Η θεραπεία υψηλού αντίκτυπου, φαίνεται να αυξάνει τη δημοτικότητά της ανάμεσα στα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στους γάμους τους και έχουν απογοητευτεί από τις κλασσικές θεραπείες.

Μπορεί να σώσουμε μια σχέση ετών, μέσα σε μια μέρα; Στον τομέα της συμβουλευτικής σχέσεων, η παραδοσιακή θεραπεία ζευγαριών αποτελεί εδώ και πολύ καιρό την καθιερωμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση συζυγικών προβλημάτων. Ωστόσο, μια νέα τάση αναδύεται: η εντατική θεραπεία ζευγαριών. Με υποσχέσεις για τη διάσωση γάμων σε μόλις μια μέρα, αυτή η θεραπεία κερδίζει έδαφος μεταξύ των ζευγαριών που αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στις σχέσεις τους.

Πώς να σώσετε το γάμο σας σε μια μέρα – Θεραπεία express για ζευγάρια

Η παραδοσιακή θεραπεία ζευγαριών
Η παραδοσιακή αυτή θεραπεία περιλαμβάνει συνήθως εβδομαδιαίες συνεδρίες που διαρκούν περίπου 50 λεπτά η καθεμία. Τα ζευγάρια συναντώνται με έναν θεραπευτή κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών ή ακόμη και ετών για να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα στη σχέση τους. Ενώ αυτή η προσέγγιση μπορεί να είναι ευεργετική για πολλά ζευγάρια, μπορεί τελικά να μην είναι πάντα αποτελεσματική για όσους αντιμετωπίζουν πιο σύνθετα ή βαθιά ριζωμένα προβλήματα.

Αντιθέτως, στην τακτική θεραπεία ζευγαριών, η πρόοδος μπορεί να είναι αργή και οι συνεδρίες μπορεί να μην παρέχουν αρκετό χρόνο για να εμβαθύνουν σε βαθιά θέματα που υποβόσκουν. Επιπλέον, τα ζευγάρια μπορεί να δυσκολεύονται να διατηρήσουν τη δυναμική τους μεταξύ των συνεδριών, οδηγώντας πολλές φορές σε απογοήτευση και στασιμότητα στη θεραπευτική διαδικασία. Όλα αυτά φαίνονται να αλλάζουν όμως, σύμφωνα με πολλά ζευγάρια και ειδικούς που προτείνουν ένα νέο μοντέλο θεραπείας: την εντατική θεραπεία ζευγαριών.

Η διαφορά με την εντατική θεραπεία
Η εντατική θεραπεία υιοθετεί μια διαφορετική προσέγγιση, συμπυκνώνοντας μήνες θεραπείας σε μια μικρή χρονική περίοδο. Αντί λοιπόν για εβδομαδιαίες συναντήσεις, τα ζευγάρια συμμετέχουν σε εκτεταμένες συνεδρίες που μπορεί να διαρκέσουν από μια ολόκληρη ημέρα έως ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο. Αυτές οι συνεδρίες συχνά κατανέμονται σε διάστημα λίγων ημερών ή εβδομάδων, επιτρέποντας την εντατική εργασία σε θέματα σχέσεων.

Μία από τις βασικές διαφορές της εντατικής θεραπείας μάλιστα είναι το επίπεδο εστίασης και έντασης. Με μεγαλύτερες συνεδρίες, τα ζευγάρια έχουν την ευκαιρία να διερευνήσουν τις ανησυχίες τους σε μεγαλύτερο βάθος και να αντιμετωπίσουν τα υποκείμενα ζητήματα πιο ολοκληρωμένα. Σκεφτείτε το σαν να περνάτε δυο ολόκληρες ημέρες μιλώντας για αυτό που σας προβληματίζει, πάντα υπό την επίβλεψη ενός ειδικού που σας κατευθύνει ώστε να φτάσετε γρηγορότερα στην πηγή του ζητήματος και να το λύσετε. Αυτή η εντατική προσέγγιση μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερες ανακαλύψεις και σημαντικότερη πρόοδο σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Ο μεγάλος αντίκτυπος της εντατικής θεραπείας
Οι υποστηρικτές της εντατικής θεραπείας ζευγαριών εξηγούν ότι ο χαρακτήρας της υψηλής επίδρασης την καθιστά πιο αποτελεσματική από την παραδοσιακή συμβουλευτική για ορισμένα ζευγάρια. Αφιερώνοντας πιο εστιασμένα χρόνο και ενέργεια στη θεραπευτική διαδικασία, τα ζευγάρια είναι σε θέση να σημειώσουν ταχεία πρόοδο και να βιώσουν απτές βελτιώσεις στη σχέση τους.
Επιπλέον, η εντατική θεραπεία χρησιμοποιεί συχνά καινοτόμες τεχνικές και παρεμβάσεις προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ζευγαριού. Αυτή η εξατομικευμένη προσέγγιση επιτρέπει στους θεραπευτές να αντιμετωπίζουν πιο αποτελεσματικά τα υποκείμενα ζητήματα και να παρέχουν στα άτομα τα πρακτικά εργαλεία για τη βελτίωση της επικοινωνίας, την επίλυση των συγκρούσεων και την ανοικοδόμηση της εμπιστοσύνης.

Κόστος και εκτιμήσεις
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η εντατική θεραπεία ζευγαριών μπορεί να είναι δαπανηρή, τόσο από άποψη οικονομικής επένδυσης όσο και από άποψη δέσμευσης χρόνου. Ωστόσο, πολλά ζευγάρια τη θεωρούν ως μια αξιόλογη επένδυση στη σχέση τους και τη μελλοντική τους ευτυχία. Επιπλέον, ορισμένοι θεραπευτές προσφέρουν πλάνα αποπληρωμής για να κάνουν την εντατική θεραπεία πιο προσιτή σε ένα ευρύτερο φάσμα ζευγαριών. Βέβαια, το αν εν τέλει τα ζευγάρια θα επιλέξουν την παραδοσιακή ή την εντατική θεραπεία εξαρτάται από τις συνθήκες και προτιμήσεις τους. Ενώ η παραδοσιακή θεραπεία μπορεί να είναι επαρκής για ορισμένους, άλλοι μπορεί να ωφεληθούν σημαντικά από την εστιασμένη, πιο γρήγορη προσέγγιση της εντατικής θεραπείας ζευγαριών.
Είτε επιλέξετε την παραδοσιακή μέθοδο, είτε επιλέξετε την πιο απλή, να θυμάστε ότι το σημαντικό είναι να δείξετε και στις δυο την ίδια θέληση για επίλυση των προβλημάτων με τον σύντροφό σας. Αυτό είναι το βασικό προαπαιτούμενο για κάθε είδους και κάθε μορφή θεραπείας.

Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image