Πώς να διαλέξετε παλτό ανάλογα με το στυλ και τον σωματότυπό σας.

Είναι πάλι αυτή η (κρύα) εποχή του χρόνου. Δυνατοί άνεμοι, βροχές και τσουχτερό κρύο κάνουν τα μπουφάν και τα παλτό μέρος της καθημερινότητας. «Δεδομένου ότι είμαι γνωστός ως «πλούσιος» άνθρωπος, νιώθω ότι πρέπει να δίνω φιλοδώρημα τουλάχιστον 5 δολάρια κάθε φορά που αφήνω το παλτό μου στην γκαρνταρόμπα. Επιπλέον, φοράω ένα πανάκριβο παλτό και θα έπρεπε να είναι ασφαλές. Συνολικά, χωρίς παλτό εξοικονομώ πάνω από 20.000 δολάρια τον χρόνο», είχε δηλώσει κάποτε ο Αριστοτέλης Ωνάσης, θίγοντας με τον μνημειώδη σαρκασμό του, πως τελικά ένα παλτό ίσως να είναι μια μικρή αλλά καίρια επένδυση για έναν άνδρα. Αλλωστε είναι η πρώτη «στρώση» της εμφάνισης. Στην εργασία, σε μια ξεχωριστή βραδιά, για κοκτέιλ με φίλους: κομψό, ανεπίσημο, σπορ, dandy. Υπάρχουν μερικά που ταιριάζουν πάντα και παντού και κάποια άλλα που δίνουν έναν διαφορετικό τόνο για κάθε περίσταση.

Από τις προσιτές ράγες του COS και του Uniqlo μέχρι τα ιερά «μάλλινα» δισκοπότηρα των Dunhill και APC, που είδαμε στην πασαρέλα, οι μεγάλοι οίκοι μόδας και οι high street μάρκες καταπιάνονται με κάθε είδους χειμωνιάτικο παλτό, οπότε τελικά, όλα εξαρτώνται από το προσωπικό γούστο. Οι επιλογές μπορεί να φαίνονται τεράστιες, αλλά στην πραγματικότητα οι κανόνες είναι απλοί. Με το τρίπτυχο: λειτουργία, ύφασμα και σιλουέτα, το σωστό παλτό πρέπει να φαίνεται τόσο καλό πάνω από ένα κοστούμι όσο φοριέται με ένα τζιν παντελόνι.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
Instagram: Brunello Cucinelli

Η επιλογή του υφάσματος, συμπεριλαμβανομένου του χρώματος και του σχεδίου, θα ακολουθήσει φυσικά. Το αδιάβροχο επιβάλλεται να είναι λεπτό, το κασμίρ πιο πολυτελές αλλά λιγότερο στιβαρό, ενώ το μάλλινο είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Τα πιο σκούρα χρώματα, όπως το μαύρο και το ναυτικό μπλε, είναι πιο εύκολα σε συνδυασμούς, αλλά το καμηλό κλείνει το μάτι σε μια πιο μοδάτη και παιχνιδιάρικη διάθεση, δίχως να αφαιρεί τίποτα στην επισημότητά του. Τέλος, η σιλουέτα. Ενα μακρύ παλτό πρέπει να καλύπτει άνετα το κάτω μέρος ενός σακακιού κοστουμιού, αλλά ποτέ να μην υπερβαίνει το σωστό μήκος στη γάμπα. Μια επιλογή με ζώνη μπορεί να φαίνεται ασφαλής, αλλά ταιριάζει σε έναν σωματότυπο πιο ευθυτενή, ενώ ένα παλτό με διπλά κουμπιά ανοίγει την τάλια και είναι ιδανικό στους μικρόσωμους. Ενας ψηλότερας άνδρας θα αναδείξει ένα παλτό στο ύψος της γάμπας, ενώ δεν πρέπει να ξεφεύγει της προσοχής η φόδρα στις τσέπες, ειδικά όσοι τις παραγεμίζουν. Τέλος, ένα παλτό που προορίζεται να φορεθεί πάνω από άλλα ρούχα, δεν είναι εφαρμοστό, άρα συνίσταται ένα νούμερο μεγαλύτερο ή εκείνο που έχει περιθώριο στον θώρακα.

Το ανδρικό πανωφόρι είναι το βασικό ένδυμα του χειμώνα και ορισμένα χαρακτηριστικά όπως τύπος, ύφασμα, χρώμα και στυλ δεν πρέπει να παραμερίζονται. Και ενώ μπορεί να κοστίζουν λίγο περισσότερο από οτιδήποτε άλλο στην γκαρνταρόμπα σας, μπορείτε να ρυθμίσετε την αναλογία κόστους ανά φθορά και θα συνεχίσετε να το κάνετε για όλους τους χειμώνες που θα ακολουθήσουν.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
ALEXANDER MCQUEEN

Το κλασικό
Το παλτό τύπου Chesterfield είναι το πιο βασικό, παραδοσιακό και ευέλικτο. Είναι από χοντρό μαλλί. Αν και η ζεστασιά είναι σημαντική, δεν είναι ο μόνος λόγος. Τα βαρύτερα υφάσματα διαρκούν περισσότερο και έτσι θα ξενοιάσετε για αρκετά χρόνια. Ιδανικά πρέπει να είναι στην οικογένεια του γκρι, είτε στο πιο σκούρο ανθρακί είτε στις πιο ανοιχτές αποχρώσεις, ανάλογα με το χρώμα της επιδερμίδας σας. Ολα θα ταιριάζουν με οποιοδήποτε χρώμα, από μαύρο έως καφέ. Δεν είναι δύσκολο ένα τέτοιο παλτό να δείχνει μοντέρνο, αλλά όλα γίνονται με τα σωστά αξεσουάρ. Ενα φουλάρι με χρώμα, ένα κασκόλ, ένα καπέλο και ένα σετ από δερμάτινα γάντια είναι εγγυήσεις για μια εκλεπτυσμένη εμφάνιση. Ενα κασμιρένιο ζιβάγκο και ένα μάλλινο παντελόνι στο ύψος του αστραγάλου είναι το πιο ταιριαστό.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
TOM FORD

Με διπλή σειρά
Οταν κάποιος προϊστάμενος σχεδιαστής της οικογένειας Camplin, προμηθευτές του βρετανικού ναυτικού τον 19ο αιώνα, αποφάσισε ότι οι ανώτεροι στρατιωτικοί ναυτικοί της Αυτής Μεγαλειότητας θα έπρεπε να φορούν παλτό με διπλή σειρά κουμπιών (γνωστά και ως «παλτά αξιωματικών»), σίγουρα κανείς δεν φανταζόταν ότι η απλή ιδέα του -επικαλυπτόμενα μπροστινά πέτα με δύο κάθετες στήλες κουμπιών- θα γινόταν παγκόσμιο και διαχρονικό trend για άνδρες. Εκτός από το προφανές πλεονέκτημα της ύπαρξης επιπλέον υφάσματος που δίνει ζεστασιά, τα μεγάλα πέτα του φαίνονται υπέροχα και δεν είναι και τόσο συνηθισμένα. Ενα καλό παλτό με διπλή σειρά δεν είναι μόνο για επίσημες περιστάσεις. Φορώντας το χωρίς σακάκι, με ένα απλό πλεκτό και κλασσικά loafers είναι το τέλειο look για έναν καφέ ή ένα μεσημεριανό γεύμα. Plus! Δίνει και την αίσθηση του oversized, που είναι και η μεγαλύτερη τάση φέτος.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
PRADA

Το μακρύ
Τα μακρύτερα παλτά, στη μέση της γάμπας, γίνονται όλο και πιο δημοφιλή χάρη στο γεγονός ότι είναι κολακευτικά, σας κρατούν ζεστό και έχουν μια δόση μυστηρίου. Φροντίστε να αγοράσετε ένα παλτό που είναι φτιαγμένο από 100% μαλλί και ζυγίζει τουλάχιστον 4 κιλά καθότι τα πιο βαριά παλτά διαρκούν περισσότερο γιατί το ύφασμα είναι πιο ανθεκτικό. Τα κασμίρ παλτό είναι ωραία, απαλά και ζεστά, αλλά έχουν φθορά στις μανσέτες, στον γιακά και οι σκόροι τα λατρεύουν. Επιπλέον, μπορούν να διπλασιάσουν την τιμή ενός παλτού με ελάχιστο έως καθόλου πλεονέκτημα (από άποψη ζεστασιάς ή εμφάνισης). Ισως μια μίξη από μαλλί και 10% κασμίρ ικανοποιήσει μέχρι και τους πιο απαιτητικούς. Το μακρύ παλτό είναι μια εξαιρετική επιλογή για έναν ψηλό σωματότυπο. Αν όχι βεβαιωθείτε ότι το παλτό δεν κατεβαίνει κάτω από τη γάμπα. Μια τέτοια επιλογή θέλει ιδανικά και έναν ράφτη που να κάνει την κατάλληλη προσαρμογή στους ώμους και το μήκος. Τα στενά ρούχα υπερτερούν σε μια τέτοια εμφάνιση και μια ζώνη στο παλτό δίνει έξτρα πόντους. Με αυτόν τον τρόπο θα μοιάζει το αποτέλεσμα αβίαστο, σαν ρόμπα και θα διευκολύνει την κίνηση των ποδιών, κατά το περπάτημα.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
RALPH LAUREN

Μοντγκόμερι ή duffle
Αυτό το παλτό παραμένει το μοναδικό με κουκούλα σε μια κλασική γκαρνταρόμπα σήμερα. Αν και παρόμοιες κουκούλες χρησιμοποιούνταν από καιρό σε ανδρικά ενδύματα που χρονολογούνται από τις συνήθειες των μοναχών, αυτό το παλτό με κουκούλα όπως το ξέρουμε σήμερα χρονολογείται από τον 19ο αιώνα. Και έχει δημιουργήσει μεγάλα σκάνδαλα.  

Ο πιο συνηθισμένος μύθος για την προέλευση του Duffle είναι ότι το παλτό είναι βελγικής κληρονομιάς. Η βελγική πόλη Duffel στην επαρχία της Αμβέρσας ήταν γνωστή ως πόλη κατασκευής ρούχων τον 15ο αιώνα που εξήγαγε τα υφάσματά της σε όλη την Ευρώπη. Το ίδιο το ύφασμα “duffel” ήταν ένα μαύρο, τραχύ μάλλινο ύφασμα και το παλτό έφερε στην πραγματικότητα το όνομά του. Ωστόσο, το ίδιο το duffle παλτό δεν κατασκευάστηκε ποτέ στην ομώνυμη πόλη, ούτε ήταν κατασκευασμένο από ύφασμα Duffel. Οι Αγγλοι έχουν άλλη άποψη… Πολλοί ισχυρίζονται ότι δανείστηκαν τον βελγικό όρο για να δημιουργήσουν το παλτό duffle όπως το ξέρουμε σήμερα, και ενώ είναι σωστό ότι ο Σερ Μπέρναρντ «Μόντι» Μοντγκόμερι και ο Σερ Ντέιβιντ Στέρλινγκ, ιδρυτής της SAS, έκαναν δημοφιλή αυτό το ένδυμα, κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η βρετανική προέλευση αυτού του παλτού μπορεί να εντοπιστεί από το 1887. Κερδίζει λόγω άνεσης και διαχρονικότητας. Ιδανικό για άνδρες με σώμα τύπου αχλάδι, αυτό το παλτό αγκαλιάζει και «λειάνει» τη σιλουέτα, απλά με ένα ζευγάρι δετά παπούτσια και ένα φούτερ. Σε γαλάζιο ή βυσσινί εντυπωσιάζει.

Παλτό: Η πιο καίρια επένδυση της ανδρικής γκαρνταρόμπας
LORO PIANA

Το καμηλό
Ο οίκος Jaeger ήταν ο πρώτος που έφερε παλτό από τρίχες καμήλας στη Βρετανία το 1919. Και όταν ξέσπασε ξανά ο πόλεμος 20 χρόνια αργότερα, έγιναν εθνική στολή στο πλαίσιο του καθεστώτος ειδών ένδυσης. Το καμηλό παλτό είναι το πιο κομψό από όλα τα στυλ ενδυμάτων. Μπορεί να είναι κατασκευασμένο από μαλλί, κασμίρ ή μείγματα που έχουν και τα δύο. Η σιλουέτα, επίσης, μπορεί να είναι ένα chesterfield, πόλο, wrap, duffle, κοντό ή μακρύ. Κάθε άντρας πρέπει να έχει ένα καμηλό παλτό. Το χρώμα κολακεύει όλους τους τόνους δέρματος και λειτουργεί εξίσου καλά σε όλες τις περιστάσεις. Σετάρετέ το με αποχρώσεις του μπεζ, του καφέ και του λευκού, δημιουργώντας μια ήπια και σικ παλέτα. Υφές όπως πλεκτά, και φλις, χρησιμοποιώντας μαύρα ή ιδανικά λευκά παπούτσια δίνουν ένα τέλειο αποτέλεσμα. Το παλτό θα πρέπει να πέφτει ακριβώς κάτω από το γόνατο και είναι εξαιρετικό ταίρι για γκρι κοστούμι. Στην εκδοχή με διπλή σειρά κουμπιών κάνει τη σιλουέτα μακριά και κρύβει επιμελώς περιττά κιλά.