Εξι συμβουλές ειδικών για να προσαρμοστούμε ευκολότερα στη νέα ώρα και να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη φωτός του χειμώνα – είτε είμαστε πρωινοί είτε βραδινοί τύποι.

Με τη λήξη της θερινής ώρας και τη μεταφορά των δεικτών του ρολογιού μία ώρα πίσω, ο ήλιος κατρακυλά στον ορίζοντα όλο και νωρίτερα. Βγαίνουμε από το γραφείο και είναι νύχτα. Κάνουμε ένα power nap στον καναπέ και όταν ξυπνάμε είναι πίσσα σκοτάδι. Βέβαια έχουμε κερδίσει μία ώρα ύπνου και άφθονο φως το πρωί, όμως αυτά τα οφέλη δεν αρκούν για εξισορροπήσουν τη μελαγχολία που μας κυκλώνει μόλις δύσει ο ήλιος. Τα winter blues καραδοκούν. Ευτυχώς, το βιολογικό ρολόι μας, γνωστό και ως κιρκάδιος ρυθμός, όχι μόνο προσαρμόζεται πιο εύκολα στη χειμερινή ώρα, αλλά φαίνεται να την προτιμά κιόλας από τη θερινή.

Πώς να προσαρμοστείτε στο σκοτάδι του χειμώνα

Μένουμε ξύπνιοι
Οσοι είμαστε πρωινοί τύποι, διαπιστώνουμε ότι μόλις αλλάζει η ώρα χασμουριόμαστε από τις εννέα. Οι sleep experts συμβουλεύουν να προσπαθήσουμε να μείνουμε ξύπνιοι λίγο ακόμα. Χορός, γιόγκα, πιλάτες, οποιαδήποτε άσκηση μεταξύ 7 μ.μ. και 10 μ.μ. μας αναζωογονεί και μας εμποδίζει από το να κοιμηθούμε με τις κότες. Αν δεν έχουμε τη δυνατότητα να ασκηθούμε εκτός σπιτιού εκείνες τις ώρες, εφαρμογές όπως το Glo, ένα δημοφιλές app γιόγκα με συνδρομή, μας ενθαρρύνουν να γυμναστούμε στο σαλόνι μας.

Εκμεταλλευόμαστε τον ήλιο
Δεν αφήνουμε ούτε ακτίνα να πάει χαμένη, ειδικά αν υποφέρουμε διαρκώς από υπνηλία. Ο καθηγητής νευροεπιστήμης Dr. Joseph Takahashi στο Southwestern Medical Center του Πανεπιστημίου του Τέξας, μιλώντας στο Wirecutter, συμβουλεύει όσους πάσχουν από υπνηλία να εκτεθούν στο φως όσο το δυνατόν περισσότερο. Επισημαίνει επίσης, να εκμεταλλευτούμε το απογευματινό φως: μια βόλτα μισής ώρας πριν τη δύση του ηλίου θα παρατείνει τη ζωντάνια και την ενέργεια, καθυστερώντας τη νύστα.

Ξεκινάμε μια νέα ρουτίνα ύπνου
Αν ζηλεύουμε εκείνους που ξυπνούν πολύ πρωί και είναι πάντα ευδιάθετοι και γεμάτοι ενέργεια, μπορούμε να επωφεληθούμε από την αλλαγή ώρας για να αναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τον ύπνο. Kαθώς η νέα ώρα μας οδηγεί νωρίτερα στο κρεβάτι, τώρα είναι ιδανική στιγμή για resolutions τύπου «θα κοιμάμαι νωρίτερα».
Οπως επισημαίνει και η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Dr. Rebecca Robins: «Θα ήταν υπέροχο αν μπορούσαμε απλώς να απενεργοποιήσουμε τον εγκέφαλό μας σαν διακόπτη φωτός, αλλά δεν γίνεται». Συμβουλεύει, λοιπόν, να αρχίσουμε να ακολουθούμε μια απλή ρουτίνα πριν τον ύπνο: ένα ζεστό ρόφημα, ένα -όχι και τόσο συναρπαστικό- βιβλίο και υπενθυμίζει: «Ακόμα κι αν πάρουμε όλη την μελατονίνη του κόσμου, η χρήση του κινητού λίγο πριν τον ύπνο θα σαμποτάρει τη διαδικασία».

Αποδεχόμαστε το σκοτάδι, καλωσορίζουμε τον χειμώνα
Στην προσπάθειά μας να νικήσουμε τα winter blues και να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί και αποτελεσματικοί, θεσπίζουμε κανόνες. Αν η εφαρμογή όλων αυτών των κανόνων ύπνου, διατροφής και άσκησης μας φαίνεται βουνό, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να χαλαρώσουμε και να αποδεχτούμε τον χειμώνα που θα έρθει. Mε μια αφράτη μάλλινη κουβέρτα, ένα κερί με άρωμα gingerbread κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι.

Ακολουθούμε το ρολόι
Καθώς σκοτεινιάζει πιο γρήγορα, πεινάμε και νυστάζουμε νωρίτερα. Αν δεν θέλουμε να διαταράξουμε το πρόγραμμά μας, διατηρούμε τις συνηθισμένες ώρες φαγητού, αποφεύγουμε την καφείνη αργά το απόγευμα και μένουμε πιστοί στη ρουτίνα ύπνου. Σε περίπτωση που το πρωινό φως μας ξυπνά πολύ νωρίτερα από τη συνηθισμένη ώρα, επενδύουμε σε κουρτίνες συσκότισης ή σε μια ποιοτική μάσκα ύπνου.

Aντιγράφουμε τους Σκανδιναβούς
Σύμφωνα με τη Linda McGurk, τη Σουηδή συγγραφέα του βιβλίου “There’s No Such Thing as Bad Weather”, μπορούμε να καλλιεργήσουμε μια θετική χειμερινή νοοτροπία, ακόμα κι αν δεν έχουμε μεγαλώσει στις σκανδιναβικές χώρες. Οι Σκανδιναβοί δεν πτοούνται από τους παγωμένους, σκοτεινούς χειμώνες∙ τα παιδιά παίζουν έξω στο σκοτάδι φορώντας ανακλαστικά ρούχα, οι ενήλικες ανάβουν φωτιές στην ύπαιθρο και κάνουν ice skating, ακόμα κι αν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν. Ο Μeik Wiking, συγγραφέας και ιδρυτής του Ινστιτούτου Ερευνας της Ευτυχίας, που βρίσκεται στην Κοπεγχάγη, προτείνει δύο τρόπους για να αγαπήσουμε περισσότερο τον χειμώνα: αδιάκοπη επαφή με τη φύση και hygge -να δημιουργούμε μια ζεστή ατμόσφαιρα και να την απολαμβάνουμε με την οικογένεια και τους φίλους μας.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image