Η επένδυση σε μια διαχρονική τσάντα σχεδιαστή είναι μια έξυπνη επιλογή, που προσφέρει τόσο γοητεία στη μόδα όσο και τη δυνατότητα οικονομικού κέρδους.

Ο όρος «επενδυτική αγορά» ή «σημαντική επένδυση» χρησιμοποιείται πλέον συχνά στον κόσμο της μόδας. Ορισμένες τσάντες σχεδιαστών θα αυξήσουν ακόμη και την αξία τους, όπως τα μοντέλα Birkin και Kelly Hermès, καθώς θα κάθονται υπομονετικά σε μια θήκη στο πίσω μέρος μιας ντουλάπας, λόγω των λιστών αναμονής για νέα μοντέλα, κάτι που μπορούμε να αποδώσουμε στον χρόνο και τη δεξιοτεχνία που απαιτείται για να ζωντανέψει μία και μόνο, ας πούμε, Birkin. Άλλα στυλ, όπως το 2.55 της Chanel, απλά δεν παλιώνουν ποτέ. Κατασκευασμένες με ανθεκτικά υλικά, οι κλασικές τσάντες σχεδιαστών ξεπερνούν τις φευγαλέες τάσεις της μόδας, ενώ με τη διαχρονική τους γοητεία, συχνά αυξάνουν την αξία τους λόγω της διαρκούς ζήτησης τους. Οι περιορισμένες εκδόσεις και οι αποκλειστικές συνεργασίες των οίκων με σχεδιαστές μπορούν να ενισχύσουν τη σπανιότητα και την ελκυστικότητα μιας τσάντας, προσελκύοντας συλλέκτες και λάτρεις της μόδας. Ως πολύτιμα κειμήλια, οι καλά διατηρημένες κλασικές τσάντες σχεδιαστών μπορούν να περάσουν από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας μαζί τους αναμνήσεις και συναισθηματική αξία.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Dior, Saddle Bag
Κάποιοι την αποκαλούν την τσάντα του It-girl, άλλοι την απόλυτη αναβίωση του φαινομένου της συλλογής John Galliano Άνοιξη/Καλοκαίρι 2000. Φέτος, η Dior Saddle Bag με το funky σχήμα της δεκαετίας του ’00 γιορτάζει μια ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή, λόγω της συνεχούς ανάπτυξης της «nowstalgia» και της μόδας του Y2K. Το πρωτότυπο που σχεδίασε ο Galliano διαθέτει σιλουέτα σε σχήμα νεφρού, χαρακτηριστική αγκράφα CD και κοντό αποσπώμενο δερμάτινο λουράκι που επιτρέπει στην τσάντα να φοριέται κοντά στο σώμα. Η ενημερωμένη έκδοση του 2018 από την Maria Grazia Chiuri αυξήθηκε σε μέγεθος για να χωράει καθημερινά gadgets όπως smartphones και πορτοφόλια. Τα νεότερα μοντέλα ποικίλλουν επίσης σε στυλ και διαθέτουν μαλακό δέρμα.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Chanel, 2.55 Flap Bag
«Τα καλύτερα πράγματα στη ζωή είναι δωρεάν. Τα δεύτερα καλύτερα πράγματα είναι πολύ, πολύ ακριβά», είχε δηλώσει η Coco Chanel και είναι πολύ εύστοχη όταν μιλάμε για την περίφημη Chanel 2.55 Flap Bag. Η τσάντα που κατατρόπωσε χίλια αντίγραφα, είναι εύκολα μια από τις καλύτερες τσάντες σχεδιαστών που κατασκευάστηκαν ποτέ και μια από τις πιο άμεσα αναγνωρίσιμες.
Δημιουργήθηκε από την Gabrielle Chanel τον Φεβρουάριο του 1955 και ξεχωρίζει χάρη στο απλό αλλά αποτελεσματικό ορθογώνιο σχήμα της και το χαρακτηριστικό καπιτονέ. Το μαύρο δέρμα είναι η κλασική επιλογή, ενώ οι εποχιακές επιλογές από τουίντ ή οι χρωματικές παραλλαγές προσφέρουν μια πιο μοντέρνα εκδοχή. Μπορείτε να περιηγηθείτε online μέσω της ιστοσελίδας της Chanel, αλλά για την ευρύτερη επιλογή μεγεθών, χρωμάτων και υφασμάτων, είναι καλύτερο να επισκεφθείτε μια από τις μπουτίκ της – καθώς η Chanel δεν διαθέτει online λιανική πώληση. Οι τιμές ξεκινούν από περίπου 4.000 ευρώ για μια μίνι έκδοση και φτάνουν να ξεπερνούν τα 9.000 ευρώ για μια maxi έκδοση.
Μια από τις πιο εμβληματικές τσάντες σχεδιαστών που υπάρχουν, η Chanel 2.55, καλά συντηρημένη θα έχει πάντα καλή αξία μεταπώλησης, και με τις τιμές να αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Hermès, Kelly
Είναι σχεδόν αδύνατο να συγκεντρώσει κανείς μια λίστα με τις καλύτερες τσάντες σχεδιαστών χωρίς να συμπεριλάβει την Hermès. Μπορεί η Birkin να είναι η τσάντα που μας έρχεται πρώτη στο μυαλό, αλλά η Kelly κερδίζει στα σημεία.
Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από τον Robert Dumas, γαμπρό του Emile Hermés, εγγονό του ιδρυτή Thierry Hermès, και απέκτησε πραγματική φήμη όταν φορέθηκε από τη θρυλική Grace Kelly του Χόλιγουντ. Οι φήμες λένε ότι η ηθοποιός και πριγκίπισσα του Μονακό χρησιμοποίησε την τσάντα για να κρύψει την εγκυμοσύνη της στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με αποτέλεσμα να μετονομαστεί προς τιμήν της. Αβίαστα κομψή, η πραγματική ομορφιά της Kelly έγκειται στην απλότητά της. Δυστυχώς, το να αποκτήσετε μια τσάντα Hermès δεν είναι τόσο εύκολο. Δεν εγκρίνεται η αγορά της από όλους όσοι τη θέλουν, και ακόμη και αν καταφέρετε να μπείτε στην πολυπόθητη λίστα, μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλη αναμονή, που μπορεί να φτάσει και τα τρία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα, η αγορά μεταπώλησης ανθεί, οπότε η αγορά μεταχειρισμένων μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή σας (βεβαιωθείτε ότι η τσάντα έχει πιστοποιηθεί από ειδικό). Οι ακριβείς τιμές είναι δύσκολο να βρεθούν, αλλά ανάλογα με το δέρμα που επιλέγετε, μια τσάντα Kelly που αγοράζεται απευθείας από την Hermès θα σας κοστίσει πάνω από 8.000 ευρώ – η ακριβότερη μπορεί να έχει εξαψήφιο νούμερο, ανάλογα τα υλικά που επιλέγονται κάθε φορά. Το σίγουρο είναι ότι η αξία τείνει να ανεβαίνει με το χρόνο και σε μερικά χρόνια θα διπλασιαστεί.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Prada, Arqué Bag Dhs9
Η νέα τσάντα του οίκου Prada: Prada Arqué δερμάτινη τσάντα ώμου. Οι τάσεις στις τσάντες έρχονται και παρέρχονται και το ίδιο ισχύει και για την Prada. Όπως και με κάθε τσάντα της, υπάρχει επιστροφή στην επένδυση, καθώς πιθανότατα θα δείτε την αναβίωσή της να κοσμεί και πάλι τις ντουλάπες μας μετά. Αυτό έχει αποδειχθεί για στυλ όπως οι νάιλον τσάντες ώμου Re-Edition της Prada, οι Galleria totes και οι τσάντες Cleo. Η νεότερη προσθήκη στην πολυπόθητη σειρά τσαντών της, η Arqué παίρνει μια σύγχρονη μορφή σε σχήμα ημισελήνου που έχει κατασκευαστεί από ανθεκτικό μαλακό δέρμα μοσχαριού. Προσφέροντας μια μινιμαλιστική αισθητική που είναι ξεκάθαρα συνώνυμη του ιταλικού οίκου, οι ομαλές καμπύλες άκρες της προσφέρουν πρακτικότητα, που σίγουρα θα αποδώσει στη χρήση όλο το χρόνο. Ίσως η πιο αποδοτική επένδυση της σεζόν. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1.900 ευρώ.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Bottega Veneta, Cassette
Πρακτική, μοντέρνα αλλά και διαχρονική σε σχεδιασμό είναι η πιο πρόσφατη προσθήκη του Daniel Lee στην οικογένεια Bottega Veneta. Οι γνώστες της μόδας σε όλο τον κόσμο την αναφέρουν ως την πιο επιθυμητή τσάντα για να τη φορέσετε έξω και να την κυκλοφορήσετε, λόγω της ’90s δερμάτινης σιλουέτας της που διαθέτει την εμβληματική ύφανση intrecciato της μάρκας. Ο ρυθμιζόμενος ιμάντας cross-body δίνει στην κάτοχό της τη δυνατότητα να κυκλοφορεί ελεύθερα, αλλά μπορεί να φορεθεί και ως clutch. Το ιταλικό δέρμα από μοσχάρι προσθέτει ένα όμορφο πολυτελές φινίρισμα στην απαλή και φουσκωτή τσάντα και επιτρέπει την ομαλή μετάβαση από την πρωινή στη βραδινή εμφάνιση. Για τις λάτρεις των τσαντών που αγαπούν ένα καλό κλασικό και η oversized εκδοχή της είναι ιδανική για κάθε μέρα και αποτελεί μια εξαιρετική επένδυση.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Balenciaga, Classic City 
Η τσάντα Balenciaga Classic City ήταν το απόλυτο must-have στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και του ’90. Την φορούσαν όλοι, από την Paris Hilton μέχρι τις δίδυμες Olsen και εξακολουθεί να είναι ένα πολυπόθητο στυλ σήμερα χάρη στην ευελιξία και το διαχρονικό της σχέδιο και φυσικά η νοσταλγική της εμφάνιση την κάνει ακόμα πιο… θελκτική.
Έχει σχεδιαστεί σε πολλές παραλλαγές όλα αυτά τα χρόνια, από καυτό ροζ μέχρι graffiti print για ένα πραγματικό statement-maker, αλλά το απλό μαύρο εξακολουθεί να παραμένει κορυφαίο. Με δύο πάνω χερούλια καθώς και λουράκι σταυρού, θήκη με φερμουάρ μπροστά και μεταλλικό υλικό με το λογότυπο της μάρκας, η μαύρη classic city έχει γυαλιστερό φινίρισμα που εξακολουθεί να αξιοποιεί τη rock ‘n’ roll αισθητική της Balenciaga. Μια υπέροχη καθημερινή τσάντα, που μπορεί να μη ταιριάζει σε μια black tie εκδήλωση, αλλά είναι κομψή και ιδανική για όλες τις ώρες. Το μόνο μειονέκτημά της είναι το σχετικά μικρό της μέγεθος, καθώς ο σχεδιασμός της την κάνει να φαίνεται πιο ογκώδης και στιβαρή.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Louis Vuitton, Speedy        
Η Louis Vuitton Speedy, η οποία δημιουργήθηκε αρχικά για ταξιδιώτες τη δεκαετία του 1930, είναι μία από τις καλύτερες τσάντες Louis Vuitton και παραμένει περιζήτητη αγορά για όσους αναζητούν ένα διαχρονικό σχέδιο της γαλλικής μάρκας ρούχων.
Κομψή και ταυτόχρονα σπορτίφ, το σχήμα της τσάντας σημαίνει ότι είναι αρκετά ευρύχωρη για όλα τα απαραίτητα, ενώ οι χαρακτηριστικές δερμάτινες χειρολαβές που φέρουν την υπογραφή της εξασφαλίζουν μέγιστη άνεση. Οι μικρές λεπτομέρειες μετράνε επίσης, όπως το πολυτελές χαραγμένο λουκέτο, που προσθέτει την τελευταία πινελιά. Επωφεληθείτε από τον εργονομικό σχεδιασμό, καθώς η Speedy διαθέτει λουράκι σταυρού για εύκολη χρήση – γεγονός που την καθιστά μια εξαιρετική τσάντα όταν αποφασίζετε αν θα την κρατήσετε στην καθημερινότητα σας ή σε ένα ταξίδι. Η Speedy επωφελείται από το γεγονός ότι ορισμένα μοντέλα μπορούν να δημιουργηθούν με χρωματιστές ρίγες και τα αρχικά σας μέσω του ηλεκτρονικού καταστήματος της Louis Vuitton ή στις μπουτίκ της. Αυτό σημαίνει ότι η τσάντα του σχεδιαστή σας μπορεί να είναι μοναδική για εσάς. Οι τιμές της συλλογής Speedy -η οποία ανανεώνεται συνεχώς με νέα χρώματα κάθε σεζόν- κυμαίνονται από 1.470 ευρώ για την Speedy 30 Bag.

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Fendi, Baguette 
Η Fendi Baguette έκανε το ντεμπούτο της το 1997, αλλά μόνο με τις πολυάριθμες εμφανίσεις της στο Sex and the City -στα γυρίσματα του And Just Like That η Sarrah Jessica Parker κρατά μια νέα έκδοση της αγαπημένης της Baguette- απέκτησε την ιδιότητα της It bag. Δημιουργήθηκε από τον Venturini Fendi και αρχικά υπήρξε αντιδημοφιλής μεταξύ της ομάδας σχεδιασμού του οίκου, η οποία δίσταζε να λανσάρει μια “φορτωμένη” τσάντα σε μια εποχή που ο μινιμαλισμός ήταν το ζητούμενο. Με ελαφριά σιλουέτα, έναν μονό ιμάντα και κλείσιμο με πτερύγιο, εμφανίστηκε για πρώτη φορά με μπεζ μοτίβο FF από μάλλινο ύφασμα και αφαιρούμενο ιμάντα κατασκευασμένο από δέρμα χρώματος καμέλιας.
Η ομορφιά της Baguette είναι ότι είναι ένας καμβάς, σχεδιασμένος να υιοθετεί τη διάθεση της τρέχουσας συλλογής. Από το ντεμπούτο της, χιλιάδες παραλλαγές της Baguette έχουν εισαχθεί στο πορτοφόλιο της Fendi. Η τσάντα προσφέρεται γενικά σε τρία βασικά μεγέθη, μια τυπική Baguette (27 cm μήκος x 15 cm ύψος), μια Baguette mini (19 cm μήκος x 11,5 cm ύψος) και μια Baguette multi (28 cm μήκος x 17 cm ύψος, με δύο ιμάντες), αλλά τα τελειώματά της ποικίλλουν από εποχή σε εποχή. Όποια Baguette και αν επιλέξετε, η αξία της είναι αυταπόδεικτη. 

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Mulberry, Bayswater
Η βρετανική μάρκα ρούχων Mulberry δημιουργεί υψηλής ποιότητας δερμάτινες μάρκες, κατασκευασμένες στην Αγγλία στο εργοστάσιό της στο Somerset. Το εμβληματικό Bayswater λανσαρίστηκε το 2003 και από τότε έχει γίνει ένα από τα πιο επιτυχημένα και αγαπημένα σχέδια της μάρκας. Η τσάντα έχει τροποποιηθεί και αλλάξει με τα χρόνια, αλλά παραμένει πάντα κομψή, στιλάτη, κλασική και καθημερινή που αναδεικνύει κάθε ντύσιμο. Μια διασταύρωση μεταξύ τσάντας και tote, έχει έξυπνο φινίρισμα και διατίθεται σε πολλά χρώματαπου αντικατοπτρίζουν τις χρωματικές τάσεις της μόδας 2023.
Διαθέσιμη σε 13 αποχρώσεις και με πλάτος 36 cm, σημαίνει ότι θα χωρέσει ένα μικρό φορητό υπολογιστή ή tablet, μαζί με άλλα καθημερινά απαραίτητα – καθιστώντας την ιδανική για το γραφείο. Τα τέσσερα ποδαράκια βάσης θα εμποδίσουν τον πάτο να φθαρεί ή να γρατζουνιστεί υπερβολικά. 

Οι 10 γυναικείες τσάντες που θα διατηρούν πάντα την αξία τους – Κάποιες θα την διπλασιάσουν

Jacquemus, Le Chiquito
Η Jacquemus είναι αυθεντία στο να δημιουργεί sold-out, cult αγορές, αλλά καμία δεν ήταν τόσο επιτυχημένη και δεν έχει επενδύσει τόσο πολύ σε αυτήν όσο οι μικροσκοπικές τσάντες Le Chiquito. Αυτό το στυλ δεν υπάρχει ποτέ για πολύ καιρό σε απόθεμα και κυριολεκτικά φεύγει από τα ράφια με ταχείς ρυθμούς.
Η Le Chiquito, που αποτελεί σε μεγάλο βαθμό μια εμβληματική πρόταση του σχεδιαστή για τη γενιά του Instagram και του TikTok, κυκλοφορεί σε μια επιλογή από συνεχώς εναλλασσόμενους χρωματισμούς, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος της χρονιάς 2023, «Digital Lavender», και με μια μεσαία τιμή για το brand. Μια εξαιρετική πρόταση αγορά επώνυμης τσάντας, που μπορεί να φορεθεί στον ώμο, σταυρωτά ή να κρατηθεί από το καμπυλωτό πάνω χερούλι. Ιδανικό ως βραδινό αξεσουάρ, υπάρχουν μεγαλύτερες εκδόσεις του στυλ, αλλά η μικροέκδοση είναι αυτή που έχει τη μεγαλύτερη λατρεία και αναμένεται η αξία της να εκτιναχθεί στα επόμενα χρόνια. 

Eισαγωγική Φωτογραφία: Getty Images / Ideal image