Η πρώτη θέση των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών έχει εξελιχθεί σε εμπειρία υψηλής φιλοξενίας, όπου τα lounges fine dining και τα μενού στα αεροπλάνα ανταγωνίζονται βραβευμένα εστιατόρια.
Στον κόσμο των premium ταξιδιών η πρώτη θέση προσδιορίζεται από μια ολόκληρη φιλοσοφία φιλοξενίας που ξεκινά από το έδαφος. Τα lounges των κορυφαίων αεροπορικών εταιρειών λειτουργούν πλέον σαν «προοίμιο» μιας εμπειρίας υψηλής γαστρονομίας: ιδιωτικοί χώροι με υπηρεσίες fine dining, live cooking, κοκτέιλ μπαρ υψηλών προδιαγραφών, σπάνιες ετικέτες σε κρασιά και σαμπάνιες, ακόμη και ειδικά διαμορφωμένες συνταγές από διάσημους σεφ.
Από εκεί και πέρα, μέσα στην καμπίνα, η ποιότητα του φαγητού αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις διεθνείς αξιολογήσεις της first class. Δεν παίζει ρόλο μόνο η ποικιλία του μενού, αλλά και η φιλοσοφία που ακολουθεί η κάθε αεροπορική εταιρεία: συνεργασίες με βραβευμένους σεφ, εποχικά υλικά, γαστρονομικές παραδόσεις από κάθε γωνιά του πλανήτη, πορσελάνινα σερβίτσια και λίστες κρασιών που θυμίζουν γαστρονομικό προορισμό.
Με αυτά τα δεδομένα, οι παρακάτω αεροπορικές εταιρείες ξεχώρισαν φέτος, προσφέροντας εμπειρίες που συχνά ανταγωνίζονται εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.
Singapore Airlines
Η Singapore Airlines διαθέτει μία από τις πιο εντυπωσιακές γαστρονομικές υπηρεσίες παγκοσμίως. Η υπηρεσία Book the Cook δίνει τη δυνατότητα στους επιβάτες να προεπιλέξουν ανάμεσα σε περισσότερες από 60 γκουρμέ επιλογές, από αστακό thermidor έως wagyu με σάλτσα τρούφας, αλλά και το αρωματικό κινέζικο Hainanese chicken rice. Το μενού διαμορφώνεται από διεθνή ομάδα βραβευμένων σεφ και οι επιλογές κρασιών και σαμπάνιας είναι υψηλότατου επιπέδου. Τα πάντα σερβίρονται σε vintage σερβίτσια, με προσοχή στην παρουσίαση και στον συγχρονισμό του σέρβις, δημιουργώντας μια ξεχωριστή εμπειρία.
Qatar Airways
Η Qatar Airways προσφέρει μια ιδιαίτερα ευέλικτη εμπειρία πρώτης θέσης μέσω της υπηρεσίας Dine Anytime: οι επιβάτες επιλέγουν όχι μόνο τι θα φάνε, αλλά και πότε. Στο μενού συναντάμε wagyu φιλέτο, χταπόδι με αρωματική βινεγκρέτ, ριζότο με τρούφα και εκλεκτές vegan ή halal επιλογές. Η λίστα κρασιών και σαμπάνιας περιλαμβάνει premium ετικέτες, ενώ η παρουσίαση των πιάτων και η εξυπηρέτηση διατηρούν τον υψηλό πήχη της εταιρείας, η οποία θεωρείται μία από τις πιο πολυτελείς στον κόσμο.
Air France
Στη La Première, η Air France επιβεβαιώνει την υπεροχή της γαλλικής haute cuisine με τους σεφ Anne-Sophie Pic και τον François Rouquette να δημιουργούν ένα εκλεπτυσμένο fusion μενού. Από καπνιστή γλώσσα σε ρολό και ραβιόλια με κατσικίσιο τυρί, μέχρι φιλέτο βοδινού αρωματισμένο με καφέ, κάθε πιάτο σερβίρεται σε πορσελάνες υψηλής αισθητικής και συνοδεύεται από παλαιωμένα κρασιά. Οι επιβάτες επιλέγουν à la carte πριν την πτήση, διασφαλίζοντας πλήρη εξατομίκευση.
Lufthansa
Η πρόσφατα ανανεωμένη πρώτη θέση της Lufthansa αποτυπώνει την κλασική ευρωπαϊκή κουζίνα με σύγχρονη προσέγγιση και γερμανικές πινελιές: χήνα με κόκκινο λάχανο, ριζότο με κανθαρέλες και λαβράκι με βουτυράτη σάλτσα beurre blanc. Η εμπειρία ολοκληρώνεται με παραδοσιακά γερμανικά ψωμιά, κρέμα Βαυαρίας και κέικ Μέλανα Δρυμού. Η εταιρεία δεν επιδιώκει τον εντυπωσιασμό, αλλά παρέχει σταθερά υψηλή ποιότητα που εκτιμάται από όσους αγαπούν τις καθαρές, ευρωπαϊκές γεύσεις.
Emirates
Η Emirates συνεχίζει να θεωρείται σημείο αναφοράς στην πρώτη θέση, προσφέροντας ένα εντυπωσιακό μενού, με επιλογές όπως μοσχάρι Wagyu, αραβικούς μεζέδες και κοτόπουλο Biryani. Τα σερβίτσια Royal Doulton και τα μαχαιροπίρουνα Robert Welch αναβαθμίζουν την εμπειρία, ενώ οι παλαιωμένες σαμπάνιες και τα premium κρασιά συμπληρώνουν την εμπειρία. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνεται και στις βίγκαν επιλογές, με πιάτα όπως τάρτα κολοκυθιού και ινδικό πιλάφι με jackfruit.
Cathay Pacific
Η πρώτη θέση της Cathay Pacific ξεχωρίζει με αυθεντικές γεύσεις του Χονγκ Κονγκ, οι οποίες συχνά παρασκευάζονται ακόμη και επιτόπου: noodles, ρύζι στον ατμό ή αυγά στις προτιμήσεις του επιβάτη. Το μενού περιλαμβάνει χοιρινό Hakka με πίκλες, γαρίδες με κάρυ αλλά και επιλογές από την δυτική κουζίνα για μεγαλύτερη ευελιξία. Τα επιδόρπια και τα τσάγια προέρχονται από τις τοπικές παραδόσεις της Κίνας, ενώ στο lounge The Pier στο Χονγκ Κονγκ οι επιβάτες απολαμβάνουν αντίστοιχη fine dining εμπειρία πριν από την πτήση.
Εξωτερική φωτογραφία: emirates.com