Οι τρατορίες είναι η ψυχή της ιταλικής κουζίνας και η μητρόπολη του Βορρά αποτελεί τη βάση μερικών από τις πιο σταθερές γευστικά εστιατορικές επιλογές σε όλη τη χώρα.

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Osteria del Treno
Αν είστε λάτρεις των κλασικών μενού και θέλετε να δειπνήσετε σε έναν παραδοσιακό κομψό χώρο, τότε το Osteria del Treno είναι μια εξαιρετική επιλογή. Βρίσκεται ακριβώς στην καρδιά της πόλης, στην piazza Repubblica, πολύ κοντά στον εμβληματικό Art Nouveau κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Μιλάνου. Η εντυπωσιακή Sala Liberty, με τους βαρύτιμους κίονες και το υπέροχο μπαλκόνι, ήταν ανέκαθεν στο επίκεντρο όλων των κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων της πόλης ήδη από τον 19ο αιώνα. Η πλούσια λίστα κρασιών του περιέχει 70 και πλέον ετικέτες και συνοδεύει εκπληκτικά πιάτα, που παρασκευάζονται με πρώτες ύλες από προσεκτικά επιλεγμένους παραγωγούς της χώρας. Καπνιστό στήθος χήνας, εξαιρετική παραδοσιακή Cassoela (μιλανέζικο χοιρινό κατσαρόλας με λάχανο), ψητός κόκορας γεμιστός με δαμάσκηνα και μήλα, υπέροχα μοσχαρίσια μάγουλα και σαλιγκάρια με αρωματικά, είναι μόλις μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά πιάτα της Osteria del Treno, ενώ στο μενού των επιδορπίων δεσπόζει η σφολιάτα με το cottage cheese και τη σάλτσα πορτοκαλιού, καθώς και η κανελάτη μηλόπιτά του.
Via San Gregorio 46 Milano, www.osteriadeltreno.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Trippa
Ισως η κορυφαία τρατορία στο Μιλάνο. Είναι δυστυχώς σχεδόν αδύνατον να κατορθώσει κάποιος ταξιδιώτης να βρεί τραπέζι, ωστόσο αν το πετύχει, θα ζήσει μια μοναδική εμπειρία απλότητας και αυθεντικότητας. Είναι σταθερά πρώτη τρατορία στην κορυφή των αξιολογήσεων για χρόνια. Μέσα σε έναν χώρο απλό, με χαλαρό ύφος και με ελαφρώς ρετρό αίσθηση, τοίχους με βαθύ πορτοκαλί χρώμα και ξύλινα τραπέζια με χάρτινα σουπλά, αυτή η τρατορία σερβίρει μια πλειάδα γεύσεων από όλη την Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου του περίφημου μιλανέζικου πατσά (trippa alla Milanese), που δίνει και το όνομα στο εστιατόριο. Ανεπιτήδευτη και απλή κουζίνα με υλικά κορυφαίας ποιότητας, την καθιστά μία από τις καλύτερες τρατορίες στην Ιταλία. Οι σπεσιαλιτέ περιλαμβάνουν ριζότο μιλανέζε με ψητό μεδούλι, vitello tonnato και καθημερινές εκπλήξεις, όλα σερβιρισμένα με τις εξαιρετικές σάλτσες και την δημιουργικότητα μιας πραγματικά ιδιαίτερης μαγειρικής ομάδας.
Via Giorgio Vasari 1, Milano, www.trippamilano.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Osteria Brunello
Μέσα σε μια χαλαρή ατμόσφαιρα, με ένα πραγματικά εξυπηρετικό προσωπικό και μια απλή, αλλά σικάτη διακόσμηση, θα ζήσετε μια απολαυστική γευστική εμπειρία. Λίγα βήματα από την εκκλησία της Santa Maria Incoronata, η Osteria Brunello προσφέρει μια πλειάδα παραδοσιακών γεύσεων, με τις φρέσκιες ταλιατέλες και το εξαιρετικό χταπόδι του να κλέβουν την παράσταση. Το τιραμισού, το κέικ με δαμάσκηνο και το κέικ λεμονιού είναι τα επιδόρπια με τη μεγαλύτερη ζήτηση, ενώ δεν πρέπει να παραλείψετε να τα συνδυάσετε με κάποιο από τα prosecco, τα cordial ή το φίνο sherry της λίστας του.
Corso Garibaldi 117, Milano, www.osteriabrunello.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Trattoria Visconti dal 1932
Μπορεί να βρίσκεται εκτός των συνόρων του Μιλάνου, στο κέντρο της παλιάς πόλης του Ambivere, κοντά στο αεροδρόμιο του Μπέργκαμο, όμως η τρατορία της οικογένειας Visconti -που συνεχίζει την παράδοση τριών γενεών- κρύβει έναν επιπλέον άσσο στο μανίκι, καθώς τα παραδοσιακά μιλανέζικα πιάτα που σερβίρει συνοδεύονται από μία λίστα κρασιών η οποία βραβεύτηκε ως η καλύτερη στον Οδηγό Slow Food Italian Osterie. Το αυθεντικό ύφος και το πραγματικά φιλόξενο περιβάλλον παραπέμπουν σε κινηματογραφικές σκηνές στην αληθινή ιταλική ύπαιθρο, ενώ οι γεύσεις συναρπάζουν με ευφάνταστα πιάτα φίνων ζυμαρικών και παραδοσιακών antipasti που μαγεύουν με τη λεπτή υφή τους.
Via Alcide De Gasperi, 12, Ambivere, www.trattoriavisconti.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

La Madia
Ελάχιστες είναι οι προτάσεις εστίασης που μπορούν να συναγωνιστούν αυτή την τρατορία, αφού η La Madia απολαμβάνει τους έξυπνους πειραματισμούς του σεφ Michele Valotti. Παρότι εξωτερικά παραπέμπει σε κλασικό επαρχιακό εστιατόριο, ο εσωτερικός του διάκοσμος μάς ταξιδεύει στις τρατορίες των sixties, με ένα μενού πολλών επιλογών σε λογικές τιμές. Η αληθινή έκπληξη όμως βρίσκεται στις πρώτες ύλες, που παραπέμπουν σε ξεχασμένες παραδοσιακές συνταγές (Pecora arsa, Oca in onto, Cavallo alla brace), αλλά και τη χρήση τεχνικών όπως το κάπνισμα στον φούρνο και η γαλακτική ζύμωση (στο υπέροχο σπιτικό τυρί που παρασκευάζουν), που απογειώνουν και τους απλούστερους γευστικούς συνδυασμούς. Πάπια κονφί με σάλτσα φράουλας, ψητά περιστέρια και κεφτεδάκια από κρέας αλόγου -για όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην αληθινή ιταλική κουζίνα- είναι πιάτα που αξίζει να συνοδεύσει κανείς με τη σπιτική pasta και τα ξεχωριστά κρασιά του.
Via Lecco 5, Zona 3

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Ciz Cantina e Cucina
Εχοντας σημαντικά βραβεία στη φαρέτρα του, το Ciz Cantina e Cucina αρχικά μοιάζει με ένα μικρό fancy wine bar με cosy κουζίνα. Ομως το μικρό αλλά προσεκτικά επιλεγμένο μενού του, απογειώνεται από τη λίστα των οργανικών κρασιών με τη βιοδυναμική προσέγγιση – άλλωστε, το Milano Wine Week αλλά και το Gambero Rosso του έχουν χαρίσει διθυραμβικά σχόλια. Τα risotti του Ciz συνδυάζονται μοναδικά με την εξαιρετική costoletta alla Milanese, ενώ το εξαιρετικής ποιότητας προσούτο του τονίζει όλες τις ξεχωριστές προτάσεις του βραβευμένου του wine list.
Viale Premuda 44, Milano, www.cizcantinaecucina.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Dal Milanese
Μια τρατορία ωδή στην περίοδο του «Milano da bere» της δεκαετίας του ’80, το Dal Milanese προσφέρει τα πιο αντιπροσωπευτικά πιάτα της τοπικής παράδοσης, εμπλουτισμένα με τις καινοτόμες προτάσεις των σεφ, που χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες της Λομβαρδίας για τις δημιουργίες τους. Mondeghini με σος ταρτάρ, κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί Taleggio, Risotto alla Milanese, οσομπούκο, μοσχαρίσιες κοτολέτες, ταλιατέλες με ραγού bianco και πολλά ακόμη ενθουσιάζουν με την ποιότητα και την παρουσίασή τους, ενώ τα κοκτέιλ του αποδεικνύουν περίτρανα πως η μιλανέζικη κουλτούρα στα ποτά δεν έγραψε άδικα τη δική της ιστορία.
Viale Premuda, 16, Milano

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Trattoria Mirta
Κουζίνα «γήινη», εμπνευσμένη από παραδοσιακές τοπικές ιταλικές συνταγές, με φρέσκα και ποιοτικά υλικά, προερχόμενα από μικρούς και ιδιαίτερα επιλεγμένους παραγωγούς, που στα χέρια του σεφ της Trattoria Mirta γίνονται εκλεπτυσμένες προτάσεις που κάνουν το εστιατόριο να είναι πάντοτε γεμάτο. Εχοντας επικεντρωθεί στην εποχικότητα, η ομάδα της τρατορίας προσφέρει παραδοσιακές γεύσεις μόνο με πρώτες ύλες «στον καιρό τους» -εξαιρετικά τα ραβιόλι με μελιτζάνα στο καλοκαιρινό του μενού-, πλαισιωμένες από γλυκά και κρασιά που κάνουν τη διαφορά και απογειώνουν κάθε γευστική επιλογή.
Piazza San Materno 12, Milano, www.trattoriamirta.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Trattoria Sincera
«Από τις Αλπεις έως τον Πάδο, παραδοσιακή λομβαρδική κουζίνα» – έτσι αυτοπροσδιορίζεται αυτή τρατορία στη via Porpora, που άνοιξε πριν από περίπου έναν χρόνο και έγινε αμέσως δεκτή με πολύ θετικές κριτικές. Και αυτό χάρη στο γεγονός ότι η Trattoria Sincera αγκαλιάζει την παράδοση όχι τόσο ως μουσειακή προσέγγιση της εστίασης, αλλά ως συνέχειά της στην εποχή μας. Με τιμές μάλλον λογικές για την τοποθεσία, προϊόντα που προέρχονται αυστηρά από την περιοχή και πιάτα όπως το risotto alla Milanese αλλά και τη χαρακτηριστική μιλανέζικη κοτολέτα, η Trattoria Sincera φιλοδοξεί να φέρει νοερά όλη τη Λομβαρδία στο Μιλάνο.
Via Antonio Porpora 154, Milano, www.trattoriasincera.it

Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα
Οι 10 κορυφαίες τρατορίες στο Μιλάνο τώρα

Trattoria de la Trebia
Η Trattoria de la Trebia γεννήθηκε το 1981 και έκτοτε αποτελεί αγαπημένη επιλογή για όσους, ντόπιους και μη, αναζητούν την αυθεντικότητα, την παράδοση και τις μοναδικές γεύσεις της ιταλικής κουζίνας. Σε έναν χώρο όπου η πλούσια οινοθήκη προκαλεί ένα συναίσθημα θαλπωρής, η εντυπωσιακή λίστα των κρασιών πλαισιώνει ένα πλούσιο μενού που καλύπτει ολόκληρο το φάσμα της κουζίνας της Λομβαρδίας -από σαλάτες με αγκινάρες και παπαρδέλες μανιταριών έως τη διάσημη ταλιάτα του και την Costoletta di Vitello alla Milanese. Μικρό μυστικό για τους συχνούς θαμώνες το παγωτό της Trattoria De La Trebia, που κλέβει την παράσταση από τα σπιτικά pasticcini και την πανακότα για το τέλειο φινάλε.
Via Trebbia 32, Milano, www.trattorialatrebia.it