρκου. Αφετέρου, δίνεται η ευκαιρία στον επισκέπτη να έχει μια διαδραστική επαφή με μερικά σημαντικά τραγούδια του μεγάλου συνθέτη.
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης.

Ωράριο Λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή: 16:00–22:00 και Σάββατο – Κυριακή: 17:00–22:00 

_______________________________
ΑΝΔΡΟΣ
«Χρόνης Μπότσογλου, Η αδιάλλακτη ειλικρίνεια της ενσυναίσθησης»

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Άνδρο, αναδρομική έκθεση του έργου του Χρόνη Μπότσογλου (1941-2022), ενός από τους σημαντικότερους παραστατικούς καλλιτέχνες της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να δει πάνω από 100 έργα του καλλιτέχνη, τα οποία καλύπτουν την περίοδο από το 1953 έως το 2018, δηλαδή περισσότερα από εξήντα πέντε χρόνια μιας εξαιρετικά γόνιμης καλλιτεχνικής διαδρομής.
Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μποτσόγλου, που έφυγε από τη ζωή πέρυσι. Με τη συμμετοχή της οικογένειάς του καθώς και πολλών συλλεκτών, το Μουσείο κατάφερε να συγκεντρώσει τόσο τα έργα-ορόσημα του καλλιτέχνη όσο και πολλά άλλα, που εκτίθενται για πρώτη φορά.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Ο ζωγράφος Βίνσεντ βαν Γκογκ στο φεγγαρόφωτο

Με δασκάλους του τους Vincent van Gogh, Alberto Giacometti και Francis Bacon, ο Μπότσογλου τοποθέτησε τον άνθρωπο στο κέντρο του έργου του και έθεσε σκοπό του να αποδώσει τους τρόπους με τους οποίους τον αντιλαμβανόταν με τη μεγαλύτερη δυνατή υποκειμενικότητα. 
Ο τόνος στον κατάλογο, όπως και στην έκθεση, δίνεται με τις «Αδελφικές σκέψεις», έναν φανταστικό διάλογο ανάμεσα στον Μπότσογλου και τους δασκάλους του, ο οποίος αναδεικνύει την αδελφοσύνη μεταξύ των καλλιτεχνών σε ό,τι αφορούσε τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες τους, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο έβλεπαν τον κόσμο.

Ιδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, Άνδρος
Τετάρτη – Κυριακή
: 11:0015:00 & 18:0021:00, Δευτέρα: 11:0015:00
Γενική είσοδος 6
, Μειωμένη 4. Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 1/10/2023

_____________________________
ΡΟΔΟΣ
«Τα έργα ηχούν σαν μουσική»

Η έκθεση γλυπτικής και ζωγραφικής του Γιώργου Ζογγολόπουλου «Τα έργα ηχούν σαν μουσική» παρουσιάζεται στο Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου. 
Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του Μουσείου Νεοελληνικής Τέχνης Ρόδου με το Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου. Την επιμέλεια έχει η κα. Κατερίνα Κοσκινά, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης-Μουσειολόγος και Πρόεδρος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής του Μουσείου. Το κοινό θα μπορεί να θαυμάσει τόσο έργα ζωγραφικής όσο και γλυπτά του καλλιτέχνη. Τα ζωγραφικά έργα, που σχετίζονται με τα τη γλυπτική του, είναι σχετικά άγνωστα στο ευρύ κοινό.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Σύμφωνα με την επιμελήτρια: «στην έκθεση παρουσιάζεται επιλογή έργων διαφορετικών εποχών, αποκαλύπτοντας μέσα από διαφορετικές προσεγγίσεις τη συνοχή που διέπει την έρευνα και το έργο του». Αναφερόμενη στα έργα που θα φιλοξενούνται στη Νέα Πτέρυγα του Νεστορίδειου Μελάθρου, γράφει: «Τα έργα του Γ. Ζογγολόπουλου, μη παραστατικά ως επί το πλείστον, είναι αποστάγματα νοητικών και ποιητικών διεργασιών που αναφέρονται σε οικουμενικά ζητήματα και μεγέθη».
Αυτό που σίγουρα αξίζει στην εν λόγω έκθεση είναι να παρατηρήσει μέσω των εικόνων τον σχεδόν μουσικό τρόπο που έβλεπε τον κόσμο ο καλλιτέχνης. 

Νεστορίδειον Μέλαθρον
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 15/10/2023

___________________________
ΝΑΞΟΣ
«Τα φτερά του Ίκαρου»

Η έκθεση «Τα φτερά του Ικάρου» αποτελεί φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), που έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Πρόκειται για έναν Γερμανό καλλιτέχνη που αγάπησε τη Νάξο και εντέλει μετακόμισε στο νησί το 1974, μαζί με τη σύζυγό του Μαρλέν. Εδώ συνέχισε να δημιουργεί. Επηρεασμένος από το κίνημα Fluxus της δεκαετίας του 1960 στη Γερμανία, κατάφερε να αναμείξει στην τέχνη του τις βορειοευρωπαϊκές του ρίζες με την εντοπιότητα του νησιού. Τα θέματά του αφορούν κυρίως την ελληνική μυθολογία αλλά και διάφορα κοινωνικά ζητήματα της καθημερινότητας του νησιού. Το εύρος του έργου του περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, ακουαρέλες, λιθογραφίες, ξυλογραφίες, χαρακτικά, μεταξοτυπίες, εικονογραφήσεις βιβλίων, βίντεο, εγκαταστάσεις και περφόρμανς.
Στη συγκεκριμένη έκθεση στον Πύργο του Μπαζαίου, ο καλλιτέχνης εμπνέεται από τον μύθο του Ικάρου. Μόνο που ο Ίκαρος, αν και πέφτει, συνεχίζει να ζει στο έργο του Φάιφερ σε πολύπλευρες και πολύχρωμες απεικονίσεις, εμπνευσμένες από το ουράνιο τόξο. 

Πύργος Μπαζαίου, 12 χλμ. κεντρικής Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού
Καθημερινά 10:0017:00, εκτός Δευτέρας / Διάρκεια έκθεσης
: μέχρι 8/10/2023

___________________________
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Έκθεση με θέμα το Τσίρκο

 Η έκθεση «Τσίρκο» στο Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου. Μια πλειάδα καλλιτεχνών θα προσπαθήσει  να τραβήξει την προσοχή του επισκέπτη,  προσφέροντας με την τέχνη τους ολʼ αυτά που αποκόμισαν παιδιά από τις παραστάσεις ενός τσίρκου και να  μεταφέρουν την ατμόσφαιρα που έζησαν με την ελπίδα να κάνουν τον κόσμο να ταυτιστεί. 

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Σʼ αυτή την έκθεση οι επιμελητές κυρία Κρητικού και ο κύριος Μανιατόπουλος παρουσιάζουν μαζί με το έργο διαφόρων καλλιτεχνών, το τσίρκο του Μαρκ Σαγκάλ, ενός σπουδαίου καλλιτέχνη ο οποίος δημιουργεί τον δικό του μαγικό κόσμο. Ο θεατής, αντικρίζοντας τις ζωγραφιές μεταφέρεται σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα σʼ έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από μια ακαταμάχητη φαντασία, αποσκοπώντας στη συνένωση όλων των στοιχείων που αποτελούν τη φύση, δηλαδή ολόκληρο το σύμπαν, καθώς γράφουν οι δύο επιμελητές στο επεξηγηματικό τους σημείωμα. Και έτσι είναι…
Εκτός των έργων των παραπάνω καλλιτεχνών, θα προβάλλεται ενταγμένη στην έκθεση, η τελευταία σκηνή από το έργο του Federico Fellini “8 1/2” με πρωταγωνιστές τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι, την Κλαούντια Καρντινάλε, την Σάντρα Μίλο κ.ά.

Αίθουσα Νυμφών 3
Καθημερινά εκτός Σαββάτου και Κυριακής, 18:3020:30

______________________________
ΠΟΡΟΣ
Επί Τύμβω, του Αλέκου Κυραρίνη

Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πόρου φέτος το καλοκαίρι φιλοξενείται η περιοδική έκθεση του Aλέκου Κυραρίνη «Ἐπὶ τύμβῳ». Η έκθεση αυτή διοργανώνεται από τη CITRONNE Gallery σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων, στο πλαίσιο μίας συνεργασίας των τελευταίων έντεκα ετών και αποσκοπεί να αναδείξει την συνέχεια και τη διαχρονικότητα της Τέχνης, μέσα από τα μάτια ενός σύγχρονου εικαστικού.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Αλέκος Κυραρίνης «Ἐπὶ τύμβῳ» 2023. Μεικτή τεχνική σε χαρτόνι, 35×26 εκ. Παραχώρηση CITRONNE Gallery

Ο Κυραρίνης παντρεύει επιρροές από τις αττικές επιτύμβιες στήλες της κλασικής περιόδου και τον δυτικοευρωπαϊκό μοντερνισμό. Πρόκειται για έργα μεικτής τεχνικής, αρκετά αφαιρετικά, που παραπέμπουν στη συνέχεια του χρόνου, στην ανάγκη των ανθρώπων να κρατούν στη μνήμη τους τους νεκρούς τους. 
Ο Αλέκος Κυραρίνης συναισθάνεται το βάρος και το κύρος του «μουσειακού» παρελθόντος το οποίο, όμως, δεν διαχωρίζει από  το  παρόν που βιώνουμε. Εντατικοποιεί τον διάλογο, επεκτείνοντάς τον στην σχέση ανάμεσα στο βίωμα και την μνήμη.

Αρχαιολογικό Μουσείο Πόρου
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2023

___________________________
ΛΕΣΒΟΣ
K-Gold Temporary Gallery: 10 χρόνια σύγχρονης τέχνης στη Λέσβο

Η K-Gold Temporary Gallery γιορτάζει το καλοκαίρι του 2023 τα δέκα χρόνια της στη Λέσβο με μια έκθεση που φέρει τον τίτλο «Δέκα», σε επιμέλεια του Νικόλα Βαμβουκλή. 
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα προβολών που συγκεντρώνει αντιπροσωπευτικά έργα μερικών από τους σημαντικότερους εικαστικούς και χορογράφους διεθνώς, από τη δεκαετία του 70 έως και σήμερα, οι οποίοι πειραματίστηκαν με το βίντεο και το φιλμ για να καταγράψουν το σώμα σε κίνηση.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Mats Ek. Photo: Jesus Vallinas
Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι
Vanessa Beecroft, Courtesy of Lia Rumma Gallery

Η έκθεση εισάγει τον θεατή σε μια μοναδική ατμόσφαιρα θεατρικότητας και τελετουργίας, ενώ ταυτόχρονα γιορτάζει την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τις ανθρώπινες σχέσεις στο «εδώ και τώρα».
Πέρα από τις εναλλασσόμενες προβολές, η αυλή της Gallery φιλοξενεί μια ηχητική εγκατάσταση του Αμερικανού καλλιτέχνη και συνθέτη Cory Arcangel, ο οποίος μελετά την τεχνολογία της μουσικής και τον αντίκτυπό της στη σύγχρονη τέχνη. Η σουίτα «24 Χοροί για Ηλεκτρικό Πιάνο» βασίζεται σε house και techno riffs, ενώ παρουσιάστηκε σε μια παγκόσμια περιοδεία που περιελάμβανε τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης στη Νέα Υόρκη.

Καλλιτέχνες: Marina Abramović, Allora & Calzadilla, Cory Arcangel, Vanessa Beecroft, Mats Ek, William Forsythe, Liam Gillick & Gelatin, Maria Lassnig, Anna Maria Maiolino, Li Ran, Pipilotti Ris

Gold Temporary Gallery
Ωράριο λειτουργίας
: 11:0014:00 και 19:0022:00 / Είσοδος ελεύθερη
Διάρκεια έκθεσης: μέχρι 30 Ιουλίου 2023

____________________________
ΧΙΟΣ
Απέναντι, Μουσείο Μαστίχας Χίου

Συνεχίζεται και φέτος το καλοκαίρι η έκθεση που εγκαινιάστηκε έναν χρόνο πριν με αφορμή τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. 
Η έκθεση ντύνεται από εμβληματικά κείμενα της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας. Κείμενα σπουδαίων λογοτεχνών, ανάμεσά τους ο Ηλίας Βενέζης, ο Στράτης Μυριβήλης, ο Κοσμάς Πολίτης, η Διδώ Σωτηρίου, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα, ζωντανεύουν σκηνές που προκαλούν συγκίνηση.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Για την πραγματοποίηση της έκθεσης, τα προσφυγικά σωματεία της Χίου, τοπικοί φορείς αλλά και ιδιώτες συλλέκτες δάνεισαν στο ΠΙΟΠ αντικείμενα από τις συλλογές τους. Αρχειακό υλικό και φωτογραφίες, ιερά κειμήλια και προσωπικά αντικείμενα που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από «απέναντι» αφηγούνται με μοναδικό τρόπο συγκινητικές ανθρώπινες στιγμές στο πλαίσιο της Ιστορίας. 
Τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (Ο.Π.Σ.Ε.).

Μουσείο Μαστίχας Χίου, Πυργί, Διάρκεια: έως 31 Δεκεμβρίου 2023, Είσοδος δωρεάν

_________________________________
ΠΑΞΟΙ
Irish Wings 2023 στους Παξούς

Τα Ιρλανδικά Φτερά είναι ένας θεσμός που παρουσιάζεται κάθε χρόνο από το 2017 στο νησί των Παξών, εστιάζοντας κάθε φορά σε διαφορετικές τέχνες (ποίηση, λογοτεχνία, εικαστικά). Φέτος στο μικροσκόπιο μπαίνει η κεραμική τέχνη. Η έκθεση «Irish Wing 2023» αποτελεί έναν διάλογο ανάμεσα σε Έλληνες και Ιρλανδούς κεραμίστες. Εξι διάσημοι Ιρλανδοί (Isobel Egan, Sinead Fagan, Jane Jermyn, Ann McBride, Marcus O’Mahony, Kathleen Standen) εκθέτουν στην Ελλάδα για πρώτη φορά.  Είναι ενδιαφέρον να δει ο κόσμος τις τεχνικές, την ποικιλομορφία και την εκφραστικότητα των έργων τους και να τα αντιπαραβάλλει με εκείνα των επτά Ελλήνων καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση: Γιώργος Βαβάτσης, Μίρκα Δραπανιώτου, Μάνος Καλαμένιος, Χαρούλα Κοροπούλη, Ιωσηφίνα Κοσμά, Αγγελική Παπαδόπουλου, Ηλίας Χριστόπουλος.

Οι κορυφαίες εμπειρίες Tέχνης στα νησιά αυτό το καλοκαίρι

Παλαιό Σχολείο, Λόγγος, Παξοί
Είσοδος Δωρεάν
Διάρκεια έκθεσης
: 11 Ιουλίου με 8 Αυγούστου 2023. Ανοιχτά καθημερινά 8:00–10:30μμ.

_________________________
Φωτό εισαγωγής: Χρόνης Μπότσογλου, Μετρό-τούνελ, δίπτυχο (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Άνδρος)