Mια νέα τάση στον τουρισμό στην οποία πρωταγωνιστεί, συνήθως, η γενιά των Gen Z με foodie διαθέσεις.

Η άνοδος του Bakery tourism οφείλεται στους επονομαζόμενους “προσκυνητές των αρτοποιείων”. Είναι εκείνοι που θα διανύσουν τεράστιες αποστάσεις για να ανακαλύψουν ένα μαλακό ψωμάκι μπριός, γεμιστό με κρέμα πατισιέ και μούρα. Θα μαζέψουν χρήματα για να καταφέρουν να δοκιμάσουν τα περίφημα Scones του ξενοδοχείου The Savoy στο Λονδίνο, μαζί με ένα απογευματινό τσάι ή θα ταξιδέψουν 4 και 5 ώρες με το αυτοκίνητο, σε κάποιο χωριό που έμαθαν ότι οι φούρνοι του κάνουν τα καλύτερα μαλακά μπισκότα αμυγδάλου. Η επαγγελματίας ποδηλάτης Maddy Nutt συχνά σχεδιάζει διαδρομές μεγάλων αποστάσεων με γνώμονα ένα κρουασάν ή ένα pain au chocolat.

Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
Η επαγγελματίας ποδηλάτης Maddy Nutt συχνά σχεδιάζει διαδρομές μεγάλων αποστάσεων με γνώμονα ένα κρουασάν. Photo: @maddy_nutty/Instagram

Αυτές οι ομάδες, οι ανεξάρτητοι ταξιδευτές των αρτοποιείων, προτιμούν να κάνουν έστω και μια εκδρομή σε διπλανή πόλη για να δοκιμάσουν ένα φούρνο που διάβασαν ότι έχει τέλειες χειροποίητες πίτες, αντί να βγουν το βράδυ για ένα ποτό ή μια μπύρα.

Αρτοποιία, μια μεγάλη βιομηχανία τροφίμων
Στην Αγγλία η αγορά της αρτοποιίας έχει φτάσει να είναι μία από τις μεγαλύτερες στη βιομηχανία τροφίμων αξίας 5,74 δισεκατομμυρίων λιρών, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Αρτοποιών. Και δεν είναι τυχαίο ότι στη χώρα ανθεί αυτό το νέο είδος τουρισμού, σε σημείο που τα περιοδικά συχνά συνθέτουν ομάδες επιθεωρητών που επισκέπτονται αρτοποιεία με σκοπό την αξιολόγησή τους.

Αλλά και στην Κορέα, υπάρχει μια λέξη για την τάση: το «bbangjisullae», μια παραλλαγή του «bbang» που σημαίνει «ψωμί» και του «seongjisullae» που σημαίνει «προσκύνημα». Οι Κορεάτες, όπως φαίνεται, είναι όλο και πιο έτοιμοι να ταξιδέψουν για να δοκιμάσουν τα καλύτερα αρτοποιεία της χώρας. Κάποιοι παίρνουν νυχτερινά τρένα από φόβο μήπως χάσουν την περιορισμένη προσφορά του πρωινού. Στο Παρίσι σχηματίζονται ουρές έξω από τους φούρνους που συνήθως ανοίγουν νωρίς το πρωί. Ομάδες τουριστών θέλουν να δοκιμάσουν βουτυρένιες madeleines, κρουασάν, φρέσκο ψωμί και σφολιάτες γεμιστές με κρέμα.

Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
Φρέσκιες μπαγκέτες από τον φούρνο Pain Pain στο Παρίσι. Photo: pain-pain.fr
Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
La Panetteria, o φούρνος που φέρνει γεύσεις της Ιταλίας στο Άμστερνταμ. Photo: @lapanetteria_amsterdam/Instagram

Γευστικά crash test στα social media
Στο Tik Tok πολύ συχνά, αλλά κάποιες φορές και στο Instagram, τουρίστες από όλο τον κόσμο κάνουν γευστικό crash-test δοκιμάζοντας στην Ελλάδα σπανακόπιτες ή μπουγάτσες από διαφορετικούς φούρνους βαθμολογώντας τα σαν επίδοξοι γευσιγνώστες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στο Παρίσι με τους τουρίστες να αναζητούν το τέλειο κρουασάν και σαν κρυφοί επιθεωρητές, δοκιμάζουν και βαθμολογούν δεκάδες αντίστοιχα καταστήματα.
Το ίδιο και στην Αυστρία με τα στρούντελ, τα μαριτότσι (μπριός με κρέμα σαντιγί) στη Ρώμη ή τα κανόλι στη Σικελία. Ουρές σχηματίζονται έξω από τον διάσημο φούρνο Red Jane Bakery στα Χανιά με την loft αισθητική που ανοίγει στις 7:30 το πρωί για να εξυπηρετήσει τις δεκάδες επισκεπτών.

Είναι αλήθεια ότι η γνωριμία με έναν προορισμό μερικές φορές γίνεται καλύτερα μέσα από τις γεύσεις που προτείνει. Η γνωριμία με την γαστρονομική κουλτούρα μιας τοποθεσίας μπορεί να σας πει τόσα πολλά για την περιοχή, την κληρονομιά, την ιστορία και την κοινότητά της. Με την άνοδο του τουρισμού αρτοποιίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται ότι οι τουρίστες ενδιαφέρονται για χειροποίητες λιχουδιές που τους βοηθούν να ανακαλύψουν πολύ περισσότερα για τον πολιτισμό μέσα από τις γεύσεις και τις ιδιαιτερότητές τους, ακόμα και από τις πολύωρες επισκέψεις σε τοπικά αξιοθέατα.

Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
Espresso hazelnuts croissant, από τον διάσημο φούρνο Red Jane Bakery στα Χανιά. Photo: @redjaneproject/Instagram
Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
Cruffin, δηλαδή croissant και muffin, στο Monokeros Bakery στο Παγκράτι. Photo: @monokerosbakery/Instagram
Οι προσκυνητές των αρτοποιείων: Ταξίδι με προορισμό το ζεστό ψωμί και το τέλειο κρουασάν
Maritozzi, από το blog της συγγραφέως ιταλικής κουζίνας Marcella Cantatore. Photo: marcellinaincucina.com

Πέρα από αυτό όμως, υπάρχει και μια παγκόσμια τάση ανταλλαγής γεύσεων, με αποτέλεσμα να ανοίγουν ιταλικοί φούρνοι στο Άμστερνταμ, να δημιουργούνται μικρά μαγαζιά με ελληνικές πίτες σε πολλά σημεία της Αμερικής ή να βρίσκουμε Pasteis de Nata, το μικρό Πορτογαλικό γλυκό σε διάφορα σημεία της Αθήνας.

Σε μια εποχή που μεγάλη μερίδα κόσμου αντιδράει αρνητικά και μόνο στο άκουσμα της λέξης γλουτένη, μια άλλη κοινωνική ομάδα, είναι διατεθειμένη να ταξιδέψει παντού για να τη δοκιμάσει σε όλες της τις μορφές. Είναι αποφασισμένη συχνά να μην κάτσει για φαγητό σε κάποιο κλασσικό εστιατόριο, αλλά να δοκιμάσει όσους περισσότερους φούρνους θα αντέξει, δημιουργώντας παράλληλα περιεχόμενο στα μέσα μαζικής δικτύωσης προς τέρψη των ακολούθων της. Και είναι πραγματικά πολυπληθές αυτό το κοινό των τουριστών καθώς αντίστοιχα βαθμολογούν και το street Food της πόλης που επισκέπτονται, για παράδειγμα το σουβλάκι στη χώρας μας.