Αν σας έχουν κουράσει τα κλασσικά φυτά χώρου, όπως φίκοι, μονστέρα, πόθοι, ζαμιόκουλκες, αυτές οι νέες ποικιλίες με εκπληκτικά φυλλώματα, σχέδια και χρωματισμούς θα σας πείσουν να περάσετε χρόνο μαζί τους.

Το πάθος με τα φυτά εσωτερικού χώρου ξεκίνησε την περίοδο της καραντίνας. Το ίνσταγκραμ κατακλύστηκε με φιλόδοξους plantparents που με υπερηφάνεια φωτογραφίζονται με τα λεγόμενα ‘’φυτά μωρά τους’’. Tag όπως “ houseofplantlovers” και “houseplantclub” μετρούν περίπου 1 εκατομμύριο ακολούθους αντιπροσωπεύοντας μια ισχυρή κοινότητα από λάτρεις φυτών εσωτερικών χώρων. Η παγκόσμια αυτή τάση παρέσυρε και την Ελληνική αγορά που γεμίζει σιγά-σιγά με διαφορετικά είδη φυτών από αυτά που είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα. Πάμε να γνωρίσετε 4 από τα πιο λαμπερά φυτά που θα σας πείσουν να μπείτε στην εκπληκτική και μεγάλη κοινότητα των plant lovers.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θα βαρεθείτε να φροντίζετε
Photo: @botanicalheaven_/Instagram

Βιγόνια / Begonia maculata, της οικογένειας Begoniaceae
H “πουά βιγόνια” ή αλλιώς το ¨Φτερό του Αγγέλου” κατάγεται από την Βραζιλία και θα σας κλέψει την καρδιά με τις εντυπωσιακές άσπρες βούλες στο λαδί φύλλωμα της. Τα φύλλα της είναι επιμήκη και καρδιόσχημα και το ύψος της κυμαίνεται στα 30 με 50 εκ. Κρύβει ακόμη μια έκπληξη για εσάς αφού το κάτω μέρος των φύλλων της… είναι κόκκινο. Τοποθετείστε την σε σημεία που θέλετε να αναδείξετε και θα γίνει αμέσως σημείο θαυμασμού. Για να την δείτε να ευδοκιμεί ακολουθήστε τις συμβουλές μου.
Πώς να την φροντίσετε:
-Αγαπά τα ζεστά φωτεινά δωμάτια όχι όμως το άμεσο ηλιακό φως καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δημιουργίας εγκαυμάτων στα φύλλα.
-Εξασφαλίσετε της ελαφρύ χώμα με καλή αποστράγγιση.
-Διατηρείτε το χώμα της υγρό προσέξτε όμως να στεγνώνει καλά ανάμεσα στα ποτίσματα. Αν τα φύλλα της γέρνουν προς τα κάτω, το φυτό σάς μιλάει και ζητά πότισμα.
-Η υψηλή υγρασία είναι επίσης σημαντική. Το καλοκαίρι θέλει ένα μπανάκι στο ντους, και στη συνέχεια καλό σκούπισμα στα φύλλα.
-Για την ευρωστία των ανεκτίμητων φύλλων της χρησιμοποιήστε ειδικό λίπασμα μια φορά τον μήνα
Εxtra tip: Είναι φυτό που χρειάζεται μεταφύτευση για την ανανέωση του χώματος στη γλάστρα του, βάλτε το στο πρόγραμμα.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θα βαρεθείτε να φροντίζετε

Μονστέρα / monkey mask / Monstera / Αdansonii, της οικογένειας Araceae
Έχει καταγωγή από Μεξικό και είναι φυτό χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις. Εξαιτίας του ιδιαίτερου φυλλώματός του (σκούρο πράσινο με αρκετές τρύπες) σε άλλους θυμίζει τυρί γι’ αυτό την αποκαλούν Ελβετικό φυτό τυριού, σε άλλους, πίθηκο εξού και η κοινή ονομασία “Monkey’’. Όπως και να έχει, θα σας ξετρελάνει με την δραματική εμφάνισή της αλλά και την μεγάλη ανθεκτικότητά της. Είναι φυτό σχετικά γρήγορης ανάπτυξης που φτάνει το ένα μέτρο και αναρριχάται. Ένα ζεστό, φωτεινό μπάνιο είναι ένα εξαιρετικό σημείο για την τροπική “Monkey’’. Τοποθετείστε σε κρεμαστές γλάστρες ή στηρίξτε την σε ιστό από μπαμπού, για κατακόρυφη ανάπτυξη.
Πώς να την φροντίσετε:
-Ευδοκιμεί σε φωτεινά, ζεστά δωμάτια, χωρίς να σημαίνει πως δεν αντέχει και σε πιο σκοτεινά μέρη.
-Αγαπά την υψηλή υγρασία, κάντε την ντους συχνά το καλοκαίρι και τοποθετήστε μαζί με άλλα φυτά.
-Ενισχύστε το πράσινο των φύλλων της με αζωτούχο λίπασμα από άνοιξη έως καλοκαίρι.
-Ποτίστε μια φορά ανά 15 ημέρες τον χειμώνα και συχνότερα αν χρειαστεί τους άλλους μήνες. Ποτίστε μέχρι να τρέξει νερό από τις οπές αποστράγγισης της γλάστρας.
Εxtra tip: Έχει εναέριες ρίζες πράγμα που σημαίνει πως μπορείτε να αποκτήσετε εύκολα νέα “μωρά”, αρκεί να “κόψετε” ανάμεσα σε δύο οφθαλμούς και να τοποθετήσετε σε νερό.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Κρατήστε το μακριά από κατοικίδια καθώς το φύλλωμα της, είναι τοξικό.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θα βαρεθείτε να φροντίζετε

Συγκόνιο / Syngonium Podophyllum / “Red Spot” ή “Pink Splash”, της οικογένειας Araceae
Πώς να μείνετε ασυγκίνητοι μπροστά σε ένα τρίχρωμο τροπικό συγκόνιο; Μέχρι τώρα ήταν το εντυπωσιακό δίχρωμο φύλλωμά του και η ζωηρή ανάπτυξη του που σε τράβαγαν να το αποκτήσεις. Η ποικιλία “red spot” με τις κόκκινες και τις ροζ λωρίδες χρώματος πάνω στα καρδιόσχημα φύλλα του, είναι χάρμα οφθαλμών και θα σας κατακτήσει προσθέτοντας χρώμα και παιχνιδιάρικη νότα στον χώρο σας. Έχει συμπαγή και γρήγορη ανάπτυξη.
Πώς να την φροντίσετε:
-Είναι εύκολο φυτό που θα αναπτυχθεί παντού αρκεί να το ποτίζετε μόλις στεγνώσει εντελώς το χώμα του.
-Ποτίστε μια φορά την εβδομάδα τον χειμώνα και συχνότερα τους ζεστούς μήνες. Το καλοκαίρι θα χρειαστεί 3 με 4 φορές την εβδομάδα.
-Προστατέψτε το φυτό από το άμεσο ηλιακό φως του καλοκαιριού.
-Εφαρμόστε υγρό λίπασμα, άνοιξη – καλοκαίρι, δύο φορές το μήνα.
-Χρειάζεται υποστύλωση όσο μεγαλώνει, μπορεί να φτάσει το 1,5 μ.
Εxtra tip: Τα απαλά ροζ καρδιόσχημα φύλλα του το καθιστούν υπέροχο δώρο για τους αγαπημένους σας.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου που δεν θα βαρεθείτε να φροντίζετε

Καλάδιουμ / Caladium Red flush, της οικογένειας Araceae.
Δεν θα μπορούσε από αυτή τη λίστα να λείπει το εκρηκτικό Red Flash Καλάδιουμ. Το βραβευμένο για τα φανταχτερά, γυαλιστερά φύλλα με τις χαρακτηριστικές κόκκινες φλέβες, Caladium Red Flash (Angel Wings), είναι το φυτό με τις περισσότερες selfie για το 2023. Απίστευτα εντυπωσιακό κονδυλώδες πολυετές φυτό που φτάνει τα 60 εκ.
Πώς να το φροντίσετε:
-Αποδίδει καλύτερα σε χαμηλό φωτισμό χωρίς άμεσο ηλιακό φως, ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
-Προτιμά το ζεστό και υγρό περιβάλλον. Δεν αντέχει σε θερμοκρασίες κάτω των 10°C.
-Φροντίστε το χώμα του να παραμένει υγρό, αλλά όχι υπερβολικά βρεγμένο καθώς η υπερβολική υγρασία μπορεί να προκαλέσει σήψη ριζών.
-Ενισχύστε το χώμα του με οργανική ουσία κάθε άνοιξη και φροντίστε να στραγγίζει καλά.
-Αφαιρέστε κατεστραμμένα φύλλα για να διατηρήσετε υγιές το φυτό.
Εxtra tip: Τα καρδιόσχημα κόκκινα φύλλα του, ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να έχουν σχέδια ή στίγματα και σε άλλες αποχρώσεις, αναδεικνύοντας τον διακοσμητικό χαρακτήρα τους.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Είναι τοξικό φυτό για τα ζώα.

Και αν δεν βρείτε τα παραπάνω εκπληκτικά φυτά στην ελληνική αγορά, μπείτε στο instagram ή στο tik tok πληκτρολογήστε το λατινικό τους όνομα με την ιδιαίτερη ποικιλία που αναφέρω, και παραγγείλτε on line. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε το φυτά σας και να προσαρμόζετε την φροντίδα τους ανάλογα με τις ανάγκες τους.

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach, Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου
Instagram:@mariannarappou

Eξωτερική φωτογραφία: Getty Images /Ideal Image