Η Ινδία είναι η τρίτη χώρα παγκοσμίως με τους περισσότερους δισεκατομμυριούχους.

Η σημερινή ελίτ της Ινδίας είδε τη χώρα να αναπτύσσεται και να γίνεται η τέταρτη χώρα που προσεληνώθηκε στο φεγγάρι ενώ σύμφωνα με το Αμερικάνικο Forbes οι 100 πλουσιότεροι Iνδοί συγκεντρώνουν κοντά στα 740 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας

Mukesh Ambani / 114.1 δις δολλάρια
Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει ο Mukesh Ambani (γεννημένος στις 19 Απριλίου 1957). Είναι ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Reliance Industries, της πολυτιμότερης εταιρείας της χώρας. Με εκτιμώμενη καθαρή αξία 114 δισεκατομμυρίων δολαρίων σύμφωνα με το Forbes, από τον Φεβρουάριο του 2024 είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Ασία και ο 10ος πλουσιότερος στον κόσμο. Eίναι παντρεμένος από το 1985 με την Nita Ambani και έχει δύο γιους και μια κόρη. Ζουν στην Αντίλια, ένα ιδιωτικό κτίριο 27 ορόφων στη Βομβάη, αξίας 1 δις δολάρια η οποία ήταν η πιο ακριβή ιδιωτική κατοικία στον κόσμο όταν χτίστηκε. Η κατοικία απασχολεί προσωπικό 600 ατόμων για συντήρηση και περιλαμβάνει τρία ελικοδρόμια, γκαράζ 160 αυτοκινήτων, ιδιωτικό κινηματογράφο, πισίνα και γυμναστήριο.

Οι πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας
Ο Gautam Adani με τον Narendra Modi

Gautam Adani / 82,4 δις δολάρια
Είναι πρόεδρος του Ομίλου Adani με συμφέροντα, μεταξύ άλλων, σε λιμάνια, αεροδρόμια, παραγωγή και μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας και πράσινη ενέργεια. Σύμφωνα με Forbes, η περιουσία του μεγιστάνα των υποδομών Gautam Adani, ο οποίος ανέβηκε μετεωρικά και ξεπέρασε τον Ambani ως πλουσιότερος άνθρωπος της Ινδίας για πρώτη φορά πέρυσι, αντιστράφηκε δραματικά μετά από μια επιζήμια έκθεση της αμερικανικής Hindenburg Research τον Ιανουάριο, η οποία έστειλε τις μετοχές του ομίλου του στα τάρταρα -ο όμιλος αρνήθηκε κάθε αδίκημα. Παρά το γεγονός ότι ανέκαμψε, η καθαρή του περιουσία, στην οποία περιλαμβάνεται και η περιουσία της οικογένειάς του είναι 82,4 δις δολάρια, με τον ίδιο να υποχωρεί στο Νο 2 της λίστας με τους billionaires της Ινδίας και να καταλαμβάνει την 16η θέση παγκοσμίως.

Οι πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας

Shiv Nadar / 36,5 δις δολάρια
Στην τρίτη θέση έρχεται ο κυρίαρχος της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας Shiv Nadar, ιδρυτής και πρόεδρος της HCL Technologies και πρόεδρος του Ιδρύματος Shiv Nadar. Ο Nadar ίδρυσε την HCL στα μέσα της δεκαετίας του 1970 (μέσα σε ένα γκαράζ σαν τους σημερινούς μεγιστάνες της Sillicon Valley) και μεταμόρφωσε την εταιρεία υλικού πληροφορικής σε επιχείρηση πληροφορικής κατά τις επόμενες τρεις δεκαετίες. Το 2008, τιμήθηκε με το βραβείο Padma Bhushan για τις προσπάθειές του στον κλάδο της πληροφορικής. Ο Nadar, με το παρατσούκλι Magus (μάγος στα πέρσικα) από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος της Ινδίας μέσω του Ιδρύματος Shiv Nadar -μέχρι πέρυσι έδωσε 1,1 δις δολάρια ΗΠΑ για τη στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας του. Σύμφωνα με το Forbes, είναι ο ο 42ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο με εκτιμώμενη καθαρή αξία 36,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ.

Οι πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας

Savitri Jindal / 29,9 δις δολάρια
Στην τέταρτη θέση βρίσκεται μια γυναίκα, η επιχειρηματίας και πολιτικός Savitri Jindal. Είναι ομότιμη πρόεδρος του ομίλου O.P. Jindal και πρόεδρος του Maharaja Agrasen Medical College, Agroha. Από τον Φεβρουάριο του 2024, η καθαρή αξία της οικογένειας Jindal υπολογίζεται σε 29,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο όμιλος O.P. Jindal ξεκίνησε το 1952 από τον O.P. Jindal, μηχανικό στο επάγγελμα και η σύζυγός του Savitri ανέλαβε τα ηνία της εταιρίας το 2005 μετά το τραγικό τέλος του συζύγου της σε δυστύχημα με ελικόπτερο. Με καταγωγή και ιστορία από την πολιτεία Haryana, διετέλεσε μέλος της Νομοθετικής Συνέλευσης της Haryana και κατείχε το αξίωμα του Υπουργού Ενέργειας μέχρι το 2010. Η Jindal Steel είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός χάλυβα στην Ινδία και ο όμιλος εταιριών O.P. Jindal διακρίνεται στο τομέα της ενέργειας, των ορυχείων, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Οι πιο πλούσιες οικογένειες της Ινδίας

Cyrus Poonawalla / 24 δις δολάρια
Γιος ενός εκτροφέα αλόγων, ο Poonawalla είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Cyrus Poonawalla. Το 1996 ίδρυσε το Serum Institute of India, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας και το μετέτρεψε στον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο. Το Serum, με έδρα την πόλη Πούνε κοντά στη Βομβάη, παράγει πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως, συμπεριλαμβανομένων εμβολίων για την ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και τη γρίπη. Ο Cyrus Poonawalla βρίσκεται στην 5η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στην Ινδία με εκτιμώμενη περιουσία 24 δις δολάρια και στην 80η στην παγκόσμια κατάταξη, σύμφωνα με το Forbes.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image