Παρά την οικονομική αστάθεια και το αυξανόμενο κόστος διαβίωσης διεθνώς, υπάρχει ένα πράγμα που λίγοι είναι απρόθυμοι να παρακάμψουν, και αυτό είναι τα ταξίδια.

Ειδικά δε για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη μεγαλύτερη ίσως αγοραστική δύναμη για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, μια πρόσφατη μελέτη της American Express διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί Βρετανοί ενδιαφέρονται περισσότερο να κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι φέτος από ό,τι παλαιότερα, ενώ περισσότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες δήλωσαν ότι εξοικονομούν χρήματα για κάποιο ταξίδι που ονειρεύονται καιρό.
Η αλήθεια είναι πως στη μετά πανδημία εποχή η ταξιδιωτική συμπεριφορά όλων έχει αλλάξει, ενώ όλοι πλέον φροντίζουν για το καλύτερο deal, ειδικά όταν πρόκειται για luxury πακέτα.

Για 18η συνεχή χρονιά, το ετήσιο Travel Money Report της Βρετανικής Ταχυδρομικής υπηρεσίας -λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά παράγοντες, από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες μέχρι το κόστος του φαγητού και τις τιμές εισόδου στα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα του εκάστοτε προορισμού- δημιούργησε τη λίστα με τους φθηνότερους προορισμούς για φέτος.

Οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί για το 2024 είναι εδώ
Η βιετναμέζικη πόλη Χόι Αν είναι πρώτη στη λίστα με τους φθηνότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς

Σύμφωνα με τη μελέτη, το Βιετνάμ βρίσκεται στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα για πρώτη φορά. Το Χόι Αν, μια βιετναμέζικη πόλη που ήταν απλώς λιμάνι παλαιότερα, καταλαμβάνει την κορυφή στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών με χαμηλό budget, κυρίως χάρη στις χαμηλές τιμές στον τομέα της εστίασης, αλλά και τη σημαντική πτώση της αξίας του βιετναμέζικου νομίσματος. Με την μπίρα να κοστίζει €1,35, την Coca Cola €0,84 και το αντιηλιακό μόλις €4,30, το Hội An, μια από τις πιο γοητευτικές και ατμοσφαιρικές πόλεις του Βιετνάμ, πήδηξε 6 ολόκληρες θέσεις από πέρυσι και έγινε ο φθηνότερος δημοφιλής προορισμός για φέτος. Εκεί, η «φασαρία» των μεγαλύτερων δημοφιλών μητροπόλεων είναι σχεδόν ανύπαρκτη -οι τουρίστες περνούν τα πρωινά στις παρθένες παραλίες, τα απογεύματα ακολουθούν περιηγήσεις σε συναρπαστικές ιστορικές τοποθεσίες και τα βράδια αναζητούν τις πιο νόστιμες γωνιές της νυχτερινής αγοράς του.

Οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί για το 2024 είναι εδώ
Κέιπ Τάουν στη Νότιο Αφρική

Η φετινή έκθεση του Post Office τοποθετεί το Κέιπ Τάουν, τον περσινό νικητή, στη δεύτερη θέση. Το κόστος γενικότερα για τους ντόπιους στη Νότιο Αφρική έχει αυξηθεί, η πόλη όμως εξακολουθεί να είναι το φθηνότερο μέρος για να απολαύσει κανείς ένα γεύμα τριών πιάτων -μόλις €40 το άτομο-, τη στιγμή που ένα αντίστοιχο μενού στο Tamarindo της Κόστα Ρίκα -έναν από τους ακριβότερους προορισμούς για φέτος- ανέρχεται στα €125!

Η Μομπάσα στην Κένυα κατέλαβε την τρίτη θέση, ενώ στην τέταρτη θέση βρίσκεται το Τόκιο, επιβεβαιώνοντας τους μυημένους, οι οποίοι λένε πως μπορεί το κόστος ενός ταξιδιού στην Ιαπωνία συνολικά να εκτοξεύεται στα ύψη, όμως οι τιμές στη διαμονή, κάποια εισιτήρια και το φαγητό, το φέρνουν δικαίως ανάμεσα στους πιο προσιτούς οικονομικά ταξιδιωτικούς προορισμούς.

Οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί για το 2024 είναι εδώ
Αλγκάρβε, Πορτογαλία
Οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί για το 2024 είναι εδώ
Η Μαρμαρίδα στις τουρκικές ακτές, αγαπημένο λιμάνι των γιοτ

Στην 5η θέση ακολουθεί το Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, που μάλιστα βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των 15 ευρωπαϊκών προορισμών που περιλαμβάνονται στην έρευνα, ξεπερνώντας τη Βουλγαρία και την Τουρκία. Ωστόσο, όσον αφορά την τελευταία, παρά το γεγονός ότι η π.χ. η Μαρμαρίδα έχασε τη θέση της από την πρώτη πεντάδα, η έκθεση αναφέρει ότι οι Βρετανοί ταξιδιώτες που κατευθύνονται προς την Τουρκία την θεωρούν τη συμφερότερη επιλογή λόγω της συνεχούς κατάρρευσης της τουρκικής λίρας -αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι με μια αγορά συναλλάγματος 500 λιρών οι Βρετανοί μοιάζει να εξοικονομούν επιπλέον 223 λίρες σε σχέση με πέρυσι. Και μπορεί μεν να έχει αυξηθεί το κόστος της καθημερινότητας στη γείτονα, όμως οι επισκέψεις και οι διαμονές εκτός πεπατημένης στην Τουρκία είναι εξαιρετικά φθηνές.

Οι φθηνότεροι τουριστικοί προορισμοί για το 2024 είναι εδώ
Πάφος

Αξίζει να υπογραμμίσουμε, τέλος, ότι τη δεκάδα των προσιτών προορισμών για τους Βρετανούς -και όχι μόνο- συμπληρώνει η Πάφος, η οποία παρότι αποτελεί αναμφίβολα μια από τις κλασικές επιλογές των τουριστών από τη Γηραιά Αλβιόνα φέτος, με τις προσιτές τιμές της και την ακόμη πιο αυξημένη δημοφιλία της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης, κατάφερε να προσελκύσει υψηλότατο αριθμό επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα – άλλωστε, οι ήπιες κλιματικές συνθήκες στη Μεγαλόνησο είναι κάτι παραπάνω από ελκυστικές για τους επισκέπτες από την ηπειρωτική Ευρώπη.
Ο παρακάτω πίνακας αποτυπώνει τους 10 δέκα φθηνότερους στον κόσμο, ενώ η αναγραφόμενη τιμή προκύπτει από το άθροισμα του μέσου όρου ντόπιου καφέ, μπίρας, αναψυκτικού, κρασιού (ποτήρι), νερού (μπουκάλι), αντιηλιακού, εντομοαπωθητικού και ενός γεύματος 3 πιάτων.

Χόι Αν, Βιετνάμ: €60
Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική: €63,5
Μομπάσα, Κένυα: €64
Τόκιο, Ιαπωνία: €69
Αλγκάρβε, Πορτογαλία: €69
Σαρμ Αλ Σεΐχ, Αίγυπτος: €71,5
Sunny Beach, Βουλγαρία: €73
Κούτα, Μπαλί: €74
Μαρμαρίδα, Τουρκία: €77
Πάφος, Κύπρος: €85,5

Eξωτερική φωτογραφία: Χόι Αν, Βιετνάμ
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image