Ενα από τα πιο παλιά και όμορφα έθιμα της άνοιξης, παραδοσιακά φτιάχνεται από λουλούδια που βρίσκουμε κατά την εξόρμησή μας στη φύση.

Πρόγονος του στεφανιού που φτιάχνουμε τον Μάιο, θεωρείται το μαγιάτικο κλαδί, δηλαδή ένας απλός, πράσινος βλαστός από καρποφόρα δένδρα. Συχνά συνοδευόταν από ένα κρεμμύδι ή σκόρδο για προστασία από το μάτι. Εκείνος που το είχε στο σπίτι του, υποστήριζαν, θα απολάμβανε τύχη και  ευημερία. Με το πέρασμα των χρόνων το στεφάνι εμπλουτίστηκε με άνθη και καρπούς. Το μάζεμα των λουλουδιών για το πρωτομαγιάτικο στεφάνι, ενισχύει τη σχέση μας με τη φύση ενώ η χαρά που παίρνουμε από όλη αυτή τη διαδικασία είναι ανεκτίμητη. Οπως κάθε κατασκευή έχει και αυτή τα μυστικά της. Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για σίγουρη επιτυχία.

Πώς θα φτιάξετε εύκολα το μαγιάτικο στεφάνι
Photo: Unsplash

Προμηθευτείτε τα σωστά εργαλεία 
Η σωστή προετοιμασία, λένε, είναι το ήμισυ του παντός και δεν έχουν άδικο. Τα εργαλεία που θα χρειαστείτε μπορεί να είναι απλά, είναι όμως απαραίτητα:
• Ενα κουβάρι σπάγγο φυσικού ή πράσινου χρώματος ή σύρμα ανθοκομίας πράσινο.
• Ενα μικρό κλαδευτήρι. 
• Ενα ψαλίδι. 
• Αν έχετε κάνει πρόσφατα μανικιούρ,  ένα ζευγάρι προστατευτικά γάντια θα σας φανεί χρήσιμο.
• Αν επιθυμείτε να φτιάξετε το γνήσιο μαγιάτικο στεφάνι θα χρειαστείτε ευλύγιστα κλαδιά, όπως είναι οι κληματόβεργες ή κλαδιά από μουριές.

Πώς θα φτιάξετε εύκολα το μαγιάτικο στεφάνι

Επιλέξτε το στυλ του στεφανιού
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουλούδια από τον κήπο ή το μπαλκόνι σας, όπως τριαντάφυλλα, γεράνια, μενεξέδες, εντυπωσιακές ορτανσίες, πολύχρωμες φρέζιες, ακόμη και γαρδένιες, αλλά και μαργαρίτες όλων των χρωμάτων που ήδη έχετε φυτέψει. Αν έχετε φυτέψει βολβούς, όπως κρόκο ή ντάλιες, είναι η καλύτερη εποχή για να κόψετε τα λουλούδια τους και να τα χρησιμοποιήσετε. Οι διακοσμητικοί καρποί και η πρασινάδα θα κάνουν το στεφάνι πιο πλούσιο, ενώ παραδοσιακά, συμβολίζουν την αφθονία στη ζωή σας. Τέλος δεν πρέπει να λείπει ένα φυτό τσουκνίδας, για να διώξει τη γρουσουζιά και την αρνητική ενέργεια από το σπίτι σας.
Για ένα πιο φυσικό και ελεύθερο στυλ, μαζέψετε λουλούδια εξοχής, όπως αγαπημένες κλασικές κίτρινες μαργαρίτες, πολύχρωμες ανεμώνες, στάχυα, σπάρτα με το υπέροχο κίτρινο χρώμα τους, μωβ κλαδιά από κουτσουπιές ή λιμόνιουμ με υπέροχα χάρτινα άνθη, εντυπωσιακές ίριδες, παπαρούνες, κίτρινο απήγανο,  άσπρο χαμομήλι, μωβ ή κίτρινο λούπινο. Τα ανθισμένα βότανα προσδίδουν στο στεφάνι σας ένα ευωδιαστό αποτέλεσμα που διαρκεί. Oσο περισσότερα τόσο καλύτερα.
Extra tip 1: Αν θέλετε να διατηρήσετε το στεφάνι σας όλο τον χρόνο μέχρι τον επόμενο Μάη εμπιστευτείτε το λιμόνιουμ, την ορτανσία και τις λεβάντες.
Extra tip 2: Λάβετε υπόψη σας ότι χρειάζεται να μαζέψετε περισσότερα λουλούδια, απ’ ό,τι φαντάζεστε, γιατί θα μπουν πολύ πυκνά.

Διαλέξτε μια εύκαμπτη βάση
Εφόσον μαζέψατε τα λουλούδια θα χρειαστείτε μία βάση για να τα στερεώσετε και να σχηματίσετε το στεφάνι. Τη βάση του στεφανιού τη φτιάχνουμε πλέκοντας 3-4 ευλύγιστα κλαδιά από κληματαριά, λυγαριά, κλαδιά κισσού ή μουριάς και δένοντάς τα στην άκρη με σκοινί ή λεπτό σύρμα. Εχετε υπόψη σας ότι το στεφάνι σας τελικά θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη βάση σας.
Στα ανθοπωλεία μπορείτε να βρείτε ειδική βάση φελιζόλ-σφουγγάρι με ενσωματωμένο δοχείο νερού, πάνω στο οποίο θα “καρφώσετε” τα λουλούδια για να διατηρηθούν όπως ακριβώς και εάν τα είχατε τοποθετήσει σε βάζο με νερό. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σκελετό του ανθοπωλείου που έχετε κρατήσει από άλλες χρονιές.

Πώς θα φτιάξετε εύκολα το μαγιάτικο στεφάνι

Αρχίστε και τελειώστε τη σύνθεση σωστά
Αρχικά  κόψτε  τα κοτσάνια των λουλουδιών σε μήκος 10 περίπου εκατοστών. Με τα μικρότερα λουλούδια φτιάξτε μπουκετάκια δεμένα με σπάγκο. Τα μεγαλύτερα λουλούδια μπορείτε  να τα βάλετε μόνα τους. Αν κάθε μπουκετάκι είναι ομοιογενές (από το ίδιο λουλούδι) το στεφάνι θα γίνει πιο στυλιζαρισμένο. Αν τα λουλούδια είναι ανακατεμένα ελεύθερα, το αποτέλεσμα θα είναι πιο φυσικό. Στη συνέχεια δένετε 4-5 ματσάκια μαζί πάνω στον σκελετό, με τα κοτσάνια παράλληλα με το σώμα του  και προσέχοντας όλα να κοιτούν προς την ίδια κατεύθυνση.
Eχετε υπόψη σας ότι τα αγριολούλουδα αντέχουν λιγότερο από τα ήμερα και τα μικρά λουλούδια λιγότερο από τα μεγάλα. Εκμεταλλευτείτε την γιορτή της άνοιξης και της φύσης και δημιουργήστε το δικό σας μοναδικό λουλουδάτο στεφάνι. Βάλτε το στην πόρτα του σπιτιού σας και υποδεχτείτε τη δύναμη της φύσης στο σπίτι σας.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου / Instagram:@mariannarappou
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image