Οίκοι, που φημίζονται για τα εμβληματικά ενδύματα που δημιουργούν και την την υψηλή ποιότητα, δίνουν ηχηρό «παρών» τα τελευταία χρόνια και στη βιομηχανία της εστίασης.

Εστιατόρια, cafe και bars που φέρουν ονόματα που γράφουν αμέτρητα χιλιόμετρα στις πασαρέλες, στήνονται σε μητροπόλεις ανά τον κόσμο, προσφέροντας μια ξεχωριστή εμπειρία ευ ζειν. Ραφιναρισμένα πιάτα, υψηλή αισθητική και concept ανώτερων προδιαγραφών, μεταφράζονται σε σικάτα στέκια ενός γαστρονομικού ντεφιλέ κομμένου και ραμμένου για bon vivants. Από τη Φλωρεντία και το Μιλάνο, ως το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη, ο κόσμος της μόδας αποδεικνύει ότι μιλά άπταιστα κάθε γαστρονομική διάλεκτο.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.
Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

GUCCI OSTERIA DA MASSIMO BOTTURA – ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ / Retro Chic
Το εστιατόριο του Gucci Garden, ενός εντυπωσιακού χώρου στην Piazza della Signoria δίπλα στο Palazzo Veccio, είναι σημείο αναφοράς στην πόλη των Μεδίκων και αποτέλεσμα μιας δυνατής συνεργασίας. Ο Alessandro Michele, art director του εμβληματικού ιταλικού οίκου Gucci, η μαγειρική διάνοια ονόματι Massimo Bottura και ο CEO του οίκου, Marco Bizzari, δημιούργησαν έναν χώρο με φινετσάτη αισθητική βάση. Η ιστορική τοποθεσία -σημείο έκφρασης της αναγεννησιακής κουλτούρας- και η φιλοσοφία του οίκου είναι οι σταθερές που διαμορφώνουν τον χαρακτήρα της Gucci Osteria, που έκανε αίσθηση από τον πρώτο καιρό λειτουργίας της και πρόσφατα τιμήθηκε με το πρώτο της αστέρι από τον οδηγό Michelin.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.
Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.
Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.
Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Την κουζίνα του εστιατορίου 30 θέσεων πιλοτάρει η Μεξικανή chef de cuisine Karime Lopez, επίσης δεινή λάτρης της τέχνης. Το μενού που προτείνει, είναι ένας δημιουργικός διάλογος μεταξύ του διεθνούς μαγειρικού και πολιτισμικού υπόβαθρου της ίδιας και της μπριγάδας της, με το πάθος της για τις τέχνες και τη μουσική. Αποτελεί όμως και μια διαφορετική προσέγγιση της κλασικής ιταλικής κουζίνας, που εκφράζεται με διαφορετική ματιά. Από τις επιλογές, ωστόσο, δεν λείπουν signature προτάσεις του Bottura όπως το περίφημο «Τορτελίνι», ενδεικτικό της τεχνικής παρασκευής ζυμαρικών και της αυθεντικής γεύσης των ιταλικών παιδικών χρόνων. Αυτό που κάνει όμως πραγματικό ντόρο, είναι το θρυλικό του burger με ψωμί από Cotechino και παρμεζάνα, μπιφτέκι από μοσχαρίσιο κρέας, salsa verde και μια ελαφριά σάλτσα μαγιονέζας εμπλουτισμένη με βαλσαμικό ξύδι από τη Μόντενα που σερβίρεται σε ροζ «Gucci Garden» κουτί τύπου take away. Το προσεγμένο σύνολο συμπληρώνουν οι πορσελάνες του οίκου Richard Ginori, σχεδιασμένες με το χαρακτηριστικό μοτίβο του και η κάβα κρασιών από την Τοσκάνη.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

EMPORIO ARMANI CAFFE & RISTORANTE – ΜΙΛΑΝΟ / Φινετσάτη παράδοση
Το πρόσφατα ανακαινισμένο caffè και εστιατόριο ενός από τους τιτάνες της βιομηχανίας της μόδας στη via Croce Rossa, είναι ένα από τα διαμάντια της πόλης. Αποτέλεσμα του ισχυρού δεσμού του δημιουργού του οίκου με το Μιλάνο, ο χώρος που στεγάζεται σε ιστορικό κτίριο του 1930, επανασχεδιάστηκε από μια ομάδα αρχιτεκτόνων -σταθερών συνεργατών του Giorgio Armani- και επεκτάθηκε για να αναδείξει την ποικιλία των παροχών του. Στυλιζαρισμένες λεπτομέρειες από τα 30s και μινιμαλιστικό μοντέρνο ντεκόρ με μεταλλικές και ιριδίζουσες μπλε-πράσινες αποχρώσεις σε επίπλωση και τοίχους, συνθέτουν ένα ατμοσφαιρικό περιβάλλον υψηλών προδιαγραφών.
Το ισόγειο χωρίζεται σε δύο τμήματα που συνδέονται μεν χωροταξικά, λειτουργούν όμως μεμονωμένα. Ο χώρος έχει διαμορφωθεί για να είναι επισκέψιμος όλη την ημέρα για πρωινό, κυριακάτικο brunch και δείπνο, μέχρι κοκτέιλ και απεριτίφ, συνοδεία ειδικά διαμορφωμένων μικρών πιάτων. Ο πρώτος όροφος είναι προσβάσιμος μέσω μιας εντυπωσιακής σκάλας με σκούρο πράσινο και χρυσαφί χρώμα, η οποία λειτουργεί διαχωριστικά.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Σήματα κατατεθέντα του το πολυτελές μπαρ για σαμπάνια στην υποδοχή και η κουζίνα που είναι ορατή μέσω μιας μεγάλης τζαμαρίας. Η σχεδιαστική κατεύθυνση της σάλας είναι παρόμοια με αυτήν του ισογείου, οι τοίχοι έχουν ραφιναρισμένη μεταξωτή επένδυση, ενώ τα τραπέζια χωρίζονται από γυάλινες κατασκευές με μοτίβα φοίνικα, από τα ξεχωριστά στοιχεία των κολεξιόν Armani/Casa. Τελική πινελιά, ο πριβέ χώρος δίπλα στο μεγάλο μαρμάρινο τζάκι, ενώ όσον αφορά στην κουζίνα, η παράδοση έρχεται σε ένα τρυφερό τετ α τετ με την καινοτομία.
Λόγω του διεθνούς πελατολογίου και της προτίμησης του διάσημου σχεδιαστή στις μεσογειακές γεύσεις, προσφέρεται ανάλογο μενού, χωρίς ωστόσο αυτό να εκτοπίζει τις απλές, ελαφριές και σοφιστικέ προτάσεις ιταλικού προφίλ. Ριζότο με σαφράν, spaghetti al pomodoro και βοδινό Milanese είναι σταθερές από μια σειρά επιλογών από το γαστρονομικό ρεπερτόριο της βόρειας Ιταλίας.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

MARCHESI 1824: ΛΟΝΔΙΝΟ / Σύμβολο τελειότητας
Το πρώτο υποκατάστημα στο Λονδίνο του ιστορικού μιλανέζικου ζαχαροπλαστείου, ιδιοκτησία της Prada Group, στήθηκε πρόσφατα στη Mount Street, έναν από τους πιο γνωστούς δρόμους του Μέιφερ στην καρδιά του Λονδίνου. Με έτος ίδρυσης το 1824, η Pasticceria Marchesi είναι μία από τις παλαιότερες του Μιλάνου, γνωστή για την ποιότητα και την ποικιλία των ειδών ζαχαροπλαστικής, τις σοκολάτες και τα περίφημα πανετόνε της. Η λονδρέζικη εκδοχή της στεγάζεται σε χώρο 70 τ.μ. ο οποίος ανακαινίστηκε πλήρως, χωρίς όμως να παραλείπονται σημαντικές λεπτομέρειες που συνδέουν το παρόν με το παρελθόν. Τα ιστορικά μοτίβα στους τοίχους του άρτι αφιχθέντος μαγαζιού είναι από τα καθοριστικά στοιχεία που μαρτυρούν τον ιστορικό χαρακτήρα του, ενώ δεν ξεφεύγουν από τα πρότυπα των καταστημάτων του Μιλάνου.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Τα έπιπλα από ξύλο κερασιάς δένουν αρμονικά με τα ξύλινα δοκάρια της οροφής, τα φωτιστικά στυλ φαναριού και τα πολύτιμα μάρμαρα από τη Σιένα, δημιουργώντας μια σοφιστικέ ατμόσφαιρα. Το τσάι για τους Λονδρέζους είναι κομμάτι του πολιτισμικού τους DNA, οπότε στο concept έχει ενταχθεί και μια τοποθεσία αφιερωμένη σε αυτό, συνοδεία μενού με ποικιλία επιλογών.
Το σύνολο συμπληρώνεται από κομψά σκεύη φίνας πορσελάνης Rosenthal -που χρησιμοποιούνται κυρίως στα γλυκά- και μαχαιροπίρουνα Sambonet. Η γκάμα των προτάσεων που επιμελείται ο master pastry chef Diego Crosara, περιλαμβάνει τις κλασικές σταθερές που παρασκευάζονται με παραδοσιακές συνταγές αλλά και ιταλικά γλυκά που ετοιμάζονται σε ημερήσια βάση. Τελική πινελιά οι καλαίσθητες πολυτελείς συσκευασίες για να ψωνίσετε με στυλ.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Ralph Lauren / Burberry / Tiffany & Co
Το casual The Polo Bar στη Νέα Υόρκη για φαγητό και ποτό είναι το τρίτο κατά σειρά εστιατόριο που φέρει το όνομα του διάσημου αμερικανικού οίκου Ralph Lauren μετά το RL Restaurant στο Σικάγο και το Ralph’s στο Παρίσι. Από την τοιχογραφία του Henry Koehler, που εμπνέεται από εμβληματικά χαρακτηριστικά του οίκου, μέχρι τις δερμάτινες σέλες, το εστιατόριο αποτίει φόρο τιμής στον ξεχωριστό αθλητικού τύπου τρόπο ζωής, που είναι συνώνυμος με ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αμερικανικής μόδας. Η κουζίνα έχει αμερικανική κατεύθυνση και βασίζεται σε αγαπημένες γεύσεις του σχεδιαστή. Από το πάσο του σεφ, παρελαύνουν εποχικά πιάτα τα οποία περιλαμβάνουν από σαλάτα με τραγανό κέιλ, κέικ καβουριού και σάντουιτς με corn beef, μέχρι στρείδια, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, μπριζόλες και φυσικά το εμβληματικό Polo Bar Burger. O star της λίστας με τα επιδόρπια, είναι το σπιτικό παγωτό με καφέ του Ralph Lauren, που φτιάχνεται με χαρμάνι που παράγεται αποκλειστικά για αυτούς. Από την μπάρα περνούν κλασικά cocktails, όπως απείραχτα old fashioned, μέχρι aperitif και amari. Αντίστοιχου επιπέδου και η λίστα κρασιών τους που περιλαμβάνει κρασιά από τον διεθνή αμπελώνα.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Στο Μεγάλο Μήλο, βρίσκεται και το πολυτελές Blue Box Café του Tiffany & Co. Στη διακόσμηση κυριαρχούν τα χρώματα του φημισμένου κοσμηματοπωλείου, το μπλε και το λευκό, με μικρές πινελιές ασημί. Το μενού περιλαμβάνει πιάτα από άριστης ποιότητας πρώτες ύλες που παρουσιάζουν σε ραφιναρισμένες εκδοχές, ενώ σημείο αναφοράς είναι το περίφημο πρωινό που σερβίρεται με επιλογές καφέ ή τσάι και παραπέμπει συνειρμικά στην ομώνυμη ταινία, αλλά και μια διαφορετική πρόταση όπως το «Πρωινό 10 καρατίων» με χαβιάρι Ossetra Σιβηρίας, βάφλα από βουτυρόγαλα και crème fraîche.

Τα εστιατόρια της μόδας. Κυριολεκτικά.

Tο Thomas Cafe στο Λονδίνο βρίσκεται στο εμπορικό κατάστημα της Burberry στη Ρίτζεντ Στριτ και αποτελεί μια από τις πιο αγαπημένες επιλογές των Λονδρέζων για εποχικά πιάτα, αλλά και για πιο εκλεπτυσμένες επιλογές με κυνήγι, αστακό, στρείδια και βρετανικό χαβιάρι.