Οι βασιλείς και όλοι οι γαλαζοαίματοι ανέκαθεν επέλεγαν λουλούδια ξεχωριστού συμβολισμού για κάθε ειδική περίσταση. Μια ματιά στην κηδεία της βασίλισσας Ελισάβετ, αλλά και του τέως βασιλιά της Ελλάδας, αποδεικνύει ότι τα άνθη συμπυκνώνουν μηνύματα.

Μια σειρά από συμβολισμούς υπήρχαν στα λουλούδια που τοποθετήθηκαν επάνω στο φέρετρο της βασίλισσας Ελισάβετ, στις 19 Σεπτεμβρίου του 2022. Ο στολισμός ήταν μια εξαιρετικά περίπλοκη υπόθεση, καθώς κάθε ένα λουλούδι συμβόλιζε κάτι διαφορετικό και είχε συλλεχθεί από τις βασιλικές κατοικίες. Επρόκειτο για μια σύνθεση από άνθη τα οποία συλλέχθηκαν από το Buckingham Palace, το Clarence House, και το Highgrove House και ήταν από τα αγαπημένα της λουλούδια. Το στεφάνι είχε ντάλιες, φλοξ (ή φλοξάκι ή φλόγα), άσπρο ρείκι, φύλλα πεύκης, τριαντάφυλλα white spray, λευκές φρέζες και χρυσάνθεμα white button.

Τα τριαντάφυλλα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα κρίνα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Το δεύτερο στεφάνι σε λευκό χρώμα, συνόδευσε το φέρετρο κατά μήκος του Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Κάθε ένα από τα λουλούδια είχε ιδιαίτερο συμβολισμό: το δεντρολίβανο αντιπροσώπευε τη μνήμη, η μυρτιά συμβόλιζε τον ευτυχισμένο γάμο και η αγγλική βελανιδιά αντιπροσώπευε τη δύναμη, μια αναφορά στη σταθερότητα της βασιλείας επί των ημερών της. Αλλα λουλούδια στο στεφάνι ήταν τριαντάφυλλα, φθινοπωρινή ορτανσία, σέδο (sedum), ντάλιες και σκαμπιόζα, σε αποχρώσεις του ροζ, του λευκού, του χρυσού και του βαθύ μπορντό, για να δηλώνουν το Royal Standard.

Τα λουλούδια που κοσμούσαν το Αβαείο του Westminster κατά την τελετή, ήταν ασιατικοί κρίνοι, γλαδιόλες, αλστρομέρια (ή κρίνος των Ινκας), ευστόμα (ή λυσίανθος), φύλλωμα αγγλικής βελανιδιάς, σημύδα και κλωνάρια μυρτιάς.

Το δεύτερο στεφάνι, που τοποθετήθηκε επάνω από το φέρετρο στο Westminster Hall, περιλάμβανε πεύκο από τους κήπους στο Balmoral και πιττόσπορο (ή αγγελική), λεβάντα και δεντρολίβανο από τους κήπους στο Windsor και συνόδευσε το φέρετρο κατά μήκος του Royal Mile στο Εδιμβούργο.

Τα τριαντάφυλλα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα κρίνα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου
Η Αννα Μαρία κρατά τη νυφική ανθοδέσμη με τα μιγκέ, που είχε γίνει παραγγελία μήνες πριν από τον γάμο της με τον Κωνσταντίνο.

Στην περίπτωση της κηδείας του Κωνσταντίνου, το στεφάνι που ζήτησε η σύζυγός του Αννα Μαρία, ήταν μια σύνθεση από υπέροχα κομψά μιγκέ και μια κορδέλα σε royal blue χρώμα, στην οποία αναγραφόταν με χρυσά γράμματα η φράση “Η αγαπημένη σου Αννα Μαρία”. Ο συμβολισμός είναι ξεκάθαρος και παραπέμπει στην αρχή της κοινής τους πορείας, στον γάμο τους.

Στις 18 Σεπτεμβρίου του 1964, ο τότε βασιλιάς της Ελλάδας Κωνσταντίνος παντρεύτηκε στη Μητρόπολη Αθηνών την πριγκίπισσα της Δανίας Αννα Μαρία. Ο νεαρός Κωνσταντίνος κρατούσε μια ανθοδέσμη από μιγκέ, τα αγαπημένα του λουλούδια, τα οποία και πρόσφερε στην Αννα Μαρία σε ένδειξη αγάπης. Εκείνη την εποχή τα μικρά λουλούδια ήταν δυσεύρετα και για να ετοιμαστεί η ανθοδέσμη η παραγγελία έπρεπε να γίνει πολλούς μήνες πριν, γι’ αυτό και το βασιλικό μπουκέτο έχει αφήσει εποχή. Ετσι, η Αννα Μαρία αποχαιρέτησε τον Κωνσταντίνο με τα ίδια, τα λιτά μα υπέροχα μιγκέ, σε ανάμνηση των χρόνων που έζησαν μαζί.

Τα τριαντάφυλλα της βασίλισσας Ελισάβετ και τα κρίνα στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου

Το Μιγκέ (convallaria majalis) είναι ένα μικρό εκλεπτυσμένο λουλούδι με έντονο φίνο άρωμα. Το όνομά του προέρχεται από τη γαλλική λέξη muguet, που σημαίνει Κρίνος της Κοιλάδας, ενώ είναι γνωστό και σαν Δάκρυ της Παναγίας. Για τους Γάλλους, οι μικροσκοπικές ολάνθιστες καμπανίτσες του θεωρούνται σύμβολο καλής τύχης και ευτυχίας. Είναι ανοιξιάτικο φυτό, με λευκά ή light pink άνθη σε σχήμα καμπανούλας και φτάνει σε ύψος 20cm και διάμετρο 30cm, ενώ είναι ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες, μέχρι 0ºc.

Για όσους αγαπούν το Μιγκέ η σπορά του είναι σχετικά εύκολη υπόθεση και θα δουν τα πρώτα άνθη ανάλογα με την εποχή που φύτεψαν τους σπόρους. Αν η σπορά γίνει το φθινόπωρο τα λουλούδια θα ανθίσουν την άνοιξη, ενώ αν γίνει την άνοιξη τα πρώτα λουλούδια θα εμφανιστούν το καλοκαίρι. To ποώδες φυτό με τα πλατιά λογχοειδή φύλλα αγαπά τα εδάφη που είναι τα πλούσια σε οργανική ουσία και γι’ αυτό η καλλιέργεια σε γλάστρα θα πρέπει να συνοδεύεται από λιπάνσεις, αφενός για να αναπτυχθούν οι ρίζες, αφετέρου για να επιτευχθεί η μακρόχρονη και πλούσια ανθοφορία του. Μπορεί να αναπτυχθεί στον ήλιο, όμως αναπτύσσεται περισσότερο σε σκιερές ή ημισκιερές θέσεις. Ομως, το Μιγκέ έχει και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς τα φύλλα και τα άνθη του, περιέχουν γλυκοσίδια που μεταξύ άλλων ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου. Χρησιμοποιείται στην ομοιοπαθητική κατά ορισμένων καρδιακών παθήσεων με τη μορφή αφεψήματος, σκόνης και εκχυλίσματος.
Credits photo: Getty Images / Ideal Image