Τα πιο ασυνήθιστα ταχυδρομεία, από το ρομάντζο της Ιουλιέτας μέχρι τον πυθμένα του ωκεανού.

Δεν είναι όλα τα ταχυδρομεία με τον κλασικό γκισέ κι έναν βαριεστημένο υπάλληλο πίσω τους. Η ζωή αποδεικνύεται ότι έχει περισσότερη φαντασία και έτσι βλέπουμε ταχυδρομικά κουτιά στις κορυφές των βουνών, στον πυθμένα του ωκεανού, πίσω από διάσημες ιστορίες αγάπης αλλά και ορισμένα που έχουν πλέον γίνει ταξιδιωτικά ορόσημα και κατακλύζουν το Instagram, επισκιάζοντας άλλα δημοφιλή σημεία ανά περιοχή.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Το Port Lockroy είναι ίσως το πιο επισκέψιμο από όλα τα σημεία της Ανταρκτικής, επειδή φιλοξενεί το πιο νότιο ταχυδρομείο στον κόσμο. Photo:@visitantarctica_org / Instagram

Penguin Post Office: Port Lockroy, Ανταρκτική
Το Penguin Post Office στο Port Lockroy της Ανταρκτικής είναι το νοτιότερο ταχυδρομείο στον κόσμο. Βρίσκεται 7.000 μίλια νότια της Αργεντινής στο νησί Goudier. Το ταχυδρομείο πήρε το όνομά του από την αποικία των πιγκουίνων gentoo, που βρίσκονται συχνά κοντά στις εγκαταστάσεις. Εκτός από τους 3.000 πιγκουίνους που κατοικούν στο νησί, οι υπόλοιποι επισκέπτες είναι οι πέντε ταχυδρομικοί υπάλληλοι που διαχειρίζονται το μικρό ταχυδρομείο. Στο Port Lockroy υπάρχει επίσης ένα μικρό ιστορικό μουσείο και ένα κατάστημα δώρων, αλλά το Penguin Post Office παραμένει το πιο δημοφιλές σημείο του νησιού. Σχεδόν 70.000 ταχυδρομικές κάρτες ετησίως έχουν αφετηρία το Port Lockroy και ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο από την άκρη της Γης.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Το Black Mailbox είναι εδώ και δεκαετίες meeting place όσων έχουν εμμονή με εξωγήινα όντα και συγκεντρώνονται κοντά στο γραμματοκιβώτιο προσπαθώντας να επικοινωνήσουν με UFO. Photo: @mizfa19 / Instagram

Black Mailbox: Route 375, Nevada
Στην Area 51, το Black Mailbox είναι ένα διάσημο σημείο στην έρημο της Νεβάδα για τους λάτρεις της εξωγήινης ζωής. Πριν γίνει ορόσημο, ήταν απλώς ένα συνηθισμένο γραμματοκιβώτιο που ανήκε σε έναν τοπικό κτηνοτρόφο, τον Steve Medlin. Βρίσκεται κατά μήκος της Nevada State Route 375, επίσης γνωστή ως Extraterrestrial Highway, ένα τμήμα δρόμου που διεκδικεί πολλές θεάσεις από UFO. Μετά από δεκαετίες κλοπής αλληλογραφίας, βανδαλισμού και μανίας με εξωγήινους που έκλεβαν ξανά και ξανά ολόκληρο το γραμματοκιβώτιό του, ο Medlin το μετέφερε από τον αυτοκινητόδρομο πιο κοντά στο ράντσο του. Προς μεγάλη απογοήτευσή του όμως το Black Mailbox συνέχισε να είναι αγαπημένο σημείο για τους λάτρεις των UFO. Αυτό είχε αποτέλεσμα, ο κτηνοτρόφος να τοποθετήσει ένα δεύτερο γραμματοκιβώτιο με την ένδειξη “Alien” για τους επισκέπτες, πολλοί από τους οποίους αφήνουν μέσα ένα δολάριο.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Photo: Getty Images / Ideal Image

Υποβρύχιο Ταχυδρομείο: Νησί Hideaway, Βανουάτου
Το μοναδικό επίσημο υποβρύχιο ταχυδρομείο στον κόσμο βρίσκεται στο Βανουάτου, που αποτελείται από 83 νησιά του Νοτίου Ειρηνικού. Βρίσκεται κάτω από το νερό κοντά στο νησί Hideaway, άνοιξε το 2003 και έκτοτε είναι σημείο συνάντησης για τους ενθουσιώδεις δύτες. Υπάρχουν αδιάβροχες κάρτες που διατίθενται για αγορά σε καταστήματα δώρων στη στεριά και ο ταχυδρομικός υπάλληλος βάζει μία ανάγλυφη σφραγίδα για την αποστολή. Ναι, ένας ταχυδρομικός υπάλληλος είναι διαθέσιμος για να λαμβάνει την υποβρύχια αλληλογραφία -μια σημαία υψώνεται πάνω από το νερό όπου υποδεικνύει ότι ο υπάλληλος είναι παρών και μπορεί κανείς να βουτήξει για να ταχυδρομήσει την επιστολή του.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Σήμερα το απλό ξύλινο κουτί είναι καλυμμένο με σημειώσεις και αναμνηστικά από ταξιδιώτες. Photo:@premiertourstravel/Instagram

Post Office Bay: Floreana Island, Εκουαδόρ
Βρίσκεται στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού και είναι από καιρό το ανεπίσημο ταχυδρομείο των νησιών Γκαλαπάγκος. Η ιστορία ξεκίνησε όταν οι φαλαινοθήρες άρχισαν να νιώθουν νοσταλγία μετά από μήνες στη θάλασσα. Οι άνδρες άρχισαν να αφήνουν γράμματα για φίλους και συγγενείς στο νησί Floreana, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονταν πίσω στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις ΗΠΑ με πλοία που αναχωρούσαν από την περιοχή. Οι φαλαινοθήρες άρχισαν να το αποκαλούν Post Office Bay και αυτό το επίθετο παραμένει και σήμερα να περιγράφει το νησί. Οι επισκέπτες στα Γκαλάπαγκος μπορούν να αφήσουν γράμματα στο ανεπίσημο ταχυδρομείο του και με ένα ‘’σύστημα τιμής’’, οι ταξιδιώτες μπορούν να πάρουν τις επιστολές από το ταχυδρομείο και να αναλάβουν την παράδοσή τους. Ορισμένες επιστολές είναι σφραγισμένες και μπορούν να ταχυδρομηθούν κανονικά, ενώ κάποιες επιστολές υποτίθεται ότι παραδίδονται με το χέρι, προκειμένου να μεταδοθεί η συναρπαστική ιστορία από πού προέρχονται.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Photo: www.tibettravel.org

Tibetan Paradise Post Office: Εβερεστ, Θιβέτ
Το Tibetan Paradise Post Office βρίσκεται 17.388 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και είναι το υψηλότερο ταχυδρομείο στον κόσμο. Αρχικά, όταν ιδρύθηκε το 2001 ονομαζόταν China Post Space Office και βρίσκεται στην κατασκήνωση βάσης του Εβερεστ. Αρχικά ήταν μια στρατιωτική σκηνή, ενώ σήμερα περιλαμβάνει εκθέματα για τον τοπικό πολιτισμό, τη μετεωρολογία και την οικολογία. Προσφέρει επίσης δωρεάν πόσιμο νερό και υπηρεσίες ξεκούρασης για τους επισκέπτες. Είναι ανοιχτό από τον Απρίλιο έως τον Αύγουστο, ωστόσο, η ασυνήθιστη τοποθεσία του ταχυδρομείου σημαίνει ότι τα ταχυδρομικά τέλη είναι πιο δαπανηρά απ΄ ότι έχουμε συνηθίσει.

Οι πιο παράξενες τοποθεσίες ταχυδρομείων στον κόσμο
Photo:@visitverona.it/Instagram

Juliet’s Mailbox: Βερόνα, Ιταλία
Χιλιάδες επιστολές εδώ και χρόνια απευθύνονται στην «Ιουλιέτα της Βερόνα», με τους επισκέπτες να κάνουν προσκύνημα στην «πόλη της αγάπης» για να δουν από πού προέρχονται οι διάσημοι βασανισμένοι εραστές του Σαίξπηρ. Η ιστορία των επιστολών ξεκίνησε τη δεκαετία του 1930, όταν ένας άνδρας που φύλαγε τον τάφο της Ιουλιέτας -μια άδεια σαρκοφάγος που υποτίθεται ότι ήταν ο τόπος της τελευταίας σκηνής της τραγωδίας- άρχισε να συλλέγει και να απαντά σε επιστολές που απευθύνονταν στην Ιουλιέτα. Αυτές οι επιστολές οδήγησαν τελικά στη δημιουργία του «Juliet Club», με χιλιάδες γράμματα προς την Juliet να απαντώνται από εθελοντές. Γνωστοί ως «Scretaries of Juliet», αυτοί οι εθελοντές απαντούν σε επιστολές από όλο τον κόσμο σε πολλές γλώσσες, μια δράση που χρησίμευσε ως έμπνευση.
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image