Η γενιά Z και οι millennials πρωτοστατούν στην υιοθεσία πρακτικών που υπόσχονται ευεξία.

Είναι πάντα ενδιαφέρον να ρίχνουμε μια ματιά στις τάσεις ευεξίας και την εξέλιξή τους. Θυμάστε όταν φαινόταν ότι όλοι είχαν εμμονή με τον ενεργό άνθρακα και τον είχαν σχεδόν στα πάντα, από σαπούνια και οδοντόκρεμες μέχρι smoothies και σνακ; Και ενώ αυτές οι τάσεις μπορεί να μην είναι για όλους, πολλές έχουν εισχωρήσει βαθιά στην καθημερινότητα των ανθρώπων βοηθώντας τους. Όταν πρόκειται για τάσεις ευεξίας, κάποιες μπορεί να είναι εκπληκτικές, λίγο εξωπραγματικές ή πολύ αναγκαίες, ή ένα μείγμα των παραπάνω. Και δεδομένου ότι το ταξίδι ευεξίας κάποιου είναι μια προσωπική εμπειρία, μπορεί να είναι συναρπαστικό να αναλύσετε τις τάσεις για τον εαυτό σας και να δείτε ποιες ταιριάζουν στον δικό σας τρόπο ζωής. Ακολουθεί μια σύνοψη των τάσεων υγείας και ευεξίας που συνεχίζουν να μονοπωλούν το ενδιαφέρον μας το 2023.

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Τα αγαπημένα μας συμπληρώματα διατροφής

Η βιομηχανία συμπληρωμάτων των πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι πρόθυμη να δώσει απαντήσεις και λύσεις σε κάθε μας πρόβλημα. Από την έλλειψη ύπνου μέχρι την κακή διάθεσή μας. Κάθε μήνα σχεδόν ένα φυτό ή κάποιο φυσικό συστατικό φαίνεται να γίνεται viral και να μονοπωλεί το ενδιαφέρον μας, υποσχόμενο λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, ή στους χρόνιους πόνους μας.
Βασιλιάς των συμπληρωμάτων ήταν φυσικά η Ashwagandha. Μια φυτική ουσία που ξεφύτρωσε από τις αρχαίες παραδόσεις της Αγιουρβέδα. Πολλά βίντεο στο TikTok έχουν συστήσει τη χρήση αυτής της ουσίας για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του άγχους και της κατάθλιψης – ξεκινώντας μια ολιστική τάση, δοξάζοντας το φυτικό αυτό φάρμακο. Ορισμένα βίντεο λένε μάλιστα ότι η ashwagandha άλλαξε τη ζωή τους προς το καλύτερο με τις επιδράσεις της να είναι θεαματικές ενάντια στο άγχος και το στρες.

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Οι σάουνες επιστρέφουν

Μετά την πανδημία και τους περιορισμούς που αυτή επέβαλε, οι σάουνες αρχίζουν και γίνονται το νέο trend ευεξίας, καθώς η δημοφιλία τους αυξάνεται σε όλο τον κόσμο. Παραδοσιακά θερμαινόμενες με ξύλο ή ηλεκτρισμό, αυτές οι μικρές αίθουσες έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν ένα ξηρό, ζεστό περιβάλλον που προάγει την εφίδρωση και τη χαλάρωση. Μια συνεδρία δεν πρέπει να διαρκεί περισσότερο από 15 έως 20 λεπτά, ενώ οι υγιείς άνθρωποι που έχουν ήδη εξοικειωθεί με τη χρήση της σάουνας μπορούν να την παρατείνουν στα 30 λεπτά, αλλά όχι περισσότερο. Ορισμένα οφέλη από την τακτική χρήση της σάουνας περιλαμβάνουν τη βελτίωση της καρδιακής και ψυχικής υγείας, την ανακούφιση από χρόνιους πόνους και τη χαλάρωση.

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Μανιτάρια, το νέο CBD

Τα μανιτάρια αποτελούν το νέο πρόσωπο της ευεξίας για το 2023. Ολοένα και περισσότερα λειτουργικά μανιτάρια εντοπίζονται στα ράφια με τα προϊόντα της ευεξίας και της ομορφιάς, με τους οπαδούς τους στο TikTok να επαινούν τα οφέλη μανιταριών όπως το πλούσιο σε αντιοξειδωτικά chaga (92,8 εκατομμύρια προβολές) και το ενεργειακό reishi (954,6 εκατομμύρια προβολές). Στην πραγματικότητα, οι αναφορές για τα οφέλη του reishi χρονολογούνται από τη δυναστεία Han της Κίνας πριν από περίπου 2.000 χρόνια, με τα μανιτάρια να αποτελούν μεγάλο μέρος των πρακτικών της παραδοσιακής κινεζικής ιατρικής. Αλλά οι σύγχρονες μάρκες ευεξίας δίνουν στα μανιτάρια μια αναβάθμιση, βγάζοντας ακόμα και φακελάκια σκόνης εμπλουτισμένης με μανιτάρια που μπορούν να προστεθούν στα πρωινά μας smoothies. Aκόμη και η Δούκισσα του Σάσεξ επένδυσε σε μια εταιρεία καφέ με βάση τα μανιτάρια το 2020, την Clevr.

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Η εποχή των χαπιών απώλειας βάρους

Είναι η εποχή του Ozempic. Το “Ozempic” έχει γίνει πλέον ένας όρος-ομπρέλα για μια νέα κατηγορία φαρμάκων που μπορούν να προκαλέσουν απώλεια βάρους, εν μέρει καταστέλλοντας την όρεξη και επιβραδύνοντας την κένωση του στομάχου.
Η αλματώδης άνοδος της Ozempic και ο επακόλουθος αντίκτυπός της σε διάφορους τομείς της βιομηχανίας ευεξίας και απώλειας βάρους έχει μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουμε σήμερα τη διαχείριση της υγείας. Ως εγκεκριμένο από τον FDA φάρμακο semaglutide, το Ozempic χρησιμοποιείται κυρίως για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2. Η λειτουργία του για την προώθηση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη και την καταστολή της όρεξης έχει οδηγήσει σε μια απροσδόκητη αλλά ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη παρενέργεια: την απώλεια βάρους. Αυτό οδήγησε πολλούς να εξετάσουν το ενδεχόμενο λήψης του Ozempic για σκοπούς διαχείρισης βάρους και πριν από λίγο καιρό, η ζήτηση για το φάρμακο ξεπέρασε σημαντικά την προσφορά.

Η δημοτικότητα του Ozempic και των συναφών φαρμάκων έχει οδηγήσει σε εκτεταμένες ελλείψεις που αντηχούν στις βιομηχανίες υγείας και ευεξίας. Σε απάντηση, οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν αναπτύξει παρόμοια φάρμακα, όπως το Wegovy, για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Ποικίλοι παράγοντες έχουν συμβάλει σε αυτή την έλλειψη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένης της δημοσιοποιημένης χρήσης από διασημότητες, των τάσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδίως στο TikTok, και των εξελίξεων στις υπηρεσίες τηλεϊατρικής.

Οι τάσεις ευεξίας που κάνουν θραύση: Χάπια απώλειας κιλών, ημερολόγια συναισθημάτων και Ashwagandha

Journaling – το ημερολόγιο των συναισθημάτων μας

Με 504 εκατομμύρια προβολές στο TikTok, είναι προφανές ότι η καταγραφή της ζωής μας -σε όλους τους τομείς- είναι τεράστια το 2023. Αν και αποτελεί εδώ και καιρό μια σημαντική πρακτική στην κοινότητα ευεξίας, το TikTok την έκανε παγκοσμίως γνωστή. Αυτή η τάση καταγραφής των συναισθημάτων μας και των στιγμών της καθημερινότητάς μας έχει επιστρέψει ξανά με τη μορφή των ημερολογίων ευγνωμοσύνης και των πάντα δημοφιλών bullet journals. Αλλά πραγματικά, δεν υπάρχει σωστός ή λάθος τρόπος για να το κάνουμε. Τα ημερολόγια αυτά μας επιτρέπουν να παρακολουθούμε τις σκέψεις μας, τις συνήθειές μας και πολλά άλλα.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image