Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι ανάλογα με την ώρα που επιλέγουμε να γυμναστούμε έχουμε διαφορετική απόδοση. Όμως, υπάρχει τελικά η κατάλληλη ώρα για γυμναστική, ή είναι απλώς ένα διαφορετικό θέμα για κάθε έναν από εμάς;

Οσοι έχουν κάνει τη σωματική άσκηση κομμάτι της καθημερινής τους ρουτίνας, ακολουθούν συνήθως ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχουν προσαρμόσει στις ανάγκες τους. Η παγιωμένη θέση των ερευνητών, είναι ότι η πρωινή άσκηση – ειδικά με άδειο στομάχι – είναι ο καλύτερος τρόπος για να κάψουμε το αποθηκευμένο λίπος και σταδιακά να χάσουμε βάρος. Σύμφωνα με τον Anthony Hackney, καθηγητή στο τμήμα Ασκησης και Αθλητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Β. Καρολίνας, αυτό συμβαίνει γιατί η ορμονική σύνθεση του σώματος το πρωί έχει ρυθμιστεί για να υποστηρίξει αυτόν τον στόχο. Ομως, το γεγονός ότι δεν γυμνάζονται όλοι οι άνθρωποι για να χάσουν βάρους, αλλά για μια πληθώρα λόγων, το ερώτημα «ποια είναι η καλύτερη ώρα για προπόνηση» παραμένει.

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε

Παλαιότερη έρευνα στο Journal of Physiology, έδειξε ότι η άσκηση στις 7 το πρωί, μπορεί να μεταβάλει το βιολογικό μας ρολόι, δίνοντας περισσότερη ενέργεια το πρωί, ενώ το βράδυ το σώμα που έχει καταπονηθεί προετοιμάζεται για ξεκούραση – ενδεχομένως για να ανταποκριθεί στην ίδια διαδικασία την επόμενη ημέρα – με αποτέλεσμα μια καλύτερη ποιότητα ύπνου.

Ο Dr. Hackney, υποστηρίζει ότι παρ’ όλα αυτά αν δεν μας αρέσει η πρωινή δραστηριότητα, δεν χρειάζεται να πιεζόμαστε, αλλά μπορούμε να αθληθούμε το απόγευμα με εξίσου καλά αποτελέσματα. Σίγουρα, οι πρωινές προπονήσεις είναι ιδανικές για την καύση λίπους και την απώλεια βάρους, αλλά η απογευματινή άσκηση μπορεί να δώσει ώθηση στην απόδοσή μας και αυτό γιατί θα έχουμε καταναλώσει κάποια γεύματα στο μεταξύ. «Κάθε γεύμα αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα» λέει ο Dr. Hackney. «Η ζάχαρη, με τη μορφή γλυκόζης στο αίμα… είναι κάτι που χρειαζόμαστε αν προσπαθούμε να εργαστούμε με εντατικούς ρυθμούς».

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Physiology, διαπίστωσε ότι η άσκηση μεταξύ 13:00 και 16:00 μπορεί να μεταβάλει το ρολόι του σώματος όπως ακριβώς γίνεται και με την πρωινή προπόνηση. Τι συμβαίνει όμως όταν προπονούμαστε αργά το βράδυ; Η κοινή πεποίθηση λέει ότι η βραδινή άσκηση μας κρατά σε εγρήγορση και μετά είναι δύσκολο να αποκοιμηθούμε. Στην πραγματικότητα όμως, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι οι νυχτερινές προπονήσεις μπορούν επίσης να μας βοηθήσουν να χάσουμε βάρους. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Experimental Physiology, διαπιστώθηκε ότι οι νυχτερινές προπονήσεις δεν διαταράσσουν τον ύπνο και με την πάροδο του χρόνου μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την πείνα.

Ο Dr. Hackney καταλήγει ότι οι πρωινές προπονήσεις αξιοποιούν στο έπακρο τη βιολογία και την ψυχολογία, οδηγώντας ενδεχομένως σε καλύτερα αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου και επιμένει ότι δεν υπάρχει ακατάλληλος χρόνος για άσκηση.

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε
Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε

Απόδοση
Σε άλλη έρευνα, ένα επιπλέον συμπέρασμα ήταν ότι αν προπονούμαστε τις βραδινές ώρες, η άσκηση είναι πιο αποτελεσματική. Ο Gad Asher, ερευνητής του τμήματος βιομοριακών επιστημών του Ινστιτούτου Weizmann, υποστηρίζει ότι αν κάποιος, για παράδειγμα, επιλέξει να κάνει jogging, θα εξαντληθεί πολύ πιο γρήγορα αν τρέχει νωρίς το πρωί παρά αν τρέχει το βράδυ, που μπορεί να καλύψει μεγαλύτερες αποστάσεις. Οσοι ασχολούνται ενεργά με τον πρωταθλητισμό, όπως μαραθωνοδρόμοι, μπασκετμπολίστες, ποδοσφαιριστές κ.λπ. μπορούν να επιλέξουν τη βραδινή άσκηση για να επιτύχουν καλύτερες αποδόσεις, σύμφωνα με τον Dr. Asher, ενώ όσοι ανησυχούν περισσότερο για το σωματικό τους βάρος και τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα τους, ίσως είναι καλύτερα να ασκηθούν τις πρωινές ώρες που οι αποκρίσεις των κυττάρων που επηρεάζουν τον μεταβολισμό είναι πολύ ισχυρότερες μετά την προπόνηση.

«Η άσκηση αργά το βράδυ, μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο γιατί δίνει ενέργεια και κρατά σε εγρήγορση τον οργανισμό, αν και πολλοί άνθρωποι ασκούνται στο τέλος της ημέρας για να αποφορτιστούν από το άγχος της ημέρας», υποστηρίζει o Edward Laskowski, ειδικός στη Φυσική Ιατρική και την Αποκατάσταση με πιστοποίηση στην Αθλητιατρική και συμπληρώνει ότι η πρωινή άσκηση έχει το πλεονέκτημα ότι αυξάνει την εγρήγορση και βοηθά τη γνωστική λειτουργία.

Πρωί, μεσημέρι ή βράδυ; Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να γυμναστούμε

Πόση άσκηση χρειαζόμαστε
Το πόση άσκηση χρειαζόμαστε εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σύμφωνα με την Medical School του Πανεπιστημίου του Harvard, το τρέχον επίπεδο φυσικής κατάστασης, οι ατομικοί στόχοι φυσικής κατάστασης που θέτουμε στον εαυτό μας, τα είδη άσκησης που κάνουμε και το όποιο έλλειμμα έχουμε σε μυϊκή δύναμη, ευλυγισία ή ισορροπία, είναι παράμετροι από τις οποίες εξαρτάται η ένταση και ο χρόνος της άσκησης.

Κατά γενικό κανόνα, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα του Harvard, συνιστώνται 150 λεπτά μέτριας έντασης αερόβια δραστηριότητα (ή 75 λεπτά έντονης άσκησης) ως ελάχιστη εβδομαδιαία, και καθώς βελτιώνουμε τη φυσική μας κατάσταση, μπορούμε να αυξήσουμε τον χρόνο και την ένταση.
Σε γενικές γραμμές, είτε προτιμάμε να γυμναζόμαστε νωρίς το πρωί, είτε αργά το βράδυ, μόνο οφέλη μπορούμε να αποκομίσουμε. Η Mayo Clinic επισημαίνει ότι η άσκηση, εκτός από το γεγονός ότι βελτιώνει τη σωματική κατάσταση και τονώνει τη διάθεση, μπορεί ακόμα και να βελτιώσει τη σεξουαλική ζωή, αλλάζοντας έτσι τη ζωή μας σε πολλά επίπεδα.

#exercise #health #fitness #research