Τρία φυτά που θα βάλετε στην ζωή σας για να καλωσορίσετε την νέα χρονιά και να αισθανθείτε άμεσα την ευεξία που θα σας προσφέρουν

Το καινούργιο έτος ζητά αναζωογόνηση, θετική ενέργεια, αισιόδοξες σκέψεις και πολλά χαμόγελα. Ένας τρόπος για να αισθανθείτε άμεσα ευεξία, είναι να βάλετε περισσότερη φύση στο σπίτι σας. Τα φυτά, αποδεδειγμένα, μπορούν να επηρεάσουν θετικά τη ζωή σας, να σας γεμίσουν χαρά και όμορφα συναισθήματα. Επιπλέον η ενασχόλησή σας με αυτά, προσφέρει σωματική υγεία και είναι ισχυρό αγχολυτικό. Κάντε την αρχή στον μαγικό κόσμο των φυτών, τον πρώτο μήνα του έτους με τρία εντυπωσιακά χειμωνιάτικα φυτά:

Τα 3 φυτά που καλωσορίζουν τη νέα χρονιά – Πώς να τα φροντίσετε

Τσιντόνια, Chaenomeles japonica, της οικογένειας Rosaceae
Η ωραία του χειμώνα, Τσιντόνια, είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος μεγάλης καλλωπιστικής αξίας. Τα άνθη του είναι ροδοκόκκινα και εμφανίζονται στα γυμνά κλαδιά του, στα μέσα του Ιανουαρίου. Μοιάζουν με τα άνθη της μηλιάς ενώ ανάλογα με την ποικιλία έχουν μονή ή διπλή σειρά πετάλων. Τελευταία κυκλοφορούν ποικιλίες με διάφορους χρωματισμούς όπως ροζ, άσπρα αλλά και δίχρωμα. Την συναντάμε συχνά σε πάρκα και πλατείες σαν μια εκρηκτική χρωματική νότα στην καρδιά του χειμώνα. Είναι ανθεκτικό φυτό στο κρύο ή στη ζέστη, που φτάνει σε ύψος τα 2 μέτρα. Συμπληρώνει την φυτική σύνθεση του κήπου σας αλλά φυτεύεται και σε γλάστρα για να διακοσμήσει υπέροχα τις γωνίες του μπαλκονιού σας. Επιπλέον, είναι σημαντικό φυτό για την βιοποικιλότητα καθώς τα χειμωνιάτικα άνθη της, παρέχουν τροφή στις μέλισσες σε δύσκολη περίοδο για αυτές.
Εxtra tip: Τα ανθισμένα κλαδιά της κόβονται και διατηρούνται σε βάζο με νερό για αρκετό καιρό. Έτσι βάζετε την φρεσκάδα της φύσης στο σπίτι σας και τον χειμώνα.
Πώς να την φροντίσετε:
-Εγκαταστήστε το φυτό σε ηλιόλουστη θέση για να απολαμβάνετε την πλούσια ανθοφορία του.
-Προσαρμόζεται εύκολα σε όλα τα εδάφη, αρκεί να μην είναι συνεκτικά για να μην λιμνάζουν τα νερά, αφού υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν οι ρίζες.
-Ποτίστε κατά τη φύτευση καλά για να βοηθήσετε την ανάπτυξη του ριζικού συστήματος. Στη συνέχεια ποτίζετε εφόσον στεγνώνει το χώμα της.
-Εφαρμόστε κλάδεμα αραίωσης, καθώς τα κλαδιά της έχουν άναρχη ανάπτυξη.
-Προσοχή, την κλαδεύετε πάντα μετά την ανθοφορία της.

Τα 3 φυτά που καλωσορίζουν τη νέα χρονιά – Πώς να τα φροντίσετε

Πυράκανθος, Pyracantha coccinea, της οικογένειας Rosaceae
Ο Πυρ-άκανθος ή αλλιώς θάμνος της φωτιάς (Fire Bush) θα σας εντυπωσιάσει αυτή την εποχή με τους έντονα πορτοκαλί και πυκνούς καρπούς του. Είναι θάμνος με ορθόκλαδη και ταχεία ανάπτυξη, που θα γίνει το χειμωνιάτικο στολίδι του κήπου σας.
Η πλούσια καρποφορία του διατηρείται για πολλούς μήνες πάνω στο φυτό που μοιάζει σαν ψεύτικο. Το υγιές πράσινο φύλλωμα διαρκεί όλο το χρόνο, που σημαίνει ότι μπορείτε να απολαύσετε έναν καταπράσινο κήπο όλο το χρόνο. Το είδος φέρει μικρά και πολυάριθμα αγκάθια γεγονός που το καθιστά ιδανικό φυτό για την δημιουργία αδιαπέραστων φραχτών. Το ύψος του φτάνει τα 4 μέτρα, όμως επιδέχεται κλάδεμα διαμόρφωσης την άνοιξη. Στα μέσα της άνοιξης θα απολαύσετε την λευκή ανθοφορία του. Τα λουλούδια του, υποστηρίζουν τη βιοποικιλότητα στο τοπίο, αφού προσελκύουν μέλισσες από μακριά. Τα εντυπωσιακά πράσινα κλαδιά του με τους πορτοκαλί καρπούς διατηρούνται σε βάζα και διακοσμούν το σπίτι σας όλη την διάρκεια του χειμώνα.
Εxtra tip: Υπάρχει μια νέα ποικιλία για να ζωντανέψετε τον κήπο σας αυτή την εποχή. Το Pyracantha coccinea «Orange Star» είναι ένας όμορφος θάμνος χωρίς αγκάθια που δεν είναι μόνο πολύχρωμος αλλά και εύκολος στη συντήρηση.
Πώς να τον φροντίσετε:
-Είναι πολύ ανθεκτικός θάμνος τόσο στις χαμηλές όσο και στις υψηλές θερμοκρασίες.
-Αγαπά της προσήλιες θέσεις, όμως αναπτύσσεται ικανοποιητικά και στις ημισκιερές.
-Χρειάζεται μέτρια ποτίσματα μετά την εγκατάστασή του. Ποτίστε μια φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι καθώς είναι ανθεκτικό είδος στην ξηρασία.
-Είναι ανθεκτικό σε όλους τους τύπους εδαφών αρκεί να στραγγίζουν καλά.
-Κλαδέψτε τους κατακόρυφους βλαστούς του την άνοιξη για να αναπτυχθεί πλαγιόκλαδα ώστε να σας χαρίσει έναν ιδανικό φράχτη.

Τα 3 φυτά που καλωσορίζουν τη νέα χρονιά – Πώς να τα φροντίσετε

Πρίμουλα, Primula veris ή vulgaris, της οικογένειας Primulaceae
Καλύτερα πρώτη τον χειμώνα παρά δεύτερη την άνοιξη. Έτσι σκέφτηκε, μάλλον, η πρίμουλα για να αποφασίσει να δώσει τα υπέροχα άνθη της μέσα στο καταχείμωνο. Άλλωστε το επιβεβαιώνει και το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά (primus=πρώτος) και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της. Στη χώρα μας το συναντούμε κυρίως στην Ήπειρο με τις ονομασίες Παναγίτσα, Παναγούδα, Πασχαλούδα, Δρακάκι. Είναι φυτό ποώδες και πολυετές. Το ύψος του κυμαίνεται από 8 έως 30 εκατοστά και το συναντάμε κύρια στις ορεινές περιοχές. Τα φύλλα φυτρώνουν από τη βάση του φυτού σε ρόδακα, έχουν μίσχο χοντρό, σχήμα αυγοειδές, είναι τριχωτά (στην κάτω επιφάνεια) και ρυτιδωμένα. Η χρωματική γκάμα της ανθοφορίας της δικαιώνει τη μεγάλη καλλωπιστική της αξία. Αυτή την εποχή θα την βρείτε ανθισμένη σε όλα τα φυτώρια σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε. Μεταφυτέψτε την σε γλάστρες και ζαρντινιέρες αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσετε εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις στην καρδιά του χειμώνα.
Extra tip: Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας, τα άνθη της είναι εδώδιμα σε σαλάτες ενώ χρησιμοποιούνται και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών. Προσοχή όμως πρόκειται για συγκεκριμένα άγρια είδη που θα βρείτε σε ειδικά καταστήματα.
Πώς να την φροντίσετε:
-Μετά την αγορά μεταφυτέψτε τις σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες.
-Επιλέξτε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο καθώς χρειάζονται δροσερό περιβάλλον και υγρασία.
-Ποτίζετε συχνά, φροντίζοντας να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας, και να μη βρέχονται τα φύλλα και τα άνθη της.
-Ενσωματώστε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης, ενώ ενδείκνυται η προσθήκη κομπόστ και ζωικής κοπριάς.
-Προσθέτετε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα.
-Όταν χάσει τα φύλλα της φροντίστε ώστε το χώμα της να παραμένει σταθερά υγρό, ώστε να ανθίζει πάντα πρώτη τον χειμώνα για πολλά χρόνια.

Καλωσορίστε το νέο έτος με τα καταπληκτικά φυτά του χειμώνα που σας προτείνουμε. Θα σας ζεστάνουν και θα σας φτιάξουν τη διάθεση με τα πολύχρωμα και παιχνιδιάρικα χρώματα τους. Είναι μια πολύτιμη προσθήκη στο χειμερινό τοπίο του κήπου σας, στη διακόσμηση του σπιτιού σας αλλά και ένας τρόπος για να βάλετε περισσότερη φύση στην ζωή σας και να αισθανθείτε άμεσα τα οφέλη της. Καλή χρονιά!

Η Μαριάννα Ράππου είναι Garden Coach,Γεωπόνος και Αρχιτέκτων Τοπίου
Instagram:@mariannarappou
Εισαγωγική φωτογραφία: Getty Images / Ideal Image