Η Mar-Bella Collection επιστρέφει το καλοκαίρι του 2026 με την έκτη έκδοση του Greek Chefs Abroad.
H σειρά γαστρονομικών βραδιών Greek Chefs Abroad έχει γίνει ένα από τα πιο αξιόπιστα βαρόμετρα της ελληνικής κουζίνας όπως αυτή εξελίσσεται εκτός συνόρων. Φέτος ο θεματικός άξονας λέγεται «Από την Παράδοση στο Τραπέζι», κάτι που ακούγεται σχεδόν αυτονόητο, αλλά δεν είναι.
Οι τέσσερις σεφ που καλούνται στα εστιατόρια Nido, Avali και Elix στην Κέρκυρα και την Πάργα έχουν πολύ διαφορετικές ιστορίες. Αυτό που μοιράζονται είναι κάτι πιο ουσιαστικό: ξέρουν από πού ξεκίνησαν.
Από τη Στοκχόλμη στο Marylebone
Στις 13 Ιουνίου ανοίγει η Κατερίνα Μηλάκη, που εκπροσωπεί τη νέα γενιά του Evi Evane, του παριζιάνικου εστιατορίου που ίδρυσαν η μητέρα της Μαρία Νικολάου και η θεία της Ντίνα Νικολάου και που έχει καθιερωθεί εδώ και χρόνια ως ένα από τα σημεία αναφοράς της ελληνικής κουζίνας στη γαλλική πρωτεύουσα. Η Μηλάκη δεν ήρθε στο φαγητό από την κουζίνα αλλά από τη διοίκηση. Σπούδασε στο Université Paris Dauphine και πέρασε από κορυφαία luxury brands πριν ενταχθεί στην οικογενειακή επιχείρηση το 2020. Αυτή η διαδρομή διαβάζεται στον τρόπο που σκέφτεται το brand και το sourcing, όχι μόνο τη συνταγή.
Στις 20 Ιουνίου έρχεται ο Κώστας Παπαθανασίου, με βιογραφικό που διαβάζεται σαν κατάλογος των πιο απαιτητικών κουζινών της τελευταίας εικοσαετίας: Heston Blumenthal, Brett Graham, Bjorn Frantzén στο τριάστερο Frantzén της Στοκχόλμης. Σήμερα είναι Culinary Director στο Lita, το εστιατόριο με αστέρι Michelin στο Marylebone του Λονδίνου. Δηλώνει εμπνευσμένος από το ελληνικό οικογενειακό τραπέζι και αυτό δεν εντάσσεται στο marketing. Με τόσες τεχνικές επιρροές στο ενεργητικό του, η επιλογή της απλότητας είναι συνειδητή στάση.
Νορβηγική αισθητική, ελληνική πρώτη ύλη
Στις 17 Ιουλίου, στο Elix, παρουσιάζεται ο Παναγιώτης Λενάκης, ίσως η πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση της φετινής σειράς. Ζει και εργάζεται χρόνια στη Νορβηγία, έχει περάσει από τα Michelin-starred Maaemo και Kontrast στο Όσλο, και έχει χτίσει το δικό του bespoke home dining concept, το Noêma. Η νορβηγική φιλοσοφία, εποχικότητα, βιωσιμότητα και σεβασμός στην πρώτη ύλη, έχει εγγραφεί βαθιά στον τρόπο που μαγειρεύει. Ταυτόχρονα, η ελληνική του ταυτότητα δεν έχει χάσει τον χαρακτήρα της. Το αποτέλεσμα είναι μια κουζίνα που δεν προσπαθεί να αποφασίσει τι είναι και αυτό είναι συνήθως καλό σημάδι.
Η σειρά κλείνει στις 25 Ιουλίου με τον Νίκο Ρούσσο, Chef Patron των OPSO και KIMA στο Λονδίνο και άνθρωπο με δύο αστέρια Michelin στο ενεργητικό του από τα χρόνια του Funky Gourmet. Έχει σπουδάσει διοίκηση επιχειρήσεων, ενώ έχει εκπαιδευτεί στο Institute of Culinary Education της Νέας Υόρκης, και συγκαταλέγεται στους 300 κορυφαίους σεφ παγκοσμίως. Έχει γράψει και βιβλίο, το OPSO: A Modern Greek Cookbook. Μπορεί να φαίνεται σαν η πιο «safe» επιλογή για φινάλε, αλλά ο Ρούσσος ξέρει να μιλάει στο κοινό χωρίς να το υποτιμά.
Παράλληλα με τις γαστρονομικές βραδιές, το πρόγραμμα περιλαμβάνει εργαστήρια, γευσιγνωσίες τοπικών προϊόντων και πολιτιστικές εκδηλώσεις που επεκτείνουν τη συζήτηση πέρα από το πιάτο.
Eισαγωγική φωτογραφία: Elix by Mar-Bella Collection
www.marbella.gr