Κάποτε μπορεί να έμοιαζαν ονειροπόλοι, αιθεροβάμονες ή εκκεντρικοί. Πλέον αποτελούν την ανερχόμενη ταχέως κάστα των biohackers, των ανθρώπων δηλαδή που αναλαμβάνουν να κάνουν την αιώνια ζωή πράξη. Με το αζημίωτο.

Τα τελευταία 100 χρόνια καταφέραμε να αυξήσουμε το προσδόκιμο ζωής κατά 6,2 χρόνια. Ναι, η ανθρωπότητα πάλεψε και εξακολουθεί να αγωνίζεται σκληρά για να εξασφαλίσει μία μεγαλύτερη και καλύτερη επιβίωση. Ομως, σύμφωνα με τους γκουρού της μακροβιότητας, όσα καταφέραμε είναι σχεδόν αμελητέα. Αλλωστε γιατί να πεθαίνει κανείς στα 80 (αυτό είναι το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα σήμερα), αν μπορεί να φτάσει τα 100, τα 110, ακόμα και τα 120 χρόνια. Το θέμα βέβαια είναι ποιος αντέχει να ζήσει τόσο.

Ben Greenfield: Ο πιο fit άνθρωπος στη Γη;
Μήπως η πρώτη σκέψη σας με το που ανοίγετε τα μάτια σας κάθε πρωί είναι πότε θα επιστρέψετε ξανά στην ασφάλεια και τη θαλπωρή του κρεβατιού σας; Μήπως είστε διαρκώς καταβεβλημένοι από αρνητικές σκέψεις και έχετε πάντα πλεόνασμα αποθέματος στρες και άγχους; Μήπως δεν είστε ικανοποιημένοι από τη δουλειά, την κοινωνική ζωή, τις σχέσεις, το ίδιο σας το σώμα; Τότε ο Μπεν Γκρίνφιλντ είναι για σας. Ή τουλάχιστον έτσι ισχυρίζεται ο ίδιος ως ένας από τους διασημότερους και τους πλέον φωτογενείς διακόνους της μακροζωίας. Το μόνο που έχει να κάνει κάποιος, προκειμένου να αντιστρέψει τη γήρανση και να ζήσει μια μεγάλη και υγιή ζωή είναι, σύμφωνα με το δόγμα του 43χρονου Αμερικανού ευζωϊστή, να βρει τον σκοπό του στη Γη. Ακούγεται σχεδόν άπιαστο, αλλά εφόσον το κατάφερε εκείνος είναι εφικτό για κάθε ανθρώπινο ον.

Οι 3 γκουρού της μακροβιότητας – Πώς ζουν, τί παίρνουν, πώς αντιστρέφουν τη γήρανση
Photo: Getty Images /Ideal Image

Ο Γκρίνφιλντ υπήρξε παίκτης του τένις, του βόλεϊ και του πόλο, αγωνίστηκε στους δρόμους μετ’ εμποδίων, όμως βρήκε τον πραγματικό προορισμό του την ημέρα που αποφάσισε να διαθέσει τον εαυτό του ως άλλο ινδικό χοιρίδιο στην -εσχάτως ακραία δημοφιλή- επιστήμη της μακροβιότητας. Σήμερα θεωρείται ένας φωτεινός παντογνώστης του τρόπου για να επιμηκύνει κανείς την παραμονή του στον μάταιο τούτο κόσμο και ως αυθεντία του είδους έχει συγγράψει μια ντουζίνα best sellers, έχει το δικό του site, μία μέθοδο επανεφεύρεσης σώματος και πνεύματος με το όνομά του και βέβαια το δικό του podcast. Αν και στις συνεντεύξεις του λέει πως θα είναι παραπάνω από ευχαριστημένος με 80 χρόνια ζωής, κάνει ό,τι περνά από το χέρι -και τα άλλα όργανα του σώματός του-, ώστε να υπερβεί το όριο που ο ίδιος θέτει.

Ζει στην εξοχή -στην πολιτεία της Ουάσιγκτον-, ασκείται και διαλογίζεται καθημερινά, περπατά απαραιτήτως ξυπόλητος, ως διαπρύσιος κήρυκας του earthing (βλ. γείωση), σκαρφαλώνει σε δέντρα, κολυμπά σε λίμνες και ποτάμια, εκπαιδεύει τα κύτταρά του με παγωμένα ντους και καυτές σάουνες, τεστάρει συχνά πυκνά το αίμα και τα κόπρανά του, υποβάλλεται σε όλων των λογιών τις φωτοθεραπείες. Εννοείται ότι ξυπνά στις 4 το ξημέρωμα καθημερινά -βγαίνει στον κόσμο σαν πεινασμένος λέοντας, λέει- και πέφτει για ύπνο στις 11 το βράδυ. Δεν καπνίζει, αλλά επιτρέπει στον εαυτό του ένα ποτήρι αλκοόλ την ημέρα, διαβάζει τουλάχιστον ένα καινούργιο βιβλίο την εβδομάδα, ενώ έχει επιλέξει οι δίδυμοι γιοι του -μαζί με τους οποίους βγαίνει για κυνήγι με τόξα- να παρακολουθούν τα μαθήματα του σχολείου από το σπίτι.

Ο Γκρίνφιλντ, που βρίσκεται σε άριστη σωματική κατάσταση, μάρτυς μας οι 13 αγώνες τριάθλου IronMan που έχει ολοκληρώσει, λέει πως ο ανένδοτος που έχει κηρύξει ενάντια στη γήρανση σώματος και πνεύματος δεν έχει να κάνει με τον ναρκισσισμό ή τα ματαιοδοξία του. Τουναντίον, θέλει να βρίσκεται σε φόρμα για να συντρέχει, να συμπαραστέκεται, να είναι εκεί για τους άλλους της ζωής του. Ναι, καλά ενδεχομένως το υποψιαστήκατε. Εκτός από ταγμένος ευζωϊστής ο Αμερικανός είναι και φανατικός Χριστιανός. Αυτό βεβαίως καθόλου δεν τον αποθαρρύνει από το να μεταχειρίζεται τον εαυτό του ως πειραματόζωο, υποβάλλοντάς τον ακόμα και σε ακραίες δοκιμασίες. Οπως στην πειραματική ελμινθική ανοσοθεραπεία, η οποία απαιτεί την καθημερινή βρώση σκουληκιών. Ποτέ ξανά στη ζωή του, υποστηρίζει, δεν είχε νιώσει τόσο εύρωστος και υγιής.

Bryan Johnson: Για πάντα… ζωή
Αν βέβαια μιλάμε για έναν άνθρωπο που έχει γίνει θυσία για να αποδείξει πως η αθανασία δεν είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας, αλλά μπορεί να γίνει το νέο λαϊκό κεκτημένο, τότε ο νους πηγαίνει παβλοφικά στον Μπράιαν Τζόνσον. Εκείνον που μέσα σε κάτι περισσότερο από δύο χρόνια η οικουμένη γνώρισε ως τον ζάμπλουτο επιχειρηματία που αποφάσισε να τα βάλει με τον χρόνο, ενδίδοντας σε κάθε πιθανή κι απίθανη εκκεντρικότητα και προκαλώντας ακόμα και την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας, μέρος της οποίας τον θεωρεί ούτε λίγο ούτε πολύ κομπογιανίτη. Εναν τύπο που ευαγγελίζεται την αθανασία του ανθρώπινου γένους, αντλώντας δεδομένα και στατιστικά μόνο από τις επιδόσεις του εαυτού του στο επίπονο πρόγραμμα διατροφής, γυμναστικής και θεραπειών που εκείνος δημιούργησε κομμένο και ραμμένο στα μέτρα και τις ανάγκες του εαυτού του.

Οι 3 γκουρού της μακροβιότητας – Πώς ζουν, τί παίρνουν, πώς αντιστρέφουν τη γήρανση
@bryanjohnson_/Instagram

Ο 46χρονος -μόνο σύμφωνα με την ημερομηνία γέννησής του- Τζόνσον χρειάστηκε να βρεθεί πολύ κοντά στο burn out -ευτυχώς, κατάφερε να αποκομίσει 800 εκατομμύρια δολάρια, μεταπουλώντας την εταιρία πληρωμών που τον έφερε στο χείλος της σωματικής και ψυχολογικής κατάρρευσης-, για να αναθεωρήσει τη ρότα της ζωής του και να αποφασίσει πως το να επιτρέψει στον εαυτό του να γερνά και να παρακμάζει δεν μπορούσε να είναι επιλογή για εκείνον. Το 2021 δημιούργησε το Blueprint, ένα φιλόδοξο project με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον εαυτό του. Εστησε με άλλα λόγια ένα πολυδαίδαλο -και πολυέξοδο- ιατρικό δίκτυο που εξετάζει ενδελεχώς τα όργανα του σώματός του και δημιουργεί κούρες και ρουτίνες με σκοπό να αντιστρέψουν το φυσιολογικό σε κάθε άνθρωπο, αλλά όχι πια για τον Τζόνσον ρυθμό γήρανσης. Μέσα σε 18 μήνες και αφού αφιέρωσε κάθε ικμάδα της καθημερινότητάς του σε αυτό που έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις magnum opus του, ο Τζόνσον κατάφερε να έχει καρδιά 37χρονου άνδρα, στύση 20χρονου και εν γένει βιολογικούς δείκτες που συναντά κανείς σε νεότερους από τη βιολογική ηλικία του ανθρώπους.

Τρέφεται με 2.250 θερμίδες ημερησίως -διαιρεμένες σε τρία κάπως ιδιόρρυθμα βάσει των συστατικών τους γεύματα- ενώ μετά τις 11 το πρωί δεν τροφοδοτεί τον οργανισμό του με τίποτα άλλο πέρα από υγρά. Κι αυτά έως τις 4 το απόγευμα, αφού δεν θέλει με τίποτα στον κόσμο μια ενδεχόμενη νυχτερινή ενούρηση να διαταράξει τον ύπνο του, ο οποίος είναι πυλώνας της φόρμουλας μακροζωίας που έχει επινοήσει. Οι ημέρες του ξεκινούν με γυμναστική και βέβαια διαλογισμό, ενώ πριν ακόμα ανοίξει τα μάτια του καταναλώνει 25 χάπια συμπληρωμάτων διατροφής και πίνει αδιαμαρτύρητα έναν μαγικό ζωμό που αποτελείται από 230 ml νερού, 2 κουταλιές χλωρέλλα, 7,6 γραμμάρια αμινοξέων, 2,5 γραμμάρια κρεατίνης, 20 γραμμάρια πεπτίδια κολλαγόνου, 500 mg φλαβονοειδή και 1 κουταλιά κανέλλα Κεϋλάνης.

Εκ των ων ουκ άνευ της καθημερινότητάς του είναι φυσικά οι φωτοθεραπείες για την αναζωογόνηση του μεγαλύτερου οργάνου του, δηλαδή του δέρματός του, ενώ η μετάγγιση πλάσματος στην οποία υποβλήθηκε με δότη τον γιο του, τελικά αποδείχτηκε φενάκη. Ο Αμερικανός έχει δεσμευτεί πως έως το 2030 καθένας θα μπορεί, ακολουθώντας τον τυφλοσούρτη του, να επιτύχει καθυστέρηση στη γήρανση του σώματός του κατά 25%. Μία πρώτη κίνηση είναι η εμπορική διάθεση προϊόντων με την υπογραφή του, τα οποία σύμφωνα με εκείνον κοστίζουν λιγότερο απ’ όσο ένα γεύμα σε κάποιο ταχυφαγείο. Οι φήμες πάντως λένε ότι για να γίνει κανείς εικόνα και ομοίωση του ανθρώπου που ανέδειξε σε μότο της ζωής του τη φράση «Don’t Die», πρέπει να ξοδεύει περί τα 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως. Ως γνωστόν μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

Mark Hyman: Γιατρέ (των Κλίντον), θα ζήσω;
Κατά τι οικονομικότερη και πιο προσιτή σε ένα μέσο εισόδημα είναι η μέθοδος του Αμερικανού γιατρού Μαρκ Χάιμαν. Τουλάχιστον αυτή που εφαρμόζεται στο διάσημο Rose Bar του ξενοδοχείου Six Senses Ibiza. Με 15 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο μπορεί κανείς να γίνει μύστης ενός αμφιλεγόμενου σύμπαντος μακροβιότητας, το οποίο όμως έχει αποκτήσει φαναντικούς θιασώτες -ανάμεσά τους ακόμα και την οικογένεια Κλίντον, την οποία ο Χάιμαν κουράρει από τα μέσα των ‘00s, όταν ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ υποβλήθηκε σε επέμβαση by-pass. Ο 64χρονος Αμερικανός είναι ο ίδιος το καλύτερο και πιο ανάγλυφο παράδειγμα της μεθόδου που έχει επινοήσει. Αρκεί μια ματιά στις φωτογραφίες του για τον μπερδέψει κανείς με 40άρη, άντε στη χειρότερη περίπτωση με 45άρη. Θεωρείται ο πατέρας της λειτουργικής ιατρικής, μιας μεθόδου που δεν προσπαθεί να θεραπεύσει το σύμπτωμα, αλλά να βρει και να καταπολεμήσει την αιτία του, η οποία δεν είναι πάντα η προφανής.

Οι 3 γκουρού της μακροβιότητας – Πώς ζουν, τί παίρνουν, πώς αντιστρέφουν τη γήρανση
Photo: Getty Images /Ideal Image

Ωστόσο, εκείνη που εκτόξευσε τη δημοφιλία του ήταν η σχεδόν επαναστατική μέθοδος διατροφής που παρουσίασε και η οποία σε αδρές γραμμές συνοψίζεται σε ένα πλάνο που αποτελείται κατά κύριο λόγο από λαχανικά (σε ποσοστό 75%) και πρωτεΐνες από ψάρι ή κρέας (σε ποσοστό 25%). Τα φρούτα απαγορεύονται διά ροπάλου -με εξαίρεση τα φρούτα του δάσους- όπως και η ζάχαρη ενώ ο Χάιμαν επιμένει ότι όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι μια τροφή τόσο μεγαλύτερο θετικό αποτύπωμα έχει για τον ανθρώπινο οργανισμό. Υπάρχει ένας πολύ απλός τρόπος για να γνωρίζει κανείς τι πρέπει και δεν πρέπει να περιλαμβάνει στην καθημερινή διατροφή του, την οποία ο Αμερικανός γιατρός συμπυκνώνει στη φράση: «If God made it, eat it. If man made it, leave it» (Αν το έφτιαξε ο Θεός, φάτο. Αν το έφτιαξε ο άνθρωπος, άστο»).

Φυσικά, οι κούρες που περιλαμβάνει το δόγμα Χάιμαν και οι οποίες εφαρμόζονται στο στρατηγείο του στην Ιμπιζα εκτός από τη διατροφή περιλαμβάνουν και άλλες ολοένα και δημοφιλέστερες τα τελευταία χρόνια μεθόδους, όπως τα παγωμένα μπάνια, η σάουνα με υπέρυθρη ακτινοβολία, η θεραπεία υπερβαρικού οξυγόνου και η οζονοθεραπεία. Για την τελευταία, 200 ml αίματος αφαιρούνται από τον οργανισμό, εμπλουτίζονται με όζον και ανατροφοδοτούνται στο σώμα. Σύμφωνα με τον Αμερικανό γιατρό το εν λόγω γιατροσόφι αποτελεί την πλέον αδιαπέραστη ασπίδα του σώματος απέναντι σε ιούς και βακτήρια. Ο ίδιος μάλιστα δηλώνει πως έτσι κατάφερε να απαλλαγεί από την Covid-19 ώσπου να πει αιώνια νιότη. Παρεμπιπτόντως, ο Χάιμαν φιλοδοξεί να φτάσει τουλάχιστον έως τα βαθιά 120 έτη και μάλιστα όχι κοιτώντας τη ζωή από το παράθυρο κάποιου οίκου ευγηρίας, αλλά ρουφώντας την ως το μεδούλι με σφρίγος εικοσάρη. Σε 60 χρόνια από σήμερα θα γνωρίζουμε εάν οι μέθοδοί του δουλεύουν.

Εξωτερική Φωτογραφία: @bryanjohnson_/Instagram