Το “cozy cardio” είναι μια νέα τάση γυμναστικής με ασκήσεις χαμηλής έντασης.

Η τάση ξεκίνησε από την TikToker Hope Zuckerbrow η οποία εισήγαγε την ιδέα με ένα βίντεο όπου περιέγραφε την πρωινή της ρουτίνα: «Γεμίστε ένα μπουκάλι νερό, φτιάξτε τον καφέ σας και ανάψτε ένα κερί. Το cozy cardio έχει να κάνει τόσο με τη δημιουργία ατμόσφαιρας όσο και με το πραγματικό cardio.» Στη συνέχεια του video η Zuckerbrow κάνει διάδρομο βλέποντας την αγαπημένη της σειρά για τα επόμενα 40 λεπτά. «Έφτασα από το νούμερο 16 στο 12 -άρα λειτουργεί», είπε στην “The New York Post” η Zuckerbrow. «Κάνω cozy cardio με συνέπεια πέντε ημέρες την εβδομάδα τους τελευταίους πέντε μήνες. Πάντα με τρόμαζε η ιδέα να πηγαίνω στο γυμναστήριο. Ήθελα να χάσω τα περιττά κιλά με τρόπο που να αρέσει σε μένα, και όχι σαν τιμωρία» συνεχίζει, «Πιστεύω ότι το cozy cardio έχει βελτιώσει την σχέση μου με το σώμα μου και την γυμναστική».

Τι είναι το Cosy Cardio – Η γυμναστική για όσους βαριούνται το γυμναστήριο
H TikToker Hope Zuckerbrow / Photo: Instagram@hope_zuckerbrow

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι η συγκεκριμένη ρουτίνα γυμναστικής έχει ήδη γίνει viral, με περίπου 1,7 εκατομμύρια προβολές κάτω από το hashtag της δημιουργού, δεδομένου ότι οι περισσότεροι από εμάς πιθανότατα θα προτιμούσαν μια πιο χαλαρή προσέγγιση στην άσκηση.

Οι προπονήσεις χαμηλής έντασης, όπως το περπάτημα ή η χρήση σταθερού ποδηλάτου, δεν είναι κάτι καινούργιο. Ωστόσο, η γοητεία του cozy cardio φαίνεται να είναι ότι περισσότερο προωθεί την άσκηση ως κάτι ευχάριστο, παρά ως άλλη μία υποχρέωση που οι περισσότεροι θέλουμε να αποφύγουμε.

Μπορεί το cozy cardio να βελτιώσει πραγματικά τα επίπεδα φυσικής κατάστασης ή είναι απλώς μια άλλη ασήμαντη τάση άσκησης; Σύμφωνα με τον fitness trainer Γιώργο Τσουπάκη, η απάντηση εξαρτάται από 3 πολύ βασικούς παράγοντες: Την ένταση, τη συχνότητα και το επίπεδο του ασκούμενου. «Για παράδειγμα ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει αθληθεί ποτέ, ακόμα και με αυτό το πολύ χαμηλής έντασης πρόγραμμα, μπορεί να βελτιώσει τη φυσική του κατάσταση έως έναν ικανοποιητικό βαθμό. Ένας ασκούμενος ο οποίος είναι είτε σε μέτριο επίπεδο είτε προχωρημένο, αυτού του είδους η γυμναστική ενδέχεται να του κάνει μια πολύ ήπια συντήρηση για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά και να τον “πάει πίσω” αν ο στόχος του είναι η καύση λίπους και η αύξηση μυικής μάζας.».

Θυμίζει ένα πρόγραμμα που δεν προσφέρει τίποτα ή σε ανθρώπους με καλή φυσική κατάσταση θα μπορούσε να προσφέρει μία έξτρα προπόνηση που να θυμίζει περισσότερο αποθεραπεία; «Όταν αθλούμαστε υπάρχει πάντα μια κόκκινη γραμμή, η οποία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο» απαντάει ο κ. Τσουπάκης. «Άλλη κόκκινη γραμμή έχει ο Μίλτος Τεντόγλου που πηδάει τα 8,5 μέτρα με ένα άλμα και άλλη κάποιος ο οποίος επί πολλά έτη ήταν ανενεργός από την άσκηση. Σκοπός ενός προγράμματος και ενός επαγγελματία είναι να κατευθύνει τον ασκούμενο να δουλέψει στην «κίτρινη» γραμμή με όσο μεγαλύτερη συνέπεια και ασφάλεια γίνεται».

Τι είναι το Cosy Cardio – Η γυμναστική για όσους βαριούνται το γυμναστήριο

Αυτά τα επίπεδα έντασης βοηθούν στο στρες;
Ευτυχώς η απάντηση είναι θετική. «Οποιαδήποτε μορφή άσκησης μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του στρες κι αυτό γιατί με την άσκηση απελευθερώνουμε ορμόνες που βοηθάνε στο αίσθημα της χαράς, της πνευματικής οξυδέρκειας και ευεξίας. Οπότε το Cozy Cardio γιατί όχι;» εξηγεί ο ειδικός.
Το cozy cardio μπορεί να γίνει το μέσο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκτήσουν ξανά τη συνήθεια της σωματικής δραστηριότητας; Η ενσωμάτωση στοιχείων άνεσης και ψυχαγωγίας μπορεί ενδεχομένως να κάνει την εμπειρία πιο ελκυστική και να συμμετέχουν σ’ αυτό περισσότεροι άνθρωποι που θα έμεναν στον καναπέ τους. «Αν το Cozy Cardio είναι η τελευταία προσπάθεια ώστε να παρακινήσουμε και τους τελευταίους δύσπιστους να σηκωθούν από την καρέκλα και τον καναπέ και να αθληθούν…τότε καλώς το δεχτήκαμε», προσθέτει.

Αν ο στόχος κάποιου είναι να προσθέσει περισσότερη κίνηση στη μέρα του, να διαχειριστεί το στρες ή να βελτιώσει σταδιακά τη φυσική του κατάσταση, τότε το cozy cardio μπορεί να είναι μια πρώτη εξαιρετική προσθήκη στην εβδομαδιαία ρουτίνα του. Ωστόσο, για να δει κάποιος πιο σημαντικές βελτιώσεις στη δύναμη ή τη φυσική του κατάσταση, θα χρειαστεί λίγη περισσότερη δράση.
Αυτό είναι κάτι που φαίνεται να καταλαβαίνει και η ίδια η Zuckerbrow –αφού εκτός από τις cosy cardio προπονήσεις της, δημοσιεύει επίσης βίντεο με πιο έντονες συνεδρίες γυμναστικής. Η ισορροπία μοιάζει να είναι η απάντηση και σ΄ αυτό το ερώτημα. Τα βήματα είναι απλά:
Επιλέξτε την ώρα: Βρείτε μια ώρα στη μέρα σας που είναι μόνο για εσάς -ίσως όταν ο υπόλοιπος κόσμος ξυπνάει ή όταν η μέρα τελειώνει. Όταν σκοτεινιάζει είναι ιδανική ώρα για τη δημιουργία ενός οικείου, ζεστού εσωτερικού χώρου με απαλό φωτισμό και χαλαρωτικά αρώματα.
Παραμείνετε ευέλικτοι: Το cardio δεν χρειάζεται να είναι υψηλής έντασης. Επιλέξτε οποιαδήποτε άσκηση ωφελεί το σώμα σας και σας κάνει να νιώθετε άνετα. Θα μπορούσατε να οδηγήσετε ένα στατικό ποδήλατο, να χρησιμοποιήσετε ένα stepper ή ένα διάδρομο ο στόχος είναι να διατηρήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας ψηλά, ενώ παράλληλα να αισθάνεστε άνετα.
Drees code: Mπορείτε να ασκηθείτε ενώ φοράτε οτιδήποτε είναι άνετο.
Ενυδάτωση και καλή διάθεση: Το Cozy Cardio είναι τόσο χαλαρωτικό που μπορεί να σας κάνει να ξεχάσετε ότι ασκείστε. Μια συνεδρία 20 ή 30 λεπτών, μπορεί να κάψει έως και 100 θερμίδες. Εχετε πάντα ένα μπουκάλι νερό δίπλα σας και κάντε διαλείμματα για να ενυδατωθείτε.

Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι όσο ένα άτομο προκαλεί τον εαυτό του, θα συνεχίσει να βλέπει βελτιώσεις στην υγεία και τη φυσική του κατάσταση – και μάλλον δεν έχει σημασία αν αυτό είναι η άρση βαρών στο γυμναστήριο ή περπάτημα χαμηλής έντασης στον διάδρομο στο σπίτι βλέποντας αγαπημένες σειρές.
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image